Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Bursa de Valori Bucuresti – inainte si dupa integrarea in UE

finante

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA BUCURESTI

Facultatea de Relatii Economice Financiar-Bancare Interne si Internationale
Bursa de Valori Bucuresti – inainte si dupa integrarea in UE

Bursa de Valori Bucuresti – inainte si dupa integrarea in UE

Pe fundalul unei traditii de peste 70 de ani de burse de marfuri, care au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei burse de valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.

Sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, cu intreaga turnura politica pentru Romania, a insemnat si sfarsitul pietei de capital si al bursei de valori. Lovitura de gratie pentru acest sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul nationalizarii economiei din 1948, care a facut ca prin instaurarea proprietatii de stat, sa dispara produsele specifice: actiunile, obligatiunile corporatiste, titlurile de stat autohtone si externe (cu echivalent in lei – aur).
Revolutia din 1989, care a insemnat o cotitura importanta in istoria Romaniei, accentuata de programul de reforma ce i-a urmat si de necesitatea recladirii pietei de capital si a institutiilor acesteia, printre care si cea a Bursei de Valori Bucuresti.

Procesul de reconstructie, inceput in 1992, nu a fost usor, sub toate aspectele, incepand cu cel legislativ – au fost necesari doi ani pana la adoptarea Legii 5 /1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori –  si continuand cu cel de educare a publicului larg.

Prezentarea principalelor momente importante din dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti

Incepand cu data de 1 aprilie 1995, Bursa de Valori Bucuresti s-a reinfiintat in baza unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ca institutie de interes public cu personalitate juridica ce isi desfasoara activitatea pe principiul autofinantarii. Aceasta data va ramane ca un moment de referinta pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania, marcand debutul formarii pietei bursiere si, totodata, concretizarea eforturilor depuse pentru crearea uneia dintre cele mai importante institutii ale pietei de capital. Inaugurarea oficiala s-a desfasurat la data de 23 iunie 1995. Prima sedinta de tranzactionare a avut loc in data de 20 noiembrie 1995.

Cel de-al doilea an al Bursei de Valori Bucuresti a constituit primul an real de activitate. Interesul societatilor de valori mobiliare s-a mentinut insa pe un trend crescator, inregistrandu-se o dublare a numarului membrilor Asociatiei Bursei (62 membri); fenomenul a fost favorizat de finalizarea procesului de privatizare in masa a societatilor comerciale si a oportunitatilor oferite de acesta. Ca efect imediat, numarul sedintelor de tranzactionare s-a marit la doua sedinte pe saptamana.

Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut un salt semnificativ in dezvoltarea ei, 1997 fiind un an al performantei pietei de capital. Acest an a fost marcat de lansarea in septembrie a primului indice, BET, care a functionat ca un veritabil „barometru” al activitatii pe piata bursiera. BET a aparut ca urmare a nevoii unui instrument sintetic de cuantificare a performantelor activitatii pietei bursiere.

Luna aprilie a anului 1998 marcheaza lansarea celui de-al doilea indice al BVB, indicele BET-C care urmareste evolutia pretului tuturor valorilor mobiliare inscrise la cota BVB si care alaturi de indicele BET contureaza o imagine completa asupra evolutiei de ansamblu a pietei.

Implementarea noului sistem de tranzactionare al Bursei, HORIZON, este momentul crucial al anului 1999. Cooperarea Bursei de Valori Bucuresti cu alte organisme similare capata noi valente prin incheierea acordurilor de cooperare cu Athens Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange si London Stock Exchange, acestea deschizand noi posibilitati de natura sa asigure incadrarea pietei romanesti in tendintele de globalizare si cooperare regionala care se manifesta pe plan international. De asemenea, Bursa a fost participant activ la Proiectul de Cooperare Regionala din Zona Sud-Est Europeana-SECI si a devenit membru al Asociatiei Depozitarelor si Caselor de Compensare din Centrul si Estul Europei (EECSDA), afirmarea institutiei cunoscand un trend ascendent.

Politica Bursei privind selectia calitativa a emitentilor ale caror actiuni sunt inscrise la Cota Bursei s-a accentuat in cursul anului 2000. Bursa si-a concentrat atentia asupra cresterii standardelor ce trebuiau indeplinite de catre emitentii de valori mobiliare pentru admiterea si mentinerea la Cota Bursei. La 1 noiembrie 2000, Bursa de Valori Bucuresti lanseaza primul indice sectorial, BET-FI. Acesta reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii tranzactionate in cadrul Bursei.

In anul 2001, a fost constituita “Categoria Plus” a Bursei si a fost elaborat un Cod de Conducere si Administrare al societatilor comerciale inscrise la Cota Bursei. Acest cod ofera premise consolidate pentru tratamentul egal si echitabil al actionarilor, prevede un cadru riguros pentru asigurarea respectarii si protejarii drepturilor actionarilor minoritari, detaliaza continutul drepturilor actionarilor si cresterea responsabilitatii administratorilor fata de actionari. Totodata, anul 2001 a insemnat listarea actiunilor a doua mari societati: Banca Romana pentru Dezvoltare – Group Societe Generale (BRD) si Societatea Nationala a Petrolului Petrom (SNP), ceea ce a dus la cresteri spectaculoase ale capitalizarii si volumului tranzactiilor la Bursa.
Anul 2001 a insemnat si punerea in functiune a unui nou sistem de tranzactionare destinat in acest moment tranzactionarii instrumentelor financiare cu venit fix, respectiv obligatiunile municipale. Capitalizarea bursiera a depasit pragul de un miliard de dolari, reprezentand 3 % din PIB-ul anului 2001, iar indicii bursieri au urmat tendinta generala de crestere, indicele BET apreciindu-se cu peste 38,6% pe parcursul anului.

Considerata una din cele mai bune perioade din istoria sa, in 2002 toti cei trei indici calculati de Bursa de Valori Bucuresti au atins niveluri maxime istorice, rata anuala de crestere a acestora fiind spectaculoasa. Anul 2002 a evidentiat faptul ca piata de capital din Romania devine un subiect de interes major nu numai pentru investitorii sau analistii financiari, ci si pentru publicul larg, mass-media acordand spatii din ce in ce mai importante comentariilor privind evolutiile inregistrate pe piata bursiera. In aceasta tendinta se remarca articolul dedicat pietei de capital romanesti, “Rising star defies global gravity”, aparut in numarul din 9 ianuarie 2002 al publicatiei “Financial Times”, in care BVB este prezentata ca piata bursiera care a inregistrat in anul 2002 cea mai mare crestere dintre primele 57 de burse de valori din lume.
In octombrie s-a semnat la Bucuresti Acordul de Cooperare dintre BVB si Borsa Italiana, iar in luna noiembrie Adunarea Generala a Federatiei Europene a Burselor de Valori a hotarat sa acorde BVB statutul de membru corespondent al acestei prestigioase asociatii. Tot in luna noiembrie , BVB a sarbatorit 120 de ani de la infiintarea bursei de valori in Romania.

In 2003, sistemul de tranzactionare dezvoltat de specialistii Bursei de Valori Bucuresti “in-house”, a fost utilizat la tranzactionarea obligatiunilor, existand obiectivul de a fi implementat complet in Bursa. Tot in acest an, Bursa de Valori Bucuresti a devenit membru cu drepturi depline al Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS) si a facut pasii necesari pentru mentinerea statutului de membru corespondent la Federatia Europeana a Burselor de Valori (FESE) si la Federatia Internationala a Burselor de Valori (WFE). Pe linia colaborarii internationale cu institutii similare, in luna decembrie, Bursa de Valori Bucuresti a semnat cu Centrul din Salonik al Bursei de Valori din Atena un acord de cooperare pentru crearea la Bursa de Valori Bucuresti a unui segment de piata “new market”, destinat emitentilor-companii nou infiintate dar cu potential de crestere, proiect ce se va desfasura in cursul anului 2004. Bursa de Valori Bucuresti a elaborat, in cursul anului 2003, un plan de fuziune cu Bursa Electronica Rasdaq care avea ca scop consolidarea si dinamizarea pietei de capital romanesti, in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Capitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti s-a apropiat la sfarsitul anului 2004 de pragul de 12 miliarde de dolari si reprezenta peste 17% din PIB, diminuandu-se astfel decalajul fata de pietele bursiere cele mai avansate ale Europei Centrale si de Est.
Anul 2004 a demonstrat ca finantarea prin utilizarea mecanismelor pietei de capital incepe sa devina si in Romania o alternativa reala la finantarea prin credit bancar sau prin reinvestirea profitului.
Daca la inceput doar un numar redus de societati si-au valorificat avantajul de a fi listate la Cota Bursei si au derulat operatiuni de majorare a capitalului social conform planificarilor, in acest an, tot mai multe companii au ales sa-si finanteze proiectele de dezvoltare prin noi emisiuni de valori mobiliare.

In 2005 a fost consemnata o premiera pentru piata de capital din Romania: tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a drepturilor de preferinta.
La Bursa de Valori Bucuresti, inceputul anului a marcat si extinderea platformei electronice ARENA pentru operatiunile realizate cu actiuni. Noua platforma asigura suportul tehnic pentru derularea tuturor operatiunilor legate de negocierea si finalizarea unei tranzactii bursiere: tranzactionare, compensare–decontare si inregistrare. Anul 2005 a reprezentat o noua recunoastere internationala a Bursei de Valori Bucuresti prin lansarea in comun cu Bursa din Viena a indicelui ROTX, construit in conformitate cu principiile Familiei de Indici pentru Europa Centrala (CECE). Tot in acest an, cu ocazia seminarului organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Federatia Euro-Asiatica a Burselor de Valori (FEAS), USAID si Centrul International pentru Antrepriza privata (CIPE) privind “Guvernanta Corporativa si aplicarea principiilor ei in cadrul societatilor cotate la Bursa”, Stere Farmache, Directorul General al Bursei, a lansat oficial Institutul de Guvernanta Corporativa al Bursei, care isi propune sa fie o scoala pentru managerii companiilor romanesti. Prin IGC se deruleaza programe de pregatire legate de piata de capital, proiecte, seminarii si conferinte destinate ridicarii nivelului de cunoastere al participantilor la piata de capital si cresterii standardelor profesionale ale managerilor companiilor.Prima parte a anului 2006 a adus modificari de natura legislativa: autorizarea BVB ca operator de piata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Emiterea autorizarii CNVM fusese precedata cu doar cateva luni inainte de finalizarea procesului de fuziune dintre BVB si BER, prin care au fost create premisele restructurarii institutionale a cadrului de functionare a pietei bursiere din Romania.

Modificarile aduse cadrului institutional si reglementarilor BVB si-au propus sa creasca increderea investitorilor si companiilor emitente in mecanismele pietei de capital, sa asigure o colaborare mai eficienta intre toate institutiile care au responsabilitati in derularea operatiunilor pe piata bursiera, dar si sa contribuie la armonizarea mecanismelor si normelor adoptate de catre BVB cu cele ale principalelor burse europene. Toate aceste demersuri au avut fara indoiala importanta lor in cadrul procesului de evaluare a BVB pe care Federatia Europeana a Burselor de Valori a realizat-o in acest an si care a avut drept rezultat admiterea Bursei de Valori Bucuresti ca membru cu drepturi depline al Federation of European Securities Exchanges. Decizia de admitere a BVB in cadrul acestei importante organizatii europene reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate in ultimii ani de piata de capital din Romania si vine sa se alature perceptiilor pozitive ale investitorilor si emitentilor asupra pietei bursiere, care au facut ca si in anul 2006 sa continue tendinta ascendenta a principalilor indicatori ai pietei reglementate administrata de catre BVB.

Bursa de Valori Bucuresti si integrarea europeana

Studii prezentate inainte de aderare

Piata de capital reactioneaza ca un seismograf, evenimentele importante din sfera politicii si economiei influenteaza preturile la bursa. Cotatiile includ de regula toate informatiile despre companii si cuantifica evenimentele majore care sunt asteptate in perioada urmatoare.

Aprilie   2005

In speranta ca Romania ar fi putut semna la data de 25 aprilie 2005 tratatul de aderare la Uniunea Europeana, putem presupune ca investitorii au mizat pe efectul benefic pe care semnarea tratatului il va avea asupra economiei romanesti inca de la inceputul acestui an. Un exemplu in acest sens este momentul NATO. In noiembrie 2002, piata a inceput sa scada dupa semnarea tratatului de aderare desi pana in acel moment avusese o perioada excelenta (indicii BVB au avut la sfarsit de an aprecieri cuprinse intre 119 si 126%). Dupa 25 noiembrie 2002 insa, bursa a avut cinci zile de scaderi consecutive: BET a pierdut in total 4 %, BET-C 3,6% iar BET-FI a coborat cu 4,9%. Sa nu uitam ca mare parte din actiuni erau subevaluate in urma cu doi ani si jumatate, fapt confirmat si de evolutia ulterioara a cotatiilor. In acest moment insa, actiunile romanesti nu mai pot fi considerate ieftine daca ne raportam la pietele din regiune astfel incat, daca reactiile investitorilor din 2002 se repeta, corectiile ar putea fi mai mari (sa nu uitam ca din mai se aplica si impozitul de 10% asupra castigurilor la bursa). Singurul argument 'in apararea' cotatiilor de acum este pasul inapoi facut de bursa in martie, perioada in care s-au topit o buna parte din castigurile acumulate in primele doua luni ale anului.

Indicii BVB si momentul NATO

Data BET BET-C BET-FI
22.11.2002 1.639 1.093 6.287
25.11.2002 1.635 1.088 6.266
26.11.2002 1.624 1.082 6.217
27.11.2002 1.595 1.064 6.197
28.11.2002 1.556 1.039 5.934
29.11.2002 1.560 1.036 5.877
Variatie (%) -4,8 -3,6 -4,9

Mai 2006

Intreg mediul de afaceri romanesc a asteptat cu sufletul la gura raportul de monitorizare al Uniunii Europene din luna mai 2006 pentru a lua decizii importante. Dar, cu toate ca progresele Romaniei au fost consemnate de europeni, iar sperantele privind aderarea din 2007 la UE nu au disparut, Bursa a continuat tendinta de scadere din ultima perioada. Motivul poate fi insa cu totul altul si se leaga de situatia existenta la nivel mondial.

Uniunea Europeana a recunoscut progresele facute de Romania fata de octombrie 2005, dar s-a abtinut sa faca referire la data ferma a aderarii. Un minus a fost insa ritmul lent cu care s-au realizat unele obiective, care au ramas chiar nefinalizate. Un domeniu important este si piata de capital, care mai are inca multi pasi de parcurs pentru ca Bursa de Valori Bucuresti sa atinga nivelul marilor burse regionale. Cu toate ca legislatia pietei de capital, care rezolva probleme importante pentru toate segmentele, a fost aprobata inca din 2004 si a intrat in vigoare in anul urmator, iar normele de aplicare exista, putem spune ca piata de capital romaneasca este un segment pregatit de aderare.

Desi, pe ansamblu, raportul UE a fost perceput pozitiv de catre investitori, influenta asupra cotatiilor bursiere a fost nefasta. Iulian Panait, presedintele KTD Invest, a precizat ca problemele ridicate de noul raport par a fi rezonabile pentru solutionarea lor in timpul ramas pana la sfarsitul anului, aderarea in 2007 fiind o formalitate.

Cu toate acestea, miscarea Bursei s-a petrecut in doua etape, sustine presedintele KTD Invest. Prima, inainte de anuntarea raportului, s-a remarcat prin scaderea Bursei. Indicii BET si BET-C au pierdut marti aproape 1%, iar indicele BET-FI a scazut cu 3 %.
In ziua urmatoare insa, pe intreaga piata s-a simtit un trend pozitiv, care a dus la o crestere cu 0 % a indicilor BET si BET-C, a remarcat Panait. Joi insa, indicii bursieri au inregistrat noi scaderi, cuprinse intre 1% (pentru BET-FI) si 1 % (pentru BET). Reduceri puternice ale cotatiilor au inregistrat societatile din domeniul financiar (SIF-urile) si cele din sectorul petrolier.

Chiar daca bursa romaneasca a fost in contratimp cu evolutia de la nivel regional, anul 2006 se pare ca este greu pentru BVB, deoarece este pusa intre doua tendinte, considera presedintele KTD Invest. Pe de o parte, se remarca retrageri masive la nivel mondial din plasamentele in actiuni. Pe de alta, exista interese mari pentru ca unii investitori strategici sa ocupe pozitii importante in Romania inca din acest an, prin prisma aderarii la UE in 2007, considera Panait. Un punct tare al BVB este si perspectiva mai multor oferte publice initiale in vederea listarii, un exemplu concludent fiind Transelectrica, asteptata la jumatatea lui 2006.

Cine va mai investi la Bursa dupa integrare?

Nu toti romanii isi vor permite sa investeasca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, in actiuni. Cel putin pentru o perioada de doi-trei ani.

Integrarea in UE va modifica profilul investitorului majoritar la Bursa. In prezent, cei mai multi clienti ai societatilor de brokeraj sunt persoane fizice, cu venituri relativ modeste. Procentajul este de aproximativ 90%. Multi dintre ei au devenit investitori pe piata de capital in urma procesului de privatizare in masa. Altii insa au ales Bursa pentru ca au auzit ca pot obtine castiguri consistente. Dar, chiar si in acest din urma caz, sumele plasate in piata nu sunt deloc spectaculoase. De cele mai multe ori, tonul tranzactiilor este dat de fondurile straine, care arunca sume mari pentru achizitionarea actiunilor lichide. Peste 70% din valoarea totala a tranzactiilor reprezinta transferurile strainilor.Odata cu aderarea la structurile europene, investitorul cu plasamente modeste va deveni minoritar la Bursa. Locurile vor fi ocupate de persoane provenite din clasa de mijloc, este de parere fostul presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, Dragos Simion. Investitorii de conditie medie sunt implicati in activitati de business si au venituri de peste 1.000 de euro. Cauza acestei schimbari va fi alinierea preturilor unor produse la cele din UE.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat ca BVB se afla in perioada de maturizare, iar la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va deveni una dintre institutiile de referinta pe piata europeana si ca va contribui la crearea unei culturi institutionle.

Totusi, BVB este prea mica pentru pietele europene mari, nu vrea sa fie absorbita, asa cum a patit “sora” din Ungaria. Parteneriatele constituie cea mai buna solutie pentru a iesi din conul de umbra.

Integrarea in UE va impinge Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-una din zonele de influenta ale pietelor de capital mari europene. Este efectul regionalizarii, prin care UE urmareste sa dezvolte o piata de capital unica. Intrebarea care apare este sub umbrela caror piete bursiere se va afla BVB, dupa aderare? Deocamdata, nimeni nu are un raspuns sigur. Este clar insa ca viitorul bursei autohtone va depinde de gradul de dezvoltare al acesteia. Daca intr-un an-doi BVB nu va face progrese, sa atinga, de exemplu, o valoare zilnica a tranzactiilor de peste 20 milioane de euro, mai mult ca sigur va ajunge sa fie inghitita de una mai mare.

Asa cum s-a intamplat cu bursa din Budapesta, imediat dupa integrare. Pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de catre un grup de investitori institutionali austrieci, care include si bursa din Viena.

Pana in prezent, un singur acord s-a materializat. BVB a reusit sa realizeze, impreuna cu bursa din Viena, un indice comun, ROTX, care include cele mai lichide actiuni romanesti tranzactionate la bursa vieneza. La un moment dat, s-a semnat si un parteneriat cu bursa din Atena pentru listarea unor companii romanesti, care, din pacate, a esuat.

Septembrie 2007

     Integrarea in Uniunea Europeana va avea ca efect imediat scumpirea actiunilor listate la bursele romanesti, va aduce mai multi investitori straini pe piata de capital romaneasca, va aduce noi companii la cota bursei, dar le va alunga pe altele, au declarat actorii pietei.

'Singurul efect imediat al integrarii va fi cresterea constanta a preturilor actiunilor. Pe termen lung, insa, deschiderea pietelor va duce la modificari de portofoliu, unele dintre companii altele vor fi excluse', a declarat pentru NewIn, Pavel Szel, presedintele Muntenia Invest.

     'Integrarea in Uniunea Europeana va pune companiile listate in competitie. Va creste numarul de investitori, dar vom asista si la o restructurare a emitentilor care se afla, in acest moment in piata', a declarat pentru NewsIn, Daniel Tepes, directorul casei de bokeraj HTI Valori Mobiliare.

'Pe termen lung si mediu, vom asista intr-adevar la efecte vizibile si speram ca si la noi sa se repete scenariile care s-au desfasurat in tarile aderate in anul 2004', a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Potrivit opiniei sale, efectele imediate ale aderarii au fost deja digerate de piata, din momentul primului anunt si a primului raport de tara. 'Vom asista la o crestere a numarului de investitori institutionali, mai ales ca in Europa exista multe fonduri de investitii care nu pot plasa banii decat in state membre ale UE, dar va creste si competitivitatea dintre Burse', a mai spus Farmache.

Opinia lui Farmache este sustinuta si de Razvan Pasol, directorul general al casei de brokeraj Intercapital Invest si membru in Consiliul de Adminsitratie al BVB, care sustine ca impactul aderarii va fi resimtit pe termen lung, in nici un caz pe 2 ianuarie 2007.
Deschiderea pieteilor de capital va avea efect si asupra caselor de brokeraj usurand tranzactiile internationale. 'Dupa aderare, casele de brokeraj vor putea opera mai usor pe pietele internationale. Piata de capital va beneficia de investitii consistente, dar mai degaraba ne vom indrepta noi catre UE si nu invers', a spus Adrina Manaila,  directorul case de brokeraj Elda Invest.

Efectele aderarii la Uniunea Europeana asupra burselor din Polonia, Ungaria si Cehia, tari care au intrat in Uniune pe 1 mai 2004

Evolutia Bursei de Valori Bucuresti

Studii prezentate dupa aderare

Ianuarie 2007

Specialistii considera ca si in acest an investitiile bursiere vor aduce profit, desi marjele vor fi mai reduse decat in anii precedenti. O dovada in acest an este evolutia indicilor bursieri din anul precedent, cand, indicele BET, ce exprima cresterea medie a preturilor actiunilor listate la bursa, a inregistrat o crestere de 22%, sub media variatiei anuale a BET in ultimii sase ani, de 68%. In acelasi timp, valoarea tranzactiilor cu actiuni listate la BVB a crescut cu numai 27% in 2006, fata de o crestere de 223% in 2005 si una de 140% in 2004.

Cu toate acestea, castigurile pe care le pot aduce investitiile bursiere sunt semnificativ mai mari comparativ cu nivelul dobanzilor bancare la depozite, cresterea bursei din 2006 fiind tripla comparativ cu dobanda oferita de banci. Bursa poate aduce si pierderi si de aceea este necesara evaluarea factorilor care vor influenta evolutia unor titluri si a bursei in special.

Anul 2007 va aduce o crestere similara cu anul precedent in opinia specialistilor. “Indicele BET poate inregistra o crestere intre 20% si 40% in acest an. Intervalul este destul de mare intrucat estimarea efectelor pe termen scurt ale aderarii Romaniei la UE asupra pietei de capital este dificila”, considera Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Aderarea va crestere vizibilitatea si increderea acordata pietei de capital din Romania, un efect probabil fiind cresterea valorii investitiilor derulate de fondurile straine. In plus. In primii doi ani de la aderarea Cehiei, Ungariei si Poloniei, capitalizarea acestor piete a crescut cu o rata medie anuala de 48%, iar valoarea tranzactiilor cu 77%. ”Insa aceste efecte se resimt treptat, si nu in primele luni de dupa aderare. Indicii din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut in primele saptamani de dupa aderarea acestora la Uniune, iar cresterea ulterioara a fost una destul de lenta in primele 4-5 luni”, explica Razvan Pasol.

Ce actiuni profitabile pot fi gasite pe bursa in
 2007 Care sunt actiunile de urmarit in 2007?

Titlurile care au inregistrat evolutii bune in 2006, cele care

sunt in continuare subevaluate, eventualele companii

care vor veni in ringul bursier in acest an precum si SIF-urile vor reprezenta in acest an principalele tinte investitionale.

O a doua oportunitate o reprezinta ofertele publice initiale. Istoria ultimilor ani a aratat ca ofertele interesante aduc castiguri mari investitorilor, iar succesul Transelectrica din 2006 reprezinta cel mai bun exemplu. Cotatiile TEL, primul emitent din domeniul utilitatilor listat la bursa, au crescut cu 48% in cele numai patru luni de la listare si cu 101% fata de pretul din oferta publica, situatia putandu-se repreta.Insa posibila listare pe bursa in 2007 a mai multor emitenti, precum Fondul Propritatea, Romtelecom, Transgaz, precum si listarea BCR in viitor vor reprezenta factori pozitivi pentru evolutia indicilor bursieri.

Companiile care urmeaza sa fie privatizate, Antibiotice fiind in top din acest punct de vedere, si societatile cu o evolutie buna in 2006 pot fi tinte bune pentru investitiile bursiere in viitorul apropiat. Petrom (SNP) a aratat ca se poate transforma intr-o companie moderna si profitabila, dar pretul in piata este in continuare influentat de incertitudinea vanzarii actiunilor catre salariati.

Biofarm (BIO) poate aduce castiguri semnificative daca va continua sa inregistreze rezultate financiare bune, putand chiar sa devina o tinta de preluare la un moment dat. Alte companii care pot fi urmarite ca posibile tinte de preluare – Impact (IMP), Banca Carpatica (BCC), Turbomecanica (TBM) sau chiar Banca Transilvania (TLV), desi orizontul pentru aceasta din urma nu este viitorul apropiat, reprezinta titluri a caror evolutie merita urmarita in acest an.

Broker Cluj (BRK) ramane in continuare un emitent interesant prin prisma proiectelor lansate (compania a anuntat recent preluarea a doua companii mai mici si o emisiune de obligatiuni) si a rezultatelor financiare obtinute, astfel incat castigurile ar putea fi bune si in 2007. In ceea ce priveste Flamingo International (FLA), ramane in continuare interesant de urmarit rezultatul preluarii Flanco si impactul acestei operatiuni asupra rezultatelor financiare, odata ce se va finaliza reorganizarea noului grup rezultat dupa preluare.

“Desigur, pentru investitorii dispusi sa riste putin mai mult, sa accepte o volatilitate mai mare si o lichiditate mai redusa, si sa depuna un efort mai mare, categoria a II-a a BVB sau chiar segmentul Rasdaq vor oferi in continuare surprize placute de tipul celor ale Mechel Targoviste sau TMK Artrom”, a mai spus Razvan Pasol. Iar titlurile cu o evolutie constanta in ultimii ani, precum si companiile care urmeaza sa se listeze reprezinta tot atatea oportunitati de castig. “Nu ne vom plictisi pe bursa nici in anul care vine si, daca suntem atenti, vom castiga bani”, conchide directorul Intercapital Invest.

Martie 2007

Cresterea pietei de capital este modesta dupa aderare

Cresterea pietei de capital va fi modesta dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca marile companii nationale nu au fost listate la momentul oportun, a precizat directorul ING Romania, Misu Negritoiu.

'Marile companii nationale, national champions, au fost deja privatizate, motiv pentru care o eventuala listare ramane la latitudinea actionarilor majoritari', a spus Negritoiu citat de NewsIn. Potrivit reprezentantilor ING Securities, una dintre problemele pietei de capital este si procentul mic de actiuni listate din marile companii, cum a fost cazul Transelectrica.
Divizia de brokeraj a ING Bank, ING Securities a obtinut in anul 2006 o cifra de afaceri de 13,84 milioane lei (3,95 milioane euro), in crestere cu 33% fata de anul anterior, datorita interesului sporit al investitorilor straini pentru piata de capital romaneasca, spun reprezentantii companiei.
Profitul net realizat de ING Securities ain 2006 a fost de 7 milioane de lei, in crestere cu cu 22,6% fata de castigul din 2005. Numarul societatilor listate a scazut, in 2006, la 58 de companii, cu 9,37% mai putin decat in anul anterior, cand au fost 64 de emitenti, potrivit datelor centralizate de BVB. Numai doua companii au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti anul trecut, Transelectrica si Turbomecanica, in vreme ce in 2005 cinci noi societati au fost listate. Unul dintre motivele reducerii numarului de emitenti a fost reorganizarea structurii pietei de capital, care a avut loc la sfarsitul anului 2006, dupa intrarea in vigoare a codului bursier, cand sapte dintre companiile listate la primele doua categorii ale BVB au fost retrogradate la categoria titlurilor necotate.

Bibliografie:

www.bvb.ro

https://www.clubafaceri.ro/rapoarte_tranzactionare_bvb/

www.zf.ro

www.cotidianul.ro

www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci

https://www.kmarket.ro/

ANGHELACHE, Gabriela- “Piete de capital si burse de valori


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1333
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site