Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Sistemul financiar

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Sistemul financiar

Conceptul de sistem financiar are un continut foarte complex, putand fi interpretat sub mai multe aspecte, si anume:



a) ca un sistem de relatii economice, in expresie baneasca, prin care se vehiculeaza resurse financiare;

b) ca un sistem de institutii care participa la organizarea relatiilor, la constituirea si distribuirea fondurilor, precum si la elaborarea, executarea si controlul planurilor financiare.

c) ca un sistem de fonduri de resurse financiare ce se constituie in economie la anumite esaloane si se utilizeaza in scopuri precis determinate;

d) ca un sistem de planuri financiare (instrumente de conducere si reglare), care reflecta anumite procese prevazute a se produce in economie, in cursul unei perioade de timp determinate;

Independent de aceste nuantari ale conceptului de sistem financiar, acesta reprezinta un ansamblu de elemente sau categorii financiare, caracterizat prin legaturi organice intre componentele sale, care-i imprima un caracter unitar, de sistem.

1 Sistemul financiar ca ansamblu de relatii financiare

Prin prisma continutului economic, sistemul financiar se prezinta ca un ansamblu de relatii financiare ce se manifesta in procesul complex de constituire, distribuire si utilizare a fondurilor banesti-financiare.

Se disting doua mari subsisteme financiare:

- subsistemul financiar public, care reprezinta ansamblul relatiilor financiare prin care se constituie, distribuie si utilizeaza fondurile banesti publice, avand, in prim plan, ca participanti cu rol determinant, autoritatile publice care administreaza in interes public aceste fonduri

- subsistemul financiar privat, considerat ca ansamblu de relatii financiare prin care se constituie, distribuie si utilizeaza fondurile financiare private, avand in prim plan, ca participanti, entitatile si persoanele private ce administreaza in interes privat fondurile respective

Diferentierile intre cele doua mari subsisteme ale sistemului financiar au in vedere atat forma de proprietate in care se administreaza patrimoniile respective (publica sau privata), cat si tipul de interese (obiective) ce se satisfac prin aceste relatii financiare. Astfel, pentru relatiile financiare din subsistemul financiar public apar caracteristice proprietatea comuna, publica si caracterul public al intereselor satisfacute, in timp ce relatiilor financiare din subsistemul financiar privat le sunt caracteristice proprietatea privata si natura privata a intereselor ce se satisfac.

Prin prisma componentelor principale pe care le inglobeaza, subsistemul financiar public se structureaza pe urmatoarele subsisteme principale:

- bugetul de stat

- bugetele locale

- asigurarile sociale de stat

- creditul (cu participarea unor entitati publice)

- asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila (prin societati  

cu capital de stat)

- finantele intreprinderilor si altor entitati publice

Primele doua subsisteme (bugetul de stat, bugetele locale) reprezinta relatiile de redistribuire a produsului intern brut privind constituirea fondurilor bugetare, precum si distribuirea si utilizarea acestor fonduri pentru satisfacerea nevoilor publice, de interes national mai larg, respectiv local. La aceste relatii financiare participa, pe de o parte, autoritatile publice, iar pe de alta parte persoanele fizice si juridice, in ipostaza de contribuabili la constituirea fondurilor si/sau de beneficiari ai bunurilor si serviciilor publice finantate pe seama acestor resurse.

Asigurarile sociale exprima relatiile prin care se constituie, distribuie si utilizeaza, in principiu, fondurile destinate protectiei celor ce isi pierd capacitatea de munca. Participantii la aceste relatii sunt autoritatile publice ce administreaza fondurile de asigurari sociale de stat si persoanele fizice si juridice aflate in ipostaza de contribuabili la constituirea acestor fonduri, respectiv numai persoanele fizice ca beneficiari ai sumelor utilizate din aceste fonduri. Procesul de colectare a resurselor financiare destinate actiunilor de asigurari sociale de stat si de repartizare a acestora pe destinatii isi gaseste reflectarea in bugetul asigurarilor sociale de stat, dar si in bugetul asigurarilor de sanatate, in bugetul fondurilor pentru ajutorul de somaj, in bugetul fondului pentru plata pensiei suplimentare etc. Relatii financiare specifice asigurarilor sociale pot lua nastere si in cadrul subsistemului financiar privat, prin implicarea unor autoritati private care constituie, administreaza si utilizeaza fonduri private de asigurari sociale (de exemplu, fonduri private de pensii); in ipostaza de contribuabili la formarea fondurilor si beneficiari ai resurselor de la aceste fonduri se regasesc tot persoanele fizice si juridice, respectiv numai persoanele fizice.

Tot ca o componenta a subsistemului financiar public, poate fi considerata si cea a bugetelor fondurilor speciale. Desi prin continutul economic acestea se integreaza in bugetul public consolidat, ele se particularizeaza ca relatii financiare de constituire, distribuire si utilizare a fiecarui fond special, cu reflectare intr-un buget distinct. Participantii la relatiile financiare respective se diferentiaza, de la un fond la altul, in raport cu scopul distinct urmarit in administrarea acelui fond ( de exemplu, se pot constitui fonduri speciale pentru risc si accident, modernizarea punctelor de control si trecere a frontierei, pentru modernizarea drumurilor publice etc.) Tot ca o particularitate a acestor relatii financiare apare modul specific de reprezentare a caracterului public, la administrarea fiecarui fond participand o anumita institutie publica (de exemplu, un minister care administreaza distinct un anumit fond special). Considerata ca o componenta deosebita a subsistemului financiar public, creditul exprima relatiile financiare caracteristice constituirii si utilizarii unor fonduri de creditare, diferentiindu-se de subsistemele financiare prezentate anterior prin faptul ca au la baza principiul rambursabilitatii si platii de dobanzi ca pret al folosirii resurselor imprumutate. Aceasta componenta exprima, asadar, relatii financiare de redistribuire temporara a disponibilitatilor banesti pentru satisfacerea necesitatilor suplimentare de resurse financiare publice.

Participanti la relatiile de credit sunt, pe de o parte, persoanele fizice si juridice si , pe de alta parte, autoritatile publice, in ipostaza de creditori sau de debitori, dupa cum cedeaza disponibilitatile banesti proprii sau primesc si utilizeaza resurse banesti. Sunt tipice acestuia relatiile de credit public, dar se includ aici si acele relatii la care participa diferitele institutii financiar-bancare cu capital de stat in raporturi cu alte persoane fizice si juridice, reprezentand o forma distincta a creditului denumita generic credit bancar.

La randul lor, asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila, se considera ca subsistem financiar, particularizat prin specificul relatiilor de constituire, distribuire si utilizare a unui fond specific numit de asigurare. La aceste relatii financiare participa institutiile de asigurari cu capital de stat specializate in astfel de activitati, pe de o parte, si persoanele fizice si juridice ca asigurati, pe de alta parte. Derularea acestor relatii financiare este legata direct de manifestarea unor evenimente cu impact negativ in viata economica si sociala (generatoare de pierderi) denumite generic riscuri.

Un alt subsistem financiar public este reprezentat de finantele intreprinderilor si altor entitati economico-sociale, publice. Un asemenea subsistem exprima relatiile financiare prin care se constituie, distribuie si utilizeaza capitalurile, respectiv fondurile banesti administrate de aceste entitati. Participantii la aceste relatii sunt, principial, intreprinderile sau entitatile economice si sociale publice, pe de o parte, si diversele persoane fizice sau juridice care concura la constituirea, distribuirea si utilizarea resurselor banesti necesare lor, pe de alta parte.

Subsistemul financiar privat inglobeaza relatiile financiare de constituire, distribuire si utilizare a fondurilor banesti in cadrul proprietatii private. Ca sistemul financiar privat, acesta se structureaza pe urmatoarele subsisteme:

- finantele intreprinderilor si altor entitati sau firmelor private;

- creditul bancar (privat)

- asigurarile sociale private si asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila (private)

- finantele gospodariilor (menajelor)

Finantele private ale firmelor reflecta relatiile economice in forma baneasca prin care se mobilizeaza, repartizeaza si utilizeaza resursele banesti necesare activitatii de productie, investitii precum si pentru satisfacerea altor cerinte la nivel entitatilor respective. Sfera de cuprindere a acestor relatii este foarte larga, antrenand o multitudine de participanti in baza proprietatii private asupra bunurilor si sumelor de bani ce fac obiectul relatiilor financiare respective. Intre acest subsistem si cel al intreprinderilor cu capital de stat exista asemanari si deosebiri ce decurg din specificul activitatilor pe care le desfasoara entitatile respective.

Ca o componenta distincta a subsistemului financiar privat, creditul bancar inglobeaza toate relatiile banesti vizand mobilizarea de resurse banesti si redistribuirea acestora pe principiul rambursabilitatii si al platii de dobanda pentru sumele imprumutate. Participantii la aceste relatii sunt diferitele persoane fizice si juridice aflate fie in ipostaza de creditor, fie in cea de debitor, si institutiile financiar-bancare private, ca intermediari financiari.

Asigurarile sociale private pot apare ca o componenta distincta a subsistemului financiar privat in masura in care diferite persoane fizice si juridice participa la constituirea, distribuirea si utilizarea unor fonduri de asigurari sociale, administrate de institutii cu capital privat.

Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila cuprind relatiile financiare specifice constituirii, distribuirii si utilizarii fondurilor de asigurare, la care participa insa societatile de asigurari cu capital privat, ca asiguratori, si diferite persoane fizice si juridice, ca asigurati.

Finantele gospodariilor (menajelor) inglobeaza relatiile financiare la care participa entitati institutionale (familii, celibatari, diferite comunitati consumatoare etc.) care realizeaza venituri si le folosesc potrivit nevoilor lor pentru a procura bunurile si serviciile necesare consumului, inclusiv economisirea si plasamentele de resurse banesti.

Este de mentionat, de asemenea, existenta unor zone de interferenta intre diferitele subsisteme, inclusiv intre sistemul financiar public si cel privat. De altfel, caracterul de sistem financiar unitar presupune si manifestarea unor interrelatii intre subsistemele componente, respectiv intrepatrunderea lor. In acest sens, finantele intreprinderilor sunt importante "furnizoare" de resurse financiare publice sub forma de impozite si taxe, bugetului de stat si bugetelor locale, de contributii pentru asigurarile sociale si de sanatate, de taxe si alte varsaminte la fondurile speciale, de prime de asigurare catre societati de asigurari si reasigurari, de disponibilitati banesti catre banci comerciale, de dividende pentru actionari si gospodarii, de dobanzi catre creditori etc. In sens invers, intreprinderile si gospodariile sau persoanele fizice beneficiaza de subventii de la bugetul de stat si bugetele locale, de sume pentru diferite actiuni din bugetul asigurarilor sociale, de despagubiri sau sume asigurate de la societatile de asigurari si reasigurari, de credite de la banci sau de la stat etc.

2. Sistemul fondurilor financiare

Sistemul fondurilor financiare reprezinta o alta forma de manifestare a sistemului financiar in sine. Privit in mod distinct, acesta se defineste ca totalitatea fondurilor banesti constituite, distribuite si utilizate in economie si societate, intre care se manifesta anumite conexiuni specifice.

Structura sistemului de fonduri financiare sta la baza derularii fluxurilor banesti-financiare in orice economie, dar, la randul sau, ea decurge din conceptia asupra mecanismului financiar-monetar, avand la baza o anumita politica financiar-monetara.

O imagine de ansamblu asupra acestui sistem poate fi realizata prin gruparea acestora dupa mai multe criterii:

1. dupa nivelul organizatoric la care se constituie si administreaza fondurile

- fonduri de nivel central (macroeconomice, centralizate), care se constituie si se administreaza de catre autoritatile sau institutiile centrale, presupunand, in principiu, realizarea unor obiective de interes macroeconomic sau social. Dintre acestea, cel mai reprezentativ este fondul bugetului de stat, alaturi de fondul de creditare, fondul de asigurare.

- fonduri de nivel mediu-economic , care sunt constituite si administrate de structuri functionale existente la nivelul mediu de organizare (ministerele si unitatile administrativ-teritoriale coordonatoare de tipul judetelor)

- fonduri de nivel microeconomic (descentralizate) , care se constituie si administreaza de catre intreprinderi, institutii si entitati economice si sociale operative, avand drept scop satisfacerea nevoilor de functionare si dezvoltare a acestora.

2. dupa destinatia data resurselor din fondurile financiare:

- fonduri de inlocuire si dezvoltare, printre care se regasesc fondurile proprii ale intreprinderilor destinate activitatii de productie, de comert, investitii, precum si fondurile imprumutate pentru activitatile curente sau de investitii, parti din fondurile bugetare destinate crearii sau dezvoltarii bazei materiale a intreprinderilor sau institutiilor publice, fondurile speciale extrabugetare folosite pentru lucrari cu caracter de investitii etc.

- fonduri de consum, din care fac parte: fondurile bugetare si extrabugetare pentru consumul curent, fondurile de asigurari sociale, anumite parti din fondurile proprii ale intreprinderilor destinate actiunilor cu caracter social sau stimularii materiale a salariatilor, precum si partea din resursele banesti ale populatiei destinata consumului curent.

- fonduri de asigurare, care sunt destinate, in principal, asigurarilor sociale , asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila, fie pentru consumul curent, fie pentru activitati de investitii

- fonduri de rezerva, care se constituie la dispozitia anumitor entitati economice si sociale si sunt destinate finantarii unor nevoi imprevizibile

3. dupa forma de proprietate in care sunt administrate fondurile financiare:

- fonduri financiare publice, care corespund sistemului financiar public considerat prin prisma relatiilor, incluzand toate fondurile bugetar, dar si fonduri ale institutiilor publice

- fonduri financiare private, care corespund sistemului financiar privat considerat prin prisma relatiilor, concretizate in capitaluri si fonduri banesti proprii entitatilor private, inclusiv ale populatiei

In cadrul primei grupe, un loc central revine fondurilor constituite la dispozitia autoritatilor publice, , care se pot clasifica, in functie de ipostaza in care se gaseste statul, si anume:

- autoritate publica. In raport cu aceasta ipostaza a statului se disting mai multe fonduri, cum ar fi cele pentru aparare nationala, ordine interna, educatie, cercetare stiintifica etc.

- agent economic In acest caz fondurile financiare publice se constituie ca fonduri de investitii in sectorul economic sau ca fonduri ale intreprinderilor cu capital de stat, fonduri speciale etc.

- asigurator In raport cu aceasta ipostaza a statului se disting, in principal, fonduri de asigurare constituite prin institutii publice specializate in asigurari.

- bancher In acest caz fondurile financiare publice se constituie ca fonduri de creditare administrate prin institutii financiar-bancare cu capital de stat, ca banci comerciale, case de economii.

4. dupa caracterul definitiv sau temporar al constituirii si utilizarii resurselor financiare:

- fonduri constituite din prelevari cu caracter definitiv si obligatoriu (fonduri bugetare publice, fonduri ale asigurarilor sociale de stat)

- fonduri financiare constituite cu titlu rambursabil (toate fondurile de creditare, unele fonduri din asigurari)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1456
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved