CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica |
Pescuit | Pictura | Versuri |
Scoala fiziocrata
Istoria gandirii economice desemneaza prin termenul scoala fiziocrata un grup de ganditori iluministi francezi, aparut in preajma anului 1760, grupati in jurul figurii reprezentative a lui Francois Quesnay (1694-1774), medicul personal al regelui Frantei, Ludovic al XV-lea. Etimologic, termenul fiziocrat provine din alaturarea a doua cuvinte de origine greaca phsis tradus insemnand natura si, respectiv, kràtos care inseamna putere, prin urmare termenul fiziocratie poate fi interpretat drept puterea naturii. Acest termen nu a fost ales la intamplare, el a fost inventat de catre Pierre Samuel Dupont de Nemours[1] 1739-1817) avand rolul de desemna opozitia fiziocratilor fata de ideile promovate de sistemul mercantilist care supralicitau rolul industriei si comertului neglijand, intr-o mare masura, importanta pamantului, sau a naturii in general, la dezvoltarea economica.
Scoala fiziocrata poate fi caracterizata apeland la o serie de caracteristici specifice dintre care enumeram:
Unul dintre cei mai de seama fiziocrati ce a incercat sa aplice teoria fiziocrata in practica economica a fost Anne-Robert-Jacques Turgot (1727-1781), ministru de finante (controleur general) al regelui Ludovic al XVI-lea in perioada 1774-1776. In calitatea pe care o detinea Turgot a incercat sa revigoreze sistemul economic francez promovand legi care aveau drept scop liberalizarea economiei. Printre masurile aplicate de Turgot pot fi enumerate:
Eliminarea sistemului de munca gratuita in folosul statului (denumit corvee)
Desfiintarea sistemului de bresle
Eliminarea unor taxe si tarifuri
Introducerea impozitului unic (una din masurile favorite ale fiziocratilor) asupra proprietarilor de terenuri
Masurile promovate de Turgot l-au facut pe acesta extrem de impopular in randul celor ce aveau capacitate de decizie in cadrul statului (in principal nobili si proprietari de terenuri) drept pentru care acesta a fost demis din functia pe care o detinea iar mare parte din masurile sale au fost retractate.
ANEXA
Tabloul economic al lui Quesnay
Quesnay distinge trei categorii de agenti economici:
I. Clasa proprietarilor:
a. Nobili
b. Suveran
c. Proprietari de terenuri
d. Stipenditari (colectori de taxe)
II. Clasa productiva:
a. Fermieri. Acestia joaca rolul de intreprinzatori agricoli - angajeaza factori de productie, vand productia obtinuta, platesc renta proprietarilor de pamant
b. Muncitori agricoli - isi ofera capacitatea de a munci fermierilor
III. Clasa sterila:
a. Mestesugari (industriasi) - produc bunuri industriale
b. Comercianti - sunt considerati de Quesnay ca provenind din exterior, nu produc in tara respectiva, ei doar participa la schimburi
EXEMPLU
Consumul
Pentru a putea supravietui si a-si desfasura activitatea agentii economici trebuie sa consume anual, in folosul lor personal, doua categorii de bunuri:
dupa cum urmeaza:
Nobilii, suveranul proprietarii de pamant, stipenditarii consuma anual:
300 unitati bunuri agricole (u.b.a)
300 unitati bunuri industriale (u. b. i)
Total: 300 u.b.a + 300 u.b.i
Fermierii consuma anual:
150 unitati bunuri agricole (u.b.a)
150 unitati bunuri industriale (u. b. i)
Total: 150 u.b.a + 150 u.b.i
Muncitorii agricoli consuma anual:
150 unitati bunuri agricole (u.b.a)
150 unitati bunuri industriale (u. b. i)
Total: 150 u.b.a + 150 u.b.i
Mestesugarii consuma anual:
150 unitati bunuri agricole (u.b.a)
150 unitati bunuri industriale (u. b. i)
Total: 150 u.b.a + 150 u.b.i
Comerciantii consuma anual in tara respectiva
150 unitati bunuri agricole (u.b.a)
Total: 150 u.b.a
Productia
Cei ce produc in cadrul sistemului economic imaginat de Quesnay sunt intreprinzatorii agricoli si cei industriali, cu alte cuvinte:
Fermierii care pentru a putea produce 1500 unitati bunuri agricole (u.b.a) consuma anual:
300 unitati bunuri agricole (u.b.a) sub forma de stocuri provenite din anul anterior dar care trebuie refacut anual fiind necesar pentru asigurarea semintelor si a hranei pentru animale
150 unitati bunuri agricole (u. b. a) sub forma de salariu in natura acordat muncitorilor agricoli
Total: 300 u.b.a + 150 u.b.a
Mestesugarii care pentru a putea produce 750 unitati bunuri industriale (u.b.i) consuma anual:
300 unitati bunuri agricole (u.b.a) sub forma de materii prime
150 unitati bunuri provenite din import (u. b. imp) sub forma de capital circulant
Total: 300 u.b.a + 150 u.b.imp
Prin conventie se presupune ca o unitate bun agricol (1 uba) este egala cu o unitate bun industrial (1 ubi) si ambele valoreaza o unitate monetara (1 um). De asemenea o unitate bun din import valoreaza tot o unitate monetara (1 um).
Fluxul bunurilor
150 ubimp
In momentul realizarii productiei atat fermierul cat si mestesugarul retin o parte din volumul produsului pentru a-si satisface propriile trebuinte (fermierul retine 600 uba astfel : 150 uba pentru consum personal; 150 uba sub forma de salariu in natura platit muncitorului agricol; 300 uba pentru a reface stocul, mestesugarul retine 150 ubi pentru consumul personal) iar productia ramasa este vanduta prin intermediul pietei.
Fluxul monetar
150 um
In urma vanzarii productiei obtinute si a efectuarii cheltuielilor necesare se observa ca numai fermierul obtine un vrnit mai mare decat cheltuielile, ceea ce Quesnay a denumit produit net (produs net). Numai ca, in cele din urma, acest venit net nu ramane in posesia fermierului si este redistribuit, prin intermediul rentei catre proprietari.
Termenul apare pentru prima data in lucrarea acestuia intitulata De l'origine et des progres d'une science nouvelle (Despre originile si progresul unei stiinte noi (t.a)) publicata in anul 1768.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 4797
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved