Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Ghetarii - caracteristici

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Ghetarii - caracteristici
Ghetarii reprezinta volume de gheata insemnate aflate la latitudini mari (polare) sau in munti la altitudini ridicate, acolo unde temperaturile pozitive se produc rar si nu determina topirea lor, iar precipitatiile dominant solide le asigura cresterea masei.
in general desfasurarea lor este conditionata de limita zapezilor vesnice, adica de acea valoare de latitudine sau de inaltime dincolo de care zapada se pastreaza multianual, ea transformandu-se in timp in gheata. Dar, o serie de conditii locale sau regionale pot face ca masa de gheata pe anumite directii sa coboare sub aceasta valoare (la ghetarii cu volume insemnate de gheata rezultate dintr-un aport insemnat de precipitatii) sau sa se afle cu mult deasupra pozitiei acestei limite (relief cu pante foarte mari care nu permit acumularea zapezii sau regiuni cu precipitatii reduse).
Ghetarii se intalnesc frecvent la latitudini mai mari de 600, la care se adauga petece pe unele creste alpine dezvoltate in zonele temperate si in zona calda (ex. in Anzi, Kenya etc.). Spre exemplu, in zona ecuatoriala limita altitudinala se afla intre 4600 si 5000 m, la tropice depaseste 5000 m, in zonele temperate se afla la 3000 m (in cea nordica) si 1500 (in cea sudica), la Cercul polar in jur de 1000 m de unde scade treptat la 500 m. Diversele estimari privind suprafata totala actuala acoperita de ghetari variaza intre 14 si 16,5 mil. km2; frecvent este indicata valoarea de 15.861.766 km2. Dupa V.M. Kotleakov, 1984, ei reprezinta in Antarctica: -13.979.000 km2, Arctica (calota si ghetarii din insule); -2.044.250 km2, Europa -19.180 km2, Asia; -118.355 km2, America de Nord; - 123.700 km2, America de Sud 32.300 km2, Africa si Oceania 845 km2 (fig 30).
in aceste valori sunt inclusi atat ghetarii care se intind pe suprafata uscatului sub forma de platose intinse (calote glaciare) sau ghetari montani, dar si masa de gheata care se formeaza din apa marilor situate la latitudini foarte mari (ex. packul arctic, banchiza antarctica etc.). Relieful glaciar este legat insa numai de actiunea celor aflati pe uscat.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1808
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved