Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Proiecte de investitii realizate cu fonduri SAPARD - Studiu de caz: SC DIRICON SRL

finante+ Font mai mare | - Font mai micProiecte de investitii realizate cu fonduri SAPARDStudiu de caz: SC DIRICON SRL

Cuprins

1. Descrierea programului SAPARD

2. Prezentarea SC DIRICON SRL

3. Descrierea proiectului de investitii

4. Concluzii

5. Bibliografie

6. Anexe

Descrierea programului SAPARD

Programul SAPARD a creat premizele tehnice si financiare necesare procesului de aderare la structurile europene. Astfel, fondurile derulate prin Agentia SAPARD si ulterior Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, au contribuit direct la dezvoltarea economica si sociala a mediului rural, au sustinut producatorul privat, au oferit sprijin asociatiilor cu profil agricol si societatilor comerciale agricole, dar si consiliilor locale. De asemenea, au oferit sprijin financiar si organizatiilor nonguvernamentale, insa doar acelora care au infiintat unitati specializate pentru masini agricole.

Programul SAPARD a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate din Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta este oferita in perioada 2000-2006. Mai mult, in acest mod se ofera posibilitatea de a ne adapta procedurilor financiare si mecanismelor de control ale Uniunii Europene.

Principalele domenii pentru care s-au obtinut fonduri nerambursabile sunt:

- industria agroalimentara ,

- exploatatiile agricole,

- diversificarea activitatilor economice,

- formarea grupurilor de producatori agricoli, silvici si piscicoli,

- metode agricole pentru agricultura ecologica,

- silvicultura.

In functie de investitia care va fi realizata, beneficiarii Programului SAPARD au putut obtine pana la 2.000.000 Euro fonduri nerambursabile, cu conditia ca

Beneficiarul acestor fonduri sa contribuie la realizarea proiectului sau cu 50% din valoarea totala a investitiei. Pentru acele proiecte care nu produc profit ( modernizarea drumurilor forestiere sau aplicarea metodelor agricole pentru agricultura ecologica), Programul SAPARD a acoperit in totalitate valoarea investitiei respective.

Prin Program SAPARD s-au putut realiza investitii in cladiri sau echipamente cu destinatie agricola, moderniza sau retehnologiza unitati deja existente. De asemenea, sau acordat fonduri si pentru tratarea produsilor reziduali si a deseurilor nocive, pentru valorificarea subproduselor rezultate din procesul de prelucrare, pentru imbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime si pentru imbunatatirea sistemului de monitorizare si control a produselor sub aspect cantitativ si calitativ, dar si pentru alimentarile cu apa, canalizari si drumuri in mediul rural.

Sau acordat fonduri si pentru utilaje si echipamente noi, soft - uri pentru computer, pentru achizitii de mijloace de transport agricole noi, achizitionarea animalelor , infiintarea si modernizarea plantatilor, dar si pentru multe alte investitii despre care puteti afla in domeniile de investitii ale Programului SAPARD.

1.Prezentarea SC DIRICON SRL

SC DIRICON SRL este o companie ce a luat fiinta in anul 2000 cu sediul in Brasov, avand capital social 100% roman. Domeniul principal de activitate 4522-Lucrari de invelitori, sarpante si terase la constructii. Firma s-a infiintat ca urmare a cererii tot mai mari pe piata materialelor de constructii si invelitori, dorindu-se o firma care sa acopere cu succes si profesionalism aceasta zona.

Firma are o bogata gama de produse: acoperisuri, ferestre de mansarda, jgheaburi si burlane, seminee si cosuri si alte materiale de constructii, toate aceste produse provenind de la companii de profil precum:

Produsele comercializate sunt urmatoarele:

 • BAUTHERM - sistem ecologic complet pentru izolarea termica a cladirilor ce asigura confort in locuinta prin echilibrarea factorului termic si eliminarea igrasiei si condensului.
 • Gama Bogata si variata de membrane de subacoperire, de cofraj, bariere antiabur si antiaer marca DELTA System, folii anticondens pentru acoperisuri marca FAKRO.
 • Profile de tigla ondulata, formate dintr-o foaie de otel profilat de 0,4mm cu finisaj texturat de roca naturala in gama de culori clasice si contemporane marca GERARD.
 • Ferestre de mansarda,ferestre de access pe acoperis, accesorii pentru ferestre de mansarda marca VELUX, FAKRO.
 • Sistem de jgheaburi si burlane marca RUKKI, RAIKO
 • Sisteme de cosuri marca SCHIEDEL

Tigla de beton Mediterrn

Tigla metalica Ruukki

Tigla metalica Rova

Sindrila Tegola- este un sistem de invelitoare usoara bazata pe sindrila bituminoasa (linia clasica) sau metalica (linia metalica). Cel mai mare avantaj al acestui sistem este ca se muleaza pe orice fel de forma de acoperis.

PLACA ONDULATA BITUMINOASA AQUALINE

CUIE DE FIXARE AQUALINE

MEMBRANA BITUMINOASA SUB SINDRILA

SINDRILA BITUMINOASA - MASTERSHINGLE

ROLLOMAT (ALU ROLL)-Element aerisitor universal folosit sub coame. Sulul de Rollomat fiind din material flexibil, se muleaza sub orice fel de come. Asigura scurgerea infiltratiilor de apa si aerisirea acoperisului.

BANDA etansare si lipire TERRAPLAST - din butil

Ferestrele de mansarda Fakro sunt disponibile intr-o gama larga de modele: ferestre cu articulare mediana sau cu dubla articulare, ferestre atic, ferestre de acces pe acoperis. De asemenea, este disponibila o gama completa de accesorii: rame de etansare, accesorii interioare (rulouri, plase contra insectelor), accesorii exterioare etc.

 • Ferestrele Velux

Sistem pluvial Galeco

Sistem pluvial Ruukki

Sistem pluvial Raiko

Alte servicii oferite de SC DIRICON SRL: Transport gratuit, Consultanta gratuita, Asistenta montaj, Montajul.

SC DIRICON SRL se adreseaza atat clientilor personae fizice, cat si celor juridice din judetul Brasov si judetele invecinate, precum si din judetul Craiova si imprejurimi.

Principalele lucrari executate:

'Complex Hotel si Restaurant "MISTRAL VOYAGE ' In Moeciu de Sus - Brasov - Romania

'Blocuri, case, HOPE FOR THE NATION. In Feldioara- Brasov

'Complex Hotel si Restaurant " SC CONSTRUCK SRL"-Predelut-Bran- Brasov

' Unitati Militare - Brasov

' Complex Case si Vile : Stupini, Sanpetru, Bran, Predelut, Bradet, Harman, Ghimbav, Cristian, Rasnov, Poiana Brasov, Sinaia, Craioasa II, Timisul de Jos, Dambul Morii, Balvanyos Covasna,Codlea, Hoghiz, Rupea si Brasov.

' Pensiuni:

Blocuri, Vile: Zona Racadaului- Brasov

2.Analiza macro si micro-mediului

2.1. Furnizorii

Furnizorii sunt elemente ale micromediului unei firme. Sunt parteneri in cadrul pietei care procura diverse materiale sau servicii ce concura la asigurarea fluxului complex al fiecarui produs prezent pe piata. Influenteaza activitatea firmei in general, si activitatea de marketing in special

Cele mai importante atribute sunt: pretul, siguranta livrarii, asistenta tehnica, flexibilitatea furnizorului, fiabilitatea produsului, reputatia furnizorului. Dupa ce sunt alesi furnitorii, se va intocmi un contract cadru, care cuprinde specificatile tehnice, cantitatea necesara, data livrarii, garantiile, pretul.

Cei mai importanti furnizori ai SC DIRICON SRL sunt: ROVA ROMANIA SRL, RUUKI ROMANIA SRL, TEGOLA ROMANIA SRL, VIOS-RO SRL ( importator si distribuitor pentru produsele RAIKO ), etc. Majoritatea furnizorilor sunt producatori directi sau importatori directi, fapt ce confera firmei SC DIRICON SRL importante avantaje cum ar fi: discount mare in functie de vanzari, rapiditate in livrarea produselor comandate, posibilitatea de a oferi clientilor discount-uri mai bune fata de competitorii sai.

Partenerii

Partenerii sunt indivizi sau organizatii de afaceri specializate in realizarea diferitelor functii de marketing. Canalul de distributie prin care firma decide sa ofere pietei produsele sale, influenteaza puternic toate celelalte decizii de marketing. Utilizarea intermediarilor este justificata de eficacitatea superioara a acestora in ceea ce priveste punerea produselor la dispozitia pietei tinta.

Cele mai importante functii ale intermediarilor sunt: informarea consumatorilor, promovarea produselor, negocierea contractului, lansarea comenzii, finantarea, asumarea ricului, posesia fizica a produselor, plata si transmiterea dreptului de proprietate.

Decizia privind tipul de canale de distributie care ar trebui folosit presupune:

 • identificarea nevoilor consumatorilor
 • stabilirea obiectivelor canalului de distributie
 • identificarea si evaluarea variantelor de distributie

Realizarea unei distributii eficiente presupune: selectarea intermediarilor si motivarea lor. Obiectivul urmarit este stabilirea unor relatii de parteneriat de lunga durata, avantajoase pentru toti membrii canalului. Membrii unui canal de distributie trebuie sa se adapteze conditiilor de piata.

Intermediarii au rolul de a prelua anumite costuri si riscurile. Totodata pot asigura o anumita uniformizare a ofertei. Dezavantajul lor in raport cu clientii consta in majorarea preturilor produselor si serviciilor achizitionate.

Clientela

Clientii pot fi actuali, efectivi sau pot fi potentiali. Crearea unei clientele fidele duce la cresterea veniturilor firmei.

Pierderea clientilor profitabili, poate afecta drastic profiturile unei firme. Se estimeaza ca totalul costurilor necesare pentru atragerea unui client, nou sunt de cinci ori mai mari decat cele necesare pentru pastrarea unui client existent. De aceea una dintre principalele preocupari ale firmelor este pastrarea clientelei. Pentru a asigura o satisfactie de durata a clientilor, firmele pot oferi, alaturi de produse, avantaje financiare sau sociale, sau pot crea legaturi structurale intre ei si clientii lor.

Fiecare activitate in cadrul firmelor- studiile de piata, instruirea personalului de vanzari, asistenta pentru clienti, trebuie realizata la cele mai inalte standarde.

SC DIRICON SRL se adreseaza atat clientilor persoane fizice, cat si celor juridice din judetul Brasov si judetele invecinate, precum si din judetul Craiova si imprejurimi.

Principalele lucrari executate:

'Complex Hotel si Restaurant "MISTRAL VOYAGE ' In Moeciu de Sus - Brasov - Romania

'Blocuri, case, HOPE FOR THE NATION. In Feldioara- Brasov

'Complex Hotel si Restaurant " SC CONSTRUCK SRL"-Predelut-Bran- Brasov

' Unitati Militare - Brasov

' Complex Case si Vile : Stupini, Sanpetru, Bran, Predelut, Bradet, Harman, Ghimbav, Cristian, Rasnov, Poiana Brasov, Sinaia, Craioasa II, Timisul de Jos, Dambul Morii, Balvanyos Covasna,Codlea, Hoghiz, Rupea si Brasov.

' Pensiuni:

Blocuri, Vile: Zona Racadaului- Brasov

2.4 Concurenta

Formeaza o categorie aparte a micromediului. Activitatea intrinseca pe termen lung a unei piete sau a unui segment de piata este determinanta de cinci forte: firmele concurente din cadrul aceluias sector de activitate, fimele potential concurente pe aceeasi piata, inlocuitorii, cumparatorii, furnizorii.

Cele cinci amenintari sau riscuri, care pot lua nastere din actiunea acestor cinci forte sunt urmatoarele:

_ rivalitatea la nivel de segment

_ aparitia unor noi veniti pe piata

_ produse de substitutie

_ cresterea puterii de negociere a cumparatorilor

_ cresterea puterii de negociere a furnizorilor

Competitorii se deosebesc intre ei prin rolul pe care il joaca in raporturile cu clientii, atitudinea fata de noutati, formele de comunicare cu consumatorii, stilul de interventie pe piata, etc.

Cunoasterea propriilor concurenti este un element de importanta vitala pentru o orice firma cu activitate eficienta. Orice firma trebuie sa aiba in vedere activitatea de distributie si de promovare ale concurentilor. In acest fel, ea poate identifica zonele de avantaj si dezavantaj concurential.

Competitor

Produse

Raportul Pret/Calitate

Mai mic

Comparabil

Mai mare

SC TRIO CONSTRUCT SRL

Materiale de constructii

SC DIRICON SRL practica preturi mai mici/calitatea este comparabile

SC PAIDEUMA SRL

Materiale de constructii

SC DIRICON SRL practica preturi mai mici/calitatea este comparabile

SC ROOF ART SRL

Materiale de constructii

SC DIRICON SRL practica preturi mai mici/calitatea este comparabile

Analiza economico-financiara in perioada 2005-2007

In anexa 1 sunt prezentate evolutiile principalilor indicatori calculati pentru perioada 2005-2007, cat si evolutiile activelor si pasivelor firmei in perioada analizata.

Mii

EUR

Year

Month

Dec

Dec

November

No of month

Exchange rate

HIGHLIGHTS - TREND

Vanzari

Profit brut / (pierdere)

Necesarul de capital de lucru

HIGHLIGHTS - FINANCIAL RATIOS

Change

Change

Change

1. Profit brut / Vanzari

2. Active curente / Datorii curente

3. Datorii la banci / Vanzari

4. Vanzari / Vanzari aferente perioadei anterioare

Vanzarile firmei SC DIRICON SRL - au crescut cu peste in 2006 versus 2005. Acest fapt se datoreaza faptului ca SC DIRICON SRL a achizitionat un spatiu nou de birouri si spatiu de depozitare, fapt ce a dus la o mai buna dezvoltare din punct de vedere logistic. Vanzarile medii lunare sunt de aproximativ 42.663 EUR la nivelul anului 2007, deci este rezonabil sa estimam vanzari totale la sfarsitul anului 2007 de 511.963 EUR. Altfel spus, cresterea anuala asteptata a volumelor de vanzari este de aproximativ 12%. Vanzarile lunare medii au crescut de la o valoare de 26.400 EUR/luna in 2006 pana la 42.663 EUR/luna in 2007. Aceste cresteri se datoreaza preocuparii constante a managementului firmei de a incheia noi contracte cu clientii, furnizorii si partenerii. Experienta personalului a constribuit si ea la aceste cresteri. Avantajele firmei fata de competitie sunt calitatea executiei lucrarilor de montaj, pretul mai mic si termenele mici de executie a lucrarilor.

Activitatea firmei este strans corelata cu domeniul constructiilor, sezonul de vanzari fiind in perioada martie-noiembrie.

Evolutia vanzarilor este evidentiata in graficul de mai jos.

* echivalent in EUR

Dec-05

Dec-06

Nov-07

Total sales

Activele fixe- au inregistrat o crestere continua pe toata perioada analizata, reprezentand la noimebrie 2007 41% din total active. Cea mai mare parte a activelor fixe este reprezentata de cladri - 60.19%, masini, echipamente si mijloace de transposr in proportie de 39.8%. 

Clienti si stocuri - au inregistrat o crestere continua datorita cresterii vanzarilor. Soldul clientilor la Decembrie 2007 versus Decembrie 2006 a inregistrat o crestere de peste 19%. Crestere soldului clientilor se datoreaza si termenelor de plata mai mari acordata acestora, dar si datorita perioadelor mai mari de executie pentru anumite lucrari. Stocurile sunt reprezentate de marfa destinata vanzarii in proportie de 100%. Stocurile reprezinta 24% din totalul activelor la noiembrie 2007.

Datoriile pe termen scurt - sunt reprezentate de furnizori - avand un sold de aproximativ 137.700 EUR ( cea mai mare parte a acestui sold este reprezentata de datoria catre ROVA ROMANIA , principalul furnizor de tiga catre SC DIRICON SRL, unde termenele de plata sunt de 45-50 de zile ).

Pierdere - firma inregistreaza pierdere la sfarsitul anului 200, in suma de 44.638 RON. Aceasta se datoreaza faptului ca firma a cumparat din surse proprii un hala de depozitare ce a trebuit amenajata. In 2006, firma nu s-a axat pe vanzari, ci s-a axat pe amenajarea halei. Toate lucrarile au fost facute din fonduri prorii, fara a contracta credite bancare in acest scop.

Necesarul de capital de lucru ( fondul de rulment ) - inregistraza o valoare negativa (EUR 84.900) datorita imprumutului asociatilor inregistrat in contul 455 care este considerat datorie pe termen scurt in loc de datorie pe termen lung ( actionarii nu intentioneaza sa retraga imprumutul acordat firmei in urmatoarele 12 luni ); ajustand datoriile pe termen scurt cu aceasta valoare, necesarul de capital de lucru isi schimba valoarea intr-o suma pozitiva (EUR 10.900); de asemene, lichiditatea este influentata de acest lucru - n urma acestei ajustari, in loc de 0.7%, valoarea ei ar trebui sa fie de 1.07.

1. Marja profitului =

Profit brut/Vanzari

2.Lichiditatea = Active curente / Datorii curente

3. Solvabilitatea =  Datorii/Vanzari

Gradul de indatorare = Datorii/Capitaluri proprii

Lichiditatea - lichiditatea curenta inregistreaza o valoare de 0.7 la sfarsitul lunii noiembrie 2007, un nivel superior celui inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2006. Cresterea valorii cestui indicator in 2007 se datoreaza unui ritm de crester mai mare a activelor curente fata de datoriile curente.

Marja profitului - 5% - inregistreaza o valoare buna datorita lucrarilor de montaj efectuate, dar si datorita discounturilor negociate atat cu furnizorii cat si cu clientii.

4.Matricea SWOT si modelul Porter

      Puncte forte

S.C. DIRICON S.R.L. dispune de cunostintele necesare operarii in domeniul hotelier, datorita experientei in acest domeniu al unuia dintre asociati.

livrarea materialelor de constructii se realizeaza en-gros, integral din depozitul societatii, pe baza contractuala. Exista in acest sens, contracte ferme semnate cu diversi parteneri.

termenele de plata cu clientii semnificativi sunt negociate, acestia beneficiind de reduceri comerciale sau financiare, dupa caz, in situatiile cand plata produselor se face la livrare sau la un termen anterior scadentei prevazuta in contract sau in alte documente comerciale.

Termenul de executare a lucrarilor este redus in comparatie cu termenul de executie oferit clientilor de alte firme de profil

Discount-uri considerabile negociate cu furnizorii in functie de cantitatea de materiale de constructii comandata si de termenul de plata.

      Puncte slabe

Fluctuatia mare a personalului

Numar de echipe de montaj redus ( se poate ajunge in situatia de a refuza clientii pentru serviciile de montaj ).

      Oportunitati

prin implementarea unui proiect de investitii in domeniul hotelier, se realizeaza o crestere semnificativa a cifrei de afaceri si se asigura dezvoltarea firmei pe o noua directie de business.

Piata constructiilor este intr-o permanenta crestere, ceea ce ofera oportunitati reale de dezvoltare a afacerii pe acest segment

      Amenintari

Existenta unui numar mare de companii ce activeaza in domeniul constructiilor

Cresterea continua a preului pentru materialele de constructii

Intrarea pe un segment nou de business pentru firma - investirea in constructia unui hotel destinat turismului de business

Din analiza SWOT se desprind urmatoarele:

implementarea unui proiect de investitii ar putea avea o influenta notabila asupra zonei si a mediului de afaceri local

prin implementarea proiectului firma se poate dezvolta pe o piata in crestere in domeniul hotelier, tinand cont si de experienta unui dintre asociatii firmei in acest domeniu

implementarea proiectului va asigura o crestere considerabila a cifrei de afaceri

Michael Porter [2] este un strateg american care a structurat un curs foarte apreciat despre analiza concurentei. El sustine rolul deosebit de important al concurentei si comportamentul acestuia. Acesta pentru ca, asa cum am mai afirmat, concurenta dispune de o arma puternica - inteligenta. Porter pretinde ca in formarea strategiei concurentiale este important ca firma sa se raporteze la propriul ei mediu de afaceri. De asemenea, unul din aspectele majore in luarea deciziei privind strategia, este sa analizezi si sa fi constient de ceea ce face concurenta. Elementele de baza de care o firma trebuie sa tina seama sunt fortele redate in figura de mai jos.

Concurentii din industria de profil sunt competitori aproape de neuitat ai unei firme mai cu seama pentru produsele sau serviciile care pot fi usor copiate. Cu toate acestea, pentru a-si mentine segmentul de piata, firmele in cauza trebuie sa raspunda oricaror schimbari pentru a ramane competitive.

Concurentii potentiali sunt firmele care ar putea intra pe piata. Pentru ca o firma sa aiba succes ea are nevoie de o baza de clienti, produse competitive, capital adecvat de investit, indemanare in vanzarea cu amanuntul si un program eficient de marketing.

Substituentii sunt produsele sau serviciile care se pot dezvolta pentru inlocuirea celor existente.

Clientii, atat cei curenti cat si cei potentiali, sunt cu totii importanti pentru o activitate profitabila. Pierderea unui client poate sa nu fie atat de importanta, dar daca se pierd mai multi atunci firma poate avea intr-adevar probleme.

Furnizorii unei firme pot afecta afacerile acestuia. Orice intarzieri sau amanari pot crea probleme. Asadar planurile de marketing care se intocmesc trebuie sa aiba in vedere furnizorii si capacitatea lor de distributie, puterea de negociere a furnizorilor.

Cand cei responsabili de activitatea de marketing desfasoara aceasta analiza, ei au nevoie sa-si alcatuiasca o lista pentru fiecare din cele cinci forte. Informatia trebuie analizata. Rezultatele acestui tip de analiza pot fi folosite pentru reglarea potentialului unei afaceri in functie de ocaziile care exista pe piata, sa decida cat de atractiva poate sa fie o anumita piata si de asemenea, sa identifice caile de reducere a oricaror atacuri sau amenintari din partea concurentilor care exista.

Modelul Porter, asigura un cadru rationamentelor managerilor de marketing in materie de mediu concurential, util pentru analiza structurii unui sector sau a unui segment de piata, din punctul de vedere al gradului de atractivitate pentru o firma deja distanta pe piata. Un sector de activitate este definit ca un grup de firme care produc bunuri sau servicii asemanatoare, destinate aceluiasi grup de consumatori

5. Prezentarea proiectului de investitii

Datorita domeniului de activitate al firmei SC DIRICON SRL - constructii, compania a identificat o oportunitate de afaceri - construirea unei pensiuni agroturistice

Denumirea investitiei: CONSTRUIRE PENSIUNE AGROTURISTICA in Comuna Bran, Judetul BRASOV

Amplasamentul : Zona in care urmeaza sa fie amplasata pensiunea beneficiaza de un potential turistic deosebit ( natural, etnografic, cultural, etc) ce va permite practicarea unui turism de calitate. Accesul la pensiune se va face pe DN 73, in incinta proprietatii fiind asigurata parcarea necesara pentru clientii pensiunii.

Investitia presupune realizarea unei constructii noi cu destinatia de pensiune rurala ce va cuprinde spatii de cazare (10 camere duble- 20 locuri de cazare ) cu spatiu de servit masa (capacitate 20 locuri), precum si anexele corespunzatoare: spatii de recreere ( sala fitness, piscina si spatii verzi) Pensiunea va fi incadrata la categoria de 3 margarete si va oferi un pachet de servicii integrate: cazare, masa, drumetii, recreere.

Constructia este dezvoltata pe patru nivele: subsol, parter, etaj si mansarda (S+P+E+M).

Obiectivele proiectului.

Sustinerea activitatilor specifice turismului rural

 • Cresterea veniturilor alternative si a oportunitatilor de angajare pentru tinerii si femeile din mediul rural
 • Sustinerea proiectelor initiate de tineri si de femei

Investitia propusa prin acest proiect presupune construirea unei pensiuni agroturistice de 3 margarete in localitatea Bran, sat Poarta, judetul Brasov .

Zona in care va fi construita pensiunea dispune de un potential turistic deosebit ( natural, cultural,istoric, etnografic.,etc), astfel investitia va contribui la dezvoltarea activitatilor turismului rural.

Aceasta forma de turism se afla in plina dezvoltare, spatiul rural fiind ales ca destinatie de vacanta de tot mai multi turisti atat romani cat si straini astfel se poate spune ca, investitia se dovedeste un real succes contribuind la cresterea veniturilor alternative. Pensiunea va avea 3 margarete si va oferi o gama diversificata de servicii turistice specifice care sa satisfaca cerintele variate ale diferitelor categorii de turisti.

Initierea unei astfel de investitii se dovedeste a fi benefica si datorita faptului ca va crea oportunitatii de angajare pentru localnici fiind vizati mai ales tinerii si femeile din mediul rural.

In timp va fi promovata ideea de a aduce in atentia tinerilor initierea afacerilor in mediul rural,intrucat acestia poseda potentialul necesar instituirii unor noi masuri de promovare si bunastare a turismului. Investitia va constitui mai tarziu un model de plecare pentru tinerii din zona de exploatare, fiindu-le usurat parcursul spre definitivarea unei afaceri de succes.

Obiective generale:

Finalizarea  pensiunii si introducerea acesteia in circuitul turistic intern si international;

Punerea in valoare a potentialului natural, istoric, cultural, etnografic din aceasta zona;

Imbunatatirea si consolidarea produsului turistic;

Imbunatatirea calitatii ofertei turistice in scopul atragerii turistilor straini;

Dezvoltarea unei forme de turism pentru care exista cerere atat pe plan national cat si pe plan international, recunoscut ca "turism verde" intrucat pensiunea este amplasata intr-o zona care dispune de un potential natural deosebit, nepoluat si nealterat;

Dezvoltarea altor forme de turism: pescuit, vanatoare, drumetii, etnofolcloric, climateric si peisagist, etc.

Asigurarea raportului real calitate-pret in vederea asigurarii competitivitatii;

Valorificarea produselor si cunostiintelor pe care le detin locuitorii zonei de a practica alte activitati economice locale (mica industrie, artizanat, prestari servicii si comert, etc).

Obiectivele urmarite necesita sprijin pentru investitii in scopul:

 1. Utilizarii optime a infrastructurii existente;
 2. Renovarii calitative a infrastructurii existente;
 3. Completarii infrastructurii existente;
 4. Armonizarii exigentelor turistilor cu echilibrul si particularitatile mediului rural, cu valorile sale traditionale si a patrimoniului cultural.

Elaborarea unor materiale promotionale (pliante, machete, ghiduri turistice);

Participarea la manifestari profesionale turistice;

Formarea tinerilor in vederea pregatirii pentru practicarea activitatii de turism in zonele rurale;

Crearea de puncte de informare turistica;

Din punct de vedere al oportunitatilor si al necesitatii, investitia se impune datorita:

- potentialului turistic deosebit din aceasta zona a tarii;

- existentei insuficiente a pensiunilor turistice rurale pentru cazarea turistilor al caror numar este in continua crestere;

posibilitatile naturale, financiare si umane de care dispunem;

dorinta de a dezvolta acest proiect, cel putin 15 ani de la implementare;

Constructia se desfasoara pe patru nivele, avand urmatoarele functiuni:

Subsolul: casa scarii, sala fitness, vestiare public, spatiu pentru centrala termica si depozite de alimente;

Parter: receptie, living, casa scarii+hol, sala de mese, bucatarie, circulatii, vestiar si grup sanitar pentru personal, vestiar si grupuri sanitare pentru public, piscina;

Etaj: hol , casa scarii, 6 camere de cazare duble;

Mansarda: hol , casa scarii, 4 camere de cazare duble

Accesul in cladire se va face printr-o intrare principala in holul de primire ( living) ce deserveste receptia, accesul in sala de mese si prin intermediul scarii accesul in camerele de cazare de la etaj. De asemenea va exista un acces de serviciu pentru aprovizionare si personalul angajat.

Bucataria va avea un spatiu separat, spalatoria, unde se va spala vesela, precum si spatii separate de depozitare a alimentelor :oua, carne legume si fructe.

Bucataria, oficiul si grupurile sanitare vor fi prevazute cu pardoseala din gresie, iar peretii vor fi faiantati pana la inaltimea de 2,00 m.

Depozitele vor fi prevazute cu pardoseli din mozaic si faianta la pereti.

Spatiile de depozitare vor fi dotate cu aparate frigorifice pentru fiecare tip de alimente. Se va opta pentru alimentele semipreparate.

Vestiarul si spatiul de spalatorie vor fi prevazute, de asemenea, cu pardoseli din gresie si faianta la pereti.

Sala de mese va avea ca finisaje gresia la pardoseli si vopseaua lavabila la pereti.

Constructia, dotarile, utilitatile, conditiile de confort si igiena, respecta legile romanesti in vigoare, sunt in conformitate cu cele din Uniunea Europeana si indeplinesc toate normele privind pensiunile rurale de 3 margarete.

Finantarea investitiei

Din valoarea totala a investitiei de 846.099 Ron, sursele de finantare propuse sunt :

Curs  Euro / leu :3,5603 .din data de: 30.09.2005

Cheltuieli eligibile

Cheltuieli neeligibile

Total

RON

Euro

RON

Euro

RON

Euro

Ajutor public nerambursabil

Cofinantare privata, din care:

- autofinantare

- imprumuturi

TOTAL PROIECT

Suma necesara reprezentand finantarea proprie in cadrul proiectului va fi suportata de catre beneficiar din surse proprii.

6. Principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei

6.1. Valoarea totala

Valoarea totala a investitiei se ridica la 846.099 Ron ( 237.648 euro) din care

constructii si montaj 414.354 Ron ( 116.381,63 euro)

6.2. Durata de realizare a investitiei :

Durata de realizare a proiectului va dura 24 de luni de la data semnarii contractului de finantare cu Agentia SAPARD.

6.3 Grafic de esalonare a investitiei exprimat valoric pe luni si activitati:

Investitia a fost prevazuta sa fie implementata pe o perioada de 24 de luni ( 2 ani) si va fi esalonata astfel:

6.4. Capacitati de productie rezultate ca urmare a investitiei (in unitati fizice)

Principalele dotari se refera la echipamente si mobilier specific amenajarii interioare a spatiului si pentru desfasurarea activitatii in bune conditii:

Cheltuiala

Euro

Lei

Procent %

Dotare

Utilaje cu montaj

Constructie

Amenajarea terenului - demolari

Consultanta - Plan afaceri

Elaborare documentatie

Proiectare

Studiu de fezabilitate

Asigurarea utilitatilor

Amenajari pentru protectia mediului

Avize, acorduri, certificate

Asistenta tehnica

Diverse si neprevazute

TOTAL

Descrierea activitatilor si a tehnologiilor aplicate in cadrul proiectului:

Pensiunea va oferi pe piata turistica un ansamblu de servicii turistice la un nivel ridicat de calitate: cazare, masa , recreere.

Conditiile de cazare si servire a mesei create, precum si modul de prestare a serviciilor turistice sunt menite a asigura un grad de confort sporit in scopul satisfacerii turistilor. Satisfacerea la nivel calitativ ridicat a nevoilor si dorintelor turistilor determina o serie de avantaje:

cresterea numarului de turisti care utilizeaza pensiunea pentru petrecerea timpului liber;

cresterea veniturilor obtinute;

determinarea turistilor de a reveni la pensiunea noastra, etc.

In tabelul de mai jos este prezentat efectivul de turisti prevazut in cei cinci ani de exploatare pe fiecare serviciu / activitate turistica desfasurata:

Denumire activitate: 

Productie / Servicii

Productie / Servicii

Productie / Servicii

Productie / Servicii

Productie / Servicii

An 1 (UM)

An 2 (UM)

An 3 (UM)

An 4 (UM)

An 5 (UM)

Cazare

Dejun

Cina

Activitati turistice

Activitati de relaxare

Activitati  sportive

TOTAL

masuri de protectie a mediului, canalizare, epurare, colectarea si reciclarea deseurilor, etc.

Descrierea procesului tehnologic

A. Pentru realizarea serviciilor pensiunea va desfasura urmatoarele activitati principale:

Þ    Planificarea activitatilor

Þ    Subordonarea operatorilor

Þ    Marketing Turistic

Þ    Instruirea operatorilor

Þ    Instruirea continua a turistilor executanti

Þ    Evaluarea activitatilor si stabilirea profitului si a noilor investitii

Þ    Promovarea pensiunii si a activitatilor acestuia

B. Asigurarea necesarului de alimente

Þ    Planificarea intrarilor de turisti

Þ    Stabilirea necesarului de aprovizionare

Þ    Stabilirea contactelor si verificarilor produselor

Þ    Stabilirea conditiilor contractuale si acordarea de stimulente promotionale

Aprovizionarea cu fructe de padure si legume proaspete

C. Depozitare. Preparare.

Toate produsele alimentare ce necesita acest lucru, sunt depozitate in camere frigorifice, sau in depozitele prevazute in acest sens.

Prepararea produselor alimentare se face in bucataria proprie de catre personalul specializat (bucatar).

Surse de poluanti si protectia factorilor de mediu

a) Protectia calitatilor apelor:

Sursa de poluare pentru apa, la aceasta pensiune turistica, este reprezentata de apa menajera, pentru care, insa, va fi achizitionata o statie de epurare ecologica cu descompunere chimica pentru apele menajere, cu o capacitate de 22 - 27 LE (locuitori echivalenti).

b) Protectia aerului:

Proiectul propus nu va duce la riscul de contaminare a solului sau apei prin emisii de poluanti pe terenuri, in ape de suprafata sau ape subterane.

Totodata nu au fost identificate situatii cu risc potential ca in timpul construirii sau functionarii proiectului, sa se produca accidente care sa poata afecta sanatatea populatiei sau a mediului.

In implementarea acestui proiect au fost introduse si lucrari de refacere a amplasamentului si cadrului natural, dupa ce constructia va lua sfarsit (durata executiei nu va depasi 24 luni).

Parametrii instalatiilor si conditiile de functionare au in vedere conditiile de emisie/evacuare de poluanti stabilite prin legislatia UE si se pastreaza limitele nationale, in situatiile speciale in care acestea sunt mai restrictive decat cele stabilite de legislatia UE.

Pentru a evita poluarea de orice natura, atat a aerului, a calitatii apei cat si a solului si subsolului, in ceea ce priveste deseurile generate de pensiune, au fost stabilite a se achizitiona pubele speciale de colectare selectiva a acestora, pe fiecare categorie in parte. Tipurile de deseuri in situatia de fata sunt: hartie, materiale plastice, sticla, metale si confectii. In ceea ce priveste cantitatile, acestea sunt reduse. Dispersarea de aceste deseuri se va face prin punctele de colectare stabilite de comunitatea locala.

In plus sunt respectate distantele fata de asezarile umane si obiectivele de interes public, respectiv investitii, monumente istorice si de arhitectura, zone de interes traditional, etc.

Constructia, dotarile, utilitatile, activitatile si conditiile de confort, igiena si mediu, respecta legile si normele UE si ale Romaniei, toate fiind dupa ultimele standarde in vigoare.

Bazele de productie

Terenuri

Categorie de teren

Fara proiect

Ha

Cu proiect

ha

Irigat

Neirigat

Irigat

Neirigat

1. arabil

2. pasune

3. fanete

4. culture furajere perene

Teren pentru constructie

Amplasare pensiune

Total

din care arabil

Animale

Specii

Rase

Fara proiect

Buc

Cu proiect

buc

1. Nu este cazul

N

Total

Specificati situatia juridica a terenurilor folosite: arenda, proprietate, inchiriere, concesionare, etc., cu suprafetele si conditiile de utilizare a acestora.

Suprafata totala a terenului este de 605,20 mp. suficienta, pentru realizarea pensiunii agroturistice si a anexelor necesare. Terenul pe care se va amplasa pensiunea se afla in proprietatea S.C LA VILTOARE S.R.L conform contractului de vanzare-cumparare nr. 509 / 06.06.2005

Forta de munca

Personal

Specialitate/ Meseria

Fara proiect

Nr.

Cu proiect

Nr.

Responsabil legal

Asociat

1

Responsabil tehnic

Asociat

1

Bucatar

bucatar

1

Ospatar

ospatar

Menajera

1

Receptioner

1

Contabil

contabil

1

Ghid instructor

Ghid turistic

1

Total, din care:

- permanenti

- sezonieri

Persoane aflate in intretinere *

Categorie

Proprii /  Straine

Fara proiect

Nr.

Cu proiect

Nr.

1. Nu este cazul

N

Total

* in cazul solicitantilor persoane fizice autorizate si asociatiilor familiale

Cladiri - fara proiect (mii RON) **

Denumire cladiri

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

anuala

1. Pensiune

N

TOTAL

Cladiri - cu proiect (mii RON) **

Denumire cladiri

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

anuala

1.Pensiune agroturistica

TOTAL

Utilaje - fara proiect (mii RON)**

Denumire utilaje (existente) 

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

anuala

Nu e cazul

N

TOTAL

Utilaje - cu proiect (mii RON)**

Denumire utilaje (noi)  '

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

anuala

Statie de epurare

2.Aer conditionat

3.Centrala termica

4.Hidrometru

5. Mobilier si alte dotari

6.Utilaje frigorifice

7.telefon si fax

8.Unelte si dispozitive PSI

9.Echipamente IT si software

10.Casa de marcat

11.Aparate radio si TV

TOTAL

Piata de desfacere

Principalii clienti ai societatii:

Nr. crt.

Client (nume si adresa)

Valoare RON

Pondere %

Turisti romani

Turisti straini

Turisti de 1 zi

TOTAL

Principalul obiectiv al strategiei de marketing promovate este pus pe crearea unei imagini favorabile a pensiunii atat pe teritoriul judetului Brasov cat si pe teritoriul tarii, prin oferirea ocaziilor favorabile de calatorie si petrecere a timpului liber in localitatea Bran.

Intreaga activitate va fi subordonata nevoilor clientilor care se manifesta in cererea de piata. Aceste nevoi sunt satisfacute prompt, cu seriozitate si la cel mai inalt nivel calitativ.

O strategie initiala de marketing va include un program agresiv de publicitate, si va fi pusa in aplicare utilizand urmatoarele mijloace de promovare:

Ø      Crearea unui web site care sa contina o baza de date cuprinzand informatii despre pensiune ( amplasare, dotare, obiective turistice ), precum si despre serviciile oferite de aceasta,

Ø      Diversificarea si imbunatatirea continua a serviciilor oferite de pensiune care sa vina in intampinarea cerintelor turistilor;

Ø      Plasarea reclamelor in publicatiile de turism nationale si regionale ,

Ø      Participarea la targurile de turism din Romania,

Ø      Incheierea de contracte cu agentiile de turism din judetul Brasov si din tara.

Exista cateva segmente de piata care vor avea o atentie speciala.

a) Turismul rural .

Turismul rural se afla in continua dezvoltare, tot mai multi turisti, atat romani cat si straini aleg ca destinatie de vacanta spatiul rural. Spatiul rural ofera multiple posibilitati de petrecere placuta a timpului liber departe de zgomotul si mediul poluant din marile orase. Zona in care va fi amplasata pensiunea dispune de un potential turistic deosebit ( natural, istoric, etnografic, cultural ,etc ) care permite practicarea unui turism rural de calitate.

Pensiunea va fi inscrisa in reteaua unitatilor turistice, care practica aceasta forma de turism, din judet si din Romania, anuntandu-si deschiderea intr-un timp cat mai scurt, cu servicii cat mai variate, cu preturi accesibile si avand ca target, turistii romani si straini.

b) Mini-vacante si turisti de week-end

Studii efectuate la nivel local si national, duc la concluzia ca motivele principale pentru care respondentii au vizitat diferite obiective ca turisti sunt urmatoarele: peste 40% au vizitat obiectivele istorice, culturale si naturale, 26% au petrecut mini-vacantele si concediul anual in locurile vizitate si 17% au petrecut week-end-ul in regiune.

Combinatia de turisti pentru mini-vacante si pentru week-end sugereaza ca ar trebui acordata o atentie speciala acestui segment de piata printr-o publicitate regionala tintita si prin campanii de informare.

c) Turisti straini.

Conform analizelor efectuate de ANAT ( Agentia Nationala a Agentiilor de Turism ), pentru anul in curs a fost preconizata o crestere cu 10-14 procente fata de anul 2004, cand tara noastra a fost vizitata de 3.600.000 turisti straini. Studiile au demonstrat ca turismul rural se afla atat in preferintele de calatorie a turistilor romani cat si a celor straini. Asadar exista un numar considerabil de turisti straini care aleg sa-si petreaca concediile in spatiul rural plin de farmec si culori, lipsit de poluarea si zgomotul din marile orase.

Dintre turisti straini care prefera sa-si petreaca timpul liber in spatiul rural se numara cu precadere americanii, japonezii, germanii, dar si alte nationalitati.

Localitatea Bran reprezinta una din destinatiile favorite pentru turismul rural pentru turisti straini datorita resurselor turistice deosebite existente , care permit practicarea unui turism de calitate.

d) Turismul de afaceri.

Pensiunea are facilitati limitate pentru organizarea de intalniri de afaceri si acesta este probabil un segment de marketing de explorat pe termen mai lung.

Segmentarea pietei dupa criterii

a. Demografic:

Pensiunea gazduieste turisti de orice varsta, nationalitate, religie si sex. Iar pentru o perioada de 3 zile de relaxare la pensiune, o persoana va achita mai putin de 50 de Euro - reprezentand cazarea, serviciile gratuite oferite cu aceasta, micul dejun fiind de asemenea inclus in pret, precum si celelalte servicii oferite de pensiune. Deci pentru individ cu un salariu minim pe economie, poate fi problematic un sejur complet in pensiune. Gusturile culinare, artistice, culturale fiind variate, pensiunea va oferi un program variat de servicii turistice.

b. Geografic:

Datorita optiunilor variate de petrecere a timpului liber ale turistilor, pensiunea pune la dispozitia acestora un program variat de excursii si drumetii la nivel de judet, trasee ce cuprind principalele atractii turistice ale mediilor respective.

c. Mod de viata:

Stilurile de viata difera de la individ la altul, acesta fiind afectat de zona in care traieste, oamenii cu care intra in contact, familia, serviciul, etc. Pensiunea nu se doreste a fi un spatiu care sa impuna anumite tipare dupa care clientul sa se conformeze, ci se doreste a fi un loc in care turistii sa se simta in largul lor: ca si acasa. Pentru aceasta, au fost instituite un numar mare de servicii, pentru a satisface dorintele fiecaruia si pentru a crea un grad de multumire generala.

d. Utilizarii serviciilor:

Numarul turistilor care revin la pensiunea noastra, perioada lunga pe care un turist opteaza sa o petreaca, gradul de utilizare al serviciilor pensiunii, de catre turisti, conduc la pastrarea serviciilor curente si la imbunatatirea continua a lor.

Descrierea pietei  

Piata intermediarilor (agentiile de turism, hotelurile, asociatiile de vanatoare, unitatile economice, institutiile, etc.) care sunt de fapt clientii directi - 70%;

Piata consumatorilor individuali (turistii singuri sau in grup) -30%.

Clasificare:

Dupa localizare:

- turisti romani;

- turisti straini.

Dupa conditia sociala si culturala:

- nivel mediu si peste mediu;

Dup varsta, sex, nationalitate, religie:

- nu exista nici o restrictie.

a. Piata intermediarilor

Avantajul mare pe care il are pensiunea consta in faptul ca isi cunoaste viitorii clientii directi pentru serviciile noi, acestia fiind chiar firmele de distributie pentru turism.

Piata distribuitorilor este stabila pe perioade lungi de 3-5 ani, existand tendinta de a lucra cu mai multe firme din mai multe tari.

Distribuitorii:

ÿ       Agentiile de turism nationale si internationale;

ÿ       Hoteluri;

ÿ       Asociatii de vanatoare;

ÿ       Asociatii de turism

SC LA VILTOARE SRL are in vedere si aspectul prezentarii ofertei produsului, realizand concursuri cu premii pentru agentii, hoteluri, asociatii, pentru a le stimula in vanzarea produselor de turism.

In acest sens se va dispune de un program de premiere a distribuitorilor care promoveaza si pastreaza o imagine pozitiva pensiunii.

b. Piata consumatorilor individuali

q       Primariile si consiliile judetene: asigurarea agrementului si odihnei necesare personalului;

q       Intreprinderile: asigurarea agrementului si odihnei necesare personalului atragerea fondurilor de refacere al personalului;

q       Scoli, centre de instruire, tabere scolare, excursionisti individuali;

q       Turistii din municipiul Brasov pentru turismul ocazional sau saptamanal;

q       Turistii din tara si strainatate.

Serviciile promovate de viitoarea pensiune vin sa satisfaca nevoile crescande ale pietei fata de acest tip de turism si totodata sa stabileasca pozitia de producator de turism al S.C LA VILTOARE S.R.L.

Puncte forte ale sistemului turistic judetean ce influenteaza dezvoltarea pensiunii

In ansamblul miscarii turistice din Romania, judetul Brasov ocupa locul II (dupa judetul Constanta), constituind cea mai importanta si frecventata zona sub aspectul turismului cu caracter montan, concentrand totodata o mare diversitate de obiective turistice.

Amploarea deosebita a activitatii turistice a fost determinata aici de numerosi factori. Este vorba in primul rand de potentialul turistic natural, de o spectaculozitate si diversitate, precum si de patrimoniul cultural-istoric , alcatuit din obiective variate ce au si o certa valoare turistica. Un alt factor l-a constituit faptul ca judetul Brasov se inscrie intr-un vast teritoriu de interes turistic in imediata apropiere a altor zone cu un important flux turistic: Valea Prahovei, culoarul Bran - Rucar, zona Sibiu-Valea Oltului, bazinul Oltului superior cu frecvente statiuni balneo-climaterice (Covasna, Tusnad, Malnas, etc).
Judetul Brasov concentreaza in limitele sale munti impunatori, plante si animale ocrotite, rezervatii naturale de arbori si pajisti, chei, statiuni balneo-climaterice, conditii pentru practicare sporturilor de iarna, etc.

Raurile, lacurile, mlastinile, cascadele imbogatesc atractia turistica a cadrului natural, diversificand oferta pentru turism (agrement, pescuit, vegetatie specifica, interes cinegetic). Masivele impadurite (Fagaras, Piatra Craiului, Postavarul, Piatra Mare), vaile (Timis, Tarlung, Olt) absorb si ele un flux turistic important.

Pe langa aceste aspecte favorabile turismului aceasta zona mai este cunoscuta si datorita faptului ca in ciuda stilului de viata modern adoptat, locuitorii inca mai pastreaza specificul traditional taranesc din Romania cu obiceiuri, porturi, sarbatori, targuri, etc.

Un alt factor pozitiv este clima favorabila activitatilor turistice

Clima judetului Brasov are un specific temperat-continental caracterizandu-se prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase. Inversiunile de temperatura nu sunt numeroase, de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se inscriu in valorile extreme, media anuala fiind de 7,6 grade Celsius. Cantitatea de precipitatii este relativ mai ridicata ca urmare a contrastelor diurne mici. Judetul are caracteristicile unui climat temperat continental si zona muntoasa are un potential climatic favorabil turismului in sezonul cald, pe o perioada de aproximativ sase luni (cu o perioada optima de patru luni, intre luna iulie si luna octombrie) si sporturilor de iarna pe o perioada de patru pana la cinci luni, cele mai bune conditii fiind in lunile decembrie si martie.

Zona prezinta si alte aspecte favorabile pe termen lung de dezvoltare a turismului ecologic, organizarii de conferinte si a turismului rural.

Concret, punctele forte sunt strans legate de:

descrierea geografica a zonei (resurse naturale - paduri, ape, rezervatii, parcuri, monumente ale naturii)

populatia si rata de activitate (numar ponderat in mediul rural si activitati diverse cu puternic accent rural)

structura economica (nivel mediu al gradului de modernizare)

infrastructura fizica a pensiunii (dotare cu cablu, telefon, apa curenta calda / rece, accesibilitate la reteaua electrica, la reteaua de Internet)

calitatea unui mediu ambiant ne-poluat

calitatea aerului se incadreaza in limitele normale.

Puncte slabe ale sistemului turistic judetean ce afecteaza dezvoltarea pensiunii

Exista puncte slabe in intregul sistem turistic al judetului, dar ele vor trebui remediate pentru a obtine un impact economic ridicat.

Punctul slab cu cea mai mare importanta il reprezinta accesul la cea mai mare parte a obiectivelor turistice, in special datorita drumurilor inadecvate si prost intretinute. O parte din obiectivele turistice se afla in zone mai indepartate la care accesul pe drumuri bine intretinute este limitat. Parcarile pentru autocare si absenta grupurilor sanitare moderne si a punctelor de informare turistica bine puse la punct continua sa fie inca o problema.

O a doua deficienta este numarul destul de mic al indicatoarelor rutiere, ceea ce face ca accesul turistilor la obiectivele turistice sa fie dificil, de aceea un ghid din partea pensiunii contribuie la usurarea parcurgerii unui itinerariu placut si petrecerii unui sejur odihnitor.

Nivelul mediu al serviciilor in localitati

Cererea redusa de servicii turistice pe plan intern

Slaba promovare a turismului peste hotare

Servicii turistice putin diversificate

5. Impactul proiectului asupra dezvoltarii zonei si a mediului de afaceri

In ansamblul miscarii turistice din Romania, judetul Brasov ocupa locul II (dupa judetul Constanta), constituind cea mai importanta si frecventata zona sub aspectul turismului in toate forme sale, concentrand totodata o mare diversitate de obiective turistice.

Amploarea deosebita a activitatii turistice a fost determinata aici de numerosi factori. Este vorba in primul rand de potentialul turistic natural, de o spectaculozitate si diversitate, precum si de patrimoniul cultural-istoric , alcatuit din obiective variate ce au si o certa valoare turistica.

Un alt factor l-a constituit faptul ca judetul Brasov se inscrie intr-un vast teritoriu de interes turistic in imediata apropiere a altor zone cu un important flux turistic: Valea Prahovei, culoarul Bran-Rucar, zona Sibiu-Valea Oltului, bazinul Oltului superior cu frecvente statiuni balneo-climaterice (Covasna, Tusnad, Malnas, etc).
Judetul Brasov concentreaza in limitele sale munti impunatori, plante si animale ocrotite, rezervatii naturale de arbori si pajisti, chei, statiuni balneo-climaterice, conditii pentru practicare sporturilor de iarna, etc. Raurile, lacurile, mlastinile imbogatesc atractia turistica a cadrului natural, diversificand oferta pentru turism (agrement, pescuit, vegetatie specifica, interes cinegetic).

Asadar judetul Brasov are multe avantaje in activitatea de marketing turistic ca sursa de dezvoltare economica la nivel judetean.
Unul dintre aceste avantaje este cadrul natural al regiunii si diversitatea atractiilor turistice.
O alta oportunitate o constituie posibilitatea de a atrage turisti in regiune in toate anotimpurile.
Un alt avantaj il reprezinta accesul la resurse financiare durabile pe termen lung.
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si indeosebi Guvernul Romaniei, au programe speciale de dezvoltare in aceasta regiune turistica.

Parteneriatul public-privat existent si consensul asupra potentialului beneficiu economic provenit din turism reprezinta o oportunitate unica pentru succesul unui plan de marketing care merge inainte.

Pentru buna desfasurare a activitatii si a obiectivelor propuse, vor fi incheiate contracte pentru majoritatea activitatilor propuse: contract cu agentie de turism, contract pentru asigurarea transportului turistilor spre si de la pensiune - in ceea ce priveste transportul acestora (Bucuresti, Brasov, Bran si retur ),   precum si pentru activitatile turistice propuse

Proiectii financiare si indicatori financiari

Prognoza veniturilor

Prognoza veniturilor si evolutia capacitatii de productie-varianta cu proiect

Total  An 1

Total  An 2

Total  An 3

Total  An 4

Total  An 5

Nr. Crt

Specificare

Pret in RON/UM

UM

Vanzari fizice previzionate

Cazare

nr turisti

Dejun

nr turisti

Cina

nr turisti

Activitati turistice

nr turisti

Activitati de relaxare

nr turisti

Activitati sportive

nr turisti

Vanzari valorice previzionate

Cazare

RON

Dejun

RON

Cina

RON

Activitati turistice

RON

Activitati de relaxare

RON

Activitati sportive

RON

Venituri productie proprie - total

RON

Alte venituri

RON

Total productie vanduta

RON

Venituri din lucrari executate pentru terti

RON

Venituri din vanzari marfuri

RON

Venituri din alte activitati

RON

Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri

RON

Variatia stocurilor (+ pentru C; - pentru D)

RON

Venituri din productia imobilizata

RON

Alte venituri din exploatare

RON

Total venituri din exploatare

RON

In cei cinci ani de exploatare, veniturile se realizeaza din vanzarea serviciilor turistice, pe care pensiunea le ofera clientilor sai, turisti romani si straini. Previzionarea veniturilor a avut la baza preturile de vanzare ale serviciilor turistice:

Ø      Cazare: 14 euro / persoana (49,844 lei/ persoana )

Ø      Masa ( dejun, cina ) : 5 euro / persoana ( 17,80 lei / persoana

Ø      Activitati turistice (excursii in zona, excursii in judet, vizitare de parcuri nationale) : 3,5 euro / persoana (12,461 lei / persoana )

Ø      Activitati de relaxare ( fitness, piscina, masaj ) : 3,2 euro / persoana ( 11,39 lei / persoana )

Ø      Activitati sportive ( tenis de masa, remy, etc ) : 2 euro / persoana ( 7,12 lei / persoana

Conditiile de odihna si petrecere a timpului liber oferite turistilor contribuie la realizarea unui grad de ocupare bun, astfel in primul an de exploatare gradul mediu de ocupare estimat este de : 57,4 % urmand ca de la an la an acesta sa creasca ca urmare a preocuparilor si eforturilor depuse pentru oferirea unor servicii turistice de calitate superioara, precum si prestigiului si notorietatii pensiunii pe piata locala, nationala si chiar internationala: ( 84% in anul V )

Pensiunea isi propune ca in timp cat mai scurt prin diverse colaborari cu diferite agentii de turism din judet si din tara sa-si faca cunoscuta oferta atat pe plan local, judetean, national si chiar international.

La veniturilor obtinute din activitatea turistica desfasurata, se adauga si veniturile din activitatea curenta a beneficiarului ( venituri din productia proprie, venituri din vanzarea marfurilor ). Pornind de la datele existente in bilantul contabil incheiat la data de 31. 12. 2004 s-a prevazut cresterea acestor venituri pentru fiecare an de exploatare ( 110%).

In aceste conditii si cu precizarea ca preturile de vanzare a serviciilor turistice oferite de pensiune au fost cele practicate pe piata turistica locala si nationala, venituri prognozate a fi obtinute din activitatea de exploatare au fost :

Anul I : lei/ euro

Anul II : 806.522 lei/ 226.532 euro

Anul III : lei / euro

Anul IV : lei/ euro

Anul V : 1.129.678lei / euro

2.Prognoza cheltuielilor

Prognoza cheltuielilor si evolutia capacitatii de productie-varianta cu proiect

Total  An 1

Total  An 2

Total  An 3

Total  An 4

Total  An 5

Nr. Crt

Categoria

UM

Cheltuieli cu materiile prime si cu materialele consumabile

RON

Alte cheltuieli materiale

RON

Alte cheltuieli din afara (cu energia si apa)

RON

Cheltuieli privind marfurile

RON

Cheltuieli materiale - total

RON

Cheltuieli cu personalul angajat

RON

Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala

RON

Cheltuieli cu personalul - total

RON

Cheltuieli cu amortizarile si provizioanele

RON

Cheltuieli privind prestatiile externe

RON

Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate

RON

Alte cheltuieli de exploatare

RON

Cheltuieli pentru exploatare - total

RON

In privinta cheltuielilor se mentioneaza ca previzionarea acestora a pornit de la consumurile necesare pentru desfasurarea normala a activitatii.

Asadar cheltuielile considerate la estimarea cheltuielilor pentru cei cinci ani de exploatare sunt:

q       Cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile:

- au fost incluse in aceasta categorie cheltuielile efectuate pentru achizitionarea materiilor prime pentru pregatirea si asigurarea mesei turistilor ( produse din carne, produse lactate, legume, etc) precum si diversele materiale consumabile utilizate pentru curatenie si igiena, pentru diverse activitati necesare pentru asigurarea confortului turistilor si crearea unei ambiante cat mai placute (necesarul de imprimate, rechizite de birou, produse de curatenie si intretinere: sapun, detergenti, servetele).

Tot in aceasta categorie au fost adaugate si cheltuielile cu materiile prime si materialele consumabile inregistrate in activitatea curenta a firmei ( sume preluate din bilantul contabil carora li s-a aplicat un procent de crestere de 110% fata de anul II de implementare )

q       Cheltuieli cu energia si apa

- au fost calculate cheltuielile referitoare la consumul de apa si energie electrica pentru activitatea turistica pornind de la gradul de ocupare al camerelor precum si de la costul pe unitatea de energie consumata. Pentru fiecare an de exploatare a fost prevazuta o crestere de 110% procente a acestor cheltuieli.

q       Cheltuielile cu personalul angajat :

- s-au inclus in aceasta categorie remuneratiile datorate personalului angajat ( varianta fara proiect + varianta cu proiect ) precum si cheltuielile asigurarea si protectia sociala aferente.

q       Cheltuielile cu prestatiile externe sunt cheltuieli facute cu transportul necesar aprovizionarii si transportul turistilor precum si cheltuielile cu terti din activitatea curenta prevazute in bilantul contabil .

q       Cheltuielile cu impozitele, taxele si varsamintele asimilate, reprezinta cheltuielile pentru impozitele si taxele impuse la nivel local, national, cele pentru diverse servicii (taxa radio-tv), precum si cele specifice activitatii desfasurate.

q       Alte cheltuieli de exploatare:

- sunt cheltuielile de marketing, efectuate pentru promovarea regiunii, pensiunii si serviciilor acesteia. Cheltuieli cu promotiile gratuite, cu revistele, ziarele, televiziunile si radio-urile locale si promovarea in acestea, brosurile si pliantele daruite turistilor, precum si cele necesare crearii si intretinerii unui site web in scopul promovarii la nivel national, aceasta fiind o cale mult mai eficienta si mai mult uzitata in ultimii ani, de catre turistii straini si romani.

Au fost incluse si cheltuielile cu asigurarea noii investitii ( echipamente si utilaje, cladire)

q        Cheltuielile cu amortizarile

-au fost calculate cheltuielile inregistrate cu amortizarea activelor fixe existente supuse amortizarii precum si amortizarea activelor varianta cu proiect.

Proiectia contului de profit si pierdere

Proiectia contului de profit si pierdere activitate cu proiect

Categoria

U.M

Anul 0

Total  An 1

Total  An 2

Total  An 3

Total  An 4

Total  An 5

Nr. Crt

Venituri din exploatare

Cifra de afaceri

RON

Variatia stocurilor (+ pentru C; - pentru D)

RON

Venituri din productia imobilizata

RON

Alte venituri din exploatare

RON

Venituri din exploatare - total

RON

Cheltuieli pentru exploatare

Cheltuieli materiale - total

RON

Cheltuieli cu personalul - total

RON

Cheltuieli cu amortizarile si provizioanele

RON

Cheltuieli privind prestatiile externe

RON

Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate

RON

Alte cheltuieli de exploatare

RON

Cheltuieli pentru exploatare - total

RON

Rezultatul din exploatare

RON

Venituri financiare - total

Venituri financiare - total

RON

Cheltuieli financiare, din care

Cheltuieli privind dobanzile

RON

Alte cheltuieli financiare

RON

Cheltuieli financiare - total

RON

Rezultatul financiar

RON

Rezultatul brut

RON

Impozitul pe profit / venit

RON

Rezultatul net al exercitiului financiar

RON

Bilant sintetic previzionat

Anexa B4 s-a completat cu valorile prognozate ale posturilor din bilant avand in vedere urmatoarele:

coloana An 0 s-a completat cu valorile existente in ultimul bilant incheiat de societate anexat la cererea de finantare

valorile activelor imobilizate noi achizitionate s-au adaugat la cele existente (daca este cazul), din acestea se scad valorile activelor imobilizate vandute in perioada respectiva;

valoarea amortizarii cumulate aferenta activelor imobilizate existente, la care se adauga amortizarea calculata pentru activele imobilizate noi achizitionate (se va corela cu valoarea cheltuielilor cu amortizarile prevazute in contul de profit si pierdere);

valoarea stocurilor (materii prime, materiale, produse finite,etc.) va fi corelata cu specificul activitatii desfasurate (durata procesului de fabricatie, etc.) si alte elemente considerate relevante. Valoarea stocurilor s-a determinat dupa formula:

Unde:

CA - este cifra de afaceri conform previziunii contului de profit si pierdere;

Pcs - este perioada (zile) de conversie a stocurilor - definita ca perioada de timp necesara pentru conversia materiilor prime in produse finite si apoi vanzarea acestora catre clienti.

valoarea creantelor depinde de termenele de plata acordate clientilor, se va urmari corelarea cu termenele de plata la descrierea activitatii comerciale. Valoarea creantelor se determina dupa formula:

Unde:

CA - este cifra de afaceri conform previziunii contului de profit si pierdere;

Pcs - este perioada (zile) de conversie a creantelor - definita ca perioada de timp necesara pentru conversia creantelor asupra clientilor in numerar.

casa si conturi la banci se preia valoarea rezultata in Fluxul de numerar aferent aceleiasi perioade din linia T;

datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an - se previzioneaza in functie de termenele de plata ale furnizorilor, de creditele pe termen scurt previzionate prin fluxul de numerar, valoarea datoriilor fiscale si la asigurarile sociale afernete activitatii. Valoarea acestora se determina dupa formula:

Unde:

Cex - sunt cheltuielile de exploatare conform previziunii contului de profit si pierdere;

Cam - sunt cheltuielile cu amortizarea conform previziunii contului de profit si pierdere;

Pep - este perioada (zile) de efectuare a platilor - definita ca perioada de timp intre achizitionarea de materii prime, materiale, etc, si angajarea fortei de munaca si plata efectiva a acestora;.

datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an - se previzioneaza in functie de soldul si graficul de rambursare a creditelor pe termen mediu si lung primite (daca este cazul), de soldul si graficul de plata a datoriilor reesalonate(daca este cazul);

subventii pentru investitii - se inscriu soldul existent (daca este cazul) si incasarile primite prin programul SAPARD;

capitalurile proprii - se inscriu sumele rezultate ca urmare a majorarilor de capital social prevazute, rezultatul exercitiului (acesta se repartizeaza ca dividende si rezerve la alegere, cota repartizata la rezerve urmand sa faca parte din rezerve in anul urmator iar dividendele se vor plati in cursul anului urmator), rezervele deja constituite si alocarile suplimentare din rezultatul exercitiului financiar precedent;

se va urmari corelarea datelor introduse cu cele existente in contul de profit si pierdere si fluxul de numerar;

BILANT SINTETIC previzionat - RON

Anul 0

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Active imobilizate - brute

Valoarea amortizarii cumulate

I

Active imobilizate - nete (1-2)

Stocuri

Creante

Casa si conturi la banci

II

Total active circulante (3+4+5)

TOTAL ACTIV (I+II)

III

Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an

Imprumuturi si datorii la institutii de credit

Datorii comerciale

Alte datorii, inclusiv fiscale si la asigurari sociale

IV

Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an

Imprumuturi si datorii la institutii de credit

Datorii comerciale

Alte datorii, inclusiv fiscale si la asigurari sociale

V

Subventii pentru investitii

Capital social

Rezultatul exercitiului financiar

- repartizare profit la dividende

- repartizare profit la la rezerve

Rezerve

VI

Total capitaluri proprii

TOTAL PASIV

Flux de numerar - ANEXA 1

Indicatori financiari - Anexa 2

Pe baza datelor obtinute din prognozele efectuate s-au calculat indicatorii care vor releva sustenabilitatea si viabilitatea investitiei ce urmeaza a fi promovata. Toate prognozele vor fi calculate pentru o perioada de 5 ani, dupa finalizarea investitiei, in preturi constante.

Modul de calcul si baremurile limita care trebuie respectate sunt urmatoarele

Valoarea investitiei (VI) = valoarea totala a proiectului fara TVA, se preia din bugetul poiectului.

VI =

RON

Veniturile din exploatare (Ve) = veniturile realizate din activitatea curenta, conform obiectului de activitate al solicitantului. Se calculeaza pornind de la fizic (cantitati de produse, volumul productiei, servicii) tinand cont de preturi/tarife pe unitatea de masura diferentiat pentru fiecare obiect de activitate. Se inscriu valorile din Anexa B1  Prognoza Veniturilor  randul  Total venituri din exploatare  aferente perioadelor respective (Total An1,. , Total An 5).

Ve =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

RON

Cheltuieli de exploatare (Ce)= cheltuielile generate de derularea activitatii curente.

Sunt cheltuielile aferente veniturilor din exploatare si se calculeaza in functie de domeniul de activitate si de consumurile specifice. Se inscriu valorile din Anexa B2  Prognoza Cheltuielilor randul  Cheltuieli pentru exploatare - total aferente perioadelor respective (Total An1,. , Total An 5).

Ce =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

RON

Rata rezultatului din exploatare (rRe) trebuie sa fie minim 10% din Ve.

Rezultatul din activitatea curenta (Re) se calculeaza: Re = Ve - Ce - trebuie sa fie pozitiv pentru fiecare an previzionat

Rata rezultatului din exploatare (rRe) se calculeaza dupa formula :

Re =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

Profitul net (Pn) = rezultatul final al exercitiului financiar (anual) din care s-a scazut impozitul pe profit, trebuie sa fie pozitiv pentru fiecare an previzionat dupa implementarea proiectului

Pn =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

RON

Durata de recuperare a investitiei (Dr) - trebuie sa fie maxim 7 ani ;

Este un indicator ce exprima durata de recuperare a investitiei (exprimat in ani).

Se calculeaza astfel :

Unde :

Pn_mediu= profit net mediu pe orizontul de prognoza, calculat ca medie aritmetica ;

Dr =

Rata rentabilitatii capitalului investit (rRc) trebuie sa fie minim 5%

Se calculeaza astfel :

rRC =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

Cheltuieli financiare (Cf)

Sunt cheltuielile cu dobanzile la creditele contractate pentru orizontul de timp prognozat. Se preiau valorile trecute in Anexa B3 " Proiectia contului de profit si pierdere", randul 15 "Cheltuieli privind dobanzile", aferente perioadelor respective (Total An1,. , Total An 5).

Cf =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

RON

Gradul de acoperire a cheltuielilor financiare (Ga) trebuie sa fie supraunitar pe fiecare an al orizontului de timp dupa incheierea investitiei

Reprezinta capacitatea societatii pe acoperire a cheltuielior financiare (dobanzi bancare la creditele contractate).

Se calculeaza astfel : 

Ga =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

Numeric

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Nu este cazul !

 1. Rata acoperirii prin fluxul de numerar (RAFN) - trebuie sa fie ≥1,2, pentru fiecare an de prognoza ;

RAFN  = Total intrari numerar (exclusiv plati pentru impozit pe profit si TVA) / (dobanzi + plati leasing + rambursarea datoriilor);

Se preiau din tabelul fluxurilor de numerar pentru perioada de prognoza Anexa B7 randul J  Flux brut inainte de plati pentru impozit pe profit si ajustare TVA  din care se scade randul K  Plati/incasari pentru impozite si taxe  iar rezultatul se imparte la randul C  Total iesiri de lichiditati prin finantare .

RAFN =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

Numeric

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Nu este cazul !

Rata indatorarii (rI) - trebuie sa fie maximum 60% ;

Este calculata ca raport intre total datorii si total active.

unde :

TDi= total datorii in anul i ;

TAi= total active in anul i ;

RI =

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

 1. Rata de actualizare - este de 8%, folosita pentru actualizarea fluxurilor de numerar viitoare.
 1. Valoarea neta actualizata (VNA) - trebuie sa fie pozitiva;

Este calculata astfel:

unde:

r este rata de actualizare egala cu 8% (r=rata dobanzii de refinantare BCE (2%) + marja de risc pe tara (6%) evaluata de catre Agentie ca valoare medie si care va fi reevaluata pe masura ce condiiile pietei monetare europene se schimba, se impune introducerea unei aproximari unitare)

FNi = flux de lichiditati net din anul i;

VI = valoarea investitiei ;

VAN =

RON

Disponibilul de numerar curent (randul S, din anexele B5, B6, B7  Flux de numerar  trebuie sa fie pozitiv in orice luna sau an de previzionare. Se preiau valorile din randul S din Anexa B7 aferente perioadelor respective (Total An1,. , Total An 5).

Disponibil de numerar=

Anul I

Anul II

Anul III

Anul IV

Anul V

RON

Anexe economico-financiare

 1. Prognoza veniturilor
 2. Prognoza cheltuielilor
 3. Proiectia contului de profit si pierdere
 4. Bilant sintetic previzionat
 5. Flux de numerar - anul 1 de implementare
 6. Flux de numerar - anul 2 de implementare
 7. Flux de numerar - previziuni anii 1-5

Indicatori financiariPatriche Dumitru, Economie Comerciala, Ed. Institutul National Virgil Madgearu, Colectia Comertul Modern, Bucuresti, 1993, pg 54

Somesan Cornel, Marketing global, Ed.Efes, Cluj Napoca, 2005

Kotler Philip Managementul marketingului, ed Teora, Bucuresti, 1998Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4605
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved