CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Everest
Varful Everest este
cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8848 m deasupra
nivelului marii. Se afla in Muntii Himalaya,
pe granita dintre
In 1808, guvernul britanic a initiat Marele studiu trigonometric al Indiei, cu
scopul de a determina pozitia si numele celor mai inalti
munti din lume. Incepand cu sudul Indiei, echipele de geodezi au avansat
treptat spre nord folosind, pentru a masura cat mai precis posibil
altitudinile, teodolite uriase care cantareau 500 kg si care
trebuia sa fie duse fiecare de cate 12 oameni. Ei au ajuns la poalele
muntilor Himalaya la inceputul anilor 1830, dar Nepalul nu a permis
intrarea britanicilor in
Britanicii au fost obligati
sa-si continue observatiile din Terai, o regiune la sud de
Cu toate acestea, in 1847,
britanicii au insistat si au initiat unele observatii detaliate
ale varfurilor din
In 1849, Waugh l-a trimis pe James Nicolson in zona. Nicolson a reusit sa faca doua observatii din Jirol, de la 190 km distanta. Nicolson a luat apoi cel mai mare teodolit si s-a indreptat spre est, efectuand peste 30 de observatii din cinci pozitii diferite, cea mai apropiata fiind la 174 km distanta de varf.
Nicolson s-a retras in
In 1852, la cartierul general al
geodezilor din Dehradun, Radhanath Sikdar, un matematician si geodez
indian din Bengal, a fost primul care a identificat Everest ca fiind cel mai
inalt varf din lume, folosind calcule trigonometrice pe baza
masuratorilor lui Nicolson. Un anunt oficial asupra faptului
ca Varful XV este cel mai inalt a fost amanat timp de cativa ani,
timp in care calculele au fost verificate in mod repetat. Waugh a inceput
sa lucreze pe datele lui Nicolson in 1854, si, impreuna cu
echipa sa, a petrecut aproape 2 ani lucrand la calcule, incercand sa
trateze problemele refractiei luminii, presiunii atmosferice, si
temperaturii aerului de-a lungul marilor distante de la care s-au
facut observatiile. In cele din urma, in martie 1856 a anuntat rezultatele intr-o scrisoare adresata
adjunctului sau din
Odata
calculata inaltimea, urmatoarea problema a fost
identificarea unei denumiri a varfului. Politica studiului era aceea de
a pastra numele locale daca acest lucru este
posibil (de exemplu, Kangchenjunga si
Everest este
muntele al carui varf se afla la cea mai mare distanta de
nivelul marii. Cativa alti munti sunt
uneori numiti "cel mai inalt munte din lume" pe diferite criterii.
Mauna Kea din
In functie de acelasi
criteriu, inaltimea de la baza la varf, Varful McKinley, din
Varful Chimborazo din
Everest are
doua trasee principale, creasta de sud-est dinspre
Cee mai multe tentative de escaladare au loc in luna mai, inainte de anotimpul musonic de vara. Odata cu apropierea anotimpului musonic, o schimbare in curentul jet il impinge inspre nord, reducand vitezele medii ale vantului in zonele superioare ale muntelui. Se fac incercari uneori si dupa musoni, in septembrie si octombrie, cand curentul jet este din nou impins temporar spre nord, dar atunci zapada depusa de musoni si vremea mai instabila fac escaladarile mai dificile.
Ascensiunea pe
creasta sud-estica incepe cu drumul pana la Tabara de Baza
aflata la 5.380 m altitudine la sud de Everest, in
Alpinistii petrec apoi cateva saptamani in tabara de baza, obisnuindu-se cu altitudinea. In acest timp, serpasii, impreuna cu unii membri ai expeditiei, instaleaza scari si franghii in caderea de gheata Khumbu. Seracurile, crevasele si blocurile de gheata instabile fac din aceasta zona una dintre cele mai periculoase sectoare ale traseului. Multi alpinisti si serpasi au murit acolo. Pentru a reduce riscul, alpinistii isi incep ascensiunea cu mult inaintea rasaritului soarelui, cand temperaturile de inghet lipesc blocurile de gheata intre ele. Deasupra caderii de gheata se afla Tabara I la 6.065 m altitudine.
De la Tabara I, alpinistii avanseaza spre Valea de Vest (in engleza Western Cwm) pana la baza crestei Lhotse, unde se stabileste Tabara II sau Tabara de Baza Avansata la 6.500 m. Valea de Vest este o vale glaciara relativ plata si care urca usor, marcata in partea centrala de crevase laterale uriase, care impiedica accesul direct la zonele mai inalte. Alpinistii sunt obligati sa traverseze mai departe pe partea dreapta pe langa baza muntelui Nuptse pana la o trecere ingusta numita "coltul Nuptse". Valea de Vest se mai numeste si "Valea Linistii", topografia zonei protejand-o de vant. Altitudinea ridicata combinata cu o zi senina, fara vant pot face traversarea Valea de Vest dificila pentru alpinisti din cauza caldurii.
De la Tabara Avansata, alpinistii urca pe creasta Lhotse pe franghii fixe pana la Tabara III, aflata pe o terasa ingusta la 7.470 m. De acolo, mai sunt 500 de metri pana la Tabara IV pe Pasul de Sud la 7.920 m. De la Tabara III la Tabara IV, alpinistii au doua probleme in plus: Pintenul Geneva si Banda Galbena. Pintenul Geneva este o portiune de stanca neagra botezata in 1952 de o expeditie elvetiana. Franghiile fixe ii ajuta pe alpinisti sa traverseze rapid aceasta banda de stanca acoperita cu zapada. Banda Galbena este o sectiune de marmura, filit, si semisist, a carei traversare necesita aproximativ 100 de metri de franghie.
Pe Pasul de Sud, alpinistii intra in "zona mortii". Ei au, de regula, doar doua sau trei zile timp de petrecut la aceasta altitudine pentru a face incercari de a ajunge in varf. Vremea senina si vanturile slabe sunt factori esentiali pentru decizia de a face o tentativa de cucerire a varfului. Daca vremea nu este favorabila in aceste cateva zile, alpinistii trebuie sa coboare, de multe ori pana inapoi la Tabara de Baza.
Imagine din Tabara de Baza de pe creasta de sud a Everestului. Spre stanga se poate vedea caderea de gheata Khumbu. In centru sunt ramasitele unui elicopter prabusit in 2003.
De la Tabara IV, alpinistii incep sa urce spre varf pe la miezul noptii, cu speranta de a ajunge la varf (la inca 1.000 metri altitudine mai sus) in 10-12 ore. Intai se ajunge la "Balcon" la 8.400 m, o mica platforma unde se pot odihni privind spre varfurile dinspre sud si est la lumina soarelui care rasare. Continuand urcarea pe creasta, urmeaza o serie de trepte de piatra care de regula forteaza alpinistii sa mearga spre est prin zapada pana la brau, intr-o zona cu mare pericol de avalansa. La 8.750 m, un mic dom de gheata si zapada marcheaza Varful de Sud.
De la Varful de Sud, alpinistii urmeaza creasta ingusta de sud-est de-a lungul a ceea ce este cunoscut sub numele de "trecerea stresinei". Aceasta este cea mai periculoasa sectiune a ascensiunii, un singur pas gresit putand sa aiba ca rezultat o cadere de 2.400 m pe versantul sudic sau de 3.050 m pe versantul Kangshung. La capatul acestei treceri se afla un perete de stanca de 12 m, denumit "Treapta Hillary" la 8.760 m.
Hillary si Tenzing au fost primii care au escaladat acest perete si au facut acest lucru cu un echipament primitiv de catarare pe gheata, fara franghii fixe. Astazi, alpinistii urca treapta cu franghii fixe instalate dinainte de serpasi. Odata trecuti de acest perete, urmeaza o urcare relativ usoara spre varf pe pante de zapada cu inclinatii moderate. Intrucat din ce in ce mai multi oameni urca pe munte in ultimii ani, Treapta a devenit adesea un loc aglomerat, alpinistii trebuind sa astepte perioade semnificative de timp sa le vina randul la franghii, ducand la probleme in urcarea si coborarea eficienta pe munte. Dupa Treapta Hillary, alpinistii trebuie sa traverseze o sectiune pietroasa cu o multitudine de franghii fixe, sectiune ce poate fi dificila pe vreme rea. Alpinistii stau de obicei mai putin de o jumatate de ora pe "acoperisul lumii" deoarece trebuie sa coboare la Tabara IV inainte de a se intuneca, vremea se poate inrautati dupa amiaza, sau se golesc rezervoarele cu oxigen.
Traseul de pe creasta de nord-est
incepe din partea de nord a Everestului, in
La altitudini inalte, exista putine forme de viata care se pot adapta la conditiile climatice extreme. Euophrys omnisuperstes, un paianjen minuscul, a fost descoperit pana la altitudini de 6.700 m. Aceste fiinte traiesc in crevase, hranindu-se cu insecte inghetate aduse de vant. Este posibil sa existe forme de viata microscopice la altitudini si mai mari. Pasari, cum ar fi gasca cu capul vargat, au fost gasite zburand la altitudini mari in zona muntelui, iar altele, cum ar fi corbul au fost vazute chiar pe Pasul Sudic (7.920 m),hranindu-se cu resturi de mancare sau chiar cu cadavre, ramase in urma expeditiilor.
Geologii au impartit rocile ce compun Everestul in trei unitati, numite 'formatiuni'.Fiecare din aceste formatiuni sunt despartite una de alta de falii, de-a lungul carora au fost presate una de cealalta. De la varful Everest pana la baza, aceste roci reprezinta Formatiunea Qomolangma, Formatiunea Pasul Nordic, si Formatiunea Rongbuk.
De la varf pana la inceputul Bandei Galbene, la aproximativ 8.600 m peste nivelul marii, varful Everestului consta din Formatiunea Qomolangma, denumita si Formatiunea Everest sau Formatiunea Jolmo Lungama. Ea consta din calcar paralel laminat si sedimentat, alb sau cenusiu-deschis, cu straturi de dolomit recristalizat, si cu lame argiloase si din silt. Gansser a raportat gasirea de fragmente vizivile de crinoide in aceste calcare. Analizele petrografice ale probelor din acest calcar ordovician din apropierea varfului au aratat ca acestea sunt compuse din pastile de carbonati si resturi fin fragmentate de trilobiti, crinoide, si ostracode. Alte probe fusesera atat de puternic dezmembrate si recristalizate incat nu au putut fi determinate componentele lor initiale. Formatiunea Qomolangma este divizata de cateva falii cu unghi mare care se termina la falia de unghi scazut, Falia Qomolangma. Aceasta falie o separa de Banda Galbena de dedesubt. Ultimii cinci metri din partea inferioara a Formatiunii Qomolangma, chiar de deasupra faliei, sunt puternic deformati.
Grosul Everestului, intre 7.000 si 8.600 m, consta din Formatiunea Pasul Nordic, a carei parte superioara o formeaza Banda Galbena, intre 8.200-8.600 m. Banda galbena consta din straturi intercalate de marmura, de o culoare bruna-galbuie, precum si din filit si semisist. Analiza petrografica a marmurei colectate de la aproximativ 8.300 m a aratat ca ea consta, in proportie de 5%, din urme de schelete de crinoide recristalizate. Cei cinci metri ai Benzii Galbene aflati langa Falia Qomolangma sunt puternic deformati. Un strat de 5-40 cm grosime de breccia o separa de Formatiunea Qomolangma.
Restul Formatiunii Pasul
Nordic, expusa intre 7.000 si 8.200 m pe Everest, consta din
straturi de sist, filit si marmura. Intre 7.600 si 8.200 m, Formatiunea Pasul Nordic consta din
filit biotit-cuart si filit clorit-biotit intercalate cu
cantitati minor de sist biotit-sericit-cuart. Intre 7.000-7.600 m, partea inferioara a Formatiunii
Pasul Nordic consta din sist cuart-biotit intercalat cu
sist epidot-cuart, sist biotit-calcit-cuart, si
straturi subtiri de marmura cuartoasa. Aceste roci
metamorfice par a fi rezultate din metamorfismul unor flisuri marine
compuse sau sedimentate, lut, gresie argiloasa, gresie calcaroasa,
grauwacke, si gresie nisipoasa. Baza Formatiunii Pasul Nordic este o falie numita "Falia
Sub 7.000 m, Formatiunea Rongbuk formeaza baza Everestului. Ea consta din sist silminit-K-feldspat si gneiss cu numeroase silluri si dike-uri de leucogranit cu grosimi de la un cm la 1.500 m.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2557
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved