Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Rubinul

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic






Mineralele au un rol important in evolutia omului si in extinderea civilizatiilor. Oamenii de stiinta au identificat circa 3000 de minerale. Mineralele sunt definite ca substante anorganice (lipsite de viata). Ele de obicei sunt in stare solida cu exceptia mercurului care in starea sa naturala este lichid. Datorita faptului ca exista atat de multe minerale in stare naturala, mineralogii au stabilit o abordare sistematica a identificarii, bazata pe diferentele dintre proprietatile fizice si chimice ale fiecarui mineral. Unele minerale pot fi identificate pe baza culorii insa culoarea poate adesea sa induca in eroare, deoarece mineralele pot sa apara in culori foarte variate. Variatiile de culoare se datoreaza impuritatilor, caldurii, luminii, iradiatiei si uzurii.

Mineralele au o compozitie chimica bine determinata si fiecare mineral are o formula chimica proprie. Deoarece fiecare mineral are o compozitie chimica bine determinata atomii elementelor sunt dispusi in retele tridimensionale distincte si regulate. Aceste retele, numite cristale, sunt figuri geometrice cu fetele plane dispuse simetric. Exista 7 sisteme de cristalizare principale: de exemplu diamantul apartine de sistemul cubic, rubinul de cel hexagonal si turcoazul de cel triclinic. Fiecare sistem poate fi descris in functie de simetria sa. Un cristal poate fi identificat dupa nr. axelor de simetrie pe care le are. In sistemul hexagonal (o axa de ordinul 6) pot fi cristalizate minerale ca: berilul (smarald cu impuritati de crom), cuartul, rubinul si safirul(anexa).

Corindonul este un oxid natural de Aluminiu, foarte dur, divers colorat ale carui varietati transparente sunt folosite ca pietre pretioase. Corindonul poate avea urmatoarele nuante: albastru, galben si uneori rosu. Una din formele acestui mineral in nuante de rosu este rubinul. Pe scara Mohs a duritatii corindonul are duritatea 9 (diamantul avand cea mai mare duritate- 10) si testele au demonstrat ca poate zgaria orice alt material.

RUBINUL

Caracterizare

Descriere: varietate de corindon (din aceeasi clasa cu safirul) Poate fi confundat cu granatul, spinelul rosu, turmalina rosie.
Culori: rosu, purpuriu, orange, roz, rosu-carmin, rosu cu tenta maronie
Compozitia chimica: Oxid de Aluminiu - Al2O3
Duritate: 9
Luciu: sticlos, adamantin

Se gaseste: pretutindeni in lume, dar cele mai frumoase exemplare provin din Afghanistan, Pakistan, Myanmar, Sri Lanka, Madagascar, Viet Nam, India. Cele maronii provin din Tailanda, cele mai inchise la culoare provin din Australia, India, Rusia.

Rubinul a fost extrem de apreciat inca din antichitate cand pietrele foarte valoroase purtau nume proprii. Cele mai vechi marturii scrise mentioneaza o mina de rubine in Myanmar (fosta Birmania) de unde si astazi se extrag rubine de foarte buna calitate.

Particularitati

In zilele de astazi bijutierii folosesc o gama larga de minerale. Pietrele pretioase cele mai valoroase sunt: diamantele, smaraldele, rubinele si safirele, cele din urma pretuite pentru culorile lor. Aceste pietre sunt atat de valoroase incat greutatea lor se masoara in carate, un carat cantarind doar 200 de miligrame.

Denumirea de "rubin" provine de la latinescul "ruber" care inseamna rosu. Are culori diferite care variaza de la roz si rosu-carmin, pana la rosu-intens. Cele mai apreciate si mai frumoase sunt cele rosu-intens, denumite "sange de porumbel". Rubinele de un rosu-intens, clare, care depasesc 5 carate sunt foarte rare, de aceea pretul unui rubin de acest gen este mult mai mare decat al unui diamant de aceeasi marime.

Exista si rubine cu o usoara tenta maronie, care provin din Thailanda.

Rubinele trebuie ferite de temperaturi inalte care pot duce la schimbarea culorii.

Calitati metafizice

- Puternic rol protector, protejeaza impotriva atacurilor psihice negative.
- Mareste curajul, dragostea, increderea, vitalitatea, puterea, capacitatea de conducere, entuziasmul, generozitatea, optimismul, inspirata, energia, sensibilitatea.
- Ajuta la trecerea peste obstacole si in luarea deciziilor.
- Aduce bunastare, putere, bucurie, prosperitate, fericire, dragoste.
- Scade cosmarurile, frica, tristetea.
- Bun pentru plante.
- Bun pentru concentrare, meditatie si rugaciune.
- Este o piatra care il face pe purtator sa se evidentieze, sa fie remarcat, sa atinga faima sau puterea.
- Piatra a succesului in orice domenii.
- Amplifica si imbunatateste viata sexuala.
- Imbunatateste relatiile de familie, matrimoniale sau de afaceri.
- Efecte asupra sanatatii: benefic in caz de infectii, impotenta, infertilitate, diabet, infarct, anemie, febra, schizofrenie, melancolie, sangerari, inflamatii, intoxicari, mareste imunitatea organismului, benefic pentru circulatia sangelui, ficat, inima, splina, timus, coloana vertebrala, intestine, nas, urechi, ochi, ajuta la dezintoxicare (de cafea, alcool, droguri).

Corespondente specifice

Piatra specifica zodiilor Rac, Leu, Scorpion, Sagetator, Capricorn

Talismanul norocos al Capricornului

Piatra specifica lunilor Iulie, Decembrie

Piatra specifica zilei de marti si miercuri

Piatra specifica anului Porcului in zodiacul chinezesc

Piatra specifica verii

Piatra asociata Soarelui si planetei Marte

Corespunde numarului 3 (pentru cei nascuti pe 3, 12, 21, 30)

Corespunde culorii rosii in cromoterapie.

Se ofera la aniversarea a 15 sau 40 de ani (nastere sau casatorie)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1327
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved