Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

FACTORII CARE INFLUENTEAZA EVOLUTIA SI DIVERSIFICAREA SISTEMELOR FISCALE. CLASIFICAREA SISTEMELOR FISCALE

finante

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Taxa hoteliera
Bilantul European
BURSA, PIATA ORGANIZATA SI SPECIALIZATA
DECONTARI CU NUMERAR (trezorerie)
Creditul
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM SA
TESTE GRILA LA DISCIPLINA FINANłE PUBLICE
Bugetele costurilor pe purtatorii de costuri
CAPITALUL INTREPRINDERII. COSTUL DE PRODUCTIE. EFICIENTA ECONOMICA, PRODUCTIVITATEA, PROFITUL SI RENTABILITATEA
Bani si banci


FACTORII CARE INFLUENTEAZA EVOLUTIA SI DIVERSIFICAREA SISTEMELOR FISCALE. CLASIFICAREA SISTEMELOR FISCALE:Aparitia si evolutia sistemelor fiscale au depins in mod direct de procesul de satisfacere a nevoilor umane si de existenta unor organizari sociale a umanitatii .

Anumite nevoi umane nu pot fi satisfacute prin intermediul pietelor, ci doar de catre autoritatea publica, printr-un ansamblu de activitati care ofera utilitati publice indivizibile, finantarea acestora realizandu-se din resursele financiare procurate in mare parte de catre sistemul fiscal .

Evolutia si diversificarea sistemelor fiscale sunt determinate de mai multi factori:

gradul de dezvoltare al structurilor economice ;

numarul si structura demografica ;

psihologia subiectilor economici ;

rolul politic si social al statelor ;

nivelul, structura si evolutia cheltuielilor bugetare ;

evolutia inflatiei si a somajului .

Abordarea globala, independenta a acestor factori, impune necesitatea gasirii unui punct comun de referinta spatial si temporal, reprezentat de nivelul si structura venitului realizat si utilizat, care depinde de amploarea si structura activitatilor economice, de dimensiunea si evolutia procesului investitional .

Partea de venit ce poate fi preluata de stat depinde de natura venitului individual si natura venitului colectiv, dar si de costul utilitatilor publice destinate satisfacerii nevoilor colectivitatii .

Realizarea si constanta veniturilor in societate influenteaza capacitatea contributiva a subiectelor economice, actionand asupra partii care poate fi preluata de catre stat, direct sau indirect, pentru finantarea costurilor utilitatilor .

Respectarea corelatiilor dintre nevoi si utilitati constituie o axioma a construirii unui sistem fiscal functional, nerespectarea acestora generand inechitati fiscale .

Clasificarea sistemelor fiscale: 

Diversitatea sistemelor fiscale datorata conditiilor istorice si geografice ale statelor , precum si deciziile politice , impun necesitatea gasirii unor elemente de referinta in functie de care sa se analizeze spatial si temporal evolutia sistemului fiscal, sa se desprinda caracteristicile si tipologiile evolutive, sa se poata generaliza si sintetiza experienta fiscala in vederea proiectarii unor sisteme fiscale cu parametrii mai buni .

In acest sens este posibila gruparea sistemelor fiscale in 3 categorii :

sisteme fiscale utopice includ, de regula, propuneri neconcretizate in practica, de instituire a unui impozit unic pentru standardizarea fiscala si eliminarea numarului mare de impozite ;

sisteme fiscale functionale avand in vedere caracteristicile sistemelor fiscale reale, clasificarea se poate face dupa 2 criterii :

In functie de natura impozitelor predominantea)          sisteme fiscale in care predomina impozitele directe caracteristice economiei avansate, in care predomina impozitul pe venit si impozitul pe societate ;

b)          sisteme fiscale in care predomina impozitele indirecte specifice tarilor subdezvoltate sau cele aflate in criza economica ;

c)          sisteme fiscale cu predominanta complexa specifice de regula economiei dezvoltate, cu structuri sociale si economii echilibrate ;

d)          sisteme fiscale in care predomina impozitele generale caracteristice economiei foarte avansate, cu un aparat fiscal bine pus la punct, dispunand de 2 impozite fundamentale : impozitul pe venit pe CA sau TVA ;

e)          sisteme fiscale in care predomina impozitele particulare caracteristice structurilor fiscale neevoluate, in care impozitele sunt asezate pe anumite categorii de venituri, dar si economii subdezvoltate .

In functie de intensitatea presiunii fiscale

a)          sisteme fiscale dure, caracteristice economiei dezvoltate, in care serviciile publice sunt extinse ; conditiile pentru ca un sistem sa fie dur :

ponderea impozitelor si taxelor in cadrul prelevarilor publice sa fie 80-90% ;

ponderea prelevarilor fiscale in PIB sa fie 25-30% .

b)          sisteme fiscale slabe, specifice economiei subdezvoltate sau paradisurilor fiscale ; presiunea fiscala pentru locuitori depinde de nivelul PIB si de modul de distribuire a veniturilor .

sisteme fiscale teoretico-productive aceste sisteme se constituie drept componente ale unor lucrari teoretice si proiecte guvernamentale care abordeaza o posibila configuratie a structurilor fiscale, furnizand elemente de perfectionare a sistemelor fiscale reale ( functionale ) ; scopul acestor sisteme fiscale consta in conceperea unor structuri prin care sa se asigure o repartitie mai buna a prelevarilor fiscale, pentru eliminarea riscului si pentru asigurarea permanentei surselor de finantare a nevoilor publice .

Pentru a asigura proiectarea unor asemenea sisteme fiscale este nevoie de analiza elementelor si relatiilor care se manifesta in interiorul sistemului fiscal,  a factorilor care influenteaza dinamica acestora, precum si modul in care sistemele fiscale pot fi moderate pentru a se putea atinge parametrii prestabiliti .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1897
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site