Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


OBSERVARE PARTICIPATIVA

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



observare participativa

Metoda ce pretinde cercetatorului integrarea temporara in grupul uman cercetat. In sociologie e cunoscuta si sub numele de "coparticipare' (ceea ce este un pleonasm). O.p. e insa o metoda definitorie pentru antropologia culturala. Ea a fost impusa de profilarea antropologiei pe studiul "altor culturi'. Descinzind intr-o cultura straina, de obicei exotica, antropologii au simtit nevoia decodificarii ei din interior. Prima cerinta sau treapta a o.p. este invatarea limbii vernaculare, i.e. a limbii autohtonilor studiati. Orice cultura are un fond de idiomuri, exprimabile lingvistic. Telul metodei este detectarea acestui fond idiomatic, dar insusirea limbii este necesara si pentru realizarea comunicarii directe intre cercetator si autohtoni.



Intr-o etapa inaintata a o.p., antropologul trebuie sa-si asume pe cit posibil un "rol' in sistemul social al grupului. El trebuie sa participe la munci, la ritualuri, la intruniri, la conversatii; si trebuie, desigur, sa locuiasca la o familie din cadrul grupului. Numai asa el reuseste sa vada lumea cu ochii celor studiati. O alta cerinta a o.p. este sederea indelungata in mijlocul grupului, perioada minima fiind de un an. Explicatia consta in caracterul ciclic al culturii, presupunindu-se, in consecinta, ca in rastimp de un an observatorul poate participa la principalele evenimente din ciclul anual si din ciclul vietii.

Cerintelor de mai sus, care sint de ordin obiectiv, li se adauga inca una, de ordin subiectiv: o.p. nu poate fi aplicata decit de cercetatori cu personalitate adaptabila. In universitatile in care antropologia culturala constituie obiect de invatamint cu program consistent de predare, o parte din acest program este rezervata in chip special pentru testarea in teren a resurselor de adaptare ale studentilor la cerintele obiective ale o.p..

Nu trebuie sa se inteleaga de aici ca cercetarea antropologica de teren se reduce la observarea prin participare. Aceasta metoda este completata de anchete, pe baza unor chestionare liber structurate. O.p. insa ofera avantajul de a se evita starea de artificialitate ce s-ar putea ivi in teren, intre cercetator si lumea pe care el o cerceteaza, in cazul folosirii unor instrumente de impact cum este chestionarul sociologic.

Istoriceste, o.p. a fost aplicata mai intii (dar fara vreo intentie metodologica) de Henry Schoolcraft, un administrator care a petrecut optsprezece ani (1822-1840) in mijlocul amerindienilor Chippewa, redactind mai multe rapoarte asupra modului lor de viata (date arheologice, istorie, limba, credinte, mituri, arta). Spontan sau la scara restrinsa vor mai fi aplicat-o si altii, dar metoda a fost teoretizata de antropologul britanic (de origine poloneza) Bronislaw Malinowski, dupa ce el insusi o aplicase in clasicele lui cercetari din Polinezia, la populatia Trobriand (B. Malinowski, Argonauts of the Western Pacific, 1922). Gh.G.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2115
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved