Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Casele Preistoriei

Arta cultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Casele Preistoriei

In societatile tribale ale comunei primitive casa era simpla si la inceput improvizata in pesteri sau construita, daca se poate spune, din lemne sau frunze. Spatiul era folosit in comun pentru orice activitate, nu arareori intreaga comunitate impartea aceiasi grota. Primele case sau cel putin predecesoarele celor de azi nu aveau un rol utilitar ci unul religios, fiind destinate gazduirii preotului-samanului-vraciului tribului si a divinitatii, rol pe care astazi il joaca biserica. Primele case distincte apartineau sefului comunitatii, iar



restul asezarii se construia in jurul acestora sau acestuia daca era o comunitate mai restransa. Renuntarea la confortul relative al pesterilor si construirea unor locuinte improvizate a marcat si o revolutie semnificativa a obiceiurilor. Pentru prima data aparea nu doar ideea de proprietate dar si de de separare in cadrul comunitatii a unor unitati mai mici, dar mai stranse-familiile. Arhitectura a fost la inceput rezultatul unor indelungate procese de incercari si erori, dar dupa ce era adoptata si eventual consfintita in urma unui ritual religios specific, aceasta era folosita pentru toate constructiile cu doua exceptii: seful comunitati si vraciul, ale caror case aveau intotdeauna elemente specifice pentru diferentiere. Aceste forme, repetate in intreaga asezare, formeaza tipare interesante si astazi, cum se mai poate vedea in putinele situri care au supravietuit sau la comunitatile care in pofida trecerii timpului si-au pastrat aceste valori ancestrale.

Casele din aceasta perioada erau foarte simple, cu forme geometrice clare si repetate, foarte intalnite fiind cele paralelipipedice sau cele rotunde, cu acoperis ascutit. Materialele de constructie erau cele oferite cu generozitate sau zgarcenie de natura-lemn, pamant, piatra, frunze. Ulterior apar si caramizile, bucati de lut fasonate grosolan si presate intre scanduri. In perioadele reci sau in cele ploioase focul se facea in interiorul casei. Pentru o mai buna izolatie in cazul locuintelor din lemn pamantul era pus intre lemnele care alcatuiau peretii, in timp ce acoperisul era facut din lemne de lungime potrivita, captusita cu vegetatie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2353
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved