Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

CAPRA NEAGRA

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



CAPRA NEAGRA

Sunt animale salbatice carora le acordam un fel de respect, sunt animale in jurul carora s-au zamislit povesti si legende, animale considerate putin fantastice, detasate parka de realitatea noastra. Printre acestea se n



umara si capra neagra, supranumita de unii 'Antilopa Carpatilor'.

Capra neagra este un animal cu o deosebita vigoare, facuta parka numai din tendoane si muschi, atent si stapan pe goloul de munte, silueta superba perfect adaptata crestelor, conditiilor vitrege din zona stancilor golase. Este un adevarat relict glaciar.

Intreaga conformatie a caprei negre reflecta siguranta si suplete in miscari. Pe frunte poarta o pata alba care incepe de la baza coarnelor, coborand pana lanas, si apoi pe sub buze urca ca intr-un triunghi, o alta zona albicioasa ce acopera gatul in partea de jos, terminandu-se la baza urechilor.

Peste nari si orchid. Urmeaza un fel de fraur negru, facand imposibila orce confuzie in recunoasterea animalului. Coama caprei negre este formata din par mai lung si mai inchis la culoare.

In goanna ei pe carari de munte capra neagra poate face salturi ce depasesc 7-8 metri. Ca longevitate capra neagra poate depasi 22 de ani.



Pentru caprele negre marele anotimp al dragostei impins catre sfarsitul toamnei, dureaza cam o luna si poate fi asezat in calendar intre 20 octombrie - 20 noiembrie. La ritualul imperecherii se pare ca femela participa ceva mai tarziu ca varsta, pe care tapii pot 'intra in hora' cam pe la varsta de 18 luni.

Ca la orce animal rumegator, o buna parte din activitatea zilnica capra neagra si-o petrece cu procurarea hranei. Paste cu placere trifoiul de munte,paisuri,murul ,agrisul, rachitele, salcii de munte. Mai mananca si ciuperci, afine, merisoare.

O data cu aparitia armelor de foc, vanatoarea de capre negre a capatat o alta fateta. A devenit un fel de snobism.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1942
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved