Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

FORMELE CREDITULUI

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



FORMELE CREDITULUI

Avand in vedere scopurile si domeniile in care sunt folosite, creditele se pot prezenta sub mai multe forme:

(Deb-Cr) (Cump-Furnizor)



Durata, destinatia, scopul, garantie ipotecara

a) Credit bancar, care se acorda de catre banci, agenti economici si pers fizice;

- creditul de scont;

- creditul in cont current;

-creditul lombard;

- creditul documentar;

- creditul ptr capitalul de lucru;

- creditul ptr stocuri si credite constituite temporar;

- creditul de cecuri remise spre incasare;

- creditul de factoring

- creditul ptr marfuri cu plata in rate;

- creditul de leasing;

- creditul ipotecar;

- creditul forfecar.

Creditul de scont, se caracterizeaza prin faptul ca bancile sconteaza efectele comerciale ale agentilor economici sau ale persoanelor fizice, avansand suma inscrisa, pe acestea mai putin o anumita taxa de scont ptr pers ramasa pana la scadenta.Creditul de scont e foarte raspandit si destul de ieftin, insa implica o tehnica bancara mai complicate si o gestiune mai greoaie a creditelor acordate clientilor.

Creditul in cont current, e acordat de banca, in baza unui drept de deschidere de credit de cont curent.Sumele imprumutate sunt negociate si se utilizeaza pe masura necesitatilor pana la concurenta limitei creditului acordat. Aceste credite pot fii descoperite cand se acorda pe baza increderii, insolvabilitatea clientului si acoperite (garantate) cu valori materiale, mobiliare, marfuri, etc.

Creditul Lombard, se acorda de catre banci si are drept garantie, efectele publice (obligatiuni, titluri de renta, bon de tezaur, certificate de trezorerie) sau obiecte de valoare depuse in gaj, in caz de nerambursare a imprumutului, dreptul de proprietate asupra bunurilor depuse in gaj trece asupra bancii care le valorifica din vanzare, iar din suma rezultata isi recupereaza capitalul, dobanda si comisioanele aferente.

Creditul documentar, se utilizeaza atat cand o banca isi asuma obligatia in numele unui client al sau,sa efectueze o alta banca, in favoarea unui beneficiar indicat pe baza efectelor comerciale convenite. Cele mai utilizate forme ale creditului documentar sunt: acreditivul documentar incas..tul documentar.

Creditul ptr capitalul de lucru,acopera sfera cerintelor ptr aprovizionari de stocuri si efectuari de cheltuieli necesare realizarii si a finalizarii productiei de marfuri, lucrarilor se servicilor care au consumul si desfacerea asigurate prin contracte si dovezi ferme.

Creditul ptr stocuri si cheltuieli constituite temporar, se acorda prin cont separate de imprumut, fiind motivate de cause obiective, cum ar fii: primiri de avans de materii prime, materiale sau lipsa mijloacelor de transport si alte cause.

Creditul ptr cecuri remise spre incasare, se acorda pe toata perioada circuitului bancar de la depuneri si pana la ..necesare acestor titluri de credit si efecte de plata in acelasi timp.

Creditul de Factoring, e o modalitate de plata, respectiv de finantare care asigura lichiditati furnizorului, din vanzarea facturilor sale, unei terte persoane (societate bancara sau institutie specializata), careia ii cedeaza o suma de bani numita de agio (taxa).

Creditul ptr marfuri cu plata in rate, acest credit acopera, necesarul temporar de lichiditati pe perioada cuprinsa intre actul de vanzare si cel al incasarii integrale a valorii bunurilor vandute.

Creditul de leasing, constituie o forma alternative de finantare care se presteaza cel mai bine firmelor de dimensiuni modeste care au insa o rentabilitate buna, dar nu pot recurge la procedeele clare de finantare. Contractele de leasing, se incheie intre agentii economici si institutii specializate sau compartimente din cadrul unor banci sau societati industriale, producatoare de utilaje sau masini. Astfel, prin contractele de leasing, propietarul, cedeaza chiriasului dreptul de-a utiliza un bun mobiliar, imobiliar pe o animita perioada de timp trecuta in contract, oferindu-I acestuia posibilitatea sa cumpere bunul respectiv. Chiriasul, plateste propietarului o anumita chirie pe toata perioada de inchiriere, urmand ca la finalul acesteia sa cumpere sau nu, bunul(acestuia) respectiv.

Creditul ipotecar, se acorda pe baza unei ipoteci, constand dintr-un drept care grefeaza un bun imobil ptr a garanta rambursarea creditului de catre debitor. Ipoteca = garantia pe toata perioada. In caz de nerambursare a imprumutului, creditorul are dreptul sa ceara in justitie scoaterea la vanzare prin licitatie publica a bunului imobil ipotecar, iar din pretul obtinut sa-si retina suma imprumutata impreuna cu dobanda si cheltuielile generate de judecata si vanzare.

Creditul forfetar - forfetarea e operatiunea care ii permite exportatorului sa-si recuperezesumele de la banca inainte de scadenta sau sa transforme o vanzare de credit intr-o vanzare la vedere. In mod obisnuit, la operatiunea de forfetare, recurg vanzatorii pe credit din contractele internationale cu scopul, incasarii inainte de scadenta a contravalorii marfurilor expirate.

Forfetarea ,se practica mai ales, de institutii financiare specilizate, de catre banci comerciale si uneori chiar de catre societati asig/ reasig.

Pentru operatiunea de forfetare banca percepe o taxa care se calculeaza astfel:

Vn * rd * t

Tf = _____________ ; Tf = taxa de forfetare

360 * 100 Vn - val nominala a facturii

Rd - rata dobanzii

t - din mom prez la f --- m scadent

b) CREDITUL COMERCIAL,   se acorda de regula de catre furnizor sub forma vanzarii de marfuri, executarii de lucrari si prestari de servicii cu plata la o data ulterioara. Creditul commercial, e avantajos ptr deoarece, reprezinta o sursa suplimentara ptr capitalul circulant scutindu-l sa recurga la credit bancar.

c) CREDITUL PUBLIC, cuprinde relatiile banesti prin intermediul carora, statul atrage cu titlu rambursabil sip e baza principiului participarii voluntare ce atrage o parte din resursele banesti temporar, disponibile in economie prin subscrierea la imprumuturi publice sau sub forma depunerilor la CEC si pe care le utilizeaza ptr actiuni economice si culturale, iar uneori ptr acoperirea deficitului bugetar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1608
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved