Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Acordul de aderare a Romaniei la CEFTA

finante

+ Font mai mare | - Font mai micAcordul de aderare a Romaniei la CEFTA

Romania a semnat, la data de 12 aprilie 1997, aderarea la Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), moment la care aceasta grupare economica era formata din: Republica Ceha, Republica Ungara, Republica Polonia, Republica Slovaca si Republica Slovenia.Acordul de Aderare a Romaniei la CEFTA a intrat in vigoare la data de 1 iulie 1998. Un an mai tarziu, Republica Bulgaria a semnat Acordul de Aderare la CEFTA, astfel ca, incepand cu anul 1999, gruparea CEFTA avea sapte state central si est-europene ca parti semnatare, care sunt, in acelasi timp, si tari cu statut de tara asociata la Uniunea Europeana.

Obiectivul principal al CEFTA este reprezentat de crearea unei zone de comert liber intre tarile membre pentru produsele industriale, si pana la 1 ianuarie 2002 si dezvoltarea schimburilor comerciale pentru produsele agricole. Domeniul de aplicabilitate a concesiilor comerciale prevazute de Acordul CEFTA este definit de Protocoalele - anexe la Acord, care au fost negociate intr-un cadru comun tuturor tarilor CEFTA (liste comune de concesii tarifare) sau, in functie de interesele specifice tarilor membre, intr-un cadru bilateral (liste de concesii comerciale bilaterale negociate si convenite cu si de fiecare tara membra CEFTA). Astfel, concesiile tarifare acordate de tarile CEFTA importurilor din Romania sunt aceleasi pentru o parte din produsele analizate in aceasta lucrare, si difera de la tara la tara pentru restul produselor selectate.

Relatiile comerciale ale Romaniei cu tarile membre ale Acordului Central European de Liber Schimb (CEFTA) sunt prezentate in tabelul nr.11 si figura nr.14.

Tabelul nr.11 Comertul exterior al Romaniei cu tarile CEFTA in perioada 1996-2002

Nr crt

Tarile membre CEFTA

Total CEFTA

E

I

Bulgaria

E

I

Republica Ceha

E

I

Slovacia

EI

Polonia

E

I

Ungaria

E

I

Slovenia

E

I

Figura nr.14 Comertul exterior al Romaniei cu tarile membre CEFTA in perioada 1996-2002

 

Sursa: Institutul National pentru Statistica, Anuarul Statistic al Romaniei, 2003 (pag.456), Buletinele de Comert exterior ale Institutului de Statistica.

Analizand datele prezentate in tabel se constata ca volumul operatiunilor comerciale a inregistrat o crestere, mai putin in anul 1999 cand s-a inregistrat o scadere fata de anul precedent la importuri - de la 1088 milioane USD in anul 1998

la 937 milioane USD in anul 1999; o scadere a volumului exporturilor s-a inregistrat in anul 2001 - 808 milioane USD comparativ cu 848 milioane USD in anul 2000 scaderea fiind de 40 milioane USD, in anul 2002 volumul exporturilor a crescut cu 74 milioane USD fata de anul 2001.

De asemenea se constata ca de regula exporturile depasesc importurile cu urmatoarele exceptii: in relatii comerciale cu Polonia in anul 1997- exporturi 102 milioane USD si importuri 90 milioane USD - si in relatiile comerciale cu Bulgaria constant in perioada 1997 - 2002.

Dintre tarile membre ale CEFTA cele mai mari exporturi se fac in Ungaria si Polonia, iar incepand cu anul 1999 a crescut semnificativ si exportul catre Bulgaria. Marfurife exportate in Ungaria sunt: sare cu clorura de sodiu, lemn taiat, ingrasaminte, fibre si fire sinterice, carbonati, profile din fier sau din oteluri nealiate etc. Principalele marfuri care fac obiectul exportului catre Polonia sunt: seminte de plante tehnice, sapunuri si detergenti, margarine, autovehicule etc.

In legatura cu importurile efectuate de Romania cu statele membre ale CEFTA se evidentiaza pe primul loc Ungaria, iar pe al doilea Republica Ceha. Dintre marfurile importate din Ungaria mentionam: carne de pasare, faina, tutunuri brute, detergenti, carne proaspata de porcine, panouri de lemn, hartie, cartoane, mobila, accesorii pentru tractoare, etc. Din Republica Ceha se importa: agenti organici de suprafata, huile, bituminoase, carne de porcine, hartie, cartoane, tevi, anvelope, etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1849
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site