Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Suedia

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Suedia: ocupa partea estica a Peninsulei scandinave cu numeroase insule in Marea Baltica, cuprinde o suprafata de 449964 kmp.

Cadrul natural, variat si pitoresc, puternic modelat de ghetari, cuprind o parte din Muntii Scandinaviei, in NV (2135m), Podisul Norrland cel mai extins si care coboara spre Golful Botnic printr-o campie litorala, iar spre S  catre Depresiunea Suediei Centrale, Podisul Smaland si Scania.



Peisajul caracteristic este cel al padurilor (55% din suprafata) de conifere boreale, dar si a padurilor mixte, de mesteacan si cel de tundra. Reteaua hidrografica, cu debit mari si constante, cu pante accentuate si cu un potential energetic bogat (locul II pe glob), se caracterizeaza prin prezenta a numeroaselor cascade de mare frumusete. Cele mai spectaculase sunt: "Boneta Vrajitorului" (33m inaltime), "Saritura iepurelui" (80m inaltime si lata de sute de metri pe Raul Lulea), "7 surori", "Untra" etc. In Depresiunea Suediei Centrale se intalnesc printre cele 100 de mii de lacuri si unele tectono-glaciare de mare pitoresc si interes piscicol ca : Wnnern (5585kmp), Wttern si Mlaren.

Suedia are 16 Parcuri Nationale si 753 rezervatii ce protejeaza pe langa zonele pitoresti, flora tipica de tundra sau taiga si fauna polara sau de padure temperata.

Este o monarhie constitutionala, regat ereditar, cu o populatie de 8,7 milioane locuitori, concentrat mai mult pe litoral si in sud (35locuitori/kmp). Capiatala: Stockholm, limba oficiala: suedeza, religia: protestanta.

Economia bine dezvoltata, axat pe industrie cu ridicat nivel tehnologic si cresterea animalelor.

Particularitatile geografici si turistici individualizeaza 4 areale.

a.            Norrland: cu peisaj deosebit de pitoresti, cu resurse minerale, forestiere si hidroenergetice. Se remarca centrele urbane industriale si turistice: Sundsvall, Kramfors si Lulea cu o serie de monumente istorice, catedrale.

b.           Suedia centrala: o regine puternic industrilaizata, cu o agricultura diversificata, cu peisaje si locuri pitoresti si o retea urbana densa. Stockhlm sau "Venetia Nordului" (peste 700mii de locuitori), construit pe un arhipeleag de 14 insule, legat prin 50 de poduri si-a inceput exitenta printr-o cetate (Holm) construit in sec. al XII-lea pe o insula (azi centrul orasului), langa cheiuri, sprijinita de stalpi (stock). Principalul centru finaciar si de comunicatii, fiind asezat pe ape, legatura dintre cartiere (insule) se face cu peste 700 de mii de yole, iahturi sau barci cu motor. Ca obiective turistice se evidentiaza: Palatul Regal, Catedrala Storystan, Palatul Parlamentului, Primaria, Opera, Teatrul Dramatic, numeroase muzee (43): Muzeul de Arta Moderna, Muzeul Militar, Muzeul Navei "Vasa", Muzeul Etnografic, Cladirea Academiei Suediei- unde in marea sasa de concerte se decerneaza in fiecare an, la 10 decembrie (ziua de nastere a lui A. Nobel- descoperitorul dinamitei), premiul care-i poarta numele. Upssala: renumit prin cea mai veche universitate din lume. Gtteborg: oras intemeiat in sec. al XIII-lea, locuit la inceput de olandezi, asezat intr-un cadru natural de mare pitoresc.

c.     Smalanda: cu activitate economica redusa dar interesanta prin turism, fiind zona lacurilor glaciare Vttern si un sector de litoral atractiv.

d.           Scania: cea mai importanta regiune agricola a Suediei, dar si turistica prin prezenta litoralului si apropierea de Danemarca. Malm: este al treilea oras din tara cu o industrie portuara, un oras specific suedez, cu o catedrala moderna si universitatea Lund.

e.     Insula Gtland: stancoasa, acoperita cu vegetatie, adaposteste vechea cetate antica si medievala Visby in stil gotic, cel mai infloritor centru al Suediei si unul din principalele orase ale Ligii Hanseatice, unde duceau marile drumuri comerciale din India si nordul Asiei.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale,odihna, recreere.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3930
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved