Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

Jocul didactic mijloc de educatie si element de continuitate in relatia gradinita scoala

Gradinita+ Font mai mare | - Font mai micJocul didactic mijloc de educatie si element de continuitate in relatia gradinita scoala


Jocurile copiilor sunt forme specifice de comportament a acestora fata de lumea inconjuratoare, reactii fata de aspectele cele mai diverse ale impulsurilor ce actioneaza asupra copiilor de diferite varste.Diferite episoade din viata si numeroase forme de relatii sociale sunt reflectate prin intermediul jocului. Jocul pune in evidenta atitudinile cele mai pregnante si caracteristicile personalitatii copilului.

Masurile adoptate in ultima vreme, in special ameliorarii calitatii invatamantului vizeaza deopotriva redefinirea finalitatilor, reinnoirea continuturilor, imbunatatirea modului de abordare a conducerii procesului de invatamant.

Mediul cultural influenteaza multilateral jocurile copiilor. Modul in care se comporta prin joc, in care duc dialogul, tonul, problematica jocului, formele de strategie si logica actiona, reflecta intotdeauna elementele mediului social. In invatamantul preprimar inainte de toate, jocul se constituie ca o metoda de invatare, avand o putere foarte mare de exprimare a copilului.

Reconsiderarea jocului ca mijloc de educatie si distractie, este strans legata de reprezentantii scolii active prin punerea in prim plan a copilului, a nevoilor sale, a intereselor sale.

In cadrul gradinitei, jocurile organizate de educatoare cuprind in desfasurarea lor probleme didactice unde copilul face (munceste) ceva. In timpul jocului copilul invata sa numere, sa denumeasca diferite obiecte, sa vorbeasca corect. In jocurile de rol (La gara, Cu autobuzul etc.) copii sunt obisnuiti sa foloseasca experienta dobandita cu ocazia vizitelor, excursiilor, plimbarilor etc. Intre joc si instruire exista doua coordonate-jocul stimuleaza procesul de instruire iar la randul lui jocul este conditionat de calitatea procesului de instruire (in functie de experienta de viata a copilului).

In ciclul primar se desfasoara o bogata activitate de acumulare a unor elemente ale culturii generale si de integrare a acestora in formatia fiecarui elev. Clasele I-IV, prin intreg continutul invatamantului, raspund nevoii specifice copiilor de varsta scolara mica, de a forma, a cunoaste.

Folosirea jocului didactic realizeaza trecerea pe nesimtite la activitatea scolara. Adaptarea la prima clasa presupune o dezvoltare a modalitatilor de operare a gandirii si formarea deprinderii de a observa si prezenta interesului de cunoastere, stabilitatea atentiei. Jocul didactic implica toate aceste lucruri si ajuta copilul sa se integreze in ciclul primar deci jocul poate fi considerat puntea de legatura intre cele doua lumi atat de diferite pentru copil.

A invata copiii sa citeasca si sa scrie este un proces complex si de lunga durata. A citi inseamna a descifra mesaje, transpunand structuri grafice in structuri sonore si mintale, purtatoare de sensuri. Scrierea inseamna incifrarea unui mesaj, adica reprezentarea gandurilor, ideilor prin semne grafice. Insusirea citit-scrisului pana la


nivelul de deprinderi se realizeaza prin exersarea riguroasa si sistematica a componentelor ce stau la baza constituirii lor.

In activitatea de zi cu zi a copilului, jocul ocupa locul preferat. Asa cum un adult se simte implinit prin munca sa, copilul se simte mare prin succesele sale ludice.

A ne intreba de ce pentru copil, aproape orice activitate este joc, inseamna a ne intreba de ce este copil. Cunoscand locul pe care il ocupa jocul in viata copilului, este usor de inteles eficienta folosirii lui in procesul instructiv educativ. In scoala motivatia intrinseca nu apare la comanda, iar angajarea obtinuta prin constrangere poate avea efecte secundare, ingrijoratoare.

Elementele de joc, incorporate in lectie garanteaza captarea atentiei elevilor pe tot parcursul activitatii didactice si inlatura plictiseala, considerata pacatul de moarte al predarii (Herbar).

Jocul este si un mijloc eficient de educatie: disciplineaza fara constrangerea pe jucator atat sub aspectul desfasurarii actiunilor obiective si sub raportul comportamentului social.

La clasa I, integrarea inseamna desfasurarea in aceeasi lectie a activitatilor specifice citirii, scrierii,comunicarii. Alterarea acestor tipuri de activitati nu este intamplatoare. Nu trebuie sa se renunte la actiuni didactice care urmaresc formarea deprinderilor de citire corecta si constienta sau insusirea scrierii corecte.

In activitatea la catedra am pornit de la principiul potrivit caruia copiii nu fac bine decat ceea ce le place. Prin jocuri interdisciplinare, prin activitati pe grupe de inteligenta multipla am cautat sa le ofer o mai puternica motivatie, sa-i solicit in timpul orelor sa le trezesc dorinta si bucuria de a participa, de fapt la propria lor formare.

Jocul didactic interdisciplinar este o activitate in care se imbina sarcini didactice din domenii de cunoastere diverse, intr-o structura unitara, axata pe invatare, in conditii agreabile relaxante. Jocurile interdisciplinare asigura transferul cunostintelor asimilate la situatii nou create, apropiate de realitatea vietii, faciliteaza efortul intelectual si le stimuleaza creativitatea.

Voi exemplifica in lucrarea de fata cateva modalitati de abordare interdisciplinara in carul orelor de limba romana la clasa I.

Presarand pe textul suport al unei povesti sarcini legate de alte discipline cum ar fi: matematica,copilul lucreaza cu placere, fara a simti efortul depus, aceasta fiind o modalitate captivanta si atractiva e a gandi sarcinile.

La lectia Arap Alb am prezentat o plansa cu o scurta poveste care a inclus pe langa aspecte din specia literara mult indragita de ei si operatii matematice.

A fost un imparat care avea (17-14) feciori. Cand cel mic a implinit (2+6+10) ani a plecat in lume sa-si caute norocul. A umblat si a trecut peste(25-14-30) mari si tot atatea tari, pana a ajuns la imparatul Acesta avea(28-25) fete. Pentru a se insura cu cea mai frumoasa dintre fete, feciorul a trebuit sa treaca prin(2+3+5-7) incercari. El a reusit si s-a casatorit cu printesa, iar nunta a tinut (17-10) zile si tot atatea nopti.

Elevii sunt pusi in situatia sa citeasca si totodata sa rezolve cu usurinta si exercitiile date fara a simti efortul depus.

Copiii de varsta scolara mica iubesc mult animalele mici, dovada ca au manifestat mult interes pentru memorizarea poeziei Veverita de Dimitrie Rachici in ora de disciplina optionala Literatura pentru copii.

Dupa ce scolarii si-au insusit versurile ei au fost impartiti in cinci grupe:

grupa de inteligenta verbal-lingvistica:

- au recitat poezia in soapta ajutandu-se unii pe altii;

- au alcatuit propozitii cu cuvintele:sotii, zglobie, pitita;

grupa de inteligenta logico-matematica:

- sa alcatuiasca si sa rezolve o problema dupa ilustratia data9Un pui de veverita

Avea 12 alune. Mama i-a mai adus 5 alune. Cate alune are acum?)

grupa de inteligenta vizual spatiala:

- sa realizeze o compozitie plastica care sa reprezinte copacul in care ii place sa stea veveritei;

grupa de inteligenta corporal chinestezica:

- sa construiasca un copac unde sta veverita (pe butuc se pune un strat gros de

plastilina, se infig mladite dintr-un copac iar apoi se prinde o veverita decupata

de copii);

grupa de inteligenta intra-personala:

- Spune-i veveritei ceva despre tine!.

Tot in cadrul orelor de literatura pentru copii optional in preajma sarbatorilor de iarna, am impodobit bradul dar podoabele contineau sarcini didactice pe arii curriculare:

Limba si comunicare:

- caciula lui Mos Craciun(Vine, vine Mos Craciun!)- joc de rol;

- globul:scrisoare catre Mos Craciun;

- casuta lui Mos Craciun:datini si obiceiuri la romani;

Matematica si stiinte:

- fulgul:fenomene ale naturii;

- sacul cu cadouri:joc didactic;

Educatie muzicala:

- Colinde,colinde;

Arta:

- zugravim casuta lui Mos Craciun;

- podoabe pentru brad;

- felicitare surpriza: pictura;

Educatie moral religioasa:

- pregatim daruri pentru copii orfani.

Convinsa fiind ca jocul didactic reprezinta cea mai accesibila cale de abordare interdisciplinara, deoarece prin joc se realizeaza importante sarcini, care presupun antrenarea operatiilor gandirii, dezvoltarea spiritului de initiativa, a spiritului de observatie, a atentiei, a disciplinei si a spiritului de ordine, formarea deprinderilor de lucru corect si rapid.

Imbinarea armonioasa a acestor jocuri in cadrul unei ore, gandita ca o activitate organizata pe grupe,asigura participarea afectiva a micilor scolari, dezvoltandu-se spiritul de echipa si de competitie, care presupune incredere reciproca si responsabilitate.

O astfel de activitate se poate desfasura la lectia Pe campia verde de Geoge Cosbuc. Dupa ce se memoreaza versurile copiii se impart pe grupe alegandu-si ei numele dupa plansa prezentata:Zana primaverii :

Ghioceii(grupa verbal lingvistica):

- ordonati cuvintele in propozitii: plapande, din, Ghioceii, zapada, scot, capetele;

alcatuiti o propozitie folosind cuvantul:multicolor;

Randunelele(gupa spatial vizuala).

- completati datele problemei si apoi rezolvati problema:Intr-un stol erau

Randunele iar in altul cu mai mult. Cate randunele erau in cele doua

stoluri?

Lalelele(grupa spatial-vizuala):

- desenati un tablou folosindu-se versurile:

Pe campia verde.

Doamne cat e de frumos

Sa vezi floricelele

Fluturii(grupa ritmico-melodica):

- gasiti o melodie potrivita pentru versurile:

Pe campia verde .

Doamne, cat e de frumos

Sa vezi floricelele

Sa auzi pe greierasi

Si sa vezi pe copilasi

Cum alearga dragalasi

Dupa mandri fluturasi.

Iepurasii(grupa de inteligenta intrapersonala):

Te intalnesti a doua zi dupa sosirea Iepurasului cu prietenul tau. Ce ii povestesti?

Plansele cu anotimpurile le putem folosi in situatii asemanatoare la lectia Povestile anuluide Virgil Carianopol, fiecare anotimp avand elemente specifice lui iar in acestea sub forma de buzunare unde elevii nostri gasesc sarcini didactice pe arii curriculare.

Copacelul este tot un joc didactic folosit cu succes in orele de matematica cat si in orele de limba romana la lectia Livada de Ion Creanga, insasi prezentarea copacului in fata clasei transmite emotie:

A inflorit marul!

A sosit primavara!

A sosit primavara!

A sosit primavara.

Scriind aceste propozitii consolidam cunostintele de limba romana ( semnele de punctuatie).Florile si frunzele au fost confectionate in orele de abilitati practice de catre elevi. Pe frunzele copacului sunt scrise cuvinte din care vor forma propozitii:copil, sadeste, meri, peri, nuci, duzi, udam, sapam, livada, sa creasca, ingrijim. Pe florile copacului pot fi scrise exercitii de adunare si scadere.


Din poezia Livada copilul invata despre livada, invata cum sa sadeasca un pomisor, lucru pe care l-au facut elevii mei, invata sa-l ingrijeasca ca sa poata culege roadele. Ei vor afla ca florile se vor transforma in fructe si in finalul lectiei vor canta cantecul Copacelul.Acest Copacel il vom folosi si in orele de literatura pentru copii-

optional, cand locul florilor il vor lua ciresele La cirese de Ion Creanga.

Jocurile interdisciplinare sunt percepute de elevii clasei I, ca un joc care le ofera un larg evantai de posibilitati, sa se informeze, sa-si descopere aptitudinile, sa-si formeze deprinderi de munca si de viata.

Avantajele jocului sunt:

permite elevului sa acumuleze informatii despre obiecte, procese, fenomene,

care vor fi aprofundate in anii urmatori;

clarifica mai bine o tema facand apel la mai multe discipline;

creaza ocazii de a corela limbajele disciplinelor scolare;

permite aplicarea cunostintelor in diferite domenii;

stimuleaza spiritul de cooperare si intrajutorare.

Jocul didactic isi justifica existenta nu numai ca mod de adaptare a copiilor la activitatea scolara, ci si ce forma de invatare. Asadar, jocurile didactice desfasurate in perioada prescolaritatii constituie o excelenta scoala a educatiei, fanteziei si imaginatiei, a energiei toate aceste datorandu-se valorilor instructiv educative,posibilitatii de a intredeschide, prin intermediul lor, porti spre viitoarea etapa scolarizarea.

Una din metodele care corespund cel mai bine scolarului mic este jocul. Jocul este deci puntea ce poate uni scoala cu viata, activitatea care-i permite copilului sa se manifeste spontan, deliberat si avand impresia ca se joaca, participa activ la propria formare.Bibliografie

Invatamant primar nr.4,2000

Invatamant primar nr.2-4,2002

Corneliu Craciun,Metodica predarii limbii romane, Ed. Emis, Deva,2002

Gh. I. Negau, Cantece si jocuri de copii, Ed. Minerva, Bucuresti, 2004Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2990
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved