CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
DEMOGRAFIE
Demografia studiaza populatia umana din punct de vedere al evolutiei sau dinamicii sale, sub efectul nasterilor si deceselor sau/si al migratiilor.
Demografia este stiinta care studiaza populatia ca sistem demografic relative autonom, starile acesteia, intrarile si iesirile din sistem, structurile populatiei, interdependentele dintre acestea.
Demersul complet al demografiei se desfasoara in trei faze :
Are loc culegerea informatiilor privind populatia si fenomenele demografice, ceea ce se realizeaza, in principal, c u ajutorul recensamintelor populatiei si al inregistrarilor nasterilor, deceselor, casatoriilor.
Are loc analiza cantitativa a acestor informatii, ceea ce se face cu metodele analizei demografice. Variabilele demografice sunt confundate intre ele.
Se incearca explicatia cauzala, unde demografia colaboreaza cu alte stiinte. Analiza conditionarilor social-economice ale variabilelor demografice si a consecintelor social-economice ale evolutiei populatiei, a tendintelor demografice constituie scopul acestei faze finale.
Analiza demografica este o forma de analiza statistica, aplicata fenomenelor demografice. Instrumentul principal, ca model, este tabela de descrestere.
Demografia poate fi :
Demografie cantitativa. Ea reprezinta o expresie cu circulatie mai redusa si cuprinde toate procedeele si metodele cantitative, incepand cu recensamintele si terminand cu cele ale analizei demografice.
Demografie materiala sau pura. Se mai numeste demografie formala. Ea se ocupa de variabilele demografice si relatiile dintre ele.
Populatia, abordata ca factor demografic al vietii sociale, se impune atentiei noastre, sub aspectul dimensiunilor ei caracteristice, in mai multe planuri :
Bio-social : volumul populatiei ; structura populatiei pe sexe si varste ; natalitatea ; mortalitatea ; miscari naturale ale populatiei, etc.
Economic : persoanele active in plan socio-profesional ; gruparea lor pe categorii de activitati economice, etc.
Biologic: starea de sanatate;
Psihologic: structura psihica; intelect; etc
Din perspectiva sociologiei, intereseaza interactiunile dintre factorii
demografici si alti factori ai vietii sociale, ca si modalitatile de influentare pozitiva a factorilor demografici.
Problematica demografica impune o abordare sociologica, interdisciplinara, date fiind interrelatiile complexe dintre factorii demografici.
Este necesar sa se ia in consideratie efectele de ordin social-economic, de exemplu, ale fenomenelor demografice si, in primul rand, este util sa prevedem consecintele imediate si de perspectiva ale interacaiunilor dintre diferitele variabile, dintre dinamica demografica si alte coordonate ale vietii sociale, ale sistemului social-economic, ecologic,etc.
Sociologia abordeaza problema demografica, aspectele referitoare la volum, structura, tendintele evolutive actuale, privite din prisma interrelatiilor lor cu alte laturi ale vietii sociale.
Din punct de vedere sociologic, dinamica populatiei, tendintele ei evolutive sunt determinate de diferiti factori : sociologici, naturali, social-economici, care influenteaza direct sensul schimbarilor la nivelul unor parametri ca : natalitate, sanatate, longevitate, etc.
Sociologia priveste populatia ca obiect si ca subiect al actiunii sociale, avand in vedere analiza populatiei nationale, ca sistem.
Populatia stabila sau rezidenta este formata din persoanele care au domiciliul stabil in localitatea data. Aceasta populatie se mai numeste populatie de jure, spre deosebire de populatia de facto.
Populatia prezenta (de facto) se determina adunandu-se la populatia stabila diferenta dintre numarul temporarilor prezenti in localitate si numarul temporarilor absenti din localitate.
Indicatori ai densitatii populatiei
densitatea agricola sau fiziologica, calculat prin numarul populatiei totale raportat la suprafata agricola sau densitatea agrara ; se mai calculeaza ca numar al populatiei agricole raportat la suprafata agricola, uneori la suprafata arabila ;
numarul inregistrat si estimat al populatiei, se determina pe baza recensamintelor si a miscarilor naturale, avand in vedere migratia populatiei din perioada respectiva.
Influenta populatiei asupra societatii se exercita pe mai multe cai :
prin numarul si densitatea pe un anumit teritoriu ;
prin sporirea populatiei active, cu calificare de nivel inalt ;
prin relatiile de grup si soligaritatea care se instaleaza pe masura integrarii sociale.
Totalitatea indivizilor legati intre ei printr-un "contract social" care are rolul sa inlature abarhia si starile conflictuale, sa dea viata unui sistem de institutii care sa contribuie la reglarea vietii sociale, constituie SOCIETATEA UMANA
Societatea este o realitate imanenta constiintelor, determinand atitudini si comportamente ce exercita o presiune normativa, fiecare individ actionand asupra celorlalti prin intermediul relatiilor sociale.
Structura demografica fundamentala cuprinde repartitia populatiei dupa sex si varsta. Caracteristica sex ia doua valori : populatie masculina si populatie feminina. Proportia populatiei dupa sex are ca indici :
greutatea specifica, exprimata in procente ;
raportul de masculinitate, pe varste sau grupe de varsta, al carui calcul se face dupa formula : Pm/x
____ x 100, unde, Px - numarul populatiei
Pf/x de varsta x.
Calculul raportului de masculinitate se impune pentru diferite subpopulatii : urbane, rurale, populatia judetelor si a provinciilor istorice, populatia activa totala si pe ramuri ale economiei nationale, pe categorii sociale.
Caracteristica varsta este studiata la fenomene demografice precum : mortalitatea, nuptialitatea, fertilitatea.
Populatia poate fi structurata si in functie de factori ca : legatura de rudenie si apartenenta etnica. Analiza sociologica porneste in aceasta privinta de la faptul ca atat rudenia cat si trasaturile etnice exercita in diferite conditii efecte de luat in considerare intr-o organizare a comunitatilor umane bazate pe principii democratice.
Numarul populatiei si structura ei se modifica si sub influenta migratiei (a intrarilor si iesirilor care afecteaza populatia respectiva).
Migratia este studiata de :
sociologie care este interesata de migratia populatiei totale ca forma a mobilitatii, de migratie in cadrul urbanizarii ;
economia politica se ocupa, in special, de migratia fortei de munca ;
pentru demografie este important studiul migratiei ca factor al dinamicii populatiei si ca factor al redistributiei teritoriului.
Migratia interna poate avea urmatoarele fluxuri :
de la comune la orase ;
de la comune la comune ;
de la orase la orase ;
de la orase la comune.
Fiind un fenomen social, migratia este determinata de factori economici, sociali, culturali, psihologici, istorici, etc.
Indicii generali ai migratiei sunt :
Rata de migrare : I+E/P X 1000 ;
Rata de imigrare : I/P x 1000, care vin ;
Rata de emigrare : E/P x 1000, care pleaca ;
Rata migratiei nete : I-E/P x 1000
unde P este numarul populatiei la mijlocul anului.
TERMENI DEMOGRAFICI :
CAHORTA DEMOGRAFICA : Un grup sau o colectivitate de persoane poate avea, intr-o perioada de timp, un anumit eveniment demografic (intr-un an) ;
COMPORTAMENT DEMOGRAFIC : atitudinea indivizilor fata de un eveniment demografic (nasteri, casatorii ) - incluzand motivatia, decizia ;
EVENIMENT : unitatea pe care se sprijina analiza demografica : o nastere, un deces, o casatorie.
POPULATIE : colectivitatea de persoane legata printr-o caracteristica oarecare ; se exprima prin numar.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1522
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved