Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Pestera Poarta Zmeilor (cunoscuta si sub numele de Pestera de la Grosi)

geografie+ Font mai mare | - Font mai micPestera Poarta Zmeilor

(cunoscuta si sub numele de Pestera de la Grosi)1. Categoria si importanta rezervatiei: speologica, ocroteste o cavitate carstica cu o lungime de 125 m si portalul (podul de piatra) aflat la circa 15 m de gura pesterii.

2. Situatia administrativa: comuna Salciua, catunul Sub Piatra.

3. Forma de proprietate si modul de folosinta a terenului: de stat (Ocolul Silvic) padure, pasune si partial stancarie.

4. Pozitia geografica: pestera si portalul se afla la circa 1150 m altitudine, in partea nordica a Muntilor Trascaului (compartimentul Bedeleu), in marginea de sud-vest a platoului calcaros; altitudine maxima 1120 m, altitudine minima 980 m.

5. Foaia de harta si coordonatele: L-34-59-D-d, 1:25000; 46023'00'' lat.N; 23028'10'' long.E.

6. Cai de acces: pe DN 75 Turda-Campeni, pana in centrul comunei Salciua de Jos, apoi pe DC 130 (nemodernizat) si pe o poteca marcata cu cruce rosie (acces foarte dificil).

7. Suprafata si limitele: 0,50 ha, din care 0,25 ha rezervatia propriu-zisa si 0,25 ha zona tampon. Limitele rezervatiei (cu o forma oarecum circulara) sunt date in vest, nord si sud de portiuni din abrupturile platoului calcaros al Bedeleului, iar in est limita este trasata pe culmea secundara desprinsa din culmea principala a Muntilor Trascaului spre marginea abruptului Bedeleului (circa 1120 m).

Zona tampon include zona cu padure, stancarii si partial pasune, cu o latime de 100-125 m dispusa circular in jurul rezervatiei propriu-zise.

8. Anul infiintarii si documentul de constituire: 1995, Hotararea Consiliului Judetean Alba nr.20.

9. Structura si evolutia componentelor naturale

Geologia. Pestera si portalul sunt modelate in calcare jurasice (jurasic superior).

Relieful. Pestera se afla la baza unui abrupt de pe versantul vestic situat la marginea platoului calcaros al Culmii Bedeleului, la 1150 m altitudine, avand o lungime de 125 m. In interior sunt importante curgerile parietale, podeaua fiind presarata cu stalactite tubulare si gururi (bazinete umplute cu apa). Este una dintre cele mai vechi din Muntii Trascaului. La 15 m aval de intrarea in pestera se afla portalul (arcada ce a rezultat din prabusirea tavanului pesterii  marturie stau blocurile prabusite aflate pe directia pod natural gura pesterii actuale). In tavanul ei se dezvolta numeroase hornuri.

Clima suporta influenta circulatiei maselor de aer atlantice (vestice). Temperatura medie anuala oscileaza intre 5-60C, iar precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 900-1000 mm.

Solurile predominante sunt rendzinele, cu aparitia frecventa la zi a rocilor, grohotisurilor si stancariilor. Pe politele structurale si pe brane s-au dezvoltat soluri humico-calcice prinse in pasla radacinilor plantelor.

Vegetatia. Rezervatia se afla in domeniul padurii de fag (Fagus sylvatica). Alaturi de aceasta vegetatie forestiera apar pasuni cu teposica (Nardus stricta) si paius rosu (Festuca rubra).

10. Modul de ocrotire: rezervatia este inclusa in reteaua forestiera, iar paza este in seama serviciului silvic, dar fara a proceda la o supraveghere generala. Suprafata ocrotita nu este marcata si nu are placa indicatoare.

11. Starea actuala a rezervatiei este in general buna, datorita faptului ca stancariile abrupte care o marginesc o fac greu accesibila.

12. Pericole care ameninta rezervatia: eroziunea solului si degradarea invelisului vegetal prin pasunat, ruperea formatiunilor concretionare de catre unii turisti, taierea arborilor din zona de contact si zona tampon, trasarea de noi drumuri de acces la salasele localnicilor, practicarea unei circulatii neorganizate.

13. Incadrarea rezervatiei in interesele economiei locale si generale: rezervatia constituie o veritabila atractie turistica. Ea poate fi inclusa in circuitele turistice impreuna cu alte rezervatii din vecinatate, cum sunt Huda lui Papara, Vanatarile Ponorului, Cheile Plaiului si Cheile Silosului.

14. Propuneri privind dezvoltarea regionala durabila:

-marcarea si instalarea de table indicatoare pentru a se atrage atentia turistilor si localnicilor asupra importantei rezervatiei si asupra sanctiunilor pentru cei care contravin dispozitiilor;

-anuntarea autoritatilor locale si a brigadierului silvic, care vor primi cate o copie a prezentei fise si care vor supraveghea ca rezervatia sa nu fie afectata de activitatea antropica.

A. In rezervatia propriu-zisa se interzic:

-efectuarea de sapaturi si de exploatari de materiale in cariere;

-amplasarea oricaror constructii;

-construirea de drumuri carosabile;

-aprinderea focului, distrugerea marcajelor si a tablelor indicatoare;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1895
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved