Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Limba

Animale+ Font mai mare | - Font mai micLimba

Limba este un organ musculos mobil, ce cuprinde in structura sa un schelet, muschi striati, glande, vase, nervi si mucoasa (vezi anatomia).Mucoasa linguala ajunge in contact direct cu perimisiul muschilor linguali, care realizeaza o veritabila aponevroza linguala (aponeurosis linguae). Epiteliul mucoasei este stratificat pavimentos moale sau cheratinizat (la rumegatoare si feline). Corionul mucoasei se densifica, concurand la structurarea aponevrozei linguale. Mucoasa linguala apare neteda pe fata ventrala a limbii, iar pe fata dorsala prezinta papile linguale (papilla lingualis). In cazul limbii, lipseste submucoasa.

Papilele linguale sunt forrnate dintr-un ax conjunctiv acoperit de un epiteliu stratificat pavimentos. Ele pot avea rol mecanic (papilele filiforme, conice si odontoide) sau rol gustativ (papilele circumvalate, foliate si fungiforme. )

- Papilele filiforme (papilla filiformis) prezinta un epiteliu ce poate fi cheratinizat (la rumegatoare si felide) sau necheratinizat. Pot avea varful (apexul) ramificat si indeplinesc un rol in prehensiune. La carnivorele si suinele foarte tinere se descriu papilele marginale (papilla marginalis)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1516
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved