Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


FITOHORMONII

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



FITOHORMONII

Factorii de crestere intilniti in regnul vegetal poarta si denumirea de fitohormoni In lumea vegetala se intilnesc o serie de substante ale caror mecanism de actiune si rol biologic sint asemanatoare cu ale hormonilor din lumea animala.



Ei poarta numele de hormoni vegetali sau fitohormoni si regleaza diferite etape ale morfogenezei si diferite functii fiziologice ale plantelor.

Fitohormonii cunoscuti in prezent au fost clasificati in 5 grupe in functie de structura lor chimica: auxinele, giberelinele, citokininele, grupa acidului abscisic si etilena.

Auxinele se sintetizeaza preponderent in punctele de crestere de unde se raspindesc in toata planta si in special in tulpina, unde inhiba dezvoltarea mugurilor laterali. Auxina sta de asemenea la baza diverselor tropisme ale plantei.

Cel mai important reprezentant al acestei clase este acidul indolil-3-acetic pentru biosinteza caruia se utilizeaza triptofanul in calitate de precursor:

Acidul indolil -3 acetic mai poate fi sintetizat si pe o alta cale:prin transaminare, triptofanul este convertit in acid indolil--3-piruvic care prin decarboxilare formeaza aldehida indolil-acetica. Ultima reactie (cea de oxidare a aldehidei) este comuna cu cea a caii descrise mai sus.

Giberelinele se intilnesc in cantitati mari in semintele imature, in prezent se cunosc peste 60 de gibereline care, din punct de vedere structural, sint diterpenoide tetraciclice (fig. 26). in procesul de biosinteza, care este deosebit de intens in plastide, se utilizeaza in calitate de precursor acidul mevalonic.

Biosinteza giberelinelor este inhibata de substante specifice numite retardanti a caror acliune determina deci indirect oprirea cresterii tulpinii

Citokininele sint fitohormoni implicati in reglarea diferitelor procese fiziologice pe parcursul intregii ontogencze a plantelor superioare. In calitate de precursor pentru biosinteza citokininelor se utilizeaza izopentenilpiro-fosfatul si ATP-ul, acesta din urma furnizind atit baza azotata (adenina) cit si energia necesara prosecului biosintetic. Din clasa citokininelor, cel mai intens studiata este zeatina:

Principala functie a citokininelor consta in stimularea diviziunii celulare si, ca toti fitohormonii, participa la reglarea proceselor fiziologice pe parcursul intregii ontogeneze a plantelor superioare.

Acidul abscisic este un alt fitohormon ce face parte din clasa sesquiterpenelor, ce poate fi sintetizat prin utilizarea in calitate de precursor fie a acidului mevalonic, fie a carotenilor. Structura sa chimica este urmatoarea:

Cantitatile cele mai mari de acid abscizic se intalnesc in frunzele batrane,fructele coapte,seminte.etc.Principalaactiune biologica a acidului abscizic este aceea de a inhiba cresterea plantelor,fenomen prin care se pregateste planta pentru repaus.

Etilena (CH2=CH2)este o hidrocarbura nesaturata pe care plantele o sintetizeaza plecand de la S-adenozilmetionina care,prin dezamagire si decarboxilazare enzimatica trece in 5'-tiometil-adenozina ,etilena si acid formic.Actiunea sa biologica consta in accelerarea coacerii fructelor si imbatranirea fruzelor si tulpinilor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2268
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved