Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Leul african - Panthera leo krugeri

Animale

+ Font mai mare | - Font mai mic



DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PESTI Increngatura Chordata
Predresaj - Urma
NUMARUL PURCEILOR LA FATARE
Predresaj - Atacul
CRESTEREA CAINILOR - CLASIFICAREA RASELOR DE CAINI
Limba
Poze cu caini - imagini catei
Exploatarea cabalinelor - Cresterea, intretinerea si hranirea cabalinelor adulte
SISTEME SI TEHNICI DE PRODUCTIE APLICATE – CRESTERE ANIMALE
Alegerea rasei si a dresorului. Necesitatea inceperii la timp a dresajului


Felinele mari au captat imaginatia omului inca de la

inceputurile timpului. Puterea lor uimitoare si frumusetea

impunatoare sunt impresionante in zilele noastre, dar pe




vremuri cand nu existau prea multe informatii s-au

dezvoltat diferite mituri in jurul acestor animale feroce.

Leul african

Panthera leo krugeri

Descriere :

Este supranumit si Regele junglei datorita frumusetii si puterii sale.Masculul se distinge prin coama sa care il protejeaza in timpul luptei.Are o culoare      tipica ce contine nuante de galben – maroniu deschis

Dimensiuni :

Masculul masoara 1,7-2,5 metri in lungime( capul si corpul), are o inaltime de 1,2 m si cantareste 150-250 kg in timp ce femela are doar 1,4-1,8 metri lungime, 1,1 m inaltime si cantareste 120-181 kg.

Perioada de viata:

In salbaticie:

Masculul traieste 12-16 ani iar femela mai mult, 15-18 ani.

In captivitate:     

In jur de 24 de ani.

Inmultire:

Leoaica da nastere la 1-6 pui o data la      18-26 de luni dupa o gestatie de 100-119 zile.

Origini: In Asia, Europa si cele doua Americi traiesc peste 36 specii de feline. Toate felinele fac parte din familia “Felidae” – o grupa strict carnivora, care a aparut cu aproximativ 40 de milioane de ani, in timpul Eocenului.
Ordinul carnivorelor se imparte in specii “asemanatoare pisicii” si specii “asemanatoare cainelui”. Se pare ca ramura felina a adevaratelor carnivore s-a dezvoltat in principal in Europa. Primele feline moderne cunoscute au aparut in urma cu aproximativ 25 de milioane de ani.

Unde traiesc? Chiar daca este cunoscut ca 'regele junglei', leul poate fi gasit si in Africa, traind in campii deschise. Este o specie in pericol, populatii semnificative de lei gasindu-se numai in parcurile nationale din Tanzania si Africa de Sud.Ultimul leu al familiei asiatice traieste in padurea Gir din nord-vestul Indiei.

Leii apar si in arta Chinei, desi nu au trait acolo niciodata, in picturile rupestre este adesea intalnit, iar in Biblie este amintit de 130 de ori.

Felinele sunt unele dintre animalele de prada cele mai de success, fiind raspandite aproape in intreaga lume, in Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa si Orientul Mijlociu. Leul african este vulnerabil, iar cel asiatic este pe cale de disparitie.

Avand o capacitate de adaptare uriasa, felinele si-au modificat comportamentul pentru a se integra in diverse medii din intreaga lume, reusind sa supravietuiasca in cele mai extreme conditii, de la cele mai aride deserturi pana la intinderile arctice, de la cei mai inalti munti pana la mlastini si jungle ecuatoriale umede, in Anzi existand feline care traiesc la inaltimi de 5000 metri; leopardul de zapada isi urmareste prada la 6000 de metri deasupra nivelului marii, in muntii din centrul Asiei. Felinele de desert carte traiesc in nordulAfricii si sud-vestul Asiei sunt capabile sa traiasca fara sa se adape, obtinand din hrana toata apa de care au nevoie.

Cum traiesc? Felinele mari, prin natura lor, sunt animale teritoriale. Grupurile sociale in care traiesc leii pot atinge pana la 30 de membri, si isi vaneaza propria prada pe portiuni vaste, in grupuri mici numite “coalitii”. Acest tip comportament este specific masculilor, mai ales in randul fratilor care au fost respinsi de mama cand au atins varsta maturitatii. Alte feline evita, de obicei, contactul cu alti membrii ai speciei in afara sezonului de imperechere, vanand solitar pe teritori de zeci, chiar sute de kilometri patrati. Femelele sunt singurele responsabile pentru hranirea si crestera puilor, petrecand foarte mult timp la vanatoare, pana cand puii pot ajuta efectiv. Pentru cei care au ca animal de companie o pisica nu le este strain faptul ca felinele mari isi petrec doua treimi din viata odihnindu-se.Multe dintre feline sunt amenintate de interventia omului – vanatoare, braconaj, pierderea habitatului natural – care au impins cateva dintre aceste specii in pragul disparitiei, exista si specii protejate, care s-au stabilizat ca numar si chiar inregistreaza o crestere a numarului de indivizi.



Ce mananca? Felinele sunt pradatori extrem de bine adaptati, cu corpul agil, musculos, cu simturi extrem de ascutite, reflexe rapide si protejate de un camuflaj programat genetic sa imite perfect mediul in care traiesc. Aceste animale reprezinta cel mai inalt nivel de performanta din familia mamiferelor carnivore. De fapt sunt cele mai strict carnivore dintre toate mamiferele care consuma carne, rareori atingandu-se de un alt aliment in afara de carne.
Felinele ataca instinctiv cea mai mare prada pe care o pot viza, insemnand ca tintesc animale pe care au sanse foarte mici sa le piarda, cum ar fi un pui de antilopa vulnerabil, sau un gnu slabit.
Leii sunt pradatori carnivori, care de obicei vaneaza in grup, dar ucid individual. Masculii intampina dificultati mai mari la vanatoare datorita constitutiei usor vizibile si de aceea, femelele din grup se ocupa mai des de vanatoare.
Leii africani se hranesc cu cele mai comune rase de ongulate mari din regiune – impala, gazele, girafe, caprioare. Grupurile individuale au preferinte in privinta hranei, unele preferand prada de dimensiuni mari – bivol, girafa, iar altele, incapabile sa captureze animale mari, se multumesc cu pasari, rozatoare, peste, amfibieni si reptile. Leii se pot hrani si cu lesuri preluate de la hiene si vulturi. Eficienta la hranire e marita prin vanatoarea in grup. In dieta de baza se gasesc vertebratele terestre.
Diferite studii au aratat ca leii ca si tigrii, in captivitate, consuma zilnic intre 6 si 16 kg de prada, adica intre 4 si 7 % din greutatea lor, iar in salbaticie vor ingurgita peste 50 kg de prada la un tain, ca apoi sa posteasca pentru cateva zile.

Curiozitati. In conditii de lumina slaba, felinele se bazeaza pe mustatile lor, cu care detecteaza ce se intampla in jur.
Felinele au un simt al echilibrului extrem de bine dezvoltat, datorita canalului din urechea interna, mecanism ce le permite sa isi corecteze pozitia chiar si in cadere, in timp ce se afla in aer, pentru a cadea pe membre.
Ragetul este o forma de avertisment prin care se exprima doar leii, tigrii, leoparzii si jaguarii, celelate feline mari si mici avand alte forme de exprimare – marait, suierat, scuipat sau tors.

Leii isi petrec aproape 20 de ore pe zi odihnindu-se restul perioadei se ocupa de vanatoare si viata sociala a grupului.

Cand vaneaza alearga 45-99 de metri atingand o viteza de 48-59 de km/h si este capabil de salturi de 12 m.

Are nevoie sa manance 10-20 de animale mari pe ani.

LEUL ALB

Descriere:

Leul alb se gaseste numai in rezervatiile naturale din Africa de Sud.

Leii albi nu sunt subspecii separate, dar acestia nu prea s-au bucurat de libertate, oamenii grabindu-se sa ii captureze datorita frumusetii si maretiei lor.

Se numara printre cele mai rare si misterioase animale de pe planeta,desi indentic ca fizic, comportament si mod de hranire,cu celelalte specii de lei, se deosebeste prin culoarea neobisnuita,determinata de o gena recesiva.

Daca in 1995 numarul leilor albi era de 10 exemplare, in prezent, un proiect demarat de Sambona Wildlife Reserve din vestul Capului de Sud al Africii, salveaza specia de la disparitie, redand salbaticiei animalele crescute in captivitate.

In prezent numarul leilor albi din intreaga lume se ridica la 300 de exemplare, numarul lor fiind in continua crestere. Ca dovada, patru octombrie este ziua aparitiei a trei pui de culoare alba, nascuti de o leoaica in Parcul National Kruger.

Considerati de populatia Africii de Sud ca fiind divini, leii albi nu fac parte dintr-o subspecie si nici nu sunt albinosi ci au doar o mutatie genetica rara, care are ca efect schimbarea cromaticii blanii.

Tocmai aceasta mutatie face obiectul raritatii lor, fiind mai usor de reperat in salbaticie ca potentiala prada.

.

Leul african

Panthera leo krugeri






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site