Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

INFECTIILE RESPIRATORII CU AVIADENOVIRUSURI

Animale

+ Font mai mare | - Font mai micInfectiile respiratorii cu aviadenovirusuri

Infectii respiratorii, blande sau moderate, produse de adenovirusuri aviare serotipurile 1-2 au fost descrise la curci (17), fiind adesea insotite de diaree si scaderi ale productiei de oua. Infectiile respiratorii nu au putut fi usor reproduse experimental, numai prin inocularea adenovirusului, fapt ce denota dependenta lor de interventia unor factori stresanti abiotici sau biotici (infectii cu micoplasme, virusuri etc). Infectii respiratorii cu adenovirusuri au fost semnalate si in efectivele de gaini libere de Mycoplasma gallisepticum si Mycoplasma synoviae, precum si in efectivele de gaini infectate cu virusul bronsitei infectioase aviare (4).Infectiile respiratorii cu adenovirusuri au putut fi reproduse experimental, mai usor, prin inocularea materialului virulent pe cale aerogena (nazal sau intratraheal).

Anatomopatologic, macroscopic, aceste infectii sunt caracterizate prin prezenta unor traheite catarale cu exces de mucus in lumenul traheal, petesii in laringe si faringe.

Microscopic, leziunile constau in pierderea cililor cu necroza celulelor epiteliale, prezenta de incluzii intranucleare si infiltratii cu mononucleare in "lamina propria" a mucoasei traheale. Pot fi, de asemenea, intalnite pneumonii interstitiale difuze, hiperplazii epiteliale, edeme si infiltratii cu mononucleare pe seroasele sacilor aerieni.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1016
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved