Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Sexductia

Biologie


Sexductia

Transferul genelor cromosomale bacteriene, mediat de plasmidele de sex, este numit sexductie sau transductie mediata de plasmidele de sex. Cel mai studiat mecanism de sexductie este cel mediat de plasmida F, sau F-ductia.

La unele tulpini Hfr de E. coli , factorul F are tendinta de trecere in stare autonoma, prin fenomenul de excizie din structura cromosomului. Excizia este controlata de secventele de insertie. Wollman (l956) a presupus posibilitatea exciziei plasmidelor F, impreuna cu gene cromosomale adiacente, iar Jacob si Adelberg (l956) au izolat plasmida F-lac (purtatoare a operonului lac), ce se poate transfera celulelor lac-.

Plasmida F, excizata incorect din situsurile sale de insertie, purtatoare de gene cromosomale se numeste plasmida F'.

Excizia plasmidei F are loc dupa modelul exciziei fagilor care fac transductie specializata. Fenomenul exciziei are loc la doua situsuri:

cand unul este situat pe cromosom si cel de al II-lea la punctul de insertie a plasmidei F, rezulta plasmida F'I. Plasmida excizata poarta gene cromosomale la o singura extremitate. Cromosomul bacterian sufera deletie pentru genele excizate;

cand cele doua situsuri de excizie sunt situate pe cromosom, de o parte si de alta a factorului F, se formeaza plasmida F'II. Plasmida excizata poarta gene cromosomale la ambele extremitati. Genele excizate odata cu plasmida, sunt pastrate si in cromosom, printr-un proces de recombinare reciproca, astfel ca plasmidele F' confera diploidie pentru secventa cromosomala incorporata.

Bacteriile F' au caracteristici comune, atat celulelor F+ cat si celulelor Hfr si de aici deriva denumirea lor de "masculi" intermediari.

In procesul conjugarii dintre o celula F' si alta F-, celula receptoare dobandeste intreaga plasmida F' si devine celula mascul, diploida pentru genele transferate de plasmida F'. Genele cromosomale din plasmidele F' se recombina cu regiunile cromosomale omologe si rezulta recombinanti, care poarta doua copii ale genelor transduse de plasmida F': un set de gene plasmidiale si altul localizat pe cromosom.



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1060
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved