Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Hormonii Epifizei

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Hormonii Epifizei



Epifiza, sau glanda pineala este localizata in zona posterioara a diencefalului (epitalamus). Aceasta localizare in centrul creierului a condus in decursul timpului la diverse speculatii asupra rolului epifizei. Astfel, Descartes considera acest organ ca fiind 'sediul' sufletului. Abia la sfifsitul secolului XIX s-a facut o corelare intre tumorile epifizare infantile si macrogenitosomie (pubertate precoce), in 1898, Heubner considera pentru prima data glanda pineala ca fiind glanda endocrina si ii atribuie un rol inhibitor asupra sexualitatii. Astazi se cunoaste cu certitudine ca aceasta actiune antigonadotropa reprezinta unul din factorii importanti ai blocajului prepubertar ai functiilor gonadotrope.

Epifiza secreta un hormon major, numit melatonina (MT) prin intermediul caruia glanda pineala isi exercita functiile fiziologice specifice.

1.Metabolismul melatoninei

Pinealocitele sintetizeaza melatonina utilizind triptofanul in calitate de precursor. Calea biosintetica a melatoninei implica actiunea a doua enzime cheie: N-acetil-transferaza care transforma serotonina in acetilserotonina si respectiv hidroxi-indol-O-metil- transferam care converteste acetilserotonina in melatonina. Acetil -transferaza reprezinta un factor liinitant al procesului biosintetic deoarece activitatea sa este blocata la lumina.

De aceea, la toate speciile, biosinteza propriu-zisa a melatoninei are loc in timpul noptii. Reactiile enzimatice prin care pinealocitele sintetizeaza melatonina sint urmatoarele:

2.Rolul biologic al melatoninei

Descoperirea melatoninei si a situsurilor sale de legare (in speta cele cerebrale si hipofizare) au reorientat cercetarile biochimice si fiziologice asupra functiilor glandei pineale.

Melatonina prezinta trei functii principale, total diferite din punctul de vedere al transformarilor biochimice pe care le stimuleaza si al efectelor fiziologice, in primul rind ea actioneaza ca antagonist al MSH prin reglarea pigmentogenezei. In copilarie, melatonina inhiba dezvoltarea organelor sexuale, aceasta functie fiind anulata complet la pubertate cind incep sa actioneze hormonii gonadali.

Un alt rol important al melatoninei il reprezinta actiunea de mediere intre radiatiile luminoase, sistemul nervos central si diferite functii biochimice si fiziologice cu realizarea ritmului circadian.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2999
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved