Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Orezul

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Orezul

In lume dupa grau,orezul este al doilea ca importanta dintre cerealele si clturile alimentare din lume.Reprezinta hrana de baza pentru mai mult de jumatate din populatia globului,aproape toti din acestia traind in Asia.Daca graul poate fi cultivat in diverse conditii,cea mai mare parte a productiei de orez este limitata in tarile tropicale-musonice,cu temperaturi ridicate si o cantitate anuala ridicata de apa pluviala.Mai mult daca cultivarea graului este inalt mecanizata,pe campuri imense,cultura orezului se face inca tot manual,pe loturi mai mici.



Se pare ca orezul este originar din sud-estul Asiei si dovezile arheologice sugereaza ca acestea s-ar fi cultivat cu peste 7.000 de ani in urma.Ca si in cazul graului agricultorii au descoperit noi varietati,indeosebi in timpul REVOLUTIEI VERZI din anii 60,cand cercetatorii din Filipine au descoperit specii miraculoase.Acestea erau mai productive si aveau tulpini mai scurte iar utilizandu-le Filipine a devenit in doar cativa ani un important exportator.

Orezul este neobisnuit,prin faptul ca se dezvolta cel mai bine pe terenurile mlastinoase.Exista 3 metode principale de cultivare.Aproximativ o treime din productia mondiala o constituie  orezul de campie  ;o cantitate mica din productia mondiala o constituie  orezul de munte  iar restul este orez obisnuit,cultivat in conditii care combina caracteristici ale celorlalte 2 variante.

Cele mai bune conditii pt. orez sunt cele din vaile dealurilor si deltele raurilor din sudul si sud-estul Asiei.De altfel probabil ca Asia produce peste 90% din totalul de orez,dar cu toate acestea este dificil de estimat exact ce cantitate este cultivata in agricultura de subzistenta,pe loturi mici.

Ca urmare a cresterii puternice a populatiei consumatoare de orez,suprafata cultivata s-a extins la 55 mil.ha. in 1930 si la peste 150 mil.ha. in prezent,iar productia a atins 476 mil.t. in 1990,cca. 510 mil.t. in 1994 si 563 mil.t. in 1998.

Cultura cea mai productiva se practica in Japonia,care realizeaza peste 6tha.Aici se practica o mecanizare foarte avansata si se aplica mari cantitati de ingrasaminte chimice,astfel ca aceasta tara prin productia anuala de cca.11-12 mil.t. asigura intreg consumul intern.

La un nivel mediu de productibilitate-cca.3 t.ha- se gaseste cultura orezului in China,Peninsula Coreea,Indonezia,Vietnam etc.

Printr-un randament redus-cca.2 t.ha- se caracterizeaza si cultura orezului din India ,Cambodgia,Filipine si Myanmar.

Tab.3 - Principalii producatori de orez din lume (1998)

nr.art

statul

productia(mii t)

China

India

Indonezia

Vietnam

Bangladesh

Thailanda

Myanmar

Japonia

Filipine

S.U.A

Total

Total mondial

Sursa :Enciclopedia statelor lumii,2000

Marii producatori de orez sunt :China-195 mil t. Anual ;India-122mil.t ;Indonezia 48-50 mil.t. ; Vietnam-30 mil ;Bangladesh-28 mil ;etc

In Asia de sv,Iranul realizeaza cca. 2 mil.t.anual.

In Europa orezul se cultiva pe suprafete foarte mici dar cu productii ridicate la ha,in special in Campia Padului din Italia.In S.U.A orezul s-a raspandit in sudul campiei Mississippi si marea vale Californiana.In America Latina orezul a intrat in consumul curent al populatiei din Brazilia,care a produs in 1998 cca.10 mil t.,si mai putin in Columbia si Venezuela.

In Africa,orezul este prezent in Madagascar,in valea Nilului(Egipt),in Nigeria,Liberia,Guineea etc.In secolul nostru orezul a fost introdus si in Australia.

Comertul intrenational cu orez este redus(cca.35-40 mil.t.an).Intre tarile exportatoare de orez se inscriu S.U.A,China,Thailanda,Pakistan si Italia,iar dintre principalii importatori amintim-Vietnam,Indonezia,Coreea de sud,Sry Lanka si Iran.

Cea mai mare parte a productiei de orez este utilizata ca hrana pt.oameni.Cu toate ca din el nu se poate face paine,el este consumat in diferite moduri-simplu,in supe,budinci si prajituri, sau cu legume si carne.Contine carbohidrati care asigura energia organismului si mai contine si putina proteina,contine de asemenea si vitamina B si altele.Boabele de orez se folosesc si in industria berii,iar in Japonia sunt utilizate pentru producerea de sake.Coaja mai este folosita in industria chimica pt.realizarea unui lichid numit furfural,care ajuta la producerea mai multor mase plastice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3186
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved