Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzica
PescuitPicturaVersuri

PASAJUL VULTURUL NEGRU

diverse+ Font mai mare | - Font mai micLiceul Pedagogic "Iosif Vulcan"PASAJUL VULTURUL NEGRU

Palatul, aflat la adresa str. Independentei Nr.1, a fost construit intre 1907-1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezs Jakob, in stil secession. Antreprenorul lucrarii a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei cladiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sala ce gazduia manifestarile culturale si politice.

Cladirea este de colt, cu parter inalt si patru etaje, format din doua corpuri intre care se gaseste un pasaj vitrat cu acces spre str. Independentei, Piata Unirii si str. Vasile Alecsandri. Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fatada corpului din str. Independentei este mai ordonata si sobra. Motivul central il reprezinta un corp iesit, impartit in doua registre, care se termina in atic trilobat, avand un vitraliu in timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat in 1909, in atelierul oradean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importanta cladire a stilului sau, din Oradea. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea inaugurarii, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza un hotel, un cinematograf, trei cluburi, cateva magazine si o banca.

Palatul Vulturul Negru, hotelul de odinioara, a fost construit pe amplasamentul vechiului han Vulturul. Ansablul dotat cu un pasaj acoperit cu sticla, facand legatura intre trei strazi a devenit cea mai importanta realizare a cuplului de arhitecti Komor Marcell si Jakab Dezs.

Emblema a orasului Oradea, pasajul 'Vulturul Negru' din centrul municipiului face parte dintr-un complex de cladiri al palatului cu acelas nume. Pasajul de sticla care acopera trei strazi si vitraliul cu un vultur in zbor deasupra unor dealuri verzi a fost realizat dupa finalizarea constructiei in atelierul sticlarului Neumann Kalman ca emblema a ansamblului arhitectural.

Palatul Vulturul Negru

Vedere din fata

Informatii despre cladire

Localitate

Oradea

Tara

Romania

Arhitect

Komor Marcell si Jakab Dezs

Inginer

Sztarill Ferenc

Data inceperii constructiei

Data finalizarii

Stil

secession

BIBLIOGRAFIE

www.wikipedia.orgPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2682
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved