Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Orase Europa

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Orase Europa

Origine

Cu o medie de circa 70% populatie urbana, Europa reprezinta un continent de referinta din acest punct de vedere amintind cateva orase reprezentative pentru peisajul urban european (Londra - peste 7 mil. loc.; Paris - peste 8 mil. loc.; Moscova - peste 10 mil. loc.), intregind aspectul de inalt grad al urbanizarii. Multe sunt rodul civilizatiei romane desi prima generatie de orase a aparut in antichitate in Grecia in sudul Frantei si Italiei in bazinul Marii Negre (ex. Histria, Tomis s.a.). Vorbim succesiv de orasele cretane, etrusce, orasele grecesti, cele feniciene, orasele romane.



Au urmat generatiile: Evului Mediu, dupa caderea Imperiului Roman; orasele arabe, orasele medievale ale lumii crestine etc. care s-au extins treptat spre estul si nordul Europei un impact deosebit avandu-l colonizarea germana, urmata apoi de consecinte pozitive in procesul urbanizarii impuse de prima revolutie industriala.

Dezvoltarea industriei, a unei economii industriale in general, a impulsionat procesul urbanizarii in cele mai neasteptate regiuni generand orase cu totul noi langa altele deja consacrate (ex. Nowa Huta - Polonia).

Functionalitate

Pozitia in sistemul conditiilor fizico-geografice si mai ales potentialul resurselor existente, au influentat aparitia entitatilor urbane dar strans legate de conditiile istorice, socio-economice, de conjunctura momentului. S-au impus treptat predilectiile spre dezvoltarea unor activitati fie industriale, comerciale, agricole, fie cultural-administrative etc. De aici si pana la a se contura o anumit functie, precumpanitoare, nu a trecut mult timp. La toate acestea se adauga experienta fortei de munca si capacitatea de a se adapta, reforma continuu ca raspuns la noi exigente economice sau de alta natura ale timpului si locului.

Daca apreciem retrospectiv putem spune ca, spre exemplu unele orase, ca cele romane aveau la inceput functii politice, militare, administrative si mai apoi economice. Un inceput de secol XI imprima caracterul (functia) comercial-multor orase, evident porturi (ex. Genua, Anvers, Marsilia etc.) cu unul din apogeu - ale vremii, intr-o regiune bine conturata si anume lumea Hanseatica.



Actual si perspective

Odata cu aceasta ascensiunea fenomenului urban din care nu lipsesc orase precum Hamburg, Bremen etc. a fost precumpanitoare.

Revolutia industriala strans legata de dezvoltarea transporturilor impune mai ales aceasta functie, indeosebi in tari ca. Marea Britanie, Germania, Franta redimensionand nu numai functional orasele. Destul de timpuriu o serie de orase (ex. Londra, Paris) concentreaza pe langa functia de capitala si cea politica, alaturi de cea comercial-portuara, treptat asociata si cu cea financiara, dupa cum interesant este si "schimbul" functiilor ca spre exemplu intre Moscova si Sankt Petersburg.

Desi orasele actuale depasesc destul de mult numarul de 20.000 cu peste miliarde de locuitori. Oricum, Europa reprezinta continentul cel mai urbanizat, cu o asezare geografica extrem de diferita chiar si a oraselor mari.

Ca structuri teritoriale, intalnim aglomeratii urbane, conurbatii, megalopolisuri, complexe metropolitane polinucleare (ex. Randstad - Holland; macroaxa Rhenana etc.).

Formelor de grupare urbana moderna se include functia actuala a serviciilor. In orasele reprezentative ale continentului, aceasta functie ocupa cu mult peste 50% din forta de munca. In acelasi timp, exista un proces continuu de adaptare la exigentele societatii moderne, multe centre urbane schimbandu-si pana la disparitie functii inoportune





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2807
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved