Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


OBEDIENTA

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



obedienta

Modificare a comportamentului prin care un individ raspunde prin supunere la un ordin venit de la o autoritate legitima. In sens larg, supunere fata de autoritate. Experientele de socio-psihologie au pus in evidenta ca, marea majoritate a oamenilor nu rezista la dispozitiile venite de la o autoritate chiar atunci cind apreciaza ca aceasta nu are dreptate. O. se opune spiritului critic care se manifesta prin punerea permanenta sub semnul intrebarii a ordinelor venite de la o autoritate. Aceste doua metode comportamentale se transmit, in principal, prin socializare. Societatile totalitare se bazeaza pe o. socializata prin intermediul tuturor institutiilor sociale.



Pe baza experimentelor realizate, S. Milgram explica o. prin mai multi factori:

  1. conditiile de socializare: interiorizarea supunerii (in primii 20 de viata, individul invata sa se supuna); sintonizare (intrat intr-o ierarhie, individul pierde o parte din autonomia sa si executa dispozitiile date de autoritate; el atribuie intreaga raspundere a actelor sale autoritatii, considerindu-se doar un instrument al acesteia. Autoritatea devine sursa de recunostinta si judecator moral al individului);
  2. factori de schimbare:. legitimitatea autoritatii (gradul de o. este direct proportional cu nivelul de legitimitate recunoscut autoritatii); proximitatea autoritatii (cu cit un individ este mai aproape de autoritatea de la care primeste dispozitii, cu atit gradul de o. este mai mare);
  3. slabiciunea rezistentei umane (majoritatea oamenilor se supun orbeste la ordinele care le primesc si doar o minoritate opune rezistenta.

O. are consecinte la nivelul individului obedient, la nivelul autoritatii si al grupului. La nivel individual, un individ are mai multe sanse de a da un raspuns corect daca se supune. unei autoritati dotata cu experienta decit daca ar actiona conform inclinatiilor sale. Un subordonat care se supune are mai multe - sanse de a fi recompensat, in timp ce cel care nu se supune se expune la pedepse, la pierderea libertatilor si a privilegiilor sau chiar a vietii. Un individ actioneaza mai corect atunci cind nu se supune unei autoritati lipsite de experienta. Din punctul de vedere al autoritatii, o. creste eficienta activitatii subordonatilor, face sa creasca puterea autoritatii dar, in acelasi timp, face responsabila autoritatea de tpate actele subordonatilor, inclusiv de actiunile incorecte ale acestora. Din punctul de vedere al grupului, o. poate ajuta grupul sa-si atinga obiectivele atunci cind subordonatii executa actiuni corecte si poate impiedica atingerea obiectivelor atunci cind subordonatii actioneaza incorect sau sint incapabili de a distinge intre ordinele adecvate si neadecvate.

Este dificil de a face o afirmatie categorica daca o. este buna sau rea in sine. O asemenea apreciere implica judecati de valoare care sint dependente de contextele in care sint formulate. Consecintele pozitive si negative ale o. sint functie de situatie: tipul autoritatii si competenta acesteia, capacitatea subordonatilor de a actiona corect, natura activitatilor, obiectivelor grupului. I.Mih.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1350
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved