CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
INUNDATII
Prezentare
Inundatiile pot fi prevazute, cu exceptia celor instantanee, care se manifesta similar spargerii unui baraj. Astfel, acest tip de dezastru este precedat, de obicei, de intervale mari de prevenire. In functie de amploarea lor, inundatiile pot distruge imobile, poduri si recolte, pot ucide oameni, animale domestice si fauna.
Sprijinul oferit populatiei afectate de inundatii de catre serviciile specializate ale autoritatilor si de voluntari ai Crucii Rosii inca din primele ore de la producerea dezastrului are ca obiective principale, intr-o prima faza, salvarea vietii oamenilor aflati in conditii de risc maxim prin actiuni de evacuare din zonele izolate/periculoase, acordarea primului ajutor si a serviciilor de asistenta de baza, si, in masura posibilului, salvarea bunurilor materiale ale acestora. In faza urmatoare, se actioneaza pentru asigurarea asistentei victimelor in ceea ce priveste accesul la apa potabila, alimente de baza, adapost, salubritate, ingrijiri medicale de baza, prevenirea aparitiei si raspandirii epidemiilor.
Coordonarea operatiunilor de interventie pentru limitarea consecintelor inundatiilor reprezinta o provocare specifica pentru serviciile de urgenta, deoarece, uneori, sunt acoperite de apa arii vaste de pamant, facand coordonarea foarte dificila. In aceste conditii, organizarea logisticii, transportului si distributiei ajutoarelor este dificila, cu atat mai mult cu cat, adesea, este deteriorata si infrastructura locala.
Inundatiile ce se produc instantaneu (ruperea unui baraj/dig sau ploaia torentiala cu cantitate mare de apa pe unitatea de timp si suprafata) sunt provocate de volume extreme de apa ce apar brusc si curg rapid, acoperind mari suprafete. Datorita instalarii lor rapide, inundatiile instantanee sunt dificil de prevazut si le ofera oamenilor putin timp pentru a scapa in locuri mai inalte si a lua cu ei apa potabila, alimente, imbracaminte groasa, mijloace de comunicare si alte articole esentiale pentru asigurarea supravietuirii.
De obicei, dupa inundatii urmeaza doua faze. In timpul primei faze oamenii se aglomereaza pe zonele inalte si sigure, impreuna cu animalele domestice. Spre aceste zone se refugiaza insa si animalele salbatice, fapt ce poate pune in pericol sanatatea si viata oamenilor. In aceste locuri, apa de baut este deseori greu de gasit, iar salubritatea mediului nu poate fi asigurata.
In timpul celei de-a doua faze, o data cu inceperea retragerii apei, oamenii revin la casele lor. Aceasta faza reprezinta deseori un proces prelungit (anumite zone se usuca mai incet decat altele). Odata ajunsi acasa, oamenii trebuie sa faca fata unor dificultati legate de distrugerea sau afectarea sistemelor de alimentare cu apa, a fantanilor ce necesita reabilitarea, curatarea si dezinfectarea.
Dupa producerea inundatiei pot aparea riscurile izbucnirii unor epidemii, cele mai probabile fiind bolile infectioase cu transmitere hidrica (holera, hepatita A).
Dezastre colaterale ce pot fi cauzate de ploi puternice si inundatii:
Cedari de baraje/diguri - pot fi provocate de o constructie defectuoasa sau de deplasarea fundatiei barajului in urma unui cutremur sau a unor foraje efectuate in apropiere. Barajele/digurile construite din pamant sunt mai predispuse sa cedeze cand ploile excesive umplu rezervorul peste cota de atentie sau pana la refuz. Apa excedentara se revarsa in acest caz peste baraj, erodandu-l treptat si taind canale adanci in el. Acestea slabesc intreaga structura care, prin urmare, poate ceda complet. Rezultatul cedarii unui baraj sau ruperea unui dig este eliberarea brusca a unor cantitati mari de apa care matura totul in cale pe o suprafata intinsa, cauzand multe decese si accidentari.
Alunecari de teren - reprezinta alunecarea unor straturi de pamant aflate la suprafata solului peste cele de dedesubt sau desprinderea unor bucati masive de sol si pietre. Alunecarile de teren sunt provocate si se asociaza de cele mai multe ori cu alte dezastre cum ar fi furtunile locale puternice si inundatiile provocate de rauri, defrisari masive, caderi de ploi abundente, topirea brusca a zapezii, eroziunea solului sau cutremure, putand, de asemenea, sa se produca in zone aflate sub un strat gros de zapada.
Ce sa faceti inainte de inundatie
Inundatiile pot sa apara oricand si oriunde. Exista multe zone predispuse la inundatii pe tot cuprinsul tarii, avand diferite nivele de risc. Inundatiile pot afecta pe oricine!
Identificati barajele existente in zona in care locuiti si determinati daca ele reprezinta un potential pericol pentru dvs.
Cumparati un aparat de radio alimentat cu baterii si seturi de baterii de rezerva, pentru a putea afla oricand, chiar si dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica, toate notificarile legate de inundatii emise de autoritati.
Afisati numerele de telefon ale serviciilor de urgenta langa telefon. Invatati copiii sa sune la 112.
Fiti pregatit pentru evacuare. Familiarizati-va cu rutele de evacuare din comunitatea dvs. si aflati unde puteti gasi zone inalte. Planificati si exersati cu familia dvs. o ruta de evacuare in caz inundatii.
Discutati cu familia despre inundatii. Planificati un loc de intalnire pentru membrii familiei, in eventualitatea in care sunteti separati in cazul unui dezastru si nu va puteti intoarce acasa. Stabiliti o persoana de contact din afara localitatii la care vor suna toti membrii familiei pentru a anunta ca sunt nevatamati. Asigurati-va ca toti membrii familiei cunosc numele, adresa si numarul de telefon al persoanei de contact.
Determinati cum i-ati putea ajuta pe alti membri de familie care locuiesc separat, dar care ar putea avea nevoie de ajutorul dvs. in cazul unei inundatii. Determinati orice nevoie speciala pe care ar putea s-o aiba vecinii dvs.
Pregatiti-va sa supravietuiti pe cont propriu pentru cel putin trei zile. Alcatuiti un set de provizii pentru dezastre. Pastrati si improspatati un stoc de alimente si de apa potabila suplimentara.
Evitati sa construiti in zone predispuse la inundatii, exceptand cazul in care o faceti pentru a va suprainalta locuinta si a-i intari structura de rezistenta.
Nu construiti fara obtinerea tuturor autorizatiilor legale. Fiecare autorizatie are un temei bine determinat.
Cumparati si instalati pompe de apa, pe care sa le puteti alimenta si de la generatoare de rezerva in cazul intreruperii curentului.
Amplasati centralele, boilerele si panourile electrice la etajele superioare sau in pod daca exista riscul sa fie acoperite de ape. Daca acestea se afla la parter, ar trebui sa se afle cu cel putin 30 cm peste limita de inundatie stabilita in proiectul imobilului, iar peretii sau suportul pe care sunt montate sa fie din beton.
Angajati un electrician autorizat care sa mute componentele retelei electrice a casei (intrerupatoare, prize, doze si cabluri) cu cel putin 30 cm peste limita de inundatie proiectata la locuinta dvs.
Instalati supape de siguranta (anti-retur) pe conductele de canalizare, pentru ca in caz de inundatii apa sa nu poata patrunde prin acestea in locuinta dvs.
Construiti bariere pentru a impiedica apa sa ajunga in cladire.
Izolati peretii fundatiilor cu materiale hidroizolante, pentru a preveni infiltrarea si erodarea de catre apa a structurii de rezistenta a imobilelor.
Contactati agentiile locale insarcinate cu siguranta constructiilor si managementul dezastrelor pentru mai multe informatii.
Ce sa faceti in timpul unei inundatii
Fiti constient de riscul unei inundatii instantanee. Daca exista o sansa oricat de mica de aparitie a unei inundatii instantanee, gasiti modalitatea de a va muta cat mai repede intr-o zona mai inalta.
In cazul in care sunteti surprins in afara locuintei (pe strazi, in scoli, in parcuri, sali de spectacol, in gari, autogari, magazine, alte locuri), este necesar sa respectati cu strictete comunicarile primite si sa va indreptati spre locurile de refugiu cele mai apropiate.
Memorati cursurile de apa, canalele de scurgere si alte zone despre care se stie ca pot fi inundate brusc. Inundatii instantanee pot aparea in astfel de zone chiar si fara semne prevestitoare tipice, cum ar fi nori de ploaie sau ploi abundente.
Daca autoritatile locale emit o alerta de inundatii, pregatiti-va de evacuare:
Ce sa faceti dupa inundatie
Evitati apa provenita din inundatie. Aceasta poate fi contaminata cu petrol, benzina sau diverse deseuri din canalizari. De asemenea, apa poate fi incarcata electric datorita unor linii electrice subterane sau cabluri cazute la pamant.
Nu va apropiati de cablurile electrice cazute la pamant si raportati-le imediat companiei de electricitate.
Nu va apropiati de zonele de dezastre stabilite de autoritati, exceptand cazul in care acestea solicita voluntari.
Intoarceti-va acasa doar cand autoritatile considera ca o puteti face in siguranta. Nu intrati in cladiri inconjurate de apa. Fiti extrem de precaut cand intrati in cladiri. Pot exista defecte structurale ascunse, in special la fundatii.
Inainte de a reveni in locuinta dvs., inspectati cladirea si asigurati-va ca nu exista modificari structurale. Nu intrati daca exista posibilitatea ca imobilul sa se prabuseasca.
Cand reveniti in locuinta dvs., nu folositi chibrituri, brichete sau alte obiecte ce produc o flacara deschisa, deoarece exista posibilitatea sa se fi strans gaz in interior. Daca simtiti miros de gaz sau auziti un suierat, deschideti un geam, parasiti locuinta rapid si sunati compania de gaze de la un vecin.
Pentru siguranta dvs., nu reporniti curentul inainte ca reteaua electrica din locuinta sa fie verificata de catre un electrician autorizat.
Luati in consideratie necesitatile de sanatate si siguranta ale familiei dvs.:
Reparati cat mai curand posibil rezervoarele septice, tevile si conductele de apa si canalizare, fantanile, instalatiile sanitare si de salubritate stricate. Instalatiile sanitare si sistemele de canalizare defecte reprezinta un risc serios pentru sanatate.
CUTREMURE
Prezentare
Un cutremur este reprezentat
de o neasteptata vibratie a pamantului, cauzata de separarea si deplasarea
placilor tectonice sub suprafata pamantului. Cutremurele, in functie de
intensitate, pot avea ca efect prabusirea cladirilor si a podurilor, intreruperea
liniilor de telecomunicatii si de electricitate, producerea incendiilor,
exploziilor si alunecarilor de teren. Cutremurele mai pot cauza, de asemenea,
modificari ale mediului si imense valuri in oceane, asa-numitele tsunami, care
strabat distante mari in apa pana cand lovesc si devasteaza regiunile de coasta
intalnite in cale. Desi stiinta este preocupata in permanenta de perfectionarea
mijloacelor de predictibilitate a seismelor, in prezent, acest fenomen poate fi
anuntat, prin intermediul unei aparaturi sofisticate, cu doar cateva zeci de
secunde inainte de a se produce.
Cativa termeni asociati cutremurelor:
Cutremur - o alunecare sau miscare brusca a unor placi din scoarta pamantului, insotita si urmata de o serie de vibratii.
Replica - un cutremur de intensitate mai mica sau similara, care urmeaza principalului cutremur.
Falie - fisura de-a lungul careia aluneca placile scoartei pamantului - o regiune sensibila unde doua sectiuni ale scoartei sunt separate. In timpul unui cutremur, placile se pot misca de la cativa centimetri pana la un metru.
Epicentru - zona de pe suprafata pamantului aflata deasupra punctului unde a luat nastere cutremurul.
Unde seismice - vibratii care se propaga spre exterior dinspre locul de producere a cutremurelor, cu viteze de cateva mile pe secunda. Aceste vibratii pot zgudui unele cladiri asa de brusc si puternic, incat acestea se pot prabusi.
Ce sa faceti inaintea unui cutremur
Urmatoarele informatii se refera la masurile de pregatire si de siguranta care trebuie luate de catre populatia care traieste in zonele de risc seismic, pentru limitarea consecintelor negative ale unui cutremur. Urmariti si remediati acele lucruri care ar putea deveni periculoase in timpul unui cutremur:
Reparati instalatiile electrice defecte, instalatiile cu gaz care prezinta scurgeri.
Plasati obiectele voluminoase sau grele cat mai aproape de podea, pe rafturi inferioare sau chiar fixate de perete.
Depozitati obiectele din sticla sau alte materiale care se pot sparge usor in dulapuri fixate de perete.
Montati instalatii de iluminat fixate bine de perete.
Verificati si, daca este cazul, reparati sparturile din tencuiala tavanului si a fundatiei. In cazul aparitiei unor probleme legate de structura cladirii, se recomanda sa apelati la experti.
Utilizati garnituri flexibile la tevi, spre a le oferi o anumita flexibilitate pentru a evita astfel eventualele scurgeri de gaze sau de apa. Garniturile flexibile sunt mai rezistente la rupturi.
Aflati de unde si cum se intrerupe curentul electric, gazul sau apa de la principalele intrerupatoare si robinete.
Estimati care sunt punctele slabe ale cladirii si alegeti refugii mai sigure:
Verificati actele privitoare la asigurarea cladirii. Unele pagube pot fi acoperite chiar si fara o asigurare speciala pentru cutremure. Protejati actele importante din cladire.
Ce sa faceti in timpul unui cutremur
Stati inauntru pana cand
miscarea se opreste si este sigur sa iesiti afara.
Multe raniri din timpul unui cutremur se intampla cand oamenii sunt loviti de
obiectele care cad in momentul in care doresc sa intre sau sa iasa din cladiri.
Incetati lucrul, adapostiti-va si asteptati. Limitati-va deplasarile in timpul unui cutremur la cativa pasi, pana la un loc sigur.
Daca in apropiere nu se afla nici o masa sau un birou, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrucisate si asezati-va intr-un colt mai ferit al incaperii.
Daca nu va aflati in vreo cladire, ramaneti afara. Indepartati-va de cladiri, semafoare si de firele electrice.
Daca locuiti intr-un bloc sau in orice alta cladire cu multe nivele luati in considerare urmatoarele:
Daca simtiti cutremurul aflandu-va intr-un vehicul in miscare, opriti cat de repede puteti in conditii sigure si ramaneti in interior. Evitati stationarea in apropierea cladirilor, a copacilor, a pasajelor superioare sau a firelor electrice. Apoi, actionati in mod prudent, tinand cont de posibila deteriorare a drumurilor si a podurilor.
Daca ati ajuns blocat sub daramaturi :
Ce sa faceti dupa un cutremur
Fiti pregatit pentru eventualele replici ale cutremurului. Aceste cutremure secundare sunt de obicei mai putin violente decat primul, dar pot fi suficient de puternice pentru a produce noi pagube structurilor afectate.
Folositi lanterne cu baterii in cazul intreruperii curentului electric. Nu utilizati in interiorul cladirilor dupa un cutremur lumanari, chibrituri sau alte surse de lumina cu flacara deschisa pentru a evita posibilele explozii si incendii cauzate de scurgerile de gaze sau de raspandirea de vapori ai unor substante inflamabile.
Protejati-va talpile in zonele acoperite de praf, moloz sau geamuri sparte.
ALUNECARI DE TEREN
Prezentare
Alunecarile de teren se
produc pretutindeni, avand loc cand mase de piatra, pamant sau noroi se
deplaseaza in jos, pe o panta. Alunecarile de teren pot antrena mase mici sau
mari de pamant si roci si se pot deplasa cu viteze diferite. Sunt declansate de
furtuni, ploi abundente, topirea zapezii, defrisari, cutremure, eruptii vulcanice,
incendii sau prin modificari ale terenului produse de oameni.
Alunecarile de noroi sunt rauri de piatra, pamant si alte materiale saturate cu
apa. Ele iau nastere cand apa se acumuleaza rapid in sol, in timpul ploilor
masive sau in urma topirii bruste a zapezii, transformand pamantul intr-un
torent de noroi si alte materiale. Acestea se pot deplasa rapid in josul pantei
sau prin canale si pot lovi la viteze de avalansa, fara avertisment sau cu un
preaviz foarte scurt. Pot sa se deplaseze cativa kilometri de la sursa,
crescand in marime, antrenand copaci, bucati mari de piatra, masini si alte
materiale din cale.
Ce sa faceti inainte de o alunecare de teren
Contactati autoritatile locale si inspectoratul local pentru situatii de urgenta pentru informatii asupra riscurilor locale legate de alunecarile de teren.
Minimalizati riscurile casnice instaland garnituri flexibile la conducte pentru a evita scurgerile de apa sau de gaz. Garniturile flexibile sunt mai rezistente la rupere. Garniturile de gaze trebuie instalate exclusiv de lucratorii companiei de gaze sau de profesionistii autorizati.
Familiarizati-va cu imprejurimile:
Observati imprejurimile inainte si in timpul furtunilor puternice, care pot mari pericolul unei alunecari de teren.
In timpul alunecarii de teren
Urmariti la radio sau TV buletinele meteo si avertismentele care anunta precipitatii abundente sau extinse pe perioade de mai multe zile.
Evacuati locuinta daca autoritatile locale va impun sau daca considerati necesar.
Daca ramaneti acasa, construiti-va un adapost in cea mai sigura parte a gospodariei iar, in timpul alunecarii de teren evitati sa stati in calea acesteia.
Fiti in alerta cand rafale scurte si intense de ploaie urmeaza dupa ploi masive sau vreme umeda, deoarece acestea maresc riscul alunecarii de teren.
Fiti atent la orice sunet neobisnuit care ar putea indica pamant in miscare, precum copaci rupandu-se sau pietre care se ciocnesc. Un mic torent de noroi care curge sau cade poate preceda alunecari de teren mai mari. Noroiul in miscare poate aluneca rapid si uneori fara avertizare. Puteti auzi o bubuitura slaba care creste in volum, pe masura ce se apropie terenul deplasat.
Daca sunteti langa un rau sau canal, fiti atent la cresterea sau scaderea subita a debitului apei si la schimbarea aspectului apei din limpede in tulbure. Asemenea modificari bruste pot indica activitati de deplasare a terenului in susul apei. Fiti pregatit sa actionati rapid.
Ce sa faceti in timpul unei alunecari de teren
Plecati rapid din calea alunecarii de teren.
Ce sa faceti dupa o alunecare de teren
Stati departe de zona afectata. Poate exista pericolul altor alunecari.
Ajutati vecinii care ar putea avea nevoie de asistenta speciala - familii numeroase, copii, batrani si persoane cu dizabilitati.
Ascultati la radio si TV ultimele buletine informative.
Alunecarile de teren pot fi insotite de alte pericole precum avarierea retelelor electrice, de apa, gaz sau de canalizare si blocarea unor strazi si cai ferate:
Cereti sfatul unui expert pentru evaluarea riscului alunecarilor de teren sau aplicarea unor tehnici corective, pentru a reduce riscul alunecarilor de teren. Un profesionist va poate informa asupra celor mai bune metode de a preveni sau reduce riscul alunecarilor de teren, fara a da nastere la pericole viitoare.
TORNADE
Prezentare
Tornada este o furtuna violenta, caracterizata printr-o spirala, un nor in forma de palnie care, deplasandu-se cu viteza, provoaca distrugeri importante. Este insotita de tunete si fulgere (cateodata este rezultatul unui uragan) si apare atunci cand un strat de aer rece se suprapune peste unul cald, fortand aerul cald sa se ridice imediat. Dezastrul ramas in urma unei tornade este, de fapt, rezultatul vitezei ridicate a vantului si al actiunii distructive a fragmentelor imprastiate de acesta. Anotimpul tornadelor este in general din martie pana in august, desi pot aparea in orice alta perioada a anului. Au tendinta sa se formeze dupa-amiaza si seara: peste 80% din toate tipurile de tornade lovesc intre pranz si miezul noptii.
Alertati de apropierea unei tornade, oamenii trebuie sa se indrepte rapid spre un loc sigur, cunoscut dinainte, in propria locuinta sau in alta parte. Desi s-au facut progrese importante in domeniul previziunilor meteorologice, timpul de avertizare poate fi foarte scurt sau, uneori, este chiar imposibil sa se prevada aparitia unei tornade. Primind si interpretand corect avertismentul dat de autoritati, oamenii isi pot salva viata, adapostindu-se intr-un loc cat mai sigur.
Desi in Romania fenomenul tornadelor, cu tot cortegiul lor devastator, este mai putin frecvent, in ultimii ani, in partea de sud a tarii, au fost consemnate tornade care au produs multa suferinta si pagube importante. De aceea, este bine sa se difuzeze urmatoarele informatii utile.
Ce sa faceti inaintea unei tornade
Planificarea unui traseu de evacuare : contactarea inspectoratului local pentru situatii de urgenta si solicitarea unui plan de pregatire in caz de uragane. Acest plan ar trebui sa includa informatii privind cele mai sigure trasee de evacuare si adaposturile colective apropiate.
Creati conditii speciale pentru animalele de casa.
Aratati-le membrilor familiei cum si cand sa opreasca gazul, curentul electric si apa.
Invatati-va copiii cum si cand sa sune la 112, la politie sau la pompieri si ce radio sa asculte pentru a cunoaste informatiile de urgenta.
Informati-i cu privire la locul cel mai sigur din gospodarie, unde trebuie sa se refugieze pana la trecerea uraganului.
Alcatuiti un plan pentru pastrarea legaturii in caz de urgenta; in unele cazuri, in timpul dezastrelor, membrii familiei pot fi separati unii de ceilalti (de regula, se intampla in timpul zilei cand adultii se afla la locul de munca si copiii sunt la scoala); pentru aceste situatii se recomanda alcatuirea unui plan de regasire.
Protejati-va ferestrele - obloanele permanente sunt cele mai bune in astfel de situatii. Cei care nu dispun de obloane, pot sa utilizeze scanduri din lemn cu care sa acopere ferestrele. Acestea este suficient sa aiba o grosime de cm si sa fie taiate dupa dimensiunile fiecarei ferestre. Pregatiti scandurile cu mult timp inaintea dezastrului, practicand gaurile pentru suruburi, la o distanta de 18 cm.
In asteptarea desfasurarii unui uragan
(intre 24 si 36 de
ore pana la ajungerea uraganului intr-o anume locatie)
Urmariti stirile la radio sau la televiziune, privitoare la evolutia uraganului.
Ce sa faceti in timpul unei tornade
Ascultati in mod constant stirile emise de posturile de radio si de televiziune.
Daca va aflati in casa :
Daca autoritatile anunta ordinul de evacuare:
Ce sa faceti dupa o tornada
Urmariti stirile emise de postul de radio local, privitoare la pagubele produse.
Acordati primul ajutor pe masura ce inaintati.
Nu mutati persoane grav ranite decat daca exista pericolul iminent de a li se agrava starea de sanatate in locul respectiv. Sunati cat mai repede pentru a primi ajutor de la serviciul de ambulanta.
Intoarceti-va acasa numai dupa ce autoritatile anunta ca locul este sigur.
Evitati liniile electrice cazute la pamant si anuntati imediat compania care se ocupa cu furnizarea energiei electrice, politia sau pompierii.
Intrati in casa cu prudenta; fiti atenti la serpi, insecte sau animalele aduse de valul de apa sau aer sau care si-au gasit acolo refugiul. Deschideti ferestrele si usile pentru a se aerisi si usca.
Folositi telefonul doar pentru apeluri urgente.
Inspectia utilitatilor dintr-o casa afectata :
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3098
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved