Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Padurile Terrei

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Padurile Terrei



Padurile, podoaba planetei noastre, cuprind muntii, colinele, malurile apelor, capmpiile si dealurile.

Pentru viata este un dar de mare pret. Ea este folositoare omului, florei si faunei.

Din cele mai vechi timpuri, omul a beneficiat de aceasta "comoara, , folosind lemnul pentru a-si confectiona arcuri, sageti, a face focul pentru a-si pregati hrana vanata tot din paduri, si-a confectionat primele unelte si locuinte primitive.

Sunt surse de lemn, latex, rasini, fructe si seminte. Lemnul este folosit in industria mobilei, constructiilor, hartiei etc.

Din pacate, la noi in tara au disparut mari suprafete de padure, datorate defrisarilor massive.

In ultimul timp ne-am dat seama de raul pe care l-a produs omul asupra padurilor si s-au apucat sa reimpadureasca sprafete mari, insa va trece foarte mult timp pana vom reface ceea ce am stricat, deoarece copacii cresc foarte greu si vor trece zeci de ani pana cand padurile se vor reface.

Padurile Terrei sunt de mai multe feluri: foioase, ecuatoriale, musonice, de conifere, amazoniana, tropicale etc.

Padurile de foioase:

:

Se gasesc in zonele cu clima temperate, cat si in cele subtropicale si tropicale.

Arborii padurilor de foioase sunt:

Teiul, castanul, plopul, magnolia, stajarul, fagul, mesteacanul, ulmul, artarul, frasinul etc

Toamna, cand arborilor le cad frunzele, functia lor de fotosinteza inceteaza

Animalele care se gasesc in padurea de foioase sunt: lupul, vulpea, caprioara, mistretul, jderul, veverita, rasul etc. In zonele de deal padurea, are importentul rol de a prevenii alunecarile de teren si inundeatiile.

Padurile ecuatoriale:

Padurile ecuatoriale se gasesc de o parte si de alta a Ecuatorului, bazinul fluviului Congo, campia Amazonului, Nordul Australiei si insulele Filipine.

Aceste paduri sunt alcatuite din arbori foarte inalti ce ajung pana la 50m. Pe langa ei se mai gasesc arbori de 10m si 30m;muschi, ciuperci, liane, orhidee, ferigi etc.

Intre arborii cu valoare economica deosebita se gasesc: in Brazilia-arborele de cauciuc, arboreal de cacao, palmierul de fibre textile, palmierul de vin etc;in Africa-abanosul, arboreal de cafea, palmierul de ulei;in Asia de SE-abanosul, mango, arboreal de scortisoara, palmierul de zahar, bananieri si bambusi.

In desisurile acestor paduri gasim leopardul, antilopa de padure, multe specii de maimute.

Padurile musonice

Reprezinta un tip de paduri foioase ce se afla in zonele de manifestare a musonilor, aflate in special pe tarmul nordic al Oceanului Indian, subcontinentul indiansi peninsula Indochina.

Este reprezentata de arbori si arbusti mari precum: bambusul, santalul, mahonul, palmierul, abanosul.

Padurile musonice se deosebesc de cele ecuatoriale. In anotimpul secetos, cei mai multi dintre arbori isi pipierd frunzele. Sunt mai putin dese fiind inrerupta de portiuni de savanna.

Ca animale gasim: tigrii , elefanti, maimute, pantere, veverite zburatoar, soparle, serpi etc.

Clima este dominata de vanturi musonice care creeaza doua anotimpuri total diferite: sezonul polios si sezonul scetos.

Padurile de conifere

Padurile de coniferecare apar in mod natural se gasesc in emisfera nordica. Arborii vesnic verzi cresc acolo unde este prea frig pentru padurile de foioase.

O padure sau un tinut impadurit, sa fie considerat padure de conifere, trebuie sa contina conifere in proportie de 80%. Formeaza o fasie din Scandinavia spre E peste fosta Uniune Sovietica spre nordul Chinei.

Intinderi semnificative apar si in lungul lantlui muntos Himalayan, in Georgia, in Alpi si Pirinei. Se mai intalnesc in lungul Muntilor Stancosi de pe Coasta de V.

Padurile de conifere sunt alcatuite din: molid, pin, bradul alb, jneapanul, tuia, tisa etc.

In aceste paduri intalnim:ursul, cerbul, veverita etc.

Padurea amazoniana

Padurea amazonianase intinde pe suprafete foarte mari in America de S, cuprinzand in intregime bazinul Amazonului si al fluviului Orinico.

Copacii isi latesc radacinile pentru a-si asigura o rezistenta temeinica. Palmierul se distinge prin trunchiul sau asemanatoare cu slefuirea si culoare unei coloane de beton. Si aici se intalnesc multe specii de arbori, plante si animale. Ea mai este supra numita si "Oceanul verde".

Din pacate, padurea amazoniana are foarte mult de suferit din cauza omului. A inceput defrisarea pe mari suprafete ale ei pentru a face loc civilizatiei sau agriculturii bastinasilor. Daca nu se vor lua masuri pentru incetarea defrisarilor, vom avea cu totii de suferit pentru ca "sufoca plaminul verde" al Terrei.

Padurea tropicala

Padurea tropicala are o vegetatie foarte deasa , aproape de ne patruns. Aceasta se dezvolta in zonele cu clima tropicala-umeda. O gasim in America de S, America Centrala, Africa, Asia de S si in zona ecuatoriala. 80% din vegetatia regiunii o constituie :lianele , ferigile, ciupercile , muschii, orhideele etc.

De-a lungul evolutiei fara om, biosfera s-a organizat, a functionat dupa legi precise si neiertatoare, astfel timpul a insemnat progress evolutiv pentru toate structurile sale vii sau inerte si o anume stabilitate a cadrului natural proprice unei vieti bogate si diversificat, facand posibila aparitia speciei umane. Acesta, desi a descifrat legile naturii, si-a permis sa nu le respecte!



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9102
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved