Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ARTICULATIILE COSTOVERTEBRALE

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ARTICULATIILE COSTOVERTEBRALE

Sunt reprezentate de conexiunea dubla realizata intre extremitatea posterioara a coastei si vertebrele coloanei toracale, formand peretele posterior al toracelui:

articulatia capului coastei- este partea articulatiei costovertebrale, dintre capul coastei cu cele doua suprafete articulare, superioare si inferioare, de pe corpul a doua vertebre toracale adiacente. Cele doua fetisoare articulare formeaza intre ele un unghi diedru si sunt acoperite de un strat subtire fibrocartilaginos. Coastele I, X, XI si XII se articuleaza doar cu vertebra corespunzatoare. Fac parte din categoria diartrozelor plane. Sunt prevazute cu o capsula si ligamente intra si extraarticulare.;



articulatia costotransversa - este articulatia dintre tuberculul costal si rocesul transvers al vertebrei corespunzatoare numeric. Sunt articulatii de tip diartroze planiforme., prevazute cu capsula si ligamente:

ligamentul costotransversar posterior- intre fata posterioara a colului coastei si procesul transvers corespunzator;

ligamentul costotransversar superior - intre creasta colului coastei si procesul transvers al coastei suprajacente;

ligamentul costotransversar lateral intre fata posterioara a colului coastei si baza procesului transvers al vertebrei suprajacente;

ligamentul lombocostal - intre coasta a XII a si procesele costiforme ale primelor doua vertebre lombare.

Articulatiile costovertebrale permit realizarea miscarii de rotatie a coastei fata de un ax care trece prin colul coastei.

ARTICULATIILE STERNOCOSTALE

Cu exceptia articulatiei dintre cartilajul coastei I, VI si VII, care se unesc direct cu sternul prin syncondroze, restul cartilajelor costale formeaza, impreuna cu incizurile de pe marginea laterala a sternului, articulatii sinoviale (articulatiile 2-5). Suprafetele articulare sunt acoperite de tesut fibrocartilaginos si sunt prevazute cu capsula si ligamente.

Fig. 66 Articula]iile sternocostale

 


ArticulatIile condrocostale (costocondrale) - extremitatea unei coaste prezinta o depresiune eliptica in care patrunde extremitatea corespunzatoare a cartilajului. Aceasta unire este completata prin continuarea periostului cu pericondrul. Cartilajele sunt unite cu extremitatile vertebrale prin membrane situate in planul muschilor intercostali: membrana intercostala externa si interna.

ArticulatIile condrosternale - cartilajele coastelor adevarate sunt unite cu marginile sternului prin intermediul unor articulatii plane. Sternul prezinta scobituri in unghiuri diedre, in care intra cartilajele cu capetele in colturi corespunzatoare acestor unghiuri.Articulatiile sunt intarite de doua ligamente radiate: unu.l anterior si altul posterior. Se numesc astefel pentru ca au forma unor evantaie care se intind intre partea anterioara si respectiv posterioara a articulatiei si stern.

ArticulatIile intercondrale - cartilajele 8,9 si 10 sunt articulate prin extremitatile lor anterioare formand marginea toracelui. Cartilajele 6,7,8 si 9 sunt unite intre ele si prin partea lor mijlocie. Mijloacele de unire sunt reprezentate de pericondrul care trece de pe un cartilaj pe altul si cateva fascicule fibroase care unesc fetele anterioare a doua cartilaje vecine.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3738
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved