Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Filanda - Lacurile Finlandeze, Litoralul Finlandez

geografie+ Font mai mare | - Font mai micC.) Filanda: este asezat in extremitatea estica a Europei de Nord, ocupand o suprafata de 338127 kmp, in plina zona a padurii boreale de conifere (60% din teritoriu), care impreuna cu lacurile dau o nota specifica a peisajului filandez, dar si principala resursa a tarii.Cadrul natural are  in cea mai mare parte, aspectul unor podisuri joase si ondulate punctate de maguri izolate, cu o diversitate de forme glaciare care alaturi de Muntii Scandinaviei si regiunea de litoral ii dau o mare varietate peisagistica si un deosebit interes turistic.

Dominant este peisajul lacustru (10% din suprafata tarii), cu o extindere maxima in centrul Filandei, exista peste 60 de mii lacuri (Saimaa 4400kmp, Inari 1000kmp), ceea ce face improprie denumirea de "Tara celor 1000 de lacuri". Multe dintre ele sunt amenajate si legate prin canale.

Clima este temperat- continetala in partea de sud, iar in Laponia septentrionala este polara, aspra cu ierni geroase si indelungate si veri racoroase cu o perioada de vegetatie de numai 120-130 de zile pe an.("Tara Noptilor si a Zilelor Polare")

Finlanda a fost populat de triburi fino-ugrice, astazi populatia se ridica peste 5 milioane de locuitori, capitala Helsinki, limba oficiala: filandeza si suedeza. Populatie cu o economie dezvoltata, profilata pe industria de prelucrare a lemnului, energetica si cresterea animalelor.

Se individualizeaza 3 areale geografice si turistice:

a.)      Litoralul Finlandez: este cel mai dezvoltat economic, cu popultia cea mai mare si cu principalele orase industriale, comerciale, culturale si turistice.

Helsinki (900 de mii locuitori), port important, capitala tarii, flancat din 3 parti de ape, pastreza urmele unei arhitecturi medievale in cateva monumente, ce-l scoate in evidenta sunt eleganta edificiilor in stil Empiric, concentrate in Piata Senatului, vechea fortareata Suomenlinna ridicat in anul 1748. Monumentul compozitorului Sibelius, Catedrala Kalevala, Muzeul National, stadionul olimpic, numeroase parcuri, gradina zoologica (cea mai veche din Europa-1889) cu animale si pasari de pe toate continetrele.

Turku: fosta capitala a tarii, asezat pe cel mai mare arhipeleag de pe insule din tara, intr-un cadru de un deosebit pitoresc, care imbina vestigiile trecutului cu realizarile prezentului. Se impun: catedrale, castelul Turku, numeroase muzee si parcuri.

Naantali: orasel langa Turku, de un deosebit pitoresc dat atat de cadrul natural, cat mai ales de multimea casutelor din lemn (un adevarat muzeu al satului) si de prezenta unor monumente medievale.

b.)     Lacurile Finlandeze: cea mai reprezentativa regiune a tarii, inclusiv turistica, cu caracter tipice ale vietii economice si culturale finlandeze, o zona de mare atractie turistica si cu activitate economica axata pe prelucrarea lemnului. Tampere: este un oras vestit pentru competitiile sportive internationale de caiac-canoe, teatrele in aer liber si amfiteatrese pivontant-rotativ, unicat mondial.

c.)       Finlanda de nord- Laponia: regiune in plina dezvoltare, cu orase industriale: Oulu, Kemi si Romaniemi, care atrag un numar mare de turisti prin frumusetea cadrului natural. Romaniemi: capitala Laponiei, asezat pe Cercul Polar, este unul din punctele de atractie ale nordului, aflandu-se chiar sub Steaua Polara.

Laponia ocupa zona arctica a Europei Nordice, desfasurandu-se pe teritoriul Suediei, Norvegiei, Finlandei si Rusiei. Locuitorii laponezi se infratesc cu renul, animalul care este pentru ei insisi viata- asigurandu-le hrana, imbracaminte, unelte de munca etc. Prin modul lor de viata reprezinta un deosebit interes tusictic.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale, de odihna, recreere.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2902
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved