Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PURPURA ANTICA

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PURPURA      ANTICA



Purpura antica, 6,6'-dibromoindigo este un colorant natural cunoscut sub diverse denumiri (purpura regala, Purpura de Tyre, purpura antica) inca din anul 1600 I.Hr.Este produs de glandele hipobranhiale ale unor moluste marine dintre care mai cunoscuta este Murex. Exista in pricipal doua tipuri de melci cu cochilie (Murex) (imaginile de ma jos) care contin in cochilia lor cantitati diferite de purpura.

Procedeul antic de extragere a fost prezentat de Pliny in prima jumatate a secolului      I D.Hr. Molustele erau prinse cu ajutorul unui cosulet in care se folosea drept momeala bivalve cu carapacea pe jumatate desfacuta. Dupa ce se scoteau molstele Murex din cosulet bivavele erau aruncate inapoi in mare pentru a se regenera. Molustele erau apoi puse cu sare (7 lb sare/1 lb de moluste).Preparatul prosapat extras trebuie lasat 3 zile la uscat pentru o culoare mai intensa. Ulterior lichidul se fierbe in vase de plumb.In final 500 lb de lichid se amesteca cu o amfora (~ 8 Galon) de apa si se incalzeste la o temperatura moderata.

Pentru vopsire lana se introduce in solutia mai sus obtinuta de atatea ori pana cand la final se obtine nuanta dorita.

In Mexic exista o alta molusca (imaginea de mai jos) la care se cunoate nu procedeu      nedestructiv de extragere a "purpurii mexicane" foarte asemanatoare cu purpura antica. Procedeul de extractie a fost descris de Squier in Nicaragua in 1852.

In acest procedeu se aduna manual scoica cu scoica si se stoarce usor carapacea cu degetul mare pentru a obtine 1-2 picaturi de lichid albastru.Acest lichid de culoare murdara lasat la sedere in aer devine rosu.

In solutie culoarea este albastra iar colorantul uscat este purpuriu.In pagina urmatoare sunt prezentate spectre de absortie al acestei substante dizovata in tetracloretan care da un maxim de absortie la 590 nm si un spectru de reflectie a firului de lana vopsit ce da o reflectie maxima la 520 nm.Legaturile principale apar la: 3300 cm-1 (N-H), 1630 cm-1 (C=O), 1582 cm-1 (C=C)

Spectrul Ramman

Spectrele RMN s-au alcatuit doar pentru derivati ai purpurei cum ar fi n,N'-bis(trifluoroacetil) dibromindigo.

Structura cristalografica a fost stabilita cu ajutorul un cristalograf cu raze X:

In epoca moderna a devenit importanta sinteza indigoului in locul metodei extractive clasice.Prima metoda de sinteza a fost anuntata de Sachs and Kempf. A in 1903.O varianta recenta este expusa mai jos:

Exista insa in literatura de specialitate o serie intreaga de alte sinteze ala 6 -dibromindigoului.Cateva dintre ele sun date in cele ce urmeaza:

Sachs F, Kempf R, 1903

Sachs F, Sichel E, 1904:

3)Friedlander P, 1909:

4)Grandmougin E, Seyder P

5)Barber H J, Stickings C E, 1945

6)Pinkmey J M, Chalmers J A, 1979

7) Torimoto N, Morimoto S, 1991:

8)Voss G, Gerlach H, 1989

9)Cooksey C J, 1994:

10)Wahl A, 1935:

11)Tanoue Y, Terada A, 2001

12) Imming P, Zentgraf M, 2001:

Aceste reactii au astazi doar importanta siintifica deoarece acest atat de vestit colorant antic a fost astazi inlocuit aproape in totalitate cu alti coloranti mai rezistenti. Mai este folosit inca in Anglia la Palatul Regal si la Roma de catre sefii Papali



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2736
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved