CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
1. Obiectivele unitatii de invatare nr. 6
Studiul unitatii de invatare alaturate permite:
- identificarea componentelor fizico-geografice ale unui sistem
teritorial bine inchegat in timp ca fosta provincie istorico-geografica;
- inregistrarea componentelor antropice si de habitat ale regiunii;
- descrierea particularitatilor economiei si perspectivele acesteia.
2. Baza naturala de sustinere
Regiune cu pronuntat caracter istoric si cultural.
Varietate morfologica: munti, podisuri, depresiuni, culoare pe vale.
Bucovina este o regiune cu un caracter determinant istoric, dar care se circumscrie unui teritoriu polarizat de un singur centru major, care este municipiul Suceava, fara praguri si disfunctii in desfasurarea vectorilor de forta, astfel incat alcatuieste si astazi un sistem viabil. Daca exista, totusi, o discontinuitate ea se datoreaza circumstantelor geopolitice, partea nordica a Bucovinei, cu cel mai important centru urban al acestei provincii istorice romanesti, orasul Cernauti, fiind anexata de URSS si revenind actualmente Ucrainei.
Baza de sustinere a sistemului teritorial este compusa dintr-un relief variat in care muntii, podisul si depresiunile genereaza un peisaj cu numeroase posibilitati de interactionare cu factorul antropic. Aceasta datorita anumitor particularitati morfologice (vai largi si depresiuni extinse, culmi aplatizate, versanti domoli) ce ridica indicele de favorabilitate al utilizarii terenurilor.
Astfel, rama vestica a regiunii se suprapune culmii muntilor Maramuresului si Suhardului, respectiv versantului estic al Muntilor Rodnei si cel nordic al Calimanilor, aliniament montan cu rol de limita transanta spre regiunile invecinate de la vest. Structurile cristaline vechi ale primelor trei masive si vulcanismul intens al Calimanilor explica altitudinile ridicate (2 305 m in Pietrosul Rodnei sau 2 100 m in Pietrosul Calimanilor) aflate la originea etajarii bio- pedogeografice complexe (de la padurile de foioase la pajistile alpine, de la argiluvisolurile depresiunilor la solurile brune acide alpine sau litosolurile crestelor si culmilor inalte). Aici este cuibarita
Teritoriul de manifestare accentuata a influentelor climatice scandinavo- baltice.
Fond biogeografic bogat si diversificat tipologic.
Depresiunea Dornelor, un spatiu de tip "
Spre est se desfasoara Podisul Sucevei, cu altitudini de 450-
600 m, sculptat in depozite sarmatiene, nivelat si fragmentat in plan minor, in perimetrul caruia, pe Valea Sucevei s-a individualizat, prin eroziune fluviatila, Depresiunea Radauti. Culmile acestuia, orientate predilect pe directia nord-vest-sud-est ( Dealul Ciungi, 689 m; Dealul Boistea, Dealul Dragomirnei) trec frecvent in platouri structurale monoclinale cu o fragmentare redusa, ceea ce le ridica indicele de utilizare agricola. Pe frontul cuestelor s-au grefat organisme torentiale si alunecari de teren favorizate de prezenta rocilor moi (argile, nisipuri).
Cele doua trepte majore de relief, muntii si podisul, precum si
orientarea nord-sud a principalelor culmi,
determina
o
serie de particularitati climatice intre care
se
inscrie influenta pregnanta
scandinavo-baltica ce afecteaza
indeosebi partile mai joase. Rezulta un
climat racoros si umed, cu zapezi
bogate si vanturi din directia nord
- nord-est. Pe culmile inalte ale muntilor din vest temperaturile
medii anuale sunt negative,
in obcine se inscriu
intre 2-6C, iar in
podis intre 6-8C. Precipitatiile scad din zona
4 luni anual. In Depresiunea Radauti se inregistreaza frecvente inversiuni termice. Efectele selective ale climatului asupra agriculturii sunt vizibile.
Reteaua hidrografica este relativ densa, Siretul, ce traverseaza sectorul estic al Podisului Sucevei printr-un culoar morfologic unic in Romania ca dezvoltare, colectand prin afluentii sai, Suceava si Moldova, intregul drenaj de suprafata al sistemului teritorial. Depresiunea Dornelor este traversata de Bistrita, afluent pe care Siretul il primeste in afara regiunii de fata.
Fondul biogeografic este compus, in Podisul Sucevei, din paduri de foioase (fagete), in amestec cu carpen, artar, tei, stejar etc., intens exploatate antropic. In Obcinele Bucovinei si muntii susmentionati etajarea vegetatiei este evidenta, foioasele fiind urmate de o fasie de amestec, respectiv de conifere compacte de molid si brad. La peste 1 650 m altitudine se dezvolta etajul subalpin cu jneapan si ienupar, iar deasupra acestuia pajistile alpine veritabile. Suprafetele impadurite depasesc valorile atinse in alte masive carpatice, ceea ce confera regiunii o resursa in plus. Fauna
Patrimoniul turistic natural si antropic de exceptie.
este bogata. Ursul, cerbul, capriorul, mistretul, jderul, rasul, cocosul de mesteacan ridica indicele de atractivitate al fondurilor de vanatoare din principalele masive montane.
Solurile apartin, predominant, clasei spodosolurilor, cu podzoluri variate structural. Cambisolurile si solurile gleice acopera terenurile mai joase, respectiv cele intens umectate.
Pe langa resursele
forestiere importante, terenurile agricole relativ extinse, economia
regiunii se
sprijina pe zacamintele
de neferoase din zona Lesu Ursului si Tarnita, pe cele de substante
radioactive de la Crucea, pe rezervele de sare exploatate la Cacica. Recent, prospectiunile geologice atesta prezenta, in Podisul Sucevei, a unor zacaminte de gaze naturale. O valoare remarcabila o are insa patrimoniul turistic,
3. Componenta antropica a sistemului regional
Populare veche,
densa, cu spor natural superior mediei pe
Predominarea oraselor mici si mijlocii, polarizate de Suceava.
Densitatea populatiei atinge valori mari (100-150 locuitori/km²) in culoarul Sucevei, Depresiunea Radauti, partea centrala a Depresiunii Dornelor. Ea scade sub 50 locuitori/km² in nordul Podisului Sucevei si in zona muntoasa. In balanta demografica pe medii de viata, predomina populatia rurala al carei spor natural se mentine si actualmente peste valorile medii ale tarii (regiunea se ataseaza Moldovei de nord-est in ceea ce am putea numi "rezervorul demografic" al Romaniei). Structura etnica confirma majoritatea covarsitoare a romanilor, intre minoritatile nationale cei mai numerosi sunt ucrainenii. Dinamica teritoriala s-a atenuat sub aspectul migratiei sat-oras, datorita pierderii locurilor de munca din industrie si cresterii somajului, In schimb a aparut migratia internationala pentru munca, cu deplasarea populatiei tinere, preponderent barbateasca in tari din centrul, sudul sau vestul Europei. Imbatranirea populatiei este si aici un proces in derulare, cu valori mult inferioare altor regiuni ale tarii.
Sub aspectul habitatelor,
intalnim
un
rural
bine
consolidat, constituit insa din sate mici, sub 500 locuitori, si mijlocii (500-1500
locuitori). Ca amplasare, vetrele acestora valorifica oportunitatile luncilor si teraselor, a microdepresiunilor sau versantilor cu declivitate redusa. Profilul economic este extrem de nuantat. Predomina satele agricole, in care cresterea animalelor (covarsitoare in zona
pomicole, in est). Frecvent apare profilul economic mixt, unde agriculturii i se ataseaza functia industriala (Dolhasca, Marginea, Baia, Saru Dornei, Iacobeni).
Asezarile urbane apartin, cu exceptia Sucevei (117 214 locuitori), oraselor mici si mijlocii. Ele sunt polarizate de fosta capitala a statului medieval Moldova, oras care, si din motive fizico- geografice, reuseste sa se constituie intr-un centru atractor unic, de mare viabilitate pentru intregul spatiu regional. Ca centre de ordinul secundar, se instituie Vatra Dornei, Radauti si Falticeni. Alte orase sunt Campulung Moldovenesc, Siret si Solca. Activitatile industriale, axate in general pe valorificarea materiilor prime locale, definesc functiile oraselor, pentru cele mici intervenind si profilul industrial- agricol. Vatra Dornei afiseaza o importanta functie turistica.
Test de autoevaluare
In structura sistemului regional
1. Care sunt formele majore de relief si subdiviziunile lor?
2. Care sunt principalele manastiri bucovinene si prin ce elemente se remarca ele?
Comentarii la test veti gasi la sfarsitul acestei unitati de invatare
4. Economia si perspectivele regiunii.
Economie diversificata: agricultura, industrie, turism.
Economia Bucovinei are ca ramura de indelungata traditie agricultura, cresterea animalelor caracterizand teritoriul pastoral din munti si Obcine, iar cultura plantelor partea estica si sud-estica a Podisului Sucevei. In depresiunile Radauti sau Campulung Moldovenesc cele doua ramuri coexista. Conditiile de sol si clima au orientat cultura plantelor spre anumite culturi cum ar fi cea a cartofului, sfeclei de zahar, in pentru fuior sau canepa. Se cultiva, cu randamente mai scazute, dar pe suprafete notabile, porumbul, graul,
Unul din polii turistici majori ai Romaniei, alaturi de Litoral si Delta Dunarii.
Nevoia unei
autostrazi est- vest care sa lege
de Transilvania.
orzul. Partea sudica a podisului (zona Falticeni-Radaseni) intruneste cerintele ecologice ale dezvoltarii pomiculturii (mar, cires, visin), livezile fiind insa afectate de mutatiile produse in domeniu dupa anul
1990. In cadrul septelului s-a pus accent
pe
cresterea
bovinelor (rasele Pinzgau
si Simmental), densitatea acestora
in
teritoriu atingand valori superioare. In zona
Industria este, comparativ cu alte regiuni ale tarii, mai putin dezvoltata Exceptie face prelucrarea lemnului - celuloza, hartie, ambalaje, mobila- (Suceava, Radauti, Falticeni, Cacica, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc). Industria textila valorifica lana, inul si canepa produse in regiune, iar cea alimentara cerealele (morarit si panificatie), carnea sau laptele (Suceava, Vatra Dornei).
Suceava a devenit si un centru al constructiei de masini
(masini unelte), sticlei, industriei chimice etc.
Turismul tinde sa devanseze celelalte
doua ramuri, mai ales in
contextul reculului evident
suferit de acestea in ultimii
ani. Desi
impactul tranzitiei a fost resimtit si in domeniul in cauza, redresarea este mai rapida si mai facila. Turismul cultural focalizat pe obiectivele
religioase si istorice ale Bucovinei (Voronet,
Sucevita,
Moldovita, Dragomirna, Probota, Humor, Arbore, cele din Suceava si Radauti) are
o evolutie ascendenta, iar revenirea statiunii Vatra Dornei in randul bazelor turistice curative si de agrement hivernal de importanta nationala este in curs de realizare. Un rol important il joaca turismul
rural stimulat de infrastructura calitativ superioara a asezarilor bucovinene, in special
cele din
Reteaua cailor de transport asociaza magistrala
este-vest a Romaniei (Iasi-Suceava-Vatra Dornei -Cluj Napoca-
-
Prin toate trasaturile relevate anterior, Bucovina apare ca un sistem teritorial bine structurat, suprapus unui spatiu mental cu insusiri distilate si perfectionate in timp istoric. Fluxurile materiale si energetice sunt orientate dinspre munte spre zona mai joasa de podis, pe vaile Sucevei si Moldovei Optimizarea functionala a acestui sistem depinde in primul rand de modernizarea infrastructurilor de acces si comunicare, precum si de valorificarea competitiva a elementelor sale de specificitate (agricola, turistica, industriala). Destinderea relatiilor cu Ucraina va oferi sistemului mentionat largi posibilitati de afirmare transfrontaliera, prin intensificarea relatiilor cu partea nordica a vechiului sistem teritorial bucovinean.
5. Comentarii si raspunsuri la teste
1. In Bucovina exista trei forme majore de relief
si anume muntii,
podisul si
depresiunile.
Din
grupa masivelor
muntoase
fac
parte versantii estici ai
muntilor Maramuresului, Rodnei,
Suhardului, Calimanilor, Raraul si Giumalaul precum si cele trei
obcine: ale Mestecanisului, Feredeului si Obcina Mare. In
categoria podisurilor includem
Podisul Sucevei,
iar
ca
depresiuni
tipica este
cea a Radautilor.
2. Manastirile din
Bibliografie selectiva
1. Barbu N. (1976), Obcinele Bucovinei, Editura Stiintifica, Bucuresti.
2. Bacauanu, V., Barbu, N., Pantazica Maria, Ungureanu, Al, Chiriac, D. (1980), Podisul Moldovei, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti.
3. Pop, Gr. (2000), Carpatii si Subcarpatii Romaniei, Editura Presa
Universitara Clujeana,
4. Ungureanu (1993), Geografia Podisurilor si Campiilor Romaniei, Editura Univ. "Al. I. Cuza", Iasi.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1771
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved