Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CASTRAREA TAURILOR

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



CASTRAREA TAURILOR

Taurii se castreaza in scop economic, pentru formarea boilor de tractiune, in scop terapeutic si zootehnic.

Pentru munca, taurasii se castreaza la varsta de 12-18 luni, cand scheletul este bine dezvoltat. Castrarea taurasilor destinati productiei de carne nu se recomanda, deoarece dimorfismul sexual este in favoarea masculului in privinta razelor osoase si a masei musculare, iar sub aspect calitativ, diferentele nu sunt semnificative. In ingrasatorii, unii taurasi sunt agitati, isi manifesta instinctul genezic mai intens si, in acest caz, randamentul utilizarii hranei este diminuat, motivand castarea.



In scop zootehnic, taurasii se castreaza inainte de constituirea turmelor, pentru a preveni monta naturala. In cazul unor afectiuni testiculare, castrarea se face la orice varsta, prin ablatie, iar in scop economic sau zootehnic, suprimarea functiei testiculare se poate face si prin metode nesangeroase.

Castrarea taurilor prin strivirea percutanata a cordonului testicular, cu pensa Burdizzo

Aceasta metoda este cel mai des folosita in practica la aceasta specie datorita usurintei interventiei, cu efort redus si riscuri minime. Cordonul testicular este lung si se poate lucra in conditii optime, esecurile sunt rare si se pot remedia usor printr-o noua interventie.

Instrumentar: pensa Burdizzo cu stop-cordon.

Anestezie: NLA sau tranchilizare cu blocaj pe cordon deasupra locului de strivire si infiltratie subcutanata pe locurile de aplicare a pensei.

Contentie: decubit lateral sau in sprijin patrupodal, cu membrele posterioare putin departate.

In pozitie culcata, membrele posterioare se aduc spre inainte si se leaga separat cu franghii.

Tehnica

1. Prinderea cordonului testicular se face cu mana si se fixeaza intr-un pliu cutanat lateral. Pentru taurii mai in varsta se poate folosi si un cleste fixator de cordon pentru siguranta.

2. Aplicarea pensei Burdizzo pe un cordon. Aceasta manopera este efectuata de catre un ajutor care strange bratele pensei la locul indicat de operator, dupa ce acesta verifica daca toate componentele cordonului sunt cuprinse intre suprafetele de strivire ale pensei. Dupa strangere, pensa este tinuta pe loc 20-30 de secunde si se verifica din nou daca s-a aplicat corect, prin palpare si se identifica zona de intrerupere a cordonului.

Se coboara pensa spre testicul 2-3 cm si se mai aplica o data in aceleasi conditii, iar amprenta cutanata sa fie paralela cu prima si cat mai lateral.

3. Aplicarea pensei pe cordonul testicular congener si strivirea se realizeaza in mod asemanator, dar cu liniile de strivire la alte niveluri, avand grija sa ramana la mijloc o zona cutanata fara strivire, prin care sa se asigure irigarea sanguina a sacului scrotal pentru a nu se necroza.

4. Pensularea cu tinctura de iod a zonelor cutanate strivite, pentru a preveni complicatiile septice.

Postoperator se constata un edem al invelitorilor testiculare. Acesta se reduce dupa 8-12 zile mai ales daca animalul este plimbat zilnic si ramane o reactie tisulara la locul de aplicare a pensei care persista cateva luni.

Necrobioza testiculara se produce in 3-4 luni dupa care se mai observa doar un nodul scleros, aderent la peretele tecii vaginale.

2. Castrarea taurilor prin ablatia testiculelor

Aceasta metoda se poate aplica in aceleasi conditii cu cea descrisa la armasar, cu deosebirea ca, la aceasta specie, riscul evisceratiei prin traiectul inguinal si al peritonitei este mai redus, datorita unui inel inguinal superior mai mic si a traiectului inguinal mai ingust. Este mai laborioasa decat strivirea percutanata a cordonului testicular, dar prezinta avantajele unui efect mai rapid si sigur, iar in cazul unor procese patologice testiculare (tumori, orhiepididimite) ramane singura modalitate de tratament recomandat.

Instrumentar: pentru diereza si hemostaza, pensa de castrare sau material pentru ligatura pe cordonul spermatic.

Contentie: decubit lateral drept cu membrul posterior de deasupra adus inainte si fixat pentru descoperirea cat mai lejera a regiunii scrotale. Membrul posterior, situat dedesubt, se flexeaza mai putin pentru a nu mari presiunea abdominala, mai ales la animalele adulte.

Anestezie: NLA sau tranchilizare combinata cu anestezie loco-regionala.

Tehnica operatorie

1. Incizia burselor. La taur este mai avantajoasa castrarea cu testicul descoperit, deoarece o incizie corecta asigura un bun drenaj:

incizia paralela cu refeul median pentru fiecare testicul la partea cea mai decliva;

incizia pe partea anterioara de la jumatatea pungii scrotale si continuata paralel cu rafeul;

o singura incizie perpendiculara cu rafeul, pentru ambele testicule in punctul cel mai decliv;

excizia fundului burselor testiculare cu bisturiul sau cu foarfeca.

2. Extirparea testiculelor. Se poate folosi pensa Reimers, Serra, Sand pentru castrare cu testicul acoperit sau emasculatorul simplu pentru metoda cu testicul descoperit. De asemenea, se poate aplica ligatura pe cordon pentru oricare metoda in lipsa penselor de castrare.

Postoperator, se recomanda tratamentul local, plimbarea si controlul zilnic pana la vindecare completa, tinand cont de lungimea burselor si a riscurilor mai mari de contaminare (animalele stau mai mult culcate, iar plaga ajunge in contact cu asternutul murdar).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6208
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved