Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

CARACTERIZAREA CLIMATICA A JUDETULUI TULCEA - Caracteristici fizico - geografice

geografie+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA SPIRU HARET

CENTRUL TERITORIAL ID - TULCEA

F A C U L T A T E A DE G E O G R A F I ECARACTERIZAREA CLIMATICA

A JUDETULUI TULCEA

Referat pentru practica de specialitate

Caracterizarea climatica

si cadrul natural al judetului Tulcea

Caracteristici fizico - geografice

Judetul Tulcea este situat in extremitatea de sud-est a Romaniei, in partea de nord a provinciei istorice Dobrogea, regiunea dintre Dunare si Marea Neagra. Suprafata judetului este de 8499 kmp si reprezinta 3,6 % din suprafata tarii , procent care il situeaza pe primele locuri din tara ca marime.

Judetul este strabatut de paralelele 45 latitudine nordica in dreptul satului Randunica . Orasul Sulina , aflat la meridianul 2941'24" , reprezinta extremitatea estica a judetului si a tarii .

Geografic judetul apartine de Podisul Dobrogei de Nord cuprinzand si cea mai mare parte din Delta Dunarii. Podisul Dobrogei de Nord cunoscut si sub denumirea de Orogenul Nord Dobrogean cuprinde ca diviziuni : Muntii Macin, Dealurile Tulcei, Colinele Niculitel, Podisul Babadag, Podisul Casimcei si depresiuni mici. Partea de est este scaldata de lacurile Complexului lagunar Razim - Sinoie, iar la vest de ghirlanda de balti sau terenuri colmatate ce insotesc albia Dunarii. Caracterizat printr-un climat arid judetul Tulcea apare ca o unitate biogeografica tipica de stepa cu silvostepa. Aceasta imagine a fost modificata de culturi agricole, de livezi si mai ales de intinse podgorii.

Relieful judetului Tulcea se caracterizeaza prin existenta a doua unitati fizico-geografice distincte : una mai inalta , in partea central -vestica,in cadrul careia se intalnesc elementele celui mai vechi relief de pe teritoriul Romaniei(respectiv unitati de orogen vechi,hercinic) si alta mai joasa si mai noua(din cuaternar) in N si NE, respectiv lunca si Delta Dunarii.

Unitatile vechi, mai inalte sunt dispuse in 3 mari fasii paralele, ocupand circa 32% din totalitatea jud. Tulcea: fasia de N este constituita din muntii Macinului cu altitudinea max. de 467 m (vf.Tutuiatu sau Greci),Podisul Niculitel si Dealurile Tulcei; fasia centrala este reprezentata prin Podisul Babadag,iar fasia sudica,corespunde compartimentului nordic al Podisului Casimcea, parte integranta din Podisul Dobrogei Centale,constituit predominant din sisturi verzi prepaleozoice peste care afla discontinuu depozite jurastice si cretacice.

Unitatile joase din teritoriu includ Delta Dunarii, cea mai noua formatiune de relief a Romaniei, lunca Dunarii, situata la periferiile de V si N ale jud. Tulcea, precum si campia aluviala din preajma lacului Razim. Relieful tulcean variaza intre 0 m la nivelul Marii Negre (Sfintul Gheorghe) si 467 m (alt. in vf. Greci). In cadrul Podisului Babadag (parte componenta a Podisului Dobrogei de N) se remarca o importanta linie de falie, intre Peceneaga (la NV) si Camena (la SE), care separa Podisul Dobrogei de N de Podisul Dobrogei Centrale.

Suprafete pe forme de relief

a. Dealuri si podisuri - 3 722,4 km 2

b. Zone montane - 433,4 km 2

c. Zone de lunca si Delta Dunarii - 4 343,2 km 2

Regiunile joase din teritoriu includ Delta Dunarii, cea mai noua formatiune de relief a Romaniei, lunca Dunarii, situata la periferiile de V si N ale jud. Tulcea, precum si campia aluviala din preajma lacului Razim. Relieful tulcean variaza intre 0 m la nivelul Marii Negre (Sfantul Gheorghe) si 467 m (alt. in vf. Greci). In cadrul Podisului Babadag (parte componenta a Podisului Dobrogei de N) se remarca o importanta linie de falie, intre Peceneaga (la NV) si Camena (la SE), care separa Podisul Dobrogei de N de Podisul Dobrogei Centrale

Principalele cursuri de apa si lacuri naturale

Cursurile de apa din judetul Tulcea sunt in cadrul a doua bazine hidrografice, BH Dunare si BH Litoral.

Dintre raurile interioare, cele mai importante sunt :

1)Telita :-izvor -M-tii Macinului

-varsare -prin lacul Babadag in lacul Razelm

-L= 48 km din care L regularizata=34,8 km

-Qmed anual =0,06 mc/s

2)Taita : -izvor - M-tii Macinului

-varsare - in lac Razelm

-L= 57 km din care Lregularizata=25,5 km

-Qmed anual=0,33 mc/s

3)Tabana : -izvor-Pod.Babadagului

-varsare- in lac Babadag

-L=9 km din care Lregularizata=3,6 km

-Qmed anual =0,5 mc/s

4)Topolog : -izvor- Pod. Casimcei

-varsare -in lac Hazarlac(jud. Constanta)

-L=26 km (in jud.Tulcea)

-Qmed anual =0,33 mc/s

5)Hamangia :-izvor-Pod. Casimcei

-varsare - in lac Ceamurlia

-L=33 km din care Lregularizata=19 km

-Qmed anual = 0,02 mc/s

6)Ciucurova : - izvor-Pod. Casimcei

-varsare- in raul Slava

-L=24 km din care Lregularizata=22 km

-Qmed anual =0,01 mc/s

7)Slava : - izvor-Pod.Casimcei

-varsare- prin lacul Ceamurlia in lacul Golovita

-L=38 km din care Lregularizata=35 km

-Qmed anual=0,01 mc/s

8)Valea Tulcei :-izvor -dealurile Tulcei

-varsare -in lac Razelm

-L=14 km

-Qmed anual =0,01 mc/s

9)Dunarea maritima :- L ( de Smardan pana la Cotul Pisicii ) =29,5 km

- Q med anual =6730 mc/s

10)Dunare-Br.Macin (jud.Tulcea) : -L=75 km

Principalele lacuri din judetul Tulcea sunt lagunele maritime

Tabel

Denumire

Suprafata  ( ha )

Razim

Sinoe

Zmeica

Siutghiol

iar din Delta Dunarii cele mai importante lacuri sunt :

Tabel

Denumire

Suprafata  ( ha )

Dranov

Lacul Rosu

Gorgova

Merhei

Furtuna

Matita

Principalele altitudini muntoase. Altitudinea medie a principalelor localitati.

Judetul Tulcea este situat in extremitatea de sud-est a Romaniei, in partea de nord a provinciei istorice Dobrogea, regiunea dintre Dunare si Marea Neagra.

Geografic judetul apartine de Podisul Dobrogei de Nord cuprinzand si cea mai mare parte din Delta Dunarii. Podisul Dobrogei de Nord cunoscut si sub denumirea de Orogenul Nord Dobrogean cuprinde ca diviziuni : Muntii Macin, Dealurile Tulcei, Colinele Niculitel, Podisul Babadag, Podisul Casimcei si depresiuni mici. Partea de est este scaldata de lacurile Complexului lagunar Razim - Sinoie, iar la vest de ghirlanda de balti sau terenuri colmatate ce insotesc albia Dunarii. Judetul este strabatut de paralelele 45 latitudine nordica in dreptul satului Randunica . Orasul Sulina , aflat la meridianul 2941'24" , reprezinta extremitatea estica a judetului si a tarii .

Altitudinea medie a principalelor localitati

Altitudinea medie reprezinta raportul dintre cota altitudinala maxima si cota altitudinala minima .Principalele localitati (orase) cuprinse in teritoriul administrativ al judetului Tulcea sunt:

Tulcea- altitudinea medie-40m

Macin-altitudinea medie -47.5m

Isaccea-altitudinea medie-42m

Babadag-altitudinea medie-89m

Harta fizica a judetului Tulcea .Reprezentare altitudini medii

Legenda

Macin-altitudinea medie- 47,5 m

Isaccea- altitudinea medie-42 m,

Tulcea- altitudinea medie-40 m

Babadag-altitudinea medie-89 m

Sulina-altitudinea medie-0,3 m

Clima judetului Tulcea

Clima judetului Tulcea - este continental excesiva , cu precipitatii reduse (sub 400 mm /an) , cu umiditate atmosferica ridicata in zona deltei, veri calduroase, ierni reci, marcate adesea de viscole, amplitudini mari de temperatura (66,3 0C) Apropierea de zona continentala a Rusiei aduce aer rece care vine de la nord-est spre sud-vest, rezultand un vant numit Crivat, care aduce ierni foarte reci, cateodata inghetand chiar Dunarea si Delta pe o perioada de doua-trei luni. In vara vanturile puternice aduc aer cald si uscat care usuca pamantul si transforma solul in praf.  Temperaturile sunt mai scazute in vest, in zona de deal, in timp ce pe tarm  (Sulina), briza marii aduce aer cald si umed, inregistrandu-se cele mai ridicate temperaturi pe timp de iarna din tara.

Valorile medii lunare ale temperaturii inregistrate in cele 4 statii meteo de la nivelul judetului Tulcea se prezinta astfel:

Statia meteo

ian

feb

mar

apr

mai

iun

iul

aug

sept

oct

nov

dec

Corugea

Jurilovca

Sulina

Tulcea

Temperaturile medii si minime anuale, in anul 2007 au inregistrat urmatoarele valori:

Statia meteo

Media anuala

(sC)

Minima anuala si data

(sC)

Maxima anuala si data

(sC)

Corugea

Jurilovca

Sulina

Tulcea

Cantitati de precipitatii inregistrate la nivelul judetului Tulcea (l/mp) in anul 2007 :

Statia meteo

ian

feb

mar

apr

mai

iun

iul

aug

sept

oct

nov

dec

Corugea

Jurilovca

Sulina

Tulcea

Cantitatea totala de precipitatii (l/mp) si cantitatile maxime de precipitatii (l/mp) inregistrate in anul 2007:

Statia meteo

Cantitatea totala de precipitatii

Maxima in 24 ore si data

Tulcea

Sulina

Corugea

Jurilovca

Pentru vant, directia predominanta,precum si viteza medie anuala, inregistrate la nivelul judetului Tulcea,in anul 2007,sunt prezentate in tabelul urmator

Statia meteo

Directia predominanta

Viteza medie anuala

Tulcea

S

2,8 m/s

Sulina

S

6,4 m/s

Corugea

SE, V

4,2 m/s

Jurilovca

N, S

4,0 m/s

Din comparatia valorilor temperaturii aerului inregistrate la statiile meteo, cu valorile normale multianuale, am constatat faptul ca in lunile iulie si august 2007, temperatura maxima zilnica a aerului a depasit frecvent 30 sC. In aceasta perioada s-a depasit de mai multe ori pragul de 80 unitati al indicelui de confort termic. Temperaturile maxime de 37 - 40 sC au fost inregistrate in a doua jumatate a lunii iulie 2007.

Din punct de vedere al precipitatiilor, din analiza cantitatilor lunare inregistrate in 2007, se poate afirma ca perioada mai-august a fost foarte deficitara in precipitatii, chiar secetoasa. In schimb, in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2007, cantitatile de precipitatii inregistrate la unele statii au fost chiar si de doua ori mai mari decat valorile multianuale normale pentru aceste luni (de exemplu Corugea si Tulcea).

Ca fenomene meteo deosebite, notam aversele de ploaie insotite de intensificari puternice ale vantului, temporar cu aspect de vijelie si insotite uneori de grindina din 9,23,27,28 iunie si 5 iulie 2007. In data de 12 august 2007, s-au inregistrat averse de ploaie puternice, insotite de grindina, care au totalizat 67.0 l/mp, in zona localitatii Mihai Bravu, jud. Tulcea.

Resurse naturale

Resursele naturale ale judetului Tulcea, resursele subsolului cat si cele de suprafata constituie o rezerva importanta de materii prime .

Resurse naturale regenerabile

Resursele solului : sunt diversificate, dar limitate. Dintre acestea, cele mai importante sunt : resursele de apa, solul , padurile, fauna si flora, energia eoliana ;

Resursa de apa este cea mai importanta dintre resurse. In judetul Tulcea apele sunt grupate in doua bazine hidrografice - Dunare si Litoral, care ocupa 71% respectiv 29% din suprafata judetului.

Resursa de sol este tot atat de importanta ca si resursa de apa. In judetul Tulcea reprezentative sunt : terenurile arabile, viile, livezile si gradinile, pasunile si fanetele.

Flora si fauna judetului sunt de o mare varietate, unele fiind unicate sau chiar curiozitati ale naturii.

Dealurile judetului sunt acoperite, in parte, cu paduri de foioase, in care se imbina fosnetul stejarului, carpenului si frasinului cu parfumul teiului. Suprafetele intinse de paduri de tei - unice in Romania - constituie o importanta baza melifera.

Fondul forestier al judetului reprezinta in primul rand o valoare ecologica , ecosistemele forestiere sunt caracterizate printr-o flora si o fauna de o diversitate aparte. In al doilea rand au o valoare economica si sociala ridicata, concretizata prin masa lemnoasa, ce poate fi exploatata, prin fondul cinegetic si prin conditiile ce le ofera turismului.

Delta Dunarii constituie una dintre cele mai intinse zone umede din lume - ca habitat al pasarilor acvatice; cea mai vasta zona de stufarisuri compacte de pe Pamant si un adevarat muzeu al biodiversitatii.

Energia eoliana - judetul Tulcea are un potential energetic net superior altor judete ale tarii. Folosita foarte putin in trecut, mori de vint, in prezent atrage atentia unor investitori cu potential economic mare.

Podiul Dobrogei reprezinta una din cele cinci zone cu potential energetic eolian identificate la nivelul tarii. Vanturile predominante bat 270 zile pe an cu viteze de peste 7 m/sec.

Potentialul energetic eolian a inceput a fi valorificat prin derularea unor investitii de construire de parcuri eoliene in diferite zone ale judetului,respectiv amplasarea a trei centrale eoliene in zona comunei Baia, parc eolian cu sapte turbine eoliena zona comunei Valea Nucarilor, doua centrale in zona orasului Macin si patru turbine in zona comunei Topolog.

Resurse naturale neregenerabile

Resursele naturale au fost si sunt inca exploatate cu tehnologii care au impact semnificativ asupra unor zone ale judetului si afecteaza imaginea peisagistica.

Resursele subsolului : rocile de constructii si alte substante minerale utile exploatate timp indelungat sunt departe de a fi epuizate constituind perspective de exploatare interesante.

Rocile de constructii reprezentate de roci vulcanice de natura porfirica si granite sunt prelucrate in vederea obtinerii de cribluri si nisip .Sunt exploatate porfirele din dealul Consul, Carjelari si Camena ;granitele din zona Macin ,Turcoaia , Cerna . Calcarele sunt exploatate ca roci de constructii in carierele Zebil, Bididia ,Trei Fantani, Malcoci Sud. Calcarele dolomitice de <la Mahmudia sunt exploatate pentru Sidex Galati.

Ca roci ornamentale se exploateaza calcare grezoase de la Baschioi, calcare dolomitice de la Mahmudia, Carjelari si Codru Babadag.

Din zona Colinele Niculitel se exploateaza roci bazice, utilizate in lucrari de constructie de drumuri si cai ferate ;

La sud de localitatea Revarsarea s-au deschis noi fronturi de cariera, pentru exploatarea diabazului

Pentru nevoile locale mai sunt exploatate multe alte categorii de roci din perimetrele consiliilor locale de pe teritoriul judetului : Nalbant Ciucurova.

RADIOACTIVITATEA

Reteaua de supraveghere a radioactivitatii mediului din judetul Tulcea

Reteaua de supraveghere a radioactivitatii mediului din judetul Tulcea face parte din Reteaua Nationala de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului ( RNSRM ) componenta a sistemului integrat de supraveghere a poluarii mediului pe teritoriul Romaniei, din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

In judetul Tulcea functioneaza doua statii de radioactivitate ,in cadrul Agentiei de Protectia Mediului, amplasate in Tulcea si Sfantu Gheorghe delta, ambele efectuand masuratori de radioactivitate beta globala pentru toti factorii de mediu, calcule de concentratii ale izotopilor naturali radon si toron, cat si supravegherea dozelor gamma absorbite in aer.

Statiile de radioactivitate din judetul Tulcea deruleaza un program standard de supraveghere a radioactivitatii mediului de 11 ore /zi, acest program asigurand supravegherea la nivelul judetului in scopul detectarii cresterii nivelelor de radioactivitate in mediu si realizarii avertizarii, respectiv alarmarii factorilor de decizie . In anul 2007, a fost montata o statie automata de doza gamma si fenomene meteo. Aceasta statie masoara valoarea echivalentului dozei gamma.

Debitul dozei gamma in aer

Masuratorile debitului dozei gamma externa absorbita la 1 metru de la suprafata solului sunt efectuate zilnic , in cadrul programului standard de lucru al Statiei RA Tulcea si RA Sfantu Gheorghe de 11 ore/zi , prin citiri orare . In continuare este prezentata evolutia debitului dozei gamma externa in anul 2007.

Debitul dozei gamma in aer - RA Tulcea - 2007

Debitul dozei gamma in aer - RA Sf. Gheorghe - 2007

Pentru masuratorile debitului dozei gamma externa absorbita efectuate conform programului standard, valorile medii lunare s-au situat sub limita de atentionare de 0.250 Gy/h stabilita prin legislatia in vigoare (Ordinul Ministrului MAPM nr. 338/2002). Valoarea maxima anuala a debitului dozei gamma externa a fost de 0,129 uGy/h (09.10.2007) pentru RA Tulcea si de 0.116 uGy/h (15.12.2007) pentru RA Sf. Gheorghe.

Evolutia in perioada 2003-2007 a valorilor medii si maxime de doza gamma externa, pentru cele doua statii de radioactivitate din judetul Tulcea: Statia Tulcea si statia Sfantu Gheorghe este prezentata in tabelele urmatoare

Valori mediii si maxime ale dozei gamma in perioada 2003-2007, Statia RA Tulcea

Anul

Valoarea Medie

Valoarea maxima

Limita de atentionare

0,250 Gy/h

Tabel: Valori mediii si maxime ale dozei gamma in perioada 2003-2006, Statia RA Sfantu Gheorghe

Anul

Valoarea Medie

Valoarea maxima

Limita de atentionare

0,250 Gy/h

Sintetic, situatia radioactivitatii mediului in judetul in anul 2007 Tulcea se prezinta astfel :

Factor de mediu

Nivel atentionare

Tulcea

Sf. Gheorghe

Val.medie

Val.maxima

Val.medie

Val. maxima

Aer

10 Bq/mc

Depuneri

200 Bq/ mp*zi

Dunare

2 Bq/l

Potabila

2 Bq/l

Sol

Vegetatie

Doza Gamma

0.25 uGy/h

Pe parcursul anului 2007 , in judetul Tulcea , nu s-au inregistrat depasiri ale limitelor operationale de avertizare / alarmare si nu s-au inregistrat evenimente de contaminare radioactiva a mediului.

BIBLIOGRAFIE : DATELE DE MAI SUS FAC PARTE DIN STAREA MEDIULUI 2007 FIIND OBTINUTE DE LA AGENTIA DE PROTECTIA MEDIULUI - TULCEA.

Valorile de radioactivitate sunt culese chiar din cadrul laboratorului de radioactivitate Tulcea, unde studenta isi desfasoara in prezent activitatea .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4418
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved