Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

CAIET DE PRACTICA PIONEER

diverse+ Font mai mare | - Font mai mic

Prin SUN AUDIO ELECTRONICS

CAIET DE PRACTICA

PERIOADA 12-26 Mai

- Am facut cunostinta cu patronul firmei Sc Sun Audio Electronics si apoi cu intreg staff-ul societatii.

M-am documentat asupra produselor promovate de Sun Audio Electronics.

- Am avut privilegiul ca din a treia zi de practica sa asist la o sedinta cu intreg personalul care a avut loc la sediul firmei .

- M- am documentat asupra continutului unui contract semnat cu Altex Romania si asupra cifrei anuale de afaceri dintre cele doua firme.

- Am participat la un eveniment monden, la deschiderea Clubului Koala sonorizat de firma Sun Audio Electronics

Am insotit un agent de vanzari la magazinul Carrefour Orhideea care a onorat comanda.Am luat pentru prima data contact cu un document al firmei si anume factura fiscala si avizul de insotire a marfii..

- Am mers impreuna cu directorul de marketing la magazinul Unirea, Shop Media Galaxy unde am ajutat la promovarea noului produs Pioneer TV plasma KURO. In aceasta zi am avut deosebita placere sa ma intalnesc cu Dan Ostahie , proprietarul lanturilor de magazine Altex & Mediagalaxy care a venit la sediul firmei pentru a semna un nou contract privind aprovizionarea magazinului sau din Cluj cu produsele Pioneer

- Am ramas la birou doar cu personalul de la contabilitate si am avut unele sarcini relativ usoare, si anume de xeroxat unele documente, de trimis 2 faxuri sucursalei de la Piatra Neamt si de separat facturile.

- Am mers impreuna cu patronul firmei la sediul Altex Bucuresti pentru a semna facturile si pentru a le incasa in acelasi timp.In aceasta zi am avut contact prima data cu modalitatea de plata dintre cele doua firme si anume cec-ul bancar.

Impreuna cu electronistii firmei am mers la depozit pentru a ridica unele produse DJ si apoi am mers la sediu viitoarei cafenele Buon Gusto din Lacul Tei unde am ajutat la sonorizarea incaperii. A fost una din zilele cele mai grele de practica

- Am fost trimis la sediul BRD Bucuresti Sucursala Baneasa pentru a duce un dosar privind solicitarea unui imprumut .

CUPRINS

1.CARACTERISTICI TIPOLOGICE ALE FIRMEI

1.1Prezentarea generala a agentului economic

a) Obiectul de activitate al societatii

b) Scopul firmei

c)Produsele Pioneer

d)Principalii colaboratori

e)Service Sun Audio Electronics

1.2. Procesul de management in cadrul agentului economic: procese de munca, resurse umane

a)Organizarea procesuala

b)Structura personalului

c)Alte aspecte privind managementul resurselor umane

1.3. Niveurile si piramida managementului agentului economic. Organe si functii de conducere corespunzatoare fiecarui nivel de management.

2.ACTIVITATEA FINANCIAR BANCARA

2.1. Modul de calcul al impozitelor si taxelor, termenilor de plata, acte normative

2.2. Modul de calcul al salariilor, concediilor etc.

2.3. Resursele financiare ale intreprinderii

2.3.1. Finantarea ciclului de exploatare

2.3.2. Metode de determinare a necesarului de finantare a ciclului de exploatare

2.3.3. Echilibrul financiar. Calculul indicatorilor echilibrului financiar si ai capacitatii de autofinantare a intreprinderii

2.4. Metode de dimensionare a stocurilor

3.ACTIVITATEA CONTABILA

3.1. Documente privind evidenta operativa, intocmirea si circuitul acestora.

3.2. Forma de contabilitate folosita

3.3. Aspecte privind contabilitatea financiara
3.4. Evidenta contabila a fondurilor proprii si a fondurilor atrase (straine)

3.5. Contabiliatatea previzionala

3.6. Contabilitatea investitiilor, a mijloacelor fixe si a imobilizarilor financiare. Calculul amortizarii.

3.7. Contabilitatea stocurilor

3.8. Contabilitatea decontarilor cu terti.

3.9. Contabilitatea trezoreriei agentului economic

3.10 Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor

3.11. Situatii financiare anuale. Bilantul si contul de profit si pierdere. Lucrari contabile de inchidere a exercitiului financiar.

4. ACTIVITATEA DE MARKETING

4.1. Organizarea activitatii de marketing, sfera atributiilor compartimentului de marketing.

4.2. Politica de produs a agentului economic

4.3. Politica de pret, strategii de preturi adoptate de agentii economici, agentul economic, logistica marfurilor, variante de strategii de distributie.

4.4. Politica promotionala; structura si modalitatile de realizare a activitatii promotionale; evaluarea acesteia.

4.5. Negocierea contractelor comerciale de vanzare-cumparare

5.SISTEMUL DE MANAGEMENT AL FIRMEI

5.1.Sistemul decizional

5.2.Sistemul informational

5.3.Sistemul organizatoric (organizarea procesuala si structurala).

6.ANALIZA ACTIVITATII DE BIROTICA SI SECRETARIAT A FIRMEI

6.1.Organizarea activitatii de secretariat a firmei;

6.2.Echipamente si programe de birotica utilizate in cadrul firmei;

6.3.Aplicatii de birotica

1.Caracteristici tipologice ale firmei

1.1. Prezentarea generala a agentului economic

S.C Sun Audio Electronics SRL o companie cunoscuta, fiind distribuitor direct in Romania a produselor Pioneer. A fost infiintata in anul 2002cu capital 100% romanesc.

a)Obiectul de activitate al societatii

Societatea are ca domeniu principal de activitate vanzarea produselor Pioneer .

Rezultatele economico-financiare inregistrate in ultimii 2 ani sunt, in general, favorabile, in sensul ca firma a obtinut profit, are o cota absoluta si relativ constanta de piata, nu s-a confruntat cu probleme de natura sociala, nu are datorii financiare la stat si furnizori.

b)Scopul firmei Sun Audio Electronics este:

Activitatea comerciala si tehnica oferite sunt conforme cerintelor de calitate si legislatiei in vigoare. Acestea sunt conforme standardului ISO 9002, societatea noastra fiind in curs de certificare a calitatii prin S.R.A.C. - Societatea Romana de Certificare a Calitatii.

Sun Audio Electronics este dedicata total pietei romanesti de tehnologia informatiei si comunicatii. Ofera 'intr-un singur pas' totala satisfatie a clientului,impreuna cu reducerea costurilor proprietatii produselor, solutiilor si serviciilor furnizate, beneficiind de un puternic suport tehnic propriu si international.

c) Produsele Pioneer:

Car Audio. In aceasta categorie se gasesc toate echipamentele audio necesare pentru sonorizarea unui automobil si anume: cd-playere, boxe , etc. Produsele Pioneer se mai axeaza in partea auto si pe fenomenul denumit Tuning si mai exact TUNING audio, fiind una din primele firme de elita in acest domeniu. Sun Audio Electronics este una din firmele care participa la evenimentele nationale de expozitie de masini firma detinand in prezent o astfel de masina de prezentare. In timpul practicii am avut ocazia sa merg in una din zile alaturi de echipa Pionner la un salon auto deschis la Buftea . Costul echipamentelor audio din aceasta masina se ridica la suma de 20.000 de euro . Firma prin aceste expozitii isi promoveaza produsele si este necesara o astfel de investitie in masina de prezentare.

Navigatie. Este un produs relativ nou al firmei Pionner . In anul 2008 au inceput vanzarile acestui produs pe piata romaneasca deoarece sistemul de navigatie de la Pionner este unul din cele mai performante din lume si totodata unul din cele mai scumpe.

Noul sistem de navigatie te va ghida in toata Europa, iti va oferii posibilitatea de a controla si a utiliza hands-free-ul mobilului tau, iar conexiunile prin USB si card SD fac din acesta un sistem versatil.

Audio&Video. Din aceasta categorie de produse fac parte : Sistemele Home Cinema , DVD player , DVD recorder , amplificatoare, boxe , casti.

Plasma. Din aceasta categorie evident fac parte televizoarele cu plasma. Gama acestor televizoare cu plasma Pionner este una exclusivista. Aceasta categorie de produse fiind exclusiva pentru clasa inalta a societiatii deoarece in romania o Plasma Kuro Pionner porneste de la 200 de milioane lei vechi. Principalii clienti care achizitioneaza astfel de produse sunt firmele care detin cluburi, cafenele, etc.

Nimic nu este mai impresionant si emotionant decat filmul. Acesta este motivul pentru care am investit zece ani in design, cercetare si dezvoltare pentru a creea KURO: un televizor cu ecran plat care va va permite sa auziti si sa vizionati filmul ca niciodata pana acum.

Echipamente DJ

Pionner este pe locu 1 in Romania la nivelul sonorizarii in Cluburile si Discotecile din tara noastra detininat aproximativ 90% din echipamentele de sunet existente in tara. Din aceasta categorie de produse fac parte: mixere , cd playere , deck-uri ,efectoare, sofware.

d)Principalii Colaboratori:

Firma Sun Audio Electronics a incheiat contracte importante cu companii mari de pe piata romaneasca .

Principalii clienti Pionner si indeosebi locatiile unde produsele sunt expuse sunt:

ALTEX  Media Galaxy

 

Carrefour

In aceste mari centre comerciale se gasesc aproximativ toata gama de produse Pionner mai putin echipamentele DJ.

In centrul comercial Unirea Magazin Media Galaxy Aripa dinspre Strada Calarasi firma Sun Audio Electronics are amenajat un stand special cu produse Pionner destinate locuintei si anume Tv cu plasma , Sisteme Home-Cineva, DVD player unde am facut practica si eu una din zile prezentand clientilor gama diversificata de produse.

Gama produselor DJ

Firma Sun Audio Electronics a incheiat contracte cu cele mai exclusiviste cluburi din Romania spre exemplu:

Club Krystal (atat in Bucuresti cat si in Constanta) , Club Maxx(Bucuresti) , Club Central , Gatby (Piatra Neamt) Club Kadoo ( Bucuresti) , Club XXL(Timisoara) , Obsession ( Cluj), Byblos Club XS (Iasi), Hush Hush(Brasov) etc.

e) Service Pionner - sedii din tara si Bucuresti:

ORAS

SERVICE

ADRESA

TELEFON

Bucuresti

W.S.C. (WORLD STARTEL COMUNNICATIONS) Europa SA

Stefan Cel Mare nr. 5, parter, sector 2

VEGA TRADE 2000

Piata Unirii Nr. 1, Unirea Shopping Center, parter

ALARM SERVICE '96

Str. Drumul Sarii nr. 98

CRIS ENTERTAINMENT

Str. Dreptatii nr.79B,

VIDEOVOX SECURITY

Str. Ing. Dumitru Zosima nr. 66,

Arad

MIRABIT

Brezoianu 1, bl. A30/B/1; Piata Agro A. Vlaicu FN, 310580

Pitesti

IDEAL ELECTRO SOFWARE

Str. Victoriei 1, bl. 13, sc. E, ap. 2

Onesti

TRANS CRES

Calea Marasesti 16, ap. 22, cod 601144

Bistrita

EXPERT HOLDING
(INDEPENDENT ALIN PARAUAN)

Str. Alba-Iulia nr. 14

Botosani

LEIA ELECTRONIC 

Str. Primaverii nr. 22, cod postal 010764

Braila

ARISTONA IMPEX

Str. Siret bl. S1, parter

Brasov

INTERACTIV

Str. Muresului 5, Bl. E25, sc. B, ap. 1

Buzau

ELECTRONIA ELVO

Bd. Unirii bl. 126, parter, ap. 1

Cluj-Napoca

SC TRANSILVANIA SERVICE
GRUP (TELEZIMEX)

str. Calea Turzii 231-233, Magazin Dr. Video

Constanta

TRANS SONECO

Bd. Ferdinand 32

A&M CONNECTION

Blv.Tomis nr. 332, Bl. M1, Sc. B, Ap. 22

Sfantu Gheorghe

KOLAVI

Str. Crangului nr. 18, Bl. 8, sc. A, Ap. 3

Targu Secuiesc

KOLAVI

Str Kossuth Lajos nr. 4

Targoviste

PFA VASILE ION

Calea Ploiesti bl. L2, sc. B, parter

Craiova

ELECTRONICA SERV

Rocada - Brazda Lui Novac 86, bl. 39B

Galati

ROBOTEC

Str Traian Vuia nr 50 bl J6 ap 4

Tecuci

NUMERIC

Str. Bobalna 39

Giurgiu

ELECTRO SERV COM

Sos. Bucuresti, bl. 10/2s, sc. B, ap. 22

Baia Mare

ONEDIN

Str. Florilor 3/78

Targu Mures

ADIAL ELECTRONIC

P-ta Garii nr. 5

Piatra Neamt

TPO PLUS

Str. Mihai Viteazu bl. C3, parter

Slatina

TRINET SERVICE

Str. Pacii bl. 8, ap. 3

Ploiesti

RAMASS '94

Str. Gr. Cantacuzino nr. 11

Alexandria

QUINTRIX

Str. Dunarii bl. 16-21, sc. B, ap. 22 bis

Timisoara

2 OVI & COMPANY

Diaconu Coresi 29

Tulcea

R.G.B. SRL 

Str. Plevnei 35

Focsani

NUMERIC

Str. Aurora 2

Procesul de management in cadrul agentului economic: procese de munca, resurse umane

a)Organizarea procesuala

Organizarea procesuala consta in stabilirea principalelor procese de munca necesare realizarii sistemului de obiective ale firmei. Principalele procese de munca ce se desfasoara intr-o organizatie sunt: functiunile, activitatile, atributiile si sarcinile.

In general intr-o organizatie exista cinci functiuni principale: cercetare-dezvoltare, comerciala, productie-servicii, financiar-contabila si personal.

Functia comerciala cuprinde trei activitati: marketing, aprovizionare si vanzare.

Activitatile la randul lor se divid in atributii, care reprezinta procese de munca ce concura la realizarea obiectivelor specifice. Spre exemplu in cadrul marketingului deosebim atributii de prospectare a pietei, reclama si publicitate.

Atributiile se divid in sarcini, care sunt procese de munca complexe sau simple ce contribuie la realizarea obiectivelor individuale si de regula se atribuie unei singure persoane.

Elementele principale ale procesului de munca sunt: subiectul (omul), mijloacele de munca, obiectele muncii si scopul.

In cazul societatii Sun Audio Electronics procesul de munca include urmatoarele elemente:

- director, departamentul marketing, celelalte specializari specifice;

- documentele, informatia;

- echipamente de calcul (calculatoare, imprimante), mobilier;

- mediul (ambianta fizica si sociala in care se desfasoara activitatea);

- relatia vanzator - client;

- scopul procesului de munca (satisfacerea cerintelor clientilor).

Prin studierea procesului de munca se pot descoperi cai de crestere a productivitatii muncii, se pot reduce eforturile fizice si intelectuale si se elimina sau se diminueaza suprasolicitarea.

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL se acorda o foarte mare atentie resurselor umane, deoarece este modul in care se pate obtine un nivel ridicat de profitabilitate in cadrul companiei.

Managerii doresc sa imbunatateasca performantele si satisfactia angajatilor, constientizand faptul ca valorificarea potentialului pe care il reprezinta personalul este sinonima cu succesul in afaceri.

Altfel spus, o institutie care se doreste orientata spre client, trebuie sa fie in aceeasi masura orientata spre angajat.

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL, aceste tendinte s-au materializat in programe de pregatire ale caror rezultate sunt vizibile in atitudinea si profesionalismul angajatilor.

In conditiile in care societatea Sun Audio Electronics SRL se adapteaza cerintelor din ce in ce mai exigente ale clientilor, dezvoltarea de noi produse, instrumente si servicii trebuie sa fie sustinuta de un personal cu o calificare de varf, la standarde occidentale.

Performanta personalului societatii Sun Audio Electronics este rezultatul unui proces inceput inca de la infiintarea societatii, axat pe trei directii principale: selectarea riguroasa a echipei de specialisti, permanenta perfectionare a acesteia, dar si stimularea implicarii fiecarui angajat in optimizarea activitatii societatii.

Politica societatii Sun Audio Electronics SRL in domeniul recrutarii a avut in vedere atat experienta, cat si motivatia noilor angajati. La selectare s-a tinut seama de nivelul studiilor absolvite, de competenta, dar si de aspecte legate de onestitatea, seriozitatea si constiinciozitatea candidatilor.

Personalul angajat este de 30 persoane, din care 20 au studii superioare in Tehnologia Informatiei sau Stiinte economice.

Media de varsta este de 30 de ani, personalul tanar si bine instruit reprezentand unul din puncele forte ale companiei. Firma ofera angajatilor sai un mediu de lucru placut, acces la informatie si pregatire profesionala.

b)Structura personalului (executie, conducere, administrativ etc.);

Structura personalului firmei se prezinta la data de 12.05.2008.astfel:

TOTAL PERSONAL  30

Din care :

-muncitori 22

-cadre de conducere, specialisti si functionari 8

3.2. Meserii principale si structura pe meserii:

In structura personalului de conducere ,specialitate si functionari sunt urmatoarele pozitii:

1 director ;

1 contabil;

2 director marketing

1 responsabil cu personalul (economist)

1responsabil cu aprovizionarea marilor centre comerciale din Bucuresti

1 administrator parc ( maistru auto)

1 un post secretar-dactilograf;

-22 muncitori,din care mai importante meserii sunt:  -11 agenti vanzari ;

-3 electrician ; -2 mecanici auto ;

Criteriile de promovare a personalului principal sunt aceleasi ca si la selectionarea sa. In functie de modul cum sunt utilizate criteriile de promovare, firma Sc Sun Audio Electronics SRL foloseste trei tendinte principale:

a) promovarea pe baza varstei si a vechimii;

b)    promovarea pe baza rezultatelor;

c)     promovarea pe baza potentialului personalului;

In cadrul firmei se aplica si motivarea personalului.

Se folosesc urmatoarele categorii principale de motivatii:

-formal-economice:

-salariu,

-prima,

penalizare la salariu.

-formal-complexe:

-promovare;

-suspendare temporara din post;

-retrogradare din post;

-destituire din post.

-informal-moral spirituale:

-lauda;

-acordarea increderii;

-multumire;

-critica.

c)Alte aspecte privind managementul resurselor umane

Rolul primordial al resurselor umane la scara intregii societati se regaseste si la nivelul organizatiei, fapt recunoscut si argumentat de numerosi oameni de stiinta din diferite tari si practica manageriala a firmelor competitive. Principalele elemente care o demonstreaza sunt:

a)    Forta de munca este singura ca valoare de intrebuintare;

b)   Resursa umana este singura creatoare nu numai sub aspect economic, ci si sub aspect spiritual si stiintific;

c)   Eficacitatea si eficienta utilizarii resurselor financiare, materiale si informationale depind intr-o masura hotaratoare de resursele umane.

Dat fiind importanta si specificul lor deosebite, resursele umane fac in ultimele doua decenii obiectul special de studiu al unei subramuri de baza a managementului - managementul resurselor umane.

1.3. Niveurile si piramida managementului agentului economic. Organe si functii de conducere corespunzatoare fiecarui nivel de management.

Conducerea societatii Sun Audio Electronics SRL este asigurata de directori.

Personalul este supus prevederilor propriului regulament de ordine interioara.

Activitatea este organizata pe compartimente de lucru pentru care s-au desemnat sefi de compartimente.

Organigrama punctului de lucru Sun Audio Electronics S.R.L. din Bucuresti , este urmatoarea

(fig. 1):

Fig. 1

2. ACTIVITATEA FINANCIAR BANCARA

2.1. Modul de calcul al impozitelor si taxelor, termenilor de plata, acte normative

Situatia impozitelor si taxelor datorate si varsate ofera informatii referitoare la corelatiile unitatii patrimoniale cu bugetul statului si bugetele locale.

Pentru fiecare categorie de impozite si taxe se fac raportari privind sumele datorate, sumele varsate efectiv, sumele ramase de varsat si eventual sumele varsate in plus.

Sun Audio Electronics SRL este o societatea comerciala platitoare de impozit pe profit,

adica determina impozitul pe profit aferent profitului impozabil.

Obligatiile fiscale ale Sun Audio Electronics SRL se bazeaza pe reglementarile fiscale existente in vigoare, respectiv impozitele si taxele prevazute in Codul fiscal aprobat prin Legea 571/22.12.2003 cu modificarile ulterioare. In cele ce urmeaza, sunt prezentate cateva din obligatiile fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca:

-         depunerea la organul fiscal a situatiilor financiare anuale simplificate pentru anul anterior (situatii pentru societatile comerciale care nu aplica reglementarile armonizate cu Standardele Internationale de Contabilitate

-         depunerea la organul fiscal a declaratiei anuale privind impozitul pe profit pentru anul anterior

-         calcularea si plata impozitului pe profit (trimestrial) aferent trimestrului incheiat

-         calcularea, retinerea si plata impozitului pe venit cu retinere la sursa (pentru veniturile platite de societate sub forma de salarii)

-         calcularea si plata contributiilor pentru asigurari sociale de stat, contributii pentru asigurarile de somaj, contributii pentru fondul de asigurari sociale de sanatate; contributii pentru fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Societatea Sun Audio Electronics SRL isi achita in termen toate datoriile catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale.

Conform ordinelor emise de Ministerul Finantelor Publice formatul electronic al Decontului de taxa pe valoarea adaugata, al Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice si se transmite organului competent pe discheta de 3 1/2 inch, 1.440 MB, compatibila MS-DOS. Formatul electronic este insotit de formularul editat de platitori cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.

2.2. Modul de calcul al salariilor, concediilor etc.

Societatea Sun Audio Electronics S.R.L. foloseste un program de software de contabilitate, gestiune comerciala si salarii. Acest program este un instrument special conceput pentru rezolvarea tuturor problemelor de calcul salarial, conform legislatiei muncii in vigoare. Asigura monitorizarea costului fortei de munca cu respectarea standarelor internationale de calcul al salariilor. Integreaza in structura sa o aplicatie de pontaj si control acces, devenind astfel o solutie completa pentru gestiunea resurselor umane.

Configuratia programului de salarizare este urmatoarea:

- Configurarea grilelor de impozitare lunare si anuale  - Definirea modului de calcul al concediilor medicale - Configurarea constantelor lunare (ore/ luna lucrate in regie, ore/ luna lucrate in acord, procent intreruperi, procent somaj, procent contributii CASS, CAS, somaj, fond de risc, salariul mediu brut, salariul minim pe economie, ajutor de deces, samd.) - Definirea indicatorilor de salarizare - Formule pentru calculul salariilor (salariul tarifar), si pentru concedii medicale

- Definirea tipurilor de avansuri (chenzinal, prime, de concediu de odihna, indemnizatii de conducere, etc.) , retineri (imputatii, CAR, popriri, samd.), sporuri, casieri si banci

- Operarea pontajului zilnic sau lunar - Colectarea informatiilor si monitorizarea eficienta a timpului efectiv de lucru, a intarzierilor, absentelor si orelor suplimentare - Rapoarte si statistici cu privire la gestiunea resurselor de timp de catre angajati, ore suplimentare lucrate, pontajul lunar detaliat - Administrarea personalului (vechimea in munca, tipul de contract, zilele de concediu efectuate, data angajarii, loc de munca, carte de munca, salariu, persoane aflate in intretinere, banca, contul si numarul de card pentru plata salariilor, etc.) - Operarea avansurilor, primelor, sporurilor, retinerilor, penalizarilor - Calculul orelor suplimentare, de noapte, in conditii deosebite de munca - Calculul concediului de odihna, prin preluarea orelor lucrate din aplicatia de pontaj, si totalizarea zilelor de concediu la nivel de departamente - Calculul concediilor medicale, cu defalcarea zilelor de concediu pe zile platite de angajator si pe zile platite de asigurator - Calculul salariului brut pornind de la salariul net in lei

Documentele aferente platii salariilor la societatea Sun Audio Electronics S.R.L. sunt:

- Stat de plata - Declaratie asigurari de sanatate  - Declaratie asigurari sociale - Declaratie somaj - Fise fiscale - Statul de plata catre Inspectoratul Teritorial de Munca

2.3. Resursele financiare ale intreprinderii

2.3.1. Finantarea ciclului de exploatare

Transformarile specifice procesului de productie, transformari realizate in cadrul ciclului de exploatare, necesita existenta unor stocuri de active (mijloace) circulante in toate fazele activitatii economice din intreprindere. Formarea acestor stocuri rezulta in urma unor activitati de consum prin care o valoare importanta, sub forma de produse si servicii, se imobilizeaza pentru o perioada de timp, mai mare sau mai mica, in structura economica a intreprinderii.

A. Pozitia activelor (mijloacelor) circulante in structura intreprinderii

In structura economica a intreprinderii, activele circulante joaca rolul de obiect asupra caruia se realizeaza actiunea de prelucrare si transformare specifica unitatii in cauza. Stocurile de mijloace circulante inglobeaza materii prime si materiale aflate in diferite faze ale prelucrarii, dar si sub forma de produse finite.

Pentru evidentierea formelor pe care le imbraca elementul active (mijloace) circulante vom structura ciclul de exploatare (activitatea economica specifica procesului de productie) in patru etape (incluzand aici si parti ale procesului de schimb):

Fig. 4

Aprovizionare

Productie

Desfacere

Realizare

-bani      -materii prime -materiale -combustibil -obiecte inven. -piese etc.

-productie nefinita (in curs de fabricare) -cheltuieli anticipate

-produse finite -semifabricate destinate vanzarii

-creante asupra clientilor      -bani

La fel ca si mijloacele fixe (activele corporale), activele circulante intra in structura de productie in urma unui proces de consum. 

B. Starea curenta a activelor circulante

Pentru a contura amploarea consumului din este nevoie sa cunoastem starea la un moment dat a mijloacelor circulante din intreprindere. Acest moment este, de regula, sfarsitul anului in curs, moment care coincide cu incheierea bilantului contabil. In bilant elementul in cauza se afla in componenta Activului circulant, la valoarea din momentul dat. Concomitent, in partea de pasiv se prezinta, pentru aceeasi valoare, situatia curenta a obligatiilor financiare fata de furnizorii de fonduri, din unitate si din afara sa. 

BILANT (fig. 5)

ACTIV

PASIV

ACTIVE CIRCULANTE 

Materiale 

Produse finite 

Produse, lucrari, servicii facturate si marfuri expediate 

Marfuri

Disponibilitati banesti 

Clienti Debitori

CAPITAL SOCIAL         

FONDUL DE REZERVA VENITURI, REZERVE SI FINANTARI 

OBLIGATII fata de furnizori, creditori, bugetul statului 

CREDITE SI IMPRUMUTURI

Pe baza datelor din bilant serviciul financiar apreciaza starea initiala a mijloacelor circulante prin intermediul unor indicatori financiari cum ar fi:

1. Fondul de rulment

Prin continutul sau fondul de rulment reprezinta o parte a deciziei financiare privind activele circulante, el continand partea de cheltuieli, sub forma de active circulante (o parte dintre ele) si partea de venituri financiare, ca o parte din capitalul permanent

2. Necesarul de fond de rulment

Calculat pe baza bilantului previzionat sau a bugetului previzionat, acest indicator rezulta din comparatia dintre activ (stocuri, clienti, cheltuieli de exploatare) si pasiv (datorii din exploatare, furnizori). Marimea acestui indicator da o imagine asupra efortului financiar pe care trebuie sa si-l asume proprietarii, fie prin contributie proprie (cresterea capitalului social si formare de rezerve),fie prin lansare de imprumuturi pe termen lung (emisiune de obligatiuni), atunci cand partea de Activ este mai mare.

3. Trezorerie neta

Un indicator relevant pentru bunul mers al resortului financiar este Trezoreria neta. Fiind o corelatie dintre disponibilitatile banesti ale unitatii si contributia bancilor prin credit la acoperirea necesarului de mijloace circulante, indicatorul in cauza prezinta capacitatea intreprinderii de a face plati imediate din propriile disponibilitati, sau nivelul recuperarilor sub forma de disponibilitati din imobilizarile in stocuri si cheltuieli pentru productie.

In cazul in care partea de activ (disponibilitati) este mai mare, indicatorul apare sub denumirea de Trezorerie pozitiva. In cazul invers, indicatorul devine Trezorerie negativa indatorarea fata de banca fiind mai mare, in situatia unor plati imediate.

C. Activitati de consum referitoare la formarea mijloacelor circulante

In legatura cu mijloacele circulante in cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL se organizeaza urmatoarele activitati:

Activitatea de aprovizionare cu stocurile necesare productiei;

Activitatea de prelucrare a materiilor prime si de transformare a lor in produse finite;

Activitatea de depozitare;

Activitatea de vanzare-decontare;

Activitatea de asigurare.

Activitatilor economice din toate cele patru faze ale ciclului de exploatare sunt: aprovizionarea, productia, desfacerea si realizarea. Imobilizarea de valori in aceste faze are doua surse, aducerea de valoare din afara unitatii sau din faza precedenta si conservarea de valoare prin procesul de productie, desfacere, aprovizionare.

D. Cheltuielile financiare

Informatia cheltuielilor financiare presupune o proiectare a tuturor activitatilor economice ce se succed din momentul aprovizionarii pana in momentul incasarii contravalorii marfurilor vandute. Modelele utilizate sunt diverse, de la cele globale, pana la cele analitice. In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL s-au practicat modele analitice, deosebit de complicate, dar si cele globale, bazate pe indicatorii vitezei de rotatie.

Veniturile financiare yvn

Elementul mijloace circulante se formeaza cu fonduri din afara intreprinderii. Din interiorul acesteia se mobilizeaza venituri din profitul brut sau se utilizeaza, in cadrul capitalului permanent, soldul conturilor care pastreaza fonduri constituite pe seama rezultatelor financiare din unitate.

Din profitul brut, prin repartizarea pentru cheltuielile care se scad in vederea determinarii profitului impozabil, mijloacele circulante beneficiaza de:

- prelevari la fondul de rezerva si alte fonduri speciale (ele intra in capitalul permanent utilizat si pentru acoperirea fondului de rulment atata timp cat sumele de aici raman neutilizate conform destinatiei legale);

- acoperirea pierderilor din anii precedenti;

- acoperirea unor cheltuieli care nu au fost prinse in calcularea necesarului de fonduri (comisioane, protocol, reclama etc.).

E. Eficienta economica

Drept efect este considerata cifra de afaceri proiectata pentru anul viitor, fie la nivelul pretului de vanzare, fie la nivelul costului complet. Sunt indicatori care iau in considerare ca efect profitul brut sau net proiectat.

In postura de efort apare necesarul de fonduri pentru formarea-dezvoltarea elementului active circulante. Pentru executie se are in vedere activul circulant bilantier, stocurile sau chiar intregul activ al bilantului.

Pentru a intelege semnificatia eficientei in cazul mijloacelor circulante trebuie sa avem clar fenomenul de rotatie pe care fondurile alocate il realizeaza in unitatea economica pe parcursul ciclului de exploatare (fig. 6):

Fig. 6

Un leu intrat in acest circuit parcurge toate fazele si reintra, dupa o perioada numita durata unei rotatii, in faza de aprovizionare. In acest mod, pe parcursul unui an, un leu adus prin finantare poate contribui la obtinerea unei productii de n lei.

Aspectele de eficienta privind viitoarea utilizare (sau utilizarea efectiva) a fondurilor pentru active se pot pune in evidenta si prin alti indicatori care caracterizeaza gestionarea fondurilor respective:

- rotatia stocurilor V.R. stocuri = C.A. / Stoc

- rotatia intregului activ V.R. activ = C.A. / Total activ

2.3.2. Metode de determinare a necesarului de finantare a ciclului de exploatare

Necesarul de finantare a ciclului de exploatare exprima nevoia totala de k circulante pentru procurarea stocurilor de materiale si produse, precum si pentru finantarea soldului de creante clienti. Metodele de determinare productiei (Q) a necesarului de finantare a ciclului de exploatare se fundamenteaza pe 2 indicatori importanti:

- pe seama costurilor exploatarii;

- pe seama cifrei de afaceri (CA).

Pot fi utilizate metode analitice sau sintetice.

Metodele analitice presupun determinarea necesarului de finantare a ciclului de exploatare pe elemente de stoc (de materiale, materii prime, produse in curs de fabricatie, produse finite). Datorita complexitatii calculelor si al costului ridicat de fundamentare al necesarulu, folosirea acestei metode se recomanda numai in anumite cazuri:

- la infiintare / in situatia in care au loc modificari structurale considerabile ale activitatii intreprinderii;

- pentru determinarea necesarului de finantare mediu anual al stocurilor urmand ca necesarul trimestrial de finantare sa se determine cu ajutorul metodelor sintetice. Conform acestei  metode necesarul de finantare a ciclului de exploatare e determinat de 2 indicatori:

1. Costurile medii zilnice care caracterizeaz fiecare faza a ciclului de exploatare, respectiv de achizitii si depozitare a marfurilor de fabricatie a subansamblelor de depozitare si livrare a produselor finite (Cmz).

2. Timpul intre 2 reconstituiri succesive de stocuri (t).

Nec = Cmz*t

2.3.3. Echilibrul financiar. Calculul indicatorilor echilibrului financiar si ai capacitatii de autofinantare a intreprinderii

Contul de profit si pierdere sintetizeaza fluxurile financiare pe categorii de activitati si indica modul in care fiecare dintre ele contribuie la formarea rezultatului net. Astfel spus reflecta profitabilitatea firmei obtinuta in urma alocarii si utilizarii resurselor.

Principalele date din contul de profit si pierdere sunt (fig. 7):

-mii lei-

Cifra de afaceri

Venituri totale

Cheltuieli totale

Profitul brut

Profitul net

Fig. 7

Anul 2007 fata de anul 2006 a fost un an mai bun din punctul de vedere al rezultatelor financiare pentru societatea Sun Audio Electronics SRL, care a inregistrat o crestere la nivelul cifrei de afaceri de la 16,3 miliarde lei la miliarde lei in 2006 la 26,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 61,34% fata de 2007.

Contul de profit si pierdere sintetizeaza fluxurile financiare pe categorii de activitati si indica modul in care fiecare dintre ele contribuie la formarea rezultatului net.
Pe parcursul lui 2006 insa, profitul brut nu a urmarit aceeasi dinamica ca si cifra de afaceri, la sfarsitul anului inregistrandu-se 6,2 miliarde lei profit, existand mai multe cheltuieli pe parcursul anului. Profitul net a inregistrat de asemenea o scadere.
Esenta asigurarii echilibrului financiar consta in crearea unei relatii optime intr nevoi si resurse, atat la nivel operativ (pe termen scurt) cat si pe termen mediu si lung.

In general echilibrul financiar se studiaza pe baza documentelor financiare de sinteza: bilant, cont de profit si pierdere, note explicative

Bilantul exprima printr-o viziune patrimonial functionala, transformarile structurale si de volum inregistrate de activele si pasivele unei fime in decursul unui exercitiu financiar.

Cel mai importatnt indicator care se poate calcula pe baza bilantului este activul net contabil sau situatia neta a firmei:

ANC = Atot - Datorii

ANC = 13.943.341 - 490.994 = 13.452.347

La nivelul bilantului contabil, Sun Audio Electronics SRL inregistreaza o situatie echilibrata, fiind asigurate sursele necesare desfasurarii activitatii.

O valoare pozitiva a ANC indica o situatie buna a firmei, in sensul ca si-a conservat capitalurile si a mai adaugat acestora alte resurse obtinute din activitatea firmei.
Societatea isi finanteaza intr-o proportie mai buna activitatea curenta din credite furnizor.

Stocurile societatii au avut o evolutie foarte fluctuanta pe parcursul anului, astfel, la inceputul anului 2007 se situau la 2,34 miliarde lei, dupa primul semestru au scazut la 1,78 miliarde lei. Datorita faptului ca Sun Audio Electronics SRL are contracte comerciale cu clienti mari, pot sa apara pe parcursul unui an distorsiuni la nivelul echilibrului bilantier, astfel incat dezvoltarea unor relatii comerciale cu cati mai multi parteneri poate atenua diferentele mari ce pot aparea de la un trimestru la altul.
In continuare, societatea nu inregistreaza datorii bancare pe termen scurt, evitand finantarea de la institutiile bancare, ca urmare a suficientei fondurilor proprii.

Sintetic echilibrul financiar este:

FR = TN - NFR

FR = fond rulment ; TN = trezoreria neta; NFR = necesar de fond de rulment

Fondul de rulment reprezinta acea parte a capitalurilor utilizate pentru finantarea activelor circulante. Se mai numeste si marja de siguranta.

FR = CP - AI FR = AC - RT

CP = Capital permanent; AI = active imobilizate; AC = active circulante; RT = rezerve de trezorerie

In cazul societatii Sun Audio Electronics SRL:

FR = 6.361.815 - 5.053.289 = 1.308.526

RT = AC - FR = 2.697.712 - 1.308.526 = 1.389.186

Fondul de rulment este expresia echilibrului financiar pe termen lung. Necesarul de fond de rulment reprezinta diferenta dintre stocuri + creante si datoriile pe termen scurt.

NFR = (S+C) - DATt.s.

In cazul societatii Sun Audio Electronics SRL:

NFR = (1.771.943 + 925.769) - 280.185 = 2.447.527

Deoarece necesarul de fond de rulment este pozitiv, antreneaza in mod firesc cresterea nivelului stocurilor si creantelor. Situatia este favorabile datorita cresterii vitezei de rotatie a activelor circulante si relaxarii creditului furnizor.

Necesarul de fond de rulment (NFR) este expresia echilibrului financiar pe termen scurt.

Trezoreria neta este expresia echilibrului general al intreprinderii si indica rentabilitatea activitatii dintr-o anumita perioada.

TN = FR - NFR

In cazul societatii Sun Audio Electronics SRL:

TN = 1.308.526 - 2.447.527 = -1.139.001

Trezoreria neta negativa in cazul societatii Sun Audio Electronics SRL reprezinta un dezechilibru general din punct de vedre financiar.

2.4. Metode de dimensionare a stocurilor

Stabilirea nivelului stocurilor reprezinta o decizie majora referitoare la distributia fizica, decizie care afecteaza satisfacerea clientului. Societatea Sun Audio Electronics SRL ar dori sa detina stocuri suficiente pentru a putea onora imediat comenzile clientilor. Insa, din punct de vedere economic, nu este eficient ca o firma sa detina stocuri atat de mari. Costurile de stocare cresc intr-un ritm care devine tot mai mare pe masura ce nivelul de servire a consumatorilor se apropie de 100%. Persoanele din conducerea firmei trebuie sa stie cu cat ar creste vanzarile si profiturile daca s-ar mentine stocuri mai mari, putandu-se astfel promite clientilor ca si comenzile lor vor fi onorate intr-un timp mai scurt. Luarea deciziei privitoare la stocare presupune sa se stie cand sa se comande si cat sa se comande.

Pe masura ce stocurile se epuizeaza, persoanele din firma care se ocupa de aprovizionare trebuie sa stie la ce nivel al stocurilor existente sa lanseze o noua comanda de aprovizionare, care sa duca la reimprospatarea acestora. Acest nivel al stocului se numeste prag de comanda (de reimprospatare). Un prag de comanda de 20 inseamna o comanda de reimprospatare a stocului cand acesta scade sub 20 de bucati. Pragul de comanda trebuie sa fie cu atat mai inalt cu cat timpul de onorare a comenzii este mai lung, rata de utilizare a bunurilor ce compun stocul este mai mare si cu cat nivelul serviciilor oferite clientilor este mai inalt.

Salert. = SCmin + Ssig.

unde Salert.= stoc de alerta; SCmin = stoc curent minim; Ssig. = stoc de siguranta

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL timpul de onorare a comenzii si rata de utilizare a produsului de catre clienti sunt variabile, de aceea pragul de comanda este fixat la o valoare mai inalta pentru a avea la dispozitie un stoc de siguranta. Valoarea finala aleasa pentru pragul de comanda realizeaza un echilibru intre riscul de a ramane fara marfa in stoc si costurile generate de stocurile supranormate.

Cealalta decizie se refera la marimea cantitatilor ce trebuie comandate. Cu cat este mai mare cantitatea comandata, cu atat mai rar vor trebui lansate comenzile. Firma trebuie sa realizeze un echilibru intre cheltuielile aferente prelucrarii comenzilor si costurile de stocare. Costurile de prelucrare a comenzilor trebuie sa fie comparate cu costurile de stocare. Cu cat sunt mai mari stocurile, cu atat cresc costurile de stocare. Acestea constau din taxe de depozitare, costul capitalului, impozite si asigurari, precum si cheltuieli determinate de depreciere si invechire (uzura morala).

Cantitatile comandate trebuie sa evite rupturile de stoc.

In general, la nivelul stocurilor, trebuie determinata cantitatea optima de comandat. Aceasta este data de relatia:

Q = Na*C = 2Na*C 2 P*S pg*S

Q = cantitatea optima de comandat; Na = necesarul de aprovizionat; C = costul de aprovizionare a unei comenzi ; P = pretul de achizitie a materiei prime; S = costul de stocare; pg = perioada de gestiune

Nivelul maxim al stocului ce corespunde cantitatii optime se determina cu formula:

Q = Na/X

Un lant de furnizare bazat pe reactia consumatorilor este declansata de client, ceea ce inseamna ca productia si inlocuirea stocurilor se realizeaza pe masura ce sosesc comenzile. Firma produce ceea ce se vinde la momentul respectiv, De exemplu, societatea Sun Audio Electronics SRL , preia comenzile pentru mixere si deck-ere dupa care produc (ansambleaza) si livreaza clientilor mesele de mixat in termen de o zi. Productia in functie de comenzile primite, si nu in functie de prognoze, redce substantial costurile si riscurile de stocare.

3.ACTIVITATEA CONTABILA

3.1. Documente privind evidenta operativa, intocmirea si circuitul acestora.

In cadrul intreprinderii, activele circulante materiale (stocurile) ocazioneaza numeroase operatii, care pot fi grupate dupa continutul lor in operatiuni de aprovizionare si conservare, operatii de eliberare din depozite, inventariere.

Aceste operatiuni sunt consemnate in diferite documente si evidente operative specifice.

In vederea indeplinirii obiectivelor prevazute in programul de aprovizionare, societatea Sun Audio Electronics SRL emite catre furnizori comenzi, iar pe baza acestora incheie contracte economice.

In anumite conditii, contractele economice sunt inlocuite de catre furnizori prin confirmarea de comanda.

Pentru urmarirea modului in care sunt realizate contractele de aprovizionare, serviciul aprovizionare organizeaza o evidenta operativa, care cuprinde: registrul de comenzi si fisa de urmarire a executarii comenzilor. In aceste evidente se inscriu comenzile emise catre furnizori, precum si termenele de livrare stabilite de comun acord cu acestia, prin contracte economice sau, in lipsa acestora, prin confirmarea de comanda trimisa de furnizor, data la care a fost executata comanda, se face mentiuni privind revenirile pentru urgentarea executarii comenzii, penalizarile datorate pentru neexecutarea conditiunilor contractate etc.

In cadrul executarii comenzii si a contractului de aprovizionare, Sun Audio Electronics SRL primeste de la furnizor avizul de insotire si / sau factura fiscala.

Avizul de insotire a marfii se emite, pe masura livrarii, de catre compartimentul vanzari si serveste ca document pentru eliberarea si scaderea depozitului, cu produsele, marfurilor sau altor valori destinate vanzarii trimise pentru prelucrare la terti, in custodie sau pastrare; este un document de insotire a bunurilor pe timpul transportului, document pentru intocmirea facturii fiscale; document de primire in gestiunea cumparatorului. Circula de la furnizor la cumparator. In gestiunea furnizorului, exemplarul 1 este preluat de delegatul unitatii care face transportul sau al clientului, pentru a insoti bunurile pe timpul transportului; iar exemplarul 2 ajunge la compartimentul vanzari, pentru inregistrarea cantitatilor in evidenta privind executarea contractelor si apoi transmis la compartimentul financiar-contabil pentru a fi atasat la factura si inregistrat.

In gestiunea cumparatorului, Sun Audio Electronics SRL, exemplarul 1 sta la baza operatiunii de receptie de catre comisia de receptie a bunurilor aprovizionate, dupa care este trimis compartimentului aprovizionare pentru inregistrarea cantitatilor intrate, in registrul de evidenta al aprovizionarilor si certificarea efectuarii platii catre furnizor, precum si pentru inregistrarea in contabilitate, atasat la factura fiscala.

Intreprinderile care intocmesc factura fiscala ,in momentul livrarii bunurilor, nu vor mai emite avizul de insotire decat pentru bunurile trimise pentru prelucrare la terti, in custodie sau spre prelucrare, factura fiscala realizand, pe langa functiile avizului de insotire, si pe cele de transport pentru viza de control financiar preventiv, si, totodata, este act justificativ pentru decontarea (incasare-plata) contravalorii.

Operatiunile de luare in primire a valorilor materialelor aprovizionate se numeste receptie. La sosirea materialelor de la furnizor se executa urmatoarele operatiuni de receptionare:

receptia transportului efectuata de delegatul serviciului aprovizionarii al intreprinderii cumparatoare. Aceasta se executa in momentul preluarii transportului de la caraus si consta in verificarea starii ambalajelor. In cazul in care se constata violari ale ambalajului se procedeaza pe loc la desfacerea coletului si se inventariaza continutul. Pentru lipsurile constatate se intocmeste un proces-verbal de constatare, care se semneaza de delegatul unitatii de transport si de cel al intreprinderii destinate;

receptia cantitativa efectuata de catre persoana care preia in gestiune materialele sosite. Prin receptie se confrunta datele din comanda cu avizul de insotire sau factura fiscala primita de la furnizor si cu materialele efectiv sosite, concordanta intre sortimentele si cantitatile de materiale inscrise in factura cu cele primite;

receptia calitativa se efectueaza de catre un specialist.

Daca la receptia valorilor materiale se constata deteriorarea sau lipsa coletelor, nepotriviri calitative fata de datele indicate in documentele insotitoare, se intocmeste Nota de receptie si constatare de diferente. Prin acest document materialele necorespunzatoare calitativ sau in neconcordanta cu comanda sunt respinse la receptie, preluate in custodie si tinute la dispozitia furnizorului.

Primirea avizului de insotire si a facturii fiscale, sosirea transportului si plata facturii se inscriu, in ordine cronologica, in Registrul de comenzi si in Fisa de urmarire a executarii comenzilor.

Daca materialele se primesc in transe sau sosesc inainte de primirea facturii de la furnizor, precum si in cazul in care materialele respective au fost achitate si lasate un timp in custodia furnizorului, pentru consemnarea receptiei, se intocmeste Nota de intrare-receptie .

In cazul in care factura soseste odata cu materialele, receptia valorilor materiale se poate consemna direct pe factura fara a se mai intocmi Nota de intrare-receptie.

Bonul de predare-transfer-restituire este folosit pentru predarea la magazie a produselor, semifabricatelor si a materialelor obtinute din productia proprie, pentru tranzitarea materialelor de la un loc de depozitare la altul in cadrul aceleiasi intreprinderi, precum si pentru restituirea celor neutilizate la sfarsitul perioadei.

Documentele folosite pentru eliberarea stocurilor de active circulante cu privire la materialele pentru consum sunt: Bonul de consum si Fisa limita de consum.

Valorile materiale trimise spre prelucrare la terti se elibereaza pe baza Dispozitiei de livrare, Aviz de insotire pe care se face mentiunea "pentru prelucrare la terti". La inapoierea materialelor se controleaza daca s-a primit cantitatea preluata corespunzatoare, in raport cu normele de consum, iar pe documentele de receptie, pentru o evidenta corecta, se face mentiunea "din prelucrare".

Livrarea marfurilor si produselor finite catre terti se face pa baza facturii fiscale..

Fisa de magazie este un document de evidenta operativa a magaziei (depozitului) si se intocmeste separat pentru fiecare fel, calitate sau sortiment de stocuri materiale.

Documentele referitoare la valorile materiale intrate in unitatea patrimoniala (facturi, avize de insotire, nota de intrare-receptie etc.), dupa inregistrarea in fisele de magazie, se predau serviciului (resortului) de aprovizionare. Dupa verificare, avizare si inregistrare in evidenta tehnico-operativa a aprovizionarii, aceste documente se transmit la compartimentul de contabilitate in termenele stabilite de conducatorul compartimentului contabil-financiar.

Documentele primire de iesire a stocurilor din depozite se predau la compartimentul contabilitate.

3.2. Forma de contabilitate folosita

Forma de contabilitate folosita de societatea Sun Audio Electronics SRL este dubla inregistrare.

Dubla inregistrare consta in inregistrarea simultata si cu aceeasi suma a unei tranzactii economico-financiara in 2 conturi :

- in debit

- in creditul celuilalt cont.

Legatura reciproca dintre debitul unui cont si creditul altui cont se stabileste cu ocazia inregistrarii tranzactiei economico-financiare in contabilitatea curenta pe baza dublei inregistrari se numeste : CORESPONDENTA CONTURILOR.

Primul tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea operatiei economice concomitent in debitul unui cont de activ si in creditul altui cont, de asemenea de activ, insa in partile opuse ale acestora.

Al doilea tip fundamental al dublei inregistrari se formeaza pornind de la cea de-a doua modificare bilantiera de structura in pasiv, reprezentata prin ecuatia:

A = P + x - x

Al doilea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in creditul unui cont de pasiv si in debitul altui cont, de asemenea, de pasiv.

Al treilea tip fundamental al dublei inregistrari porneste de la al treilea tip de modificari bilantiere, respectiv modificarea de volum in sensul cresterii, reprezentat de ecuatia

A + x = P + x

Al treilea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in debitul unui cont de active si in creditul unui cont de pasiv.

Al patrulea tip fundamental al dublei inregistrari porneste de la al patrulea tip de modificari bilantiere, respectiv modificarea de volum in sensul scaderii, reprezentat de ecuatia

A - x = P - x

Al patrulea tip fundamental al dublei inregistrari consta in inregistrarea concomitenta a operatiei economice in credtul unui cont de active si in debitul unui cont de pasiv.

Dubla inregistrare a operatiilor economice in conturi determina stabilirea unor importante legaturi reciproce intre conturi. Ea permite verificarea exactitatii inregistrarii operatiilor economice si face sa creasca valoarea informationala a contabilitatii.

3.3. Aspecte privind contabilitatea financiara

Conform Legii contabilitatii 82/1991 cu modificarile aduse de OG 70/2004 si Legea 420/2004, aplicabile de la data de 01.01.2005 - publicata in M.O. nr. 993 din 28.10.2004, societatea Sun Audio Electronics SRL organizeaza si conduce contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi, si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Contabilitatea financiara furnizeaza informatii contabile care sunt destinate utilizatorilor externi: investitorii, creditorii, guvernul sau publicul larg si este concretizata prin situatii financiare numite situatii de sinteza.

In cazul firmei Sun Audio Electronics SRL sunt utilizate echipamente informatice, prin pachetul integrat CONTABILITATE, pentru intocmirea documentelor justificative si pentru prelucrarea si inregistrarea datelor in contabilitate, registrele si formularele privind activitatea financiara si contabila, pot fi adaptate in functie de necesitatile proprii de utilizare, in conditiile respectarii continutului de informatii ale modelelor prevazute in nomenclator.

Administratorul societatii trebuie sa intocmeasca un set de situatii financiare in forma standardizata ce contine: bilant, cont de profit si pierdere, tabloul fluxului de numerar, note explicative.

Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL conducerea contabilitatii este in partida dubla si se intocmeasc situatii financiare anuale.

Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la societatea Sun Audio Electronics SRL revine directorului economic si contabilului-sef . Aceste persoane au studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.

Contabilitatea imobilizarilor se tine pe categorii si pe fiecare obiect de evidenta.

Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, in conditiile stabilite de reglementarile legale.

Registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare. Intocmirea, editarea si pastrarea registrelor de contabilitate se efectueaza conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor Publice.

Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate.

Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate se intocmeste balanta de verificare.

Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare, precum si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani.

Situatiile financiare anuale consolidate constituie un tot unitar. Acestea cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat.

3.4. Evidenta contabila a fondurilor proprii si a fondurilor atrase (straine)

Politica de finantare a societatii Sun Audio Electronics SRL este finantarea din fonduri proprii (autofinantarea, cresteri de capital).

Un alt fond propriu este considerat si capitalul propriu.

Sun Audio Electronics SRL se dezvolta prin forte proprii, fara a apela la fonduri straine, folosind drept surse o parte a profitului obtinut in exercitiul expirat si fondul de amortizare, urmarind atat acoperirea necesarului de inlocuire a activelor imobilizate cat si cresterea activelor de exploatare.

Evidenta contabila a majorarii de capital prin repartizari din profitul net al anului precedent si al exercitiului curent este inregistrata astfel:

- Cote din profitul net al exercitiului precedent de 190.000.000 lei repartizate pentru cresterea capitalului social, cu retinerea unui impozit pe dividende de 15% (19.000.000 lei):

107 = % 120.000.000

"rezultatul reportat" 1012 108.000.000

"capital subscris varsat"

446 12.000.000

"alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate"

- Cote din profitul net al anului curent de 180.000.000 lei repartizate pentru cresterea capitalului social, cu retinerea unui impozit pe dividende de 10% (18.000.000 lei):

129 = % 180.000.000

"repartizare profitului" 1012 162.000.000

"capital subscris varsat"

446 18.000.000

"alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate"

3.5. Contabiliatatea previzionala

Mediul in care actioneaza intreprinderea se bazeaza pe ireversibilitatea timpului si pe incertitudine; "scurgerea timpului este insotita de achizitia continua de informatii care sa reduca incertitudinea".

In prezent, profesia contabila este tot mai constienta de impactul potential al schimbarilor de mediu asupra capacitatii acesteia de a raspunde, in planul informarii financiare, nevoilor de predictie, dar si de certitudine ale utilizatorilor de informatii financiare. Pentru a raspunde nevoilor utilizatorilor, un raport financiar trebuie:

- sa furnizeze mai multe informatii despre proiecte, oportunitati, riscuri si incertitudini;

- sa se concentreze mai atent asupra factorilor care creeaza valoare pe termen lung, asupra determinantilor non-financiari ai valorii: procese, inovare, resurse umane.

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai actuala ideea de contabilizare la valoarea estimata a fluxurilor viitoare de trezorerie pe care acestea le pot aduce intreprinderii, si nu la cost istoric; altfel spus, pentru a reprezenta valoric un activ, se tinde tot mai mult spre contabilizarea veniturilor viitoare decat spre cea a cheltuielilor trecute. Confruntata cu traditionala evaluare in costuri istorice, aceasta tendinta, cel putin pentru inceput, are menirea sa bulverseze atat pe contabilul, cat si pe analistul financiar de formatie clasica.

Din motive de prudenta, evaluarea elementelor specifice pozitiei financiare a intreprinderii la momentul intocmirii situatiilor financiare se realizeaza la valoarea contabila neta, astfel costul istoric este ajustat cu valori rectificative, de natura amortismentelor si provizioanelor pentru depreciere.

3.6. Contabilitatea investitiilor, a mijloacelor fixe si a imobilizarilor financiare. Calculul amortizarii. Mijloacele fixe, deservesc mai multe exercitii, isi pastreaza forma materiala initiala pana la scoaterea din folosinta, iar includerea uzurii se face prin intermediul amortizarii.

Intrarea in gestiune a mijloacelor fixe se face prin:

procurarea de la furnizori

aport la capitalul social

donatii

din productie proprie

plusuri la inventar

In anul 2008, Sun Audio Electronics SRL achizitioneaza o masina de prezentare in valoare de 480.000.000 lei, TVA 19% pe baza de factura. Contravaloarea facturii se acita printr-un ordin de plata 100.000.000 lei iar restul printr-un CEC cu limita de suma.

a) achizitionarea masinii conform facturii

= 404 190.400.000

"Furnizori de imobilizari" 160.000.000

"mijloace de transport"

4426 30.400.000

"TVA deductibila"

b) achitarea furnizorului

404 = % 190.400.000

"Furnizori de imobilizari" 5121 100.000.000

"Conturi la banci in lei"

90.400.000

" Carnete de cecuri cu limita de suma"

Iesirea din gestiune a mijloacelor fixe se face prin:

prin casare

complet amortizate

incomplet amortizate

vandute (complet amortizate, incomplet amortizate)

lipsuri si imputate, incomplet amortizate.

Amortizarea mijloacelor fixe poate fi:

amortizare lineara: consta in calcularea si repartizarea uniforma a valorii de intrare a mijloacelor fixe pe durata de functionare a acestora

amortizare degresiva: presupune multiplicarea cotelor de amortizare lineara cu coeficient prevazut de lege astfel:

pentru durata de 1 - 5 ani: 1.5

pentru durata de 5 - 10 ani: 2

peste 10 ani: 2.5

amortizare accelerata: consta in calcularea, in exercitiul financiar in care imobilizarile corporale intra in activul societatii, a unei amortizari in limita prevazuta de lege din valoarea de intrare a acestora. In exercitiile urmatoare, amortizarea se calculeaza dupa regimul amortizarii lineara.

In cazul societatii Sun Audio Electronics SRL, amortizarea este calculata pentru a diminua costul utilizand metoda liniara de amortizare pe durata de functionare a mijloacelor fixe si a componentelor lor, care sunt contabilizate separat.

Duratele estimate, pe grupe principale de imobilizari, sunt urmatoarele:

Constructii - 20 ani

Instalatii si utilaje - 5-10 ani

Mijloace de transport - 3 ani

Mobilier, aparatura de birou si altele - 3-5 ani

Societatea Sun Audio Electronics SRL vinde conform facturii masina a carei valoare de inventar este 470.400.000 lei, amortizata in proportie de 20%, adica 38.080.000 lei, pretul de vanzare este de 430.000.000 lei.

inregistrarea vanzarii conform facturii

= % 470.400.000

"debitori diversi" 7721 430.000.000

"venituri din cedarea activelor"

4427 34.200.000

" TVA colectata"

iesirea din gestiune a mijlocului fix

= 2133 470.400.000

"mijloace de transport"

"amortizarea mijloacelor 38.080.000

de transport

152.030.000

"cheltuieli privind

activele cedate"

se incaseaza factura prin banca

= 461 214.200.000 " conturi la banci in lei" "debitori diversi"

se inchid conturile de cheltuieli si venituri

= 6721 152.030.000 152.030.000

"profit si pierdere" "cheltuieli privind

activele cedate"

7721 = 121 430.000.000 180.000.000

"venituri din cedarea " profit si pierdere"

activelor"

3.7. Contabilitatea stocurilor

In contabilitate, stocurile sunt reflectate astfel:

valoric, in contabilitatea sintetica;

cantitativ si valoric, cu unele exceptii, in contabilitatea analitica;

cantitativ, in evidenta operativa de la locurile de depozitare.

Preturile folosite la evaluarea activelor circulante inregistrate in contabilitate se numesc preturi de inregistrare. Ele pot diferi in functie de optiunea unitatilor patrimoniale si de natura stocurilor si productiei in curs de executie. Astfel:

Materiile prime, materialele consumabile, obiectele de inventar, ambalajele si baracamentele achizitionate din afara unitatii pot fi reflectate in contabilitate la costul de achizitie, pretul standard sau pretul de facturare al furnizorului.

Costul de achizitie folosit la inregistrarea intrarii stocurilor respective in contabilitate este format din pretul de facturare al furnizorului, taxele si ambalajelor nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare si alte cheltuieli incluse in factura furnizorului. Un asemenea pret devine cost istoric si va fi luat in considerare la eliberarea stocurilor in cauza de la locurile de depozitare. Intrucat costul de achizitie, devine pret de inregistrare in contabilitate chiar pentru aceleasi sortimente, difera de la o perioada la alta in functie de marimea preturilor de livrare practicate de furnizori sau volumul cheltuielilor de transport-aprovizionare, se ridica problema preturilor unitare care trebuie practicate la iesirea stocurilor in cauza de la locurile de depozitare.

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL, stocurile sunt inregistrate la pretul de achizitie. Costul stocurilor se bazeaza pe principiul FIFO (primul intrat - primul iesit) sau costul mediu ponderat si include cheltuielile ocazionate de achizitia acestora si aducerea in locatia curenta.

Societatea Sun Audio Electronics SRL achizitioneaza marfuri de la furnizor la cost de achizitie de 220.000.000 lei, TVA 19% (4.180.000 lei) , adaus comercial 30% (60.600.000 lei), TVA la vanzare 19% (50.434.000 lei), pret de vanzare cu amanuntul 34.034.000 lei.

receptia marfurilor de la furnizor, conform facturii

% = 401 26.180.000

"furnizori" 220.000.000

"marfuri"

4426 40.180.000

"TVA deductibila

b) se inregistreaza adausul comercial si TVA aferent marfurilor achizitionate

371 = % 12.034.000

"marfuri" 378 60.600.000

"diferente de pret

la marfuri"

4428 50.434.000

"TVA neexigibila"

c)vanzarea marfurilor prin magazinul cu amanuntul

5311 = % 34.034.000

"casa in lei" 707 28.600.000

"venituri din vanzarea

marfurilor"

4427 5.434.000

"TVA colectata"

d) descarcarea gestiunii magazinului cu valoarea marfurilor vandute

% = 371 34.034.000

"marfuri"

607 220.000.000

"cheltuieli privind

marfurile"

378 60.600.000

"diferente de pret la marfuri"

4428 50.434.000

"TVA neexigibila"

3.8. Contabilitatea decontarilor cu terti.

In cazul societatii Sun Audio Electronics SRL operatiile privind datoriile fata de terti sunt:

-operatii privind datoriile comerciale (achizitii de la furnizori: marfuri, materiale consumabile; furnizare energie electrica, termica, etc.)

-operatii privind datoriile salariale, sociale si asimilate

-operatii privind datoriile fiscale si asimilate (impozitul pe profit, TVA, impozit pe salarii

-alte datorii fata de bugetul statului (impozite, taxe si varsaminte asimilate)

Pentru furnizarea energiei electrice, societatea Sun Audio Electronics SRL acorda furnizorului un avans de 20.000.000 care se regularizeaza ulterior la achitarea facturii care este de 50.000.000 lei, TVA 19%. Furnizorul accepta un bilet la ordin pentru decontarea diferentei de plata.

acordarea unui avans furnizorului de energie electrica:

% = 5121 110.900.000

409 "conturi la banci in lei" 200.000.000

"furnizori-debitori"

4426 10.900.000

"TVA deductibila"

inregistrarea facturii de energie electrica:

% = 401 59.500.000

605 "furnizori" 50.000.000

"cheltuieli privind

energia si apa" 

4426 9.500.000

"TVA deductibila"

regularizarea avansului acordat:

% = 409 10.000.000

401 "furnizori-debitori) 110.900.000

"furnizori"

4426 10.900.000

"TVA deductibila

acceptarea de catre furnizor a unui bilet la ordin entru decontarea diferentei de plata:

401 = 403 47.600.000 47.600.000

"furnizori" "efecte de platit"

e) la scadenta, biletul la ordin se deconteaza:

403 = 5121 47.600.000 47.600.000

"efecte de platit" "conturi la banci in lei"

Operatiile privind creantele sunt:

-creante in legatura cu clientii

-creante in legatura cu personalul

-TVA de recuperat de la buget

Alte creante privind bugetul statului

Societatea Sun Audio Electronics SRL vinde produse finite (plasme) pe credit comercial. Valoarea facturii la pret de vanzare 500.000.000 lei, TVA 19%, incasarea se face in contul curent la banca. Pretul de inregistrare al produselor 400.000.000 lei.

inregistrarea facturii pentru vanzarea produselor:

411 = % 59.500.000

"clienti" 701 500.000.000

"venituri din vanzarea

produselor finite"

4427 50.900.000

"TVA colectata"

incasarea facturii prin banca"

5121 = 411 59.500.000 59.500.000

"conturi la banci in lei" "clienti"

c) se descarca gestiunea de produsele finite

711 = 345 400.000.000 400.000.000

"venituri din "produse finite"

productia stocata"

Toate aceste operatiuni se efectueaza cu ajutorul dispozitivelor de plati / incasari: ordin de plata (OP), CEC, chitanta, bon fiscal, bilet la ordin, etc

3.9. Contabilitatea trezoreriei agentului economic

Contabilitatea trezoreriei cuprinde totalitatea fluxurilor financiare. Cuprinde investitiile financiare pe termen scurt..

Trezoreria cuprinde ansamblul lichiditatilor monetare si a echivalentelor de numerar de care dispune o unitate pentru a face fata platilor scadente.

Lichiditatile monetare reprezinta mijloace banesti efective: numerar prin casierie (anexa 16), disponibil din banca, avans de trezorerie.. Echivalentele de numerar cuprind valori de incasat (efecte comerciale, cecuri, titluri de plasament: actiuni obligatiuni si alte valori, timbre fiscale, postale bonuri valorice, de combustibil, de alimente.

Documentele privind trezoreria societatii Sun Audio Electronics SRL sunt: registrul de casa, dispozitie de plata/incasare, chitanta, monetarul, cecul ,OP , biletul la ordin, cambia, extras de cont .

Contabilitatea se tine cu ajutorul conturilor din clasa 5.

Plati prin casierie:

a) depunerea numerarului la banca

5121 = 5311 50.000.000 50.000.000

"conturi la banci in lei"  " casa in lei"

b) plata salariilor la lichidare

421 = 5311 30.000.000 30.000.000

"personal-renumeratii "casa in lei"

Datorate"

c) plata chiriei pe luna curenta

612 = 5311 5.000.000 5.000.000

"cheltuieli cu redeventele, "casa in lei"

locatiile de gestiune

si chiriile

3.10 Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor

Structura cheltuielilor societatii Sun Audio Electronics SRL este:

-cheltuieli cu costul marfurilor

-cheltuieli cu chirii (depozitul si unul din sediile firmei fiind in chirie)

-cheltuieli postale si de telecomunicatii (telefonie fixa, mobila, internet)

-cheltuieli cu transportul marfurilor (transportul marfurilor se realizeaza cu masinile proprii firma Sun Audio Electronics avand 20 de masini destinate transporturilor)

-cheltuieli cu salariile si asigurarile sociale

-cheltuieli cu combustibilul si intretinerea autototurismelor aflate in patrimoniul societatii

-cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe si cheltuieli cu obiecele de inventar.

Structura veniturilor societatii Sun Audio Electronics SRL este

-venituri din vanzarea marfurilor - acestea avand ponderea cea mai -importanta in cifra de afaceri a firmei

-venituri din prestari servicii.

3.11. Situatii financiare anuale. Bilantul si contul de profit si pierdere. Lucrari contabile de inchidere a exercitiului financiar.

Societatea Sun Audio Electronics SRL intocmeste situatiile financiare anuale simplificate, conform OMF 306/26 februarie 20002. Situatiile financiare sunt intocmite in lei si exprimate in mii lei.

Situatiile financiare anuale cuprind:

-bilantul

-contul de profit si pierdere

-situatia modificarilor capitalului propriu

-situatia fluxurilor de trezorerie

-politici contabile si note explicative

Situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei, modificarilor capitalului propriu si fluxurilor de trezorerie ale societatii pentru respectivul exercitiu financiar.

Pentru intocmirea situatiilor financiare se au in vedere o serie de lucrari premergatoare inchiderii exercitiului financiar. Acestea constau din:

-intocmirea balantei de verificare inainte de inventariere

-inventarierea generala a patrimoniului

-inregistrarea operatiunilor de regularizare:

-inregistrarea diferentelor constatate la inventariere

-inregistrarea unor operatiuni privind amortizarile

-inregistrarea operatiunilor privind provizioanele pentru deprecieri si riscuri si cheltuieli

-inregistrarea diferentelor de curs valutar aferente disponibilitatilor creantelor si datoriilor in valtuta

-inregistrarea operatiunilor privind cheltuielile in avans

determinarea rezultatului exercitiului si repartizarea acestuia

-intocmirea balantei de verificare finala

-intocmirea situatiilor financiare anuale

4. ACTIVITATEA DE MARKETING

4.1. Organizarea activitatii de marketing, sfera atributiilor compartimentului de marketing.

Marketingul este un proces social si managerial prin care indivizi si grupuri de indivizi obtin ceea ce le ete necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse avand o anumita valoare. Definitia de mai sus cuprinde urmatoarele concepte de baza: nevoi, dorinte si cereri; produse; valoare, cost si satisfactie; schimb, tranzactii si relatii; piete; marketing si marketeri. Acestea sunt redate grafic in figura 8.

Fig. 8

Conducerea activitatii de marketing presupune previzionarea, organizarea si coordonarea ei cu celelalte activitati ce se desfasoara in cadrul societatii, dar si antrenarea intregului personal la insusirea si adoptarea opticii de marketing, precum si controlul modului de infaptuire a politicii de marketing elaborata.

Ca proces, organizarea activitatii de marketing urmareste ordonarea actiunilor ce se desfasoara in scopul realizarii obiectivelor stabilite permitand definirea si delimitarea functiunii de marketing si a componentelor ei: activitati, atributii si sarcini. Ca structura, organizarea urmareste gruparea activitatilor, atributiilor si sarcinilor, pe baza anumtor criterii si repartizarea acestora, in scopul infaptuirii lor, pe grupe de lucru si persoane in vederea asigurarii in cele mai bune conditii a infaptuirii obiectivelor fixate.

Atributiile compartimentului de marketing sunt:

-studiaza nevoile si dorintele clientilor din cadrul unor segmente de piata bine definite.

Aloca efortul de marketing in functie de rentabilitatea potentiala pe termen lung a segmentelor de piata vizate.

Elaboreaza oferte atragatoare pentru fiecare segment vizat.

Evalueaza imaginea firmei si gradul de satisfacere a clientului.

Aduna si evalueaza, in mod permanent, idei privitoare la produse noi, la imbunatatirea produselor aflate in fabricatie si la serviciile destinate sa satisfaca nevoile clientilor.

Exercita influenta asupra tuturor compartimentelor si asupra tuturor angajatilor companiei, incercand sa-i determine sa puna clientul in centrul gandirii si al practicilor.

In cadrul societatii Sun Audio Electronics SRL activitatea de marketing se desfasoara intr-un compartiment specializat - compartimentul de marketing (fig. 9). Compartimentul de marketing alaturi de celelalte este subordonat conducatorului societatii. In compartimentul de marketing sunt concentrate toate activitatile de marketing, care se reflecta direct in eficienta activitatii societatii.

4.2. Politica de produs a agentului economic

Ce este un produs? Produsul este orice lucru care poate fi oferit pe o piata in scopul captarii interesului, al achizitionarii, utilizarii sau consumului si care poate satisface o dorinta sau o nevoie.

De regula, marketerii clasifica produsele in functie de caracteristicile acestora, fiecare tip de produs avand o strategie specifica. In fig. 10 sunt prezentate principalele clasificari ale bunurilor comercializate de Sun Audio Electronics SRL, precum si implicatiile lor asupra strategiei de piata.

Largimea Mixului de Produs

Car Audio Echipamente DJ Plasme Audio&Video

Lungimea DEX-P90RS Mixere 'HD Ready 1080p' KURO TVs

Liniei de DEH-P800BT Efectoare Kuro BDP-LX70A

Produs  Software DJ 50 inch- Hd Kuro

Casti

DVJ Player

CD/DVD Decks

In procesul de elaborare a strategiei de marketing pentru un produs, societatea Sun Audio Electronics SRL a adoptat o decizie cu privire la adoptarea marcii produsului. Marca reprezinta o componenta esentiala a strategiei de produs. O marca se identifica cu vanzatorul sau producatorul bunului.. Marca este o promisiune a vanzatorului de a oferi in permanenta cumparatorilor anumite produse, avantaje, servicii. Marcile cele mai bune garanteaza calitatea bunurilor si serviciilor. Pioneer fiind una din cele mai bune marci de pe piata romaneasca in acest domeniu.

Strategia de politica de produs se refera la:

-modificarile si dimensiunile gamei de produse

-nivelul calitativ al produselor

-gradul de inoire al produselor

4.3. Politica de pret, strategii de preturi adoptate de agentii economici, agentul economic, logistica marfurilor, variante de strategii de distributie.

Pretul este singura cmponenta a mixului de marketing care produce venituri, celelalte componente necesitand numai cheltuieli. Pretul este de asemenea, un element foarte flexibil al mixului, putand f modificat foarte rapid, spre deosebire de caracteristicile unui produs si activitatea de distributie.

In cadrul firmei Sun Audio Electronics SRL conducerea este cea care stabileste obiectivele si politicile generale refertoare la preturi si aproba acele preturi propuse de catre sefi situati pe scari ierarhice inferioare.

Prin stabilirea unui anumit nivel al pretului, firma realizeaza realizarea urmatoarelor obiective:

a) obiective financiare: maximizarea profitului, rentabilitate, realizarea unei cifre de afaceri sau a unui volum de vanzari maxim

b) obiective comerciale: cota de piata, lupta impotriva concurentei, promovarea unei game de produse

Metoda adaosului este metoda de calculare a pretului adoptata de Sun Audio Electronics SRL. In primul rand exista o mai multa siguranta asupra costurilor decat asupra cererii. Legand pretul de cost, se simplifica propria munca de stabilire a pretului, nefiind nevoiti sa o modifice de fiecare data cand are loc o schimbare a cererii., In al doilea rand, folosind aceasta metoda de calcul, preturile tind sa fie aceleasi. In acest fel, concurenta in sfera preturilor este mica. In al treilea rand multi sunt convinsi ca aplicarea acestei metode corespunde in mai mare masura atat nevoilor cumparatorilor, cat si vanzatorilor.

Metode de calculatie a costurilor;

a)Cand societatea nu are contract cu un client calculul pretului se face dupa modelul urmator :

CALCULATIE DE PRET

PRODUSUL( lucrarea )

Mii lei

Nr.crt.

ARTICOLE DE CALCULATIE

SUMA

Materii prime si materiale directe

Cheltuieli de transport -aprovizionare (5 % din rd 1)

Lucrari ,servicii executate de terti ( colaboratori)

S.D.V-uri  ( 2% din rd 1)

Cheltuieli cu salariile de baza ale personalului direct productiv

Cheltuieli privind asigurarile sociale calculate asupra drepturilor salariale cuvenite personalului direct productiv si asigurarile sociale de sanatate pentru tot personalul direct productiv ( 22 % din rd 5 )

Cheltuieli privind asigurarile sociale de sanatate pentru tot personalul direct productiv ( 7% din rd 5)

Cheltuieli privind protectia sociala ,aferente salariilor personalului direct productiv ( 3% din rd 5 )

Cheltuieli indirecte si generale de administratie ( 180% din rd 5+6+7)

Cost complet de productie (rd 1+2+3+4+5+6+7+8)

TVA  ( 19% din rd 9 )

Cota profitului (15% din rd9+rd 10 )

PRET CU RIDICATA ( rd 9+10+11 )

b)Cind societatea are incheiat contract cu clientii se foloseste pretul negociat in contract .

4.4. Politica promotionala; structura si modalitatile de realizare a activitatii promotionale; evaluarea acesteia.

Politica de promovare este o comunicare a intreprinderii moderne cu mediul extern, adica cu piata, care presupune o informatie a consumatorilor potentiali si a intermediarilor precum si actiuni specifice de influentare a comportamentului de cumparare si consum in scopul sprijinirii procesului de vanzare.

Politica de promovare este componenta cea mai costisitoare a strategiei de marketing.

In elaborarea programului de publicitate, managerii de marketing ai societatii Sun Audio Electronics SRL au inceput cu identificarea pietei-tinta si a motivelor de cumparare ale consumatorului. Apoi s-a trecut la luarea celor cinci decizii fundamentale, cunoscute sub numele de cei cinci M:

Care sunt obiectivele publicitatii? (misiunea)

Cat de multi bani pot fi cheltuiti? (bani=money - engl.)

Ce mesaj trebuie lansat? (mesajul)

Ce mijloace de comunicare trebuie folosite? (mijloacele)

Cum trebuie evaluate rezultatele? (masurare)

Principalele instrumente de promovare, adoptate de Sun Audio Electronics SRL sunt:

CATALOGUL. Aceste cataloage prezinta produsele pe categorii de sortimente. Cataloagele sunt distribuite direct din magazin sau sunt trimise prin posta.

CUMPARAREA PRIN MIJLOACE ELECTRONICE. Aceasta metoda presupune utilzarea calculatoarelor personale prin intermediul carora se poate obtine accesul la internet si se pot analiza caracteristicile si preturile tuturor produselor disponibile, indica locul de unde pot fi cumparate.

TARGURI SI MANIFESTARI COMERCIALE Firma Pionner este prezenta la fiecare deschidere de magazin Altex sau Media Galaxy si in acelasi timp a fiecarei expozitii de masini sau a atlfel de aparaturi de Tuning audio din tara.

Evaluarea rezultatelor promovarii se face prin studierea schimbarilor survenite in constientizarea/cunoastere/atitudinea fata de produs. Impactul asupra vanzarilor si profitului reprezinta cel mai satisfacator indicator.

4.5. Negocierea contractelor comerciale de vanzare-cumparare

Vanzarea-cumpararea este o operatiune comercial care inlesneste si face posibil schimbul marfurilor. Marea majoritate a actelor de comert se afla in legata cu contractul de vanzare-cumparare. Astfel, Sun Audio Electronics SRL a incheiat urmatoarele contracte de vanzare-cumparare:

Contracte de vanzare-cumparare incheiate cu societati care cumpara periodic marfa

Contract de vanzare-cumparare cu societatile de echipament audio pentru autoturisme care face posibila plasarea produselor pioneer in mai multe puncte comerciale

Contract de vanzare-cumparare cu societati de asigurari care garanteaza realizarea echivalentului marfurilor care au fost distruse sau furate.

5.SISTEMUL DE MANAGEMENT AL FIRMEI

5.1.Sistemul decizional;

Din punct de vedere managerial, firma Sun Audio Electronics SRL beneficiaza de un management clasic, cu o organizare ierarhic-functionala, multietajata.

Nu se utilizeaza instrumente manageriale evoluate gen management prin obiective, managmentul prin bugete, managementul prin proiecte s.a.m.d. Decizional, autoritatea este structurata de asa maniera incat sa evite paralelismele si diluarea de responsabilitati.

5.2.Sistemul informational;

Sistemul informational fiind definit ca un ansamblu al datelor ,informatiilor,fluxurilor si circuitelor informationale ,procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiei menite sa contribuie la stabilirea si relizarea obiectivelor organizatiei si avind in vedere activitatea firmei putem spune ca acesta este la un nivel bun.

Tendinta actuala se manifesta cu o intensitate progresiva de a amplifica utilizarea mijloacelor automatizate de tratare a informatiilor ,concomitent cu restringerea celor manuale si mecanizate se manifesta cu o intensitate progresiva si in cadrul firmei la care am facut practica . Caracteristicile tehnice ,functionale si economice performante ale mijloacelor de automatizate,care se amplifica intr-un ritm deosebit de alert,fac ca proliferarea acestora sa fie foarte rapida .Ca urmare ,se constata o crestere atit a ponderii ,cit si a rolului sistemului informatic in ansamblul sistemului informational.

In cadrul societatii SC Sun Audio Electronics SRL sistemul informational cuprinde :

a)date si informatii;

Tipologia informatiilor folosite in cadrul SC Sun Audio Electronics SRL :

Nr.crt

Criterii de clasificare

Categorii de informatii

Obs

Mod de exprimare

Orale;

Scrise ;

Audiovizuale;

Grad de prelucrare

Primare ;

Intermediare

Finale.

Directie de vehiculare

Ascendente ;

Orizontale

Mod de organizare al inregistrarii si prelucrarii

Tehnico-operative ;

De evidenta ;

Statistice;

Provenienta

Exogene;

Endogene

Destinatie

Interne ;

Externe

Obligativitatea pentru adresant

Imperative

Nonimperative

Natura proceselor reflectate

b)circuite si fluxuri informationale ;

Tipologia circuitelor informationale folosite in cadrul firmei :

Nr.crt

Criterii de clasificare

Tip de flux informatic

Exemple

Directia de vehiculare

Vertical

Orizontal

Oblic

-raport zilnic intre director si administrator ;

Informatie intre contabil si inspector de personal

Frecventa producerii

Periodic

Ocazional

Transmiterea saptaminala de catre administratorul de depozit.

Transmiterea de catre contabil a informatiilor privind blocarea contului curent la banca directorului societatii

c)proceduri informationale;

O compomponenta a sistemului informational ce tinde sa dobindeasca un rol preponderent in societatile mari o reprezinta procedurile informationale.In esenta prin proceduri informationale se intelege ansamblul elementelor prin care se stabilesc modalitati de culegere ,iregistrare ,transmitere ,prelucrare si arhivare a unor categoriide informatii , cu precizarea operatiilor de efectuat si a succesiunii lor ,a suportilor,formulelor,modelelor si mijloacelor de tratarea informatiilor folosite.

Specific procedurilor informationale este caracterul lor foarte detaliat .Dintre suportii informationali frecvent folositi de catre Sc Sun Audio Electronics SRL mentionez:

-registre;

-boniere;

-formulare de hirtie tip A4,A5,A3;

-dischete;

-C D-uri,etc.

Procedurilor informationale moderne le este propriu si un grad ridicat de formalizare .Un accent deosebit se acorda codificarii ,tipizarii si standardizarii informatiilor si situatiilor informationale ,astfel incit sa se faciliteze integrarea lor pe verticala sistemului de management si folosirea computerelor.

d)mijloace de tratare a informatiilor folosite de catre Sun Audio Electronics SRL

Clasificarea mijloacelor informatice :

Nr.crt.

Categoria de mijloace

Sfera de cuprindere

Principalele caracteristici

Manuale

-instrumente clasice (stilou,pix,creion etc)

-masina de calcul manual.

-absenta memoriei interne ;

-producerea a numeroase greseli;

-viteza redusa de tratare a informatiei;

-cost relativ scazut;

-usurinta identificarii greselilor,etc

Automatizate

-computere

-purtatori de informatii evoluati ;

-colectarea si transmiterea automata a datelor;

-memorie interna puternica ;

-viteza de prelucrare mare;

-siguranta in calcule;

-posibilitati de stocare a datelor in memoria auxiliara nelimitate ,etc

5.3.Sistemul organizatoric (organizarea procesuala si structurala).

Sistemul organizatoric al Sun Audio Electronics SRL consta in ansamblul elementelor de natura organizatorica ce asigura cadrul ,divizarea ,combinarea si functionalitatea proceselor de munca in vederea realizarii obiectivelor previzionate

In cadrul sistemului organizatoric al firmei sunt reunite ,de fapt,cele doua principale categorii de organizare existente in orice firma : organizarea formala si informala .

In functie de continut ,organizarea firmei Sun Audio Electronics SRL imbraca doua forme principale :organizare procesuala si organizare strucurala.

Organizarea procesuala a firmei Sun Audio Electronics SRL consta, in esenta,in stabilirea principalelor categorii de munca,a proceselor necesare realizarii ansamblului de obiective ale firmei .

Rezultatul organizarii reprezinta in principal functiunile ,activitatile ,atributiile si sarcinile.

In cadrul firmelor mijlocii (cum este si Sun Audio Electronics SRL) exista 5 functiuni principale :cercetare -dezvoltare,comerciala ,financiar-contabila si personala .

Functiunea cercetare -dezvoltare cuprinde :

activitatea de previzionzre a functionarii si dezvoltarii firmei ;

activitatea de conceptie ;

organizarea .

Partea de organizare din cadrul functiunii cercetare-dezvoltare este cea mai dezvoltata in cadrul firmei Sun Audio Electronics SRL.

Functiunea comerciala cuprinde :

a)aprovizionarea tehnico-materiala ;

b)vinzarea ;

c)marketing.

Partea de aprovizionarea tehnico-materiala este partea cea mai devoltata in cadrul firmei Sun Audio Electronics SRL.

Repararea produselor aflate in garantie si a celorlalte mijloace fixe , cotrolul tehnic de calitate si productie auxiliara detin o mica pondere in cadrul acestei functiuni la firma Sun Audio Electronics SRL.

Functiunea de personal cuprinde :

activitatea financiara ;

contabilitatea

Functiunea de personal cuprinde mai multe activitati :

-prvizionarea necesarului de personal;

-selectionarea personalului;

-incadrarea personalului;

-evaluarea personalului;

-motivarea personalului;

-promovarea personalului ;

-protectia salariatilor ( protectia muncii si protectia sociala).

Organizarea structurala consta in gruparea functiilor ,activitatilor,atributiilor si sarcinilor ,in functie de anumite criterii si repartizarea acestora ,in scopul realizarii lor ,in subdiviziuni organizatiorice pe grupuri si persoane in vederea asigurarii unor conditii cit mai bune pentru indeplinirea obiectivelor firmei Sun Audio Electronics SRL.

In cadrul structurii organizatorice deosebim:

-structura manageriala;

-structura de productie.

Principalele componente ale structurii organizatorice ,care se regasesc si in cadrul Sun Audio Electronics SRL sunt:postul,functia ,ponderea ierarhica compartimentul ,nivelul ierarhic si relatiile organizatorice .

In functie de amploarea si natura obiectivelor ,sarcinilor competentelor si responsabilitatilorse deosebesc doua tipuri principale de functii in cadrul firmei Sun Audio Electronics SRL:

-functia manageriala ;

-functia de executie.

Relatiile organizationale stabilite in cadrul Sun Audio Electronics SRL sunt:

relatii de autoritate ;

-relatii ierarhice;

-relatii functionale;

-relatii de stat major.

b)relatii de cooperare ;

c)relatii de control.

6.ANALIZA ACTIVITATII DE BIROTICA SI SECRETARIAT A FIRMEI

6.1.Organizarea activitatii de secretariat a firmei;

Informational, firma isi are conturate principalele componente - de la date si informatii, la mijloacele de tratare a informatiilor; cu toate acestea, in functionarea acestui subsistem al managementului se inregistreaza inca destule deficiente. Gradul de informatizare este bun (au fost achizitionate, in ultimele 3 luni, 6 calculatoare performante).

In prima saptamana in care am facut practica, firma a achizitonat 8 PDA-uri care folosesc la o mai buna sincronizare a comenzilor si stocarea perfecta a datelor transmise casei de comenzi.

6.2.Echipamente si programe de birotica utilizate in cadrul firmei;

La ora actuala firma Sun Audio Electronics SRL dispune de urmatoarele echipamente moderne de birou:

-12 calculatoare performante ;

-4 faxuri;

- 5 laptopuri

- doua copiator;

-5 imprimante A4;

-2 imprimanta A3.

Firma foloseste internetul frecvent si 80%din comenzile primite se fac prin metoda electronica

6.3.Aplicatii de birotica.

Printre principalele aplicatii de birotica sunt:

-intocmire faxuri si adrese ;

-intocmire raspunsuri la faxuri si adrese ;

-intocmire de invitatii cu diverse ocazii (simpozioane, deschidere de club , deschidere de magazin etc);

-intocmire diferitelor oferte promotionale destinate clientilor TOP

-primirea si transmiterea postei electronice;

-intocmirea ,indosarierea si evidenta dosarelor cu documentele firmei

Pincipalele mijloace cu care se traduc in practica aplicatiile de birotica sunt :

-calculator ;

-scaner ;

-fax ;

-imprimanta

-xerox

-telefon, etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5376
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved