Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Regula parghiilor

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Regula parghiilor

Pe langa raportul concentratiilor dintre cei doi componenti, exprimat prin fractii molare, se poate cunoaste proportia dintre faza solida si lichida, la orice temperatura situata in intervalul de topire, aplicand o metoda geometrica, reprezentata de regula parghiilor.



Aplicarea regulii se poate urmarii in figura 8.30. Se considera un amestec binar O, cu compozitia B, la temperatura TB Sistemul este constituit dintr-o faza solida s (cristale de C1) si o faza lichida, l, cu compozitia B Daca amestecul are g grame si cantitatea de cristale este de x grame, faza lichida l este prezenta in cantitatea (g-x). Concentratia componentului C2 in amestecul O este C1B , iar in faza lichida C1B' %.

Cantitatea componentului C2 in amestecul considerat este


(8.50)

iar in faza lichida


(8.51)

Figura 8.30 Regula parghiilor


La temperatura TB      componentul C2 este in faza lichida, astfel ca ultimele doua ecuatii sunt egale


Rezulta

Impartind ecuatia (8.53) cu x si combinand rezultatul cu ecuatia , se obtine


(8.55)

Din ultima ecuatie rezulta ca raportul dintre cantitatea fazei lichide si cantitatea de cristale care coexista la o temperatura data este egal cu raportul dintre segmentul delimitat de amestec (O) si componentul solid (s) si segmentul delimitat de acelasi amestec si faza lichida (l), la temperatura TB, stabilita. Regula parghiilor, astfel obtinuta, este onaloga cu legea parghiilor din mecanica: vectorul g, aplicat in punctul O pe parghia sl, se descompune in componentele x si (g-x), aplicate la capetele parghiei, conform raportului bratelor parghiei, dat de ecuatia (8.55). Determinarea proportiilor celor doua faze se realizeaza prin urmatoarea constructie grafica: se uneste punctul C2 cu l si se prelungeste dreapta pana ce intersecteaza ordonata in punctul M. Punctul M se uneste cu O, prelungindu-se dreapta MO pana ce intersecteaza abscisa, in punctul B''. Aducand parghia la scara 100, bratele sale Os si Ol sunt proportionale cu B C1 si B''C2

B''C1 reprezinta faza lichida, in procente, iar B''C2 faza solida.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved