Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

ANTRENAMENT CANIN

Animale+ Font mai mare | - Font mai micANTRENAMENT CANIN

Dupa ce am incheiat pregatirea pentru examenul de caine de companie, atentia se indreapta spre examenele superioare, I.P.O. (International Prufungs Order).
Aceste examene sunt un adevarat triatlon, care contine probele de urma, disciplina si atac.
Pentru partea de disciplina, pe langa cele studiate pentru examenul de BH se adauga patru comenzi esentiale: aportul de pe sol, aportul peste obstacol, aportul peste palisada, trimiterea inainte.
Oricum, judecata arbitrului va fi mai severa – daca la examenul BH se mai trec cu vederea comenzile duble generate de necunoasterea conductorului, la I.P.O. ele vor fi penalizate clar.
Cum fara a efectua aportul, promovarea examenului este aproape imposibila, deoarece este greu de imaginat ca un caine poate executa celelalte comenzi perfect fara a pierde un punct, deducem ca atentia acordata pentru dezvoltarea interesului pentru obiecte miscatoare trebuie sa fie maxima.
De la varste fragede este bine sa incepem sa ne jucam cu catelusul cu o minge legata cu siret, pana cand acesta devine dependent de ea. Joaca trebuie facuta mai tarziu cu doua obiecte identice, astfel incat puiul sa nu caute sa fuga cu primul obiect dobandit. Aratandu-i cel de-al doilea obiect in timp ce se intoarce cu primul, schimbul se va face usor.
Desi pare o comanda usoara, aportul este dificil datorita disciplinei inclusa in realizarea probei.
Comanda ,'aport' de pe sol se executa cu un butuc standard de 800 g, cu capetele patrate, astfel incat sa nu continue sa se rostogoleasca prea mult dupa ce a atins solul. Aceasta comanda se executa in patru timpi: cainele sta in pozitie de baza in partea stanga. Se arunca butucul. Dupa ce acesta a incetat sa se mai miste, se comanda ,'aport'. Cainele trebuie sa aduca butucul repede, pe drumul cel mai scurt si sa se aseze cu el in ,'sezi' in fata conductorului, la o distanta suficient de mica, astfel incat sa nu necesite aplecarea acestuia pentru a recupera butucul din gura cainelui. Se depuncteaza mestecarea aportului sau depunerea lui pe sol.
Greutatea comenzii consta in faptul ca interesul pentru butuc scade la multi caini dupa ce acesta a incetat sa se mai miste.
Ultimul timp al comenzii este trecerea din nou in pozitie de baza dupa ce a predat butucul. Se depuncteaza, de asemenea, refuzul de a preda butucul.
Aportul peste obstacol se face peste un gard batant, inalt de 1 metru si lat de 1,2o m. Butucul folosit de data aceasta are doar 600 g.
Cainele trebuie sa sara in ambele sensuri. Refuzul de a sari la ducere sau la intoarcere atrage dupa sine pierderea a jumatate din punctaj.
Comanda ,'aport' va fi data atunci cand cainele se afla in aer, pana sa atinga pamantul, dupa ce a sarit obstacolul.
Aportul peste palisada se face peste o structura inalta de 1,80 m, cu traverse orizontale pentru a juta cainele sa se catere pe ea. Aceasta proba prezinta un grad si mai mare de dificultate pentru ca se pierde contactul vizual intre caine si conductor dupa ce acesta a ajuns pe partea cealalta a palisadei. Butucul folosit va avea tot greutatea de 600 g.
Trimiterea inainte se face plecand intotdeauna din pozitia initiala de incepere a examenului de lucru, pe aceeasi directie pe care cainele a executat comenzile din miscare.
Dupa ce am plecat cu cainele la pas, comandam ,'inainte'. Cainele trebuie sa se desprinda de stapan in cea mai mare viteza si sa avanseze pana cand acesta ii comanda ,'culcat'.
Daca animalul se culca singur, fara comanda, va fi depunctat. La fel si daca distanta pe care o parcurge este prea mica. O mica abatere de la directia de avansare se admite.
Comanda ,'inainte' este singura care poate fi insotita de un semn cu mana pe langa comanda verbala, fara a atrage depunctarea.
In articolul urmator vom vorbi despre felul in care putem convinge cainele sa execute comenzile ,'aport' si ,'inainte'.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1479
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved