Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Clasa Hydrozoa

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Clasa Hydrozoa

Hydrozoarele sunt cele mai primitive celenterate, caracterizate prin cavitate gastrala necompartimentata la polipi si sistem de canale radiare slab dezvoltat la meduze. Meduzele sunt de dimensiuni mici si prezinta cavitatea subumbrelara protejata de un velum. In ciclul de dezvoltare, faza de polip si cea de meduza au aproximativ aceeasi pondere (cu toate ca exista si specii la care lipseste fie polipul fie meduza). Gonadele hidrozoarelor sunt de natura ectodermica. Sunt solitare sau coloniale, libere sau fixate; marea majoritate a hidrozoarelor sunt marine, existand insa si forme dulcicole sau salmastricole.



Hidropolipul

Polipul hidroid este de talie mica, cu aspect saciform, de cupa sau alungit, prevazut cu un peduncul de fixare cu ajutorul caruia se fixeaza de substrat. Superior se gaseste orificiul bucal, inconjurat de discul peristomial. La multe specii, orificiul bucal se afla situat pe o proeminenta a discului peristomial - proboscisul. In jurul discului peristomial se gaseste coroana de tentacule, dispuse fie pe un singur cerc, fie pe diferite nivele; la unele specii, tentaculele pot fi maciucate. Cavitatea gastrala este necompartimentata, ajungand pana in varful tentaculelor si in pedunculul de fixare. In cazul in care polipul este sexuat (in lipsa meduzei din ciclul de dezvoltare), gonadele se dezvolta la nivelul ectodermului; de obicei sexele sunt separate, dar exista si specii la care ovarele si testiculele se dezvolta pe acelasi polip. Testiculele se afla situate de obicei sub coroana de tentacule, iar ovarele, mai voluminoase, la nivelul pedunculului de fixare.

Hidromeduza. Este de talie mica, in forma de clopot sau umbrela. Prezinta o parte bombata - zona exumbrelara si una concava, la nivelul careia se deschide orificiul bucal aflat in varful unui manubriu (echivalent al proboscisului), denumita zona subumbrelara. Pe marginea umbrelei atarna un numar variabil de tentacule, goale pe dinauntru. Subumbrela este partial inchisa de o formatiune circulara, cu aspect de diafragma, formata doar din ectoderm si mezoglee - velumul. Orificiul bucal se continua cu un faringe care strabate manubriul si se deschide intr-un stomac saciform de la care porneste sistemul de canale gastrovasculare. La meduzele hidroide exista de cele mai multe ori doar patru canale radiare care se deschid pe marginea umbrelei intr-un canal circular, de pe care se desprind la randul lor canalele tentaculare. Sistemul nervos se caracterizeaza prin prezenta unui inel nervos situat pe circumferinta umbrelei. Gonadele, de natura ectodermica, se gasesc situate fie pe manubriu, fie sub stomac.

Polimorfismul colonial este un alt aspect intalnit la hidrozoarele coloniale, unde membrii coloniei, uniti intre ei prin intermediul cavitatilor gastrale au diferite forme si indeplinesc diferite functii. Astfel, intr-o colonie exista indivizi normali, cu tentacule bine dezvoltate, si care au rolul de a hrani colonia; acestia poarta numele de gastrozoizi; gonozoizii sunt indivizi cu aspect masiv, de mugure, care prezinta tentacule atrofiate sau absente; acesti indivizi sunt singurii care poarta gonade; dactilozoizii sunt indivizi alungiti, cu aspect digitiform, lipsiti de tentacule, dar cu numeroase baterii de cnidoblaste urticante; rolul lor este acela de a proteja colonia si de a ucide prazile mai mari; acantozoizii sunt indivizi protejati de perisarc, cu aspect de spini, care asigura protectia mecanica a coloniei de hidrozoare.

Ciclul de dezvoltare al hidrozoarelor include o faza fixata - polipul asexuat - si una libera, sexuata - meduza. Fecundarea are loc in apa marii, rezultand larva planula, care inoata un timp in masa apei dupa care se fixeaza pe substrat si se transforma in polip. La un moment dat pe polip apar muguri meduzoizi, care dau nastere meduzelor. Polipul se poate inmulti si asexuat, prin inmugurire sau stolonizare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3892
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved