Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Hormonii Crustaceelor

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Hormonii Crustaceelor

La crustacee,hormonii regleaza o serie de procese biochimice si fiziologice specifice acestor vietuitoare dintre care mai importante sunt reprezentate de reglarea proceselor de degradare si biosinteza,a cresterii si dezvoltarii caracterelor sexuale.etc.



Fenomenul de naparlire caracteristici crustaceelor este influentat de 3 hormoni importanti:hormonuil naparlirii, hormonul inhibitor al naparlirii si respectiv hormonul accelerator al naparlirii .

Hormonul naparlirii este sintetizat in organele Y ,iar rolul sau principal il constituie declansarea naparlirii.In acelasi timpel are rolul de acontrola mobilizarea calciului din vachea crusta in vederea reutilizarii la formarea celei noi.

Hormonul inhibitor al naparlirii este sintetizat de organele X ale ganglionilor terminali si are o actiune opusa celei exercitate de hormonul naparlirii .

Acesta functie se realizeaza prin actiunea de inhibitie exercitata supra organelor Y care ,in felul acesta,intrerup elaborarea unor noi cantitati de hormon al naparlirii.

Hormonul accelerator al naparlirii are o actiune aparte ,in sensul ca el stimuleaza organele Y de asintetiza hormonul naparlirii la un moment determinat,concomitent cu intreruperea actiunii hormonului inhibitor.Aceleasi organe Y elaboreaza si hormonul gonadotrop cu rol in dezvoltarea gonadelor.

Gonadele sinusale si organele postcomisurale ale crustaceelor sintetizeaza si secreta o serie de hormoni cu structura polipeptidica numiti hormoni cromatoforotropi ,al caror rol principal il constituie reglarea concentrarii si respectiv dispersarii pigmentilor in cromatofori.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1013
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved