Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Boala plumbului

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Boala plumbului

Denumire stiintifica

Chondrostereum purpureum (Pers.) Pouzar



(sin. Stereum purpureum (Pers. ex. Fr.)
Plombe du pommier; Plomb; Silver - leaf; Milchglanz, Bleiglanzkrankheit

Raspindire

Boala se gaseste in toate zonele de cultura a speciilor semintoase si samburoase; initial, a aparut pe visin si prun, apoi a trecut pe mar, par, cais, piersic, cires, in livezi si in pepiniere.

Biologie

Agentul patogen: Boala este produsa de o ciuperca, Chondrostereum purpureum (Pers.) Pouzar, care se dezvolta in planta, lent si produce toxine usor difuzabile in interiorul organelor si pe calea vaselor lemnoase (este o traheo - micoza), determinand la distanta o alterare a structurii tesuturilor in frunze si aparitia anomaliilor cromatice.

Descriere

Simptome: Pomii bolnavi se recunosc usor, deoarece frunzele au culoarea plumbului proaspat taiat, cu luciu argintiu; frunzele sunt carnoase, mai groase, deseori basicate si deformate, cu pigmentari antocianice pe margini; coloratia este tot timpul anului sau numai o parte (se mascheaza la un moment dat), lemnul apare brun; lastarii atacati sunt subtiri, mai scurti si ramifica abundent, sub forma unei 'maturi de vrajitoare'.
Toamna, in conditii de ploi abundente apar corpurile fructifere 'carpoforii', ca niste console, insirate pe scoarta uscata, la inceput moi, elastice, purpurii, apoi pieloase, alb - murdare; pe partea inferioara se formeaza numeroase bazidii, care formeaza bazidiosporii, lunguieti, incolori, putin turtiti unilateral, sau arcuiti.
Infectia este determinata de bazidiosporii ce vin in contact cu ranile proaspete, cauzate de factorii biotici sau abiotici. In ranile mai vechi de 7 -10 zile, infectia se face mai greu; desi ciuperca este termofila, caldura din timpul verii, defavorizeaza infectia.
Ca reactie la atacul ciupercii, in vasele si razele medulare se formeaza substante gomoase, care functioneaza ca o bariera, oprind evolutia ciupercii si conferind o rezistenta plantei la boala.
Fiind un parazit de rana, orice fisura sau leziune a scoartei (cicatrice ramasa dupa recoltat, dupa caderea frunzelor, taieri in verde si in uscat, etc.) constituie o portita de patrundere a ciupercii in planta.

Combatere

Combatere: masuri de igiena culturala, distrugerea si inlaturarea din livada a partilor sau a pomilor cu atac; tratamente preventive pentru protejarea tuturor portilor de patrundere a ciupercii in planta (cu produse cuprice, prefloral si toamna dupa caderea frunzelor si cu fungicide de sinteza organice - ex. Befran 25 WP in timpul perioadei de vegetatie).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2554
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved