Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DIFERENTIEREA SEXUALA

Psihologie psihiatrie


diferentierea sexualA

Sexul gonadic induce dezvoltarea sexului fenotipic adica formarea ductelor genitale si a organelor genitale externe de tip feminin sau masculin, prin modificari caracteristice ale ductelor Wolf si Mller, respectiv ale sinusului urogenital. Formarea structurilor de tip masculin este dependenta de secretia activa a hormonilor produsi de testiculii fetali, in timp ce formarea structurilor de tip feminin nu necesita prezenta nici unui hormon.

Formarea cailor genitale interne. Indiferent de sexul genetic, fetusul prezinta doua structuri canaliculare: ductele mesonefrice (Wolffiene) si ductele paramesonefrice (Mlleriene) din care se vor dezvolta, in luna a treia, caile genitale interne (CGI).

Formarea CGI masculine este un proces activ care se desfasoara sub actiunea hormonilor testiculului fetal: testosteronul (actionand local) determina, in saptamanile 8-13, stabilizarea ductelor Wolffiene si diferenetierea lor in epididim, vase deferente si vezicule seminale; canalele Mlleriene regreseaza (in saptamanile 8-10), prin actiunea locala a hormonului anti-mllerian (AMH), secretat de celulele Sertoli (singurul rest din canalele Mlleriene este utricula prostatica).

Formarea CGI feminine are loc in saptamanile 9-13, in mod spontan, in absenta secretiilor endocrine ale ovarelor (care nici nu sunt inca formate!): ductele Wolffiene regreseaza iar ductele Mlleriene se dezvolta in trompe, uter si treimea superioara a vaginului.

Formarea organelor genitale externe (OGE) se realizeaza, in lunile a patra si a cincea, pe seama sinusului uro-genital - o structura ambivalenta, bipotentiala, prezenta la ambele sexe,    si alcatuita dintr-o protuberanta mediana numita tuberculul genital, doua pliuri mediale sau pliurile uretrale (sau urogenitale), ce flancheaza santul urogenital; la exteriorul lor se formeaza doua pliuri mai mari, numite pliurile (bureletele) labioscrotale.

Formarea OGE masculine. Sub influenta androgenilor, in special a dihidrotestosteronului (DHT), tuberculul genital se alungeste si formeaza penisul , pliurile uretrale fuzioneaza, dinapoi spre inainte, formand uretra peniana, iar pliurile labioscrotale cresc si se unesc, formand scrotul.

Formarea OGE feminine. In absenta androgenilor, la fetusul feminin normal, tuberculul genital creste putin, formand clitorisul, sinusul urogenital (SUG) ramane deschis si se formeaza septul vezicovaginal intre portiunea genitala si urinara a SUG, astfel ca uretra se deschide anterior iar vaginul posterior; vestibulul SUG este marginit lateral de pliurile urogenitale, care nu fuzioneaza si formeaza labiile mici; lateral, pliurile labioscrotale se dezvolta, formand labiile mari (unite posterior si anterior).

Formarea identitatii si comportamentului sexual. Dupa nastere, pe baza configuratiei OGE, se declara sexul civil si apoi copilul este crescut ca fata sau baiat, intr-un mediu socio-cultural adecvat. La varsta de 2-3 ani se stabileste identitatea sexuala definita prin constientizarea apartenentei la un anumit sex. La pubertate, sub actiunea hormonilor sexuali, se formeaza caracterele sexuale secundare (sexul pubertar) si se edifica     comportamentul sexual sau expresia publica / sociala a identitatii sexuale. Asa cum am subliniat la inceput, acest proces, numit si sexualitate, este la om mai important decat sexualizarea morfo-functionala.

Tulburari ale dezvoltarii sexuale

Fiecare etapa din cadrul determinismului si diferentierii sexuale poate fi perturbata producand tulburari variate de sexualizare (tabelul 14.8). Cauzele unor asemenea afectiuni sunt multiple, de la factori de mediu, precum administrarea unor medicamente cu efect virilizant in cursul sarcinii, la anomalii cromosomice (monosomia X), mutatii monogenice (sindromul testiculului feminizant) sau cauze multifactoriale precum in majoritatea cazurilor de hipospadias. Exista dificultati reale de clasificare a acestor boli si, ca urmare, categoriile descrise mai jos prezinta adeseori suprapuneri partiale.

Anomalii ale cromosomilor sexuali

Sindromul Klinefelter

Barbatii XX

Sindromul Turner

Disgenezia gonadica mixta

Hermafroditismul adevarat

Anomalii ale formarii sexului gonadic

Disgenezia gonadica pura

Disgenezia testiculara

Sindromul testiculilor absenti

Anomalii ale diferentierii sexuale

Pseudohermafroditismul feminin

Hiperplazia congenitala suprarenaliana

Pseudohermafroditismul feminin nonadrenalian

Anomalii ale dezvoltarii ductelor mulleriene

Pseudohermafroditismul masculin

Anomalii ale sintezei androgenilor

Anomalii in actiunea androgenilor

Sindromul de persistenta a ductelor mlleriene

Defecte in dezvoltarea organelor genitale masculine



Penisul creste in lungime cu circa 0,7 mm/saptamana atingand la termen dimensiunea normala de 3,5 cm

Clasificarile tulburarilor de sexualizare folosite de diferiti autori prezinta unele mici diferente; noi am optat pentru o clasificare recenta si simpla.



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved