CATEGORII DOCUMENTE |
Taxele vamale sunt impozite indirecte care se percep de catre stat asupra importului, exportului si tranzitului de marfuri
Platitorii taxelor vamale sunt persoanele fizice si juridice care au ca activitate importul, exportul si tranzitul de marfuri. Cele mai frecvent utilizate sunt taxele vamale de import, deoarece alimenteaza bugetul statului cu venituri importante, limiteaza, intr-o anumita masura, importul de marfuri si au un randament fiscal ridicat. Taxele vamale au un caracter complex si exercita o mare influenta asupra competitivitatii si schimbului de marfuri pe plan international.
Taxele vamale de import se instituie asupra importului de marfuri si se calculeaza asupra valorii acestora cand trec frontiera tarii importatoare. Odata cu depunerea documentelor necesare pentru a intra in posesia marfurilor importate, importatorul achita si taxa vamala de import corespunzatoare. Totodata, taxele vamale de import au fost si sunt considerate mijloc de protectie a economiilor nationale, deoarece prin aplicarea lor asupra marfurilor importate, rezulta o scumpire a acestora si, implicit, se realizeaza o protectie a productiei autohtone de acelasi gen. De regula, nivelul taxelor vamale de import este determinat de raportul cerere-oferta din tara importatoare si de politica economica si fiscala pe care aceasta le promoveaza. Taxele vamale de import au un nivel diferit in functie de natura marfurilor care fac obiectul taxarii (marfuri agro-alimentare, industriale, materii prime, semifabricate, produse finite s.a.). De regula, nivelul taxelor vamale pentru produsele finite importate este superior nivelului taxelor vamale la materii prime si semifabricate. Atunci cand o tara nu dispune de anumite materii prime, ea poate reduce sau chiar elimina taxele vamale pentru importul acestora.
De asemenea, tarile in curs de dezvoltare, avand nevoie de masini, utilaje si produse ale tehnologiilor avansate, de care depinde dezvoltarea lor, acorda anumite inlesniri (reduceri si scutiri) la plata taxelor vamale de import.Taxele vamale percepute asupra importului produc efecte complexe de natura financiara, economica si comerciala.
In general, taxele vamale de import influenteaza:
resursele bugetare;
consumul intern;
redistribuirea veniturilor intre diferite categorii de participanti
la activitatea economica;
raportul de schimb al tarii;
nivelul de protejare a economiei nationale sau productiei
interne;
nivelul de competitivitate;
veniturile diferitelor categorii sociale;
balanta de plati;
costurile.
Taxele vamale de export, desi o perioada de timp au fost preferate, fiind suportate de cumparatorii straini, in prezent se intalnesc sporadic, deoarece toate tarile sunt interesate sa exporte eficient si sa obtina cat mai multe resurse valutare. In unele cazuri, taxele vamale de export sunt folosite ca mijloc de limitare a exportului de materii prime si ca instrument de stimulare a prelucrarii in tara si valorificarea lor, ca produse finite, la export. Printre tarile care utilizeaza taxe vamale de export se afla Malayezia (la exportul de cauciuc, bauxita, cositor, cherestea, uleiuri de palmier si piper), Indonezia (asupra produselor nepetroliere), Thailanda (la exportul de zahar si orez).
Taxele vamale de tranzit se asaza asupra marfurilor care fac obiectul comertului exterior, cu ocazia trecerii acestora pe teritoriul unei terte tari. In prezent, aceste taxe se utilizeaza foarte rar, doar cu titlu de exceptie, deoarece toate tarile urmaresc sa incurajeze tranzitul de marfuri, de pe urma caruia obtin importante incasari in valuta. Incasarile in valuta sunt obtinute datorita instituirii unor taxe pentru folosirea cailor ferate, a soselelor nationale, a porturilor si depozitelor tarii pe care o tranziteaza. Acolo unde se folosesc, taxele vamale de tranzit se aplica sub forma unei cote procentuale din pretul marfurilor importate.
Taxele vamale fiscale au un nivel mediu si se instituie numai pentru a aduce venituri la bugetul statului.
Taxele vamale protectioniste se instituie in scopul crearii unor bariere vamale la unele marfuri care concureaza produsele indigene.
Taxele vamale in conditia aplicarii clauzei natiunii celei mai favorizate sunt utilizate de catre tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).Taxele vamale preferentiale se utilizeaza in relatiile comerciale dintre tarile care fac parte din uniuni vamale cu caracter inchis, in relatiile comerciale dintre tari cu niveluri diferite de dezvoltare.
Taxele vamale de retorsiune (sanctionale, de raspuns) se incaseaza suplimentar de o tara, in cadrul relatiilor comerciale ale acesteia cu o terta tara, ca raspuns fata de masurile discriminatorii aplicate de acea tara fata de marfurile exportate de aceasta pe teritoriul acelei tari.
Taxele vamale autonome se stabilesc astfel incat sa fie opozabile general fata de oricare tara. Aceste taxe se fixeaza prin hotarare autonoma a tarii respective si au in general un nivel mai ridicat decat taxele vamale aplicate in regimul clauzei natiunii celei mai favorizate.
Taxele vamale compensatorii se percep de catre un stat asupra importurilor care provin din tarile care subventioneaza exporturile anumitor marfuri sau acorda prime de export.
Taxele vamale mixte (compuse) rezulta din combinarea taxelor vamale ad-valorem cu taxele vamale specifice si se aplica impreuna, prin insumare. Aceste taxe se percep in situatiile cand taxele vamale ad-valorem nu sunt suficient de eficace, ca mijloc de protectie, atunci cand preturile marfurilor importate scad considerabil. Ele au o componenta ad-valorem (stabilita prin aplicarea unui procent la valoarea in vama) si o componenta specifica (stabilita printr-o suma fixa pe unitatea fizica de masura a marfii).
Valoarea in vama se determina conform procedurii prevazute de OMC, respectiv pe baza valorii de tranzactie declarate la vama, la care se adauga, daca au fost efectuate si nu au fost incluse in pret, urmatoarele cheltuieli:
cheltuielile cu transportul marfurilor importate pana la
frontiera;
cheltuielile cu asigurarea marfurilor, pe parcursul extern;
cheltuielile de incarcare, descarcare si manipulare conexe
transportului marfurilor importate, pe parcurs extern.
Pentru a se determina corect valoarea in vama, importatorul este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie pentru valoarea in vama a marfurilor importate, insotita de documentele justificative aferente. Declaratia valorii in vama, denumita si declaratie vamala, se intocmeste pe un formular oficial si trebuie sa cuprinda:
- valoarea in vama a marfurilor importate;
- incadrarea tarifara si coeficientul tarifar;
- cuantumul banesc al taxelor vamale;
- felul, numarul si data documentului de plata a taxelor vamale.
Taxele vamale sezoniere se percep de catre tarile membre ale Uniunii Europene, in cadrul politicii agrare, atat in scopul protejarii productiei agricole (in perioada de recoltare aceste taxe sunt mai mari), cat si in scopul asigurarii, din import, a produselor agricole necesare.
Taxele vamale sunt cuprinse, se calculeaza si se incaseaza pe baza tarifului vamal al tarii respective, reglementat de Codul vamal, care reprezinta cadrul legal in baza caruia se realizeaza toate procedurile in vama. Tariful vamal este un act normativ, sub forma unei liste, tabel sau catalog, care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale si taxa vamala perceputa asupra fiecarei marfi sau grup de marfuri.
In Romania, persoanele juridice platesc taxe vamale numai pentru marfurile importate. Persoanele fizice sunt obligate sa plateasca taxe vamale pentru bunurile introduse sau scoase din Romania numai daca acestea nu se incadreaza in limitele cantitative si valorice stabilite prin hotarari ale Guvernului, luandu-se in considerare prevederile acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte. Odata cu integrarea Romaniei in UE, aceasta a capatat statutul de membru cu drepturi depline si se va alinia la politica vamala promovata de aceasta, caracterizata prin eliminarea taxelor vamale din comertul intre statele membre si practicarea unui tarif vamal unic in relatiile comerciale cu tarile din afara UE.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1574
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved