Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Consideratii despre centralele mareo-motrice

geografie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Consideratii despre centralele mareo-motrice

Cel mai evident beneficiu al unei centrale electrice care foloseste energia mareeelor il reprezinta costurile reduse in comparatie cu o centrala electrica termica care utilizeaza combustibili fosili sau izotopi radio activi. Desi costurile initiale de constructie a unei centrale mareo-motrice pot fi mai ridicate , nu vor urma facturi de plata a combustibilului. Un dezavantaj il constituie periodicitatea mareelor. Curentul electric ar putea fi generat doar pe o portiune a zilei. Oamenii lucreaza dupa o perioada solara, mareele se produc dupa o perioada lunara, deci energia obtinuta de la o centrala mareo-motrica ar fi accesibila doar la jumatate din timpul in care este necesara.Pentru a contracara acest inconveninet energia ar trebui distribuita intr-un loc pe Pamant unde este nevoie de ea, acest loc poate fi la o distanta foarte mare, derivand intr-o problema costisitoare de transmitere . Alternativ, energia poate fi stocata, dar prezinta o mare si costisitoare problema tehnica.
Pentru a genera electricitate turbinele (generatoarele) trebuiesc sa functioneze la o viteza constanta, ceea ce este dificil, tinand cont de fluxul variabil al curentilor mareici in doua directii, aceasta face sa fie nevoie de un anumit model, care sa permita atat apei care avanseaza cat si celei care se retrage sa roteasca palele turbinei. Un alt dezavantaj este ca folosirea apelor din apropierea tarmurilor pentru a construi o centrala mareo-motrica va avea efecte nedorite asupra mediului rezultate din modificarea curentilor. Va interveni asupra modalitatilor traditionale de a utiliza apele din apropiarea tarmurilor, precum transportul si pescuitul.

Folosirea puterii mareelor ca sursa regenerabila de energie a castigat teren in ultimii ani datorita inexistentei unor combustibili fosili ieftini si a intelegerii ca acesti combustibili fosili la un moment se vor sfarsi. Chiar daca centrale-mareo motrice vor fi sau nu construite la o sacara mai mare, aceasta potentiala sursa de energie va primi probabil o atentie marita pe masura ce costul generarii energiei electrice prin mijloace conventionale creste. Exista in intreaga lume zone in care potentialul realizarii unor centrale mareo-motrice este ridicat (fig 1-19).

Figura 1-19

Zone cu un potential ridicat pentr o generatie de centrale-mareo motrice.

Exista 21 de locatii in toata lumea unde inaltimile mareelor sunt suficient de mari pentru a putea genera electricitae. Daca exista o suprafata intinsa pentru a stoca apa in spatele unui baraj si o inaltime a mareelor de 3 m este suficient. Daca suprafata de stocare a apei este mai mica sunt necesare inaltimi mai mari ale mareelor.

Crestele mareelor

Chenarul 1-1

O creasta de maree este un zid de apa care se inainteaza pe anumite rauri aflate sunb nivelul marii, din cauza venirii fluxului. Crestele mareelor se formeaza o data cu venirea fluxului ce intra pe cursul unui rau, formand o panta datorita rezistentei la inaintarea fluxului a raului, care isi are cursul in directi e opusa (fig 9C).Astfel rezulta o creasta de maree care poate atinge inatlimi de peste 5 metri si viteze de 22 km pe ora mai repede decat are putea un om sa alerge, indiferent de lungime- si cateodata prind oameni care se aventureaza pe platouri in timpul refluxului.Conditiile necesare pentru dezvoltatrea acestor creste include o inaltime mare a mareei si un rau cu deschidere la mare al carui curs se afla sub nivelul marii. Cand se formeaza inaltimi mari ale mareelor creste posibilitatea formarii unor creste mari. Desi crestele mareelor nu ating marimea unor valuri din zona de surf, pe ele s-a putut practica caest sport. Avantajul in comparatie cu un val oceanic este ca soprtivul poate face o plimbare foarte mare in timp ce creasta mareei poate inainta pe cursul raului pe o distanta de cativa km. Din neferericire, doua creste succesive se petrec cam la o jumatate de zi distanta una fata de cealalta, deoarece ele se produc o data cu venirea fluxului si fluxul se formeaza de doua ori pe zi.

Raul Amazon poseda, probail, cel mai lung estuar care este afectat de mareele oceanice. Fluxul poate fi masurat la 800 de km de la gura de varsare a raului, desi efectele sunt mici pe aceasta distanta. Crestele mareelor in apropierea gurii de varsare a Amazonului pot avea o inaltime de pana la 5m si sunt numite de localnici pororocas (cascade). Mai sunt si alte rauri afectate de astfel de creste cu inaltimi notabile, dintre acestea amintim : raul Chintang din China, unde se intalnesc cele mai mari creste ale mareelor, ce deseori ating 8 m inaltime; raul Petitcodiac, in New Brunswick, Canada; Sena din Franta, Trent din Anglia; Cook Inlet in apropierea Anchorage, Alaska, unde este intalnita cea mai mare creasta din S.U.A.

Pare logic ca din momnet ce mareea are cea mai mare inaltime in golful Fundy, ar trebui sa aiba si cea mai mare creasta. Dar aceasta atinge rareori o inaltime de 1 m, in mare masura datorita faptului ca golful este foarte larg., cu toate acestea mersul cu caiacul pe creasta mareei este avansat ca atractie pentru turisti. (fig 9E)

Fig 9D Creasta unei marei in apropiere de golful Chignecto, New Brunswick, Canada


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5604
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site