Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DROGURILE - GENERALITATI

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



DROGURILE - GENERALITATI

1. Notiuni generale despre droguri

Drogul e o substanta sau un amestec de substante naturale sau sintetice, avand actiune psihotropa (asemeni unui sedativ sau stimulent) asupra sistemului nervos central, intensificand unele procese (apar halucinatii auditive sau vizuale) si eliminandu-le pe altele (durerea fizica, moralitatea).



De-a lungul timpului, prin intermediul drogurilor, omul a incercat sa trateze raul, sa fuga de preocupatii, de tristete, sa se rupa de cotidian, sa aiba o perceptie mistica si sa aiba experienta sacrului, experienta creata de el insusi cu ajutorul drogului. Din cele mai vechi timpuri oamenii au selectat plante, produse minerale care sa aiba fie o actiune placuta, euforizanta, fie sa inlature durerea, fie sa-l sustraga pe individ de la realitate, fie erau utilizate in cadrul unor ceremonii sau ritualuri, fie, in sfarsit, utilizate in scopuri terapeutice

Drogarea este definita ca o stare de intoxicatie periodica sau cronica, daunatoare individului si societatii, generata de consumarea repetata a unui drog natural sau sintetic.

Riscurile consumarii drogurilor

Orice drog este o otrava potentiala care poate cauza incapacitate si chiar moarte, daca este introdus in organism, consumat in cantitati gresite, sau amestecat la intamplare cu alte droguri. Riscurile consumarii drogurilor sunt:

Supradoza este doza de drog care, introdusa in organism, produce efecte adverse imediate si vizibile, adesea mai mari decat poate suporta acesta si care poate duce la moarte.

Toxicomania este intoxicatia cronica voluntara, cu dependenta, provocata de consumul repetat al unui drog.

Dependenta este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasa sau persistenta de a continua utilizarea drogului, ignorand consecintele in plan fizic, psihologic si social, in scopul obtinerii unei stari de bine sau pentru a evita starea generala de disconfort generata de intreruperea consumului substantei respective.

Dependenta fizica se caracterizeaza prin aparitia starilor de rau la incetarea efectelor drogului consumat, insotite de necesitatea organica de a folosi droguri, pentru a evita aceste tulburari care apar la incetarea utilizarii.

Dependenta psihica este starea mentala particulara insotita de necesitatea de a consuma drog resimtita numai la nivel psihologic, pentru a diminua disconfortul psihic sau pentru a crea o stare reprezentata la nivel mintal, ca una mai buna, de confort.

Sevrajul denumit si ,,sindrom de abstinenta" este reactia organismului la absenta brusca a drogului cu care este obisnuit. Simptomele care apar in sevraj sunt: tremuraturi, dureri articulare, in muschi sau dureri abdominale insotite de simptome specifice starii de gripa.

Toleranta este necesitatea de a consuma o cantitate tot mai mare de drog pentru a se obtine acelasi efect.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1105
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved