Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Utilizarea analizei valorii in fundamentarea bugetelor de costuri

finante+ Font mai mare | - Font mai micUtilizarea analizei valorii in fundamentarea bugetelor de costuri

In procesul valorificarii resurselor si a fundamentarii bugetelor de costuri, analiza valorii s-a dovedit a fi metoda avansata si eficace pentru ridicarea performantelor tehnico-economice ale activitatii productieiAnaliza valorii constituie un amplu studiu al relatiilor reciproce intre proiectare, functie si costurile acestora prin modificari in proiect, in tehnologie, a consumului de materiale, prin schimbarea surselor de achizitie ori prin eliminarea sau adaugarea unor parti la produsul respectiv. problema de baza a acestei metode nu consta in cum producem cel mai ieftin produsul, ci cum asiguram in modul cel mai rational functia produsului.

Urmarindu-se satisfacerea unor necesitati cu ajutorul diferitelor produse, prin "analiza valorii" se definesc functiile produsului care se refera la serviciile sau la nevoile pe care produsul respectiv le satisface. Pe aceasta baza nu se evolueaza costul la nivelul produsului sau al piesei, ci la nivelul unor functii ale acestora. Costul unei functii trebuie sa fie egal cu cel mai mic pret care trebuie platit pentru ca serviciul cerut sa fie satisfacut, tinand seama de ansamblul conditiilor existente.

Procesul de gandire in "analiza valorii" cuprinde urmatoarele etape: analiza necesitatilor actuale si in perspectiva si a modului in care produsul, prin serviciile aduse, satisface aceste necesitati pe baza functiilor produsului; stabilirea in structura materiala a produsului, a costurilor necesare pentru obtinerea functiilor; evidentierea pentru fiecare functie a partii din structura materiala care serveste direct la obtinerea serviciului; analiza functiei de conceptie care are pondere importanta in costul produsului, determinata de structura adoptata si de elementele interioare ale produsului; analiza fiecarei piese din care se compune produsul, identificarea si evaluarea costurilor pentru functiile elementare.

Analiza complexa a functiilor produsului si a costului acestora pune in evidenta posibilitati de optimizare a parametrilor si costului prin determinarea si examinarea functiilor principale, elementare si de conceptie si a costului acestora, precum si structura costului pe functii de serviciu-scop si pe functii de conceptie constructiva.

Corelatia dintre importanta functiilor si costurile acestora este stabilita si caracterizata cu ajutorul indicilor de cost si functiilor, calculati prin raportul dintre ponderea costului functiei si ponderea importantei functiei in ansamblul produsului. Indicele de cost cel mai corespunzator este 1 sau 1. Indicii de cost ai functiilor subunitari exprima costul redus de obtinere a acestei functii, iar cel supraunitar, costul ridicat al realizarii elementelor constructive pentru acea functie.

Avantajele deosebite pe care le ofera "analiza valorii" in optimizarea economica a productiei si cresterii eficientei economice o recomanda pentru a fi insusita si aplicata in fiecare unitate autogestionara in vederea concretizarii si realizarii programelor de modernizare si ridicare a nivelului tehnic si calitativ al productiei pe care se intemeiaza dimensionarea normativelor de costuri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1494
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved