Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Valorificarea si utilizarea datelor furnizate la faza actuala a proiectului

geografie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Santiago de Chile
Filanda - Lacurile Finlandeze, Litoralul Finlandez
AGRICULTURA
Podisul Dobrogei
Explorarea zacamintelor de resurse geotermale
BAILE GOVORA
CALIMANESTI - CACIULATA
Climatologie test grila
Mecanica clasica
RELATIILE TROFICE INTR-O PADURE DE FOIOASE


Valorificarea si utilizarea datelor furnizate la faza actuala a proiectului.

Bazele de date se vor constitui pe baza informatiilor existente disponibile in aceasta faza, ulterior aceste date se vor actualiza pentru fiecare judet in cadrul institutiilor judetene specializate.
Structura si utilizarea bancilor de date continute in cadrul Sectiunea II sunt inserate in trei capitole de baza ale studiului:

Hazardul natural – cutremure

Hazardul natural – alunecari de teren

Hazardul natural – inundatii

Datele in functie de specific si destinatie se vor constitui ca atribute ale leyerelor analizate.

Datele furnizate pot fi valorificate si utilizate pe diverse nivele in functie de scop si de pregatirea tehnica a utilizatorilor:

Nivelul 1 Utilizarea ca harti de prezentare cu date caracteristice pentru UAT :

  • Domeniul restrans specific obtiunii unor date specifice dorite de utilizator.
  • Descrierea fenomenelor corespunzatoare hazardului natural, ce poate include mai multe domenii specifice,

Pregatire tehnica utilizator: specifica medie, cunostinte medii GIS

Exemple Harti de prezentare pe diverse temetici specializate.

Ø      Harta digitala va fi realizata la scara 1:50.000, proiectie STEREO 70. In functie de layerele prezentate se pot compune de utilizatori hartii de prezentare (digitale sau pe suport de hartie ) la nivelul Unitatilor Administativ Teritoriale, pe Bazine sau Spatii Hidrografice, pentru teritoriile administrate ale Directiilor Regionale de Drumuri si Poduri, etc.

Ø      Harta administativ teritoriala ( layere specifice : acoperire vegetatie, fololsinte teren, limita UAT intra+extravilan, rauri cadastrate si necadastrate, lacuri, drumuri, CF, etc.).

Ø      Harta geo-fizica (layere specifice: relief, harta geologica, harta solurilor, etc.),

Ø      Harta cu lucrari de infrastructura transport (layere specifice: drumuri, CF, poduri, rauri cadastrate, necadastrate, cai navigabile-porturi, etc)

Ø      Harta cu lucrari de amenajare layere specifice: relief, rauri cadastrate, necadastrate, lacuri naturale, lacuri de acumulare construite, lucrari de regularizare si indiguire, sisteme de irigatii si desecare, derivatii, prize, posturi hidrometrice,

Ø      Harta cu zonele supuse hazardurilor naturale peste care se vor suprapune layere specifice: harta seismologica, localitati afectate de alunecari de teren si inundatii harta fercventelor inundatiilor pe localitati

Nivelul 2. Utilizarea si completarea bancilor de date

  • Banci de date stocate pe layere, ce pot fi consultate, utilizate, reactualizate si  completate

Pregatire tehnica utilizator: medie , cunostinte avansate GIS.

Exemple:Banci de date stocate pe layere specifice , cu informatii vectorizate propuse

Ø      Informatiile continute in bancile de date sunt descrise in tema proiectului privind compunerea layerelor sub forma de atribute.Acestea pot fi apelate si stocate sub forma tabelara de matrici specifice domeniului abordat.

OBSERVATIE: BANCILE DE DATE SUNT CONSTITUITE IN FUNCTIE DE DATELE EXISTENTE (ACTUALIZATE SI AVIZATE), COMPONENTA CANTITATIVA SI CALITATIVA A LAYERELOR SI A ATRIBUTELOR SUNT PREZENTATE IN DOCUMENTATIE IN FUNCTIE DE DATELE SOLICITATE SI PRIMITE IN TIMP UTIL CONFORM GRAFICELOR SCADENTE DE PREDARE CATRE BENEFICIARNivelul 3. Folosirea hartilor si sistemelor de layere specifice cu datele oferite configurate pentru diverse modele matematice executabile.

  • Conectarea datelor prezentate la modele matematice specifice compatibile cu mediul GIS, cu informatii prefigurate (fisiere de date existente ).

Pregatire tehnica utilizator: superioara , utilizare modele matematice in domeniul specific ale hazardurilor naturale, cunostinte avansate GIS .

Exemple: Prezentarea rezultatelor calculelor hidraulice sau de eficienta economica oferite de diverse modele.

Ø          In functie de datele privind geometria albiilor, se pot face calcule hidraulice privind determinarea nivelurilor debitelor maxime cu diverse probabilitati de depasire (5%, 2%, 1%) pe albiile raurilor in vederea delimitarii zonelor supuse hazadului la inundatii. Rezultate afisate grafic sau sub forma de atribute, punctuale sau pe un anumit tronson: profil longitudinal cu pozarea nivelurilor maxime, sectiunea profilelor transversale, chei limnimetrice Q-H; H-Vit, Q-B (og.apei), curbe de inundabilitate, compunere sisteme viituri, etc…

Ø          Calcule privind pagubele medii anuale si a investitiilor limita privind propuneri de lucrari pentru evitarea pagubelor conform clasei de importanta a obiectivelor aparate.

Ø          Prezentarea gradelor potentialului de producere privind alunecarile de teren in functie de caracteristicile cunoscute ale principalelor criterii .

Ø          Prezentarea zonelor si a cladirilor vulnerabile la diverse intensitati ale hazardului natural la cutremure in functie caracteristicile constructive conform normelor in vigoare..

Nivelul 4. Folosirea hartilor si sistemelor de layere specifice cu informatii prezentate in sistem dispecer.

Pregatire tehnica utilizator: pregarire superioara- specializare specifica in domeniu , utilizarea modele matematice in domeniile abordate, cunostinte avansate GIS, experienta in domeniu pentru abordarea si prezentarea datelor privind selectarea deciziilor optime, interconectarea efectelor tipurilor de hazard natural.

Conectarea modelor matematice specifice prin module compatibile cu mediul GIS, cu informatii privind prognozarea caracteristicilor principale ale tipului de hazard natural abordat, legate de sistemele informationale precum si rezultatele necesare in sistem dispecer privind elemetele tehnice necesare abordarilor decizionale.

Exemple: Date necesare pentru decizii optime in regim de urgenta

Ø          Ulterior pe aceste harti se pot conecta module compatibile pentru sistemul GIS cu diverse modele matematice privind sistemele de prognoza hidrometeorologice ploaie-scurgere. De asemenea se poate analiza propagarea si compunerea undelor de viitura pe cursurile de apa interesate de utilizatori folosind informatii de tip retea “on line” oferite de ANAR. In acest mod se poate beneficia de prognoze rapide ale fenomenelor in desfasurare, estimarea corecta a punctelor critice precum si a lucrarilor necesare limitarii pagubelor ce se vor produce.Ø          Un suport important si sigur privind realizarea planurilor de aparare judetene si locale la inundatii ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta il constituie datele tehnice ale fazelor de aparare si avertizare personalizate pe teritoriul judetean existente in proiect

Ø          Indicarea traseelor optime ocolitoare in cazul dezafectarii sau intreruperii circulatei pe drumurile principale

Ø          Prezentarea gradelor potentialului de producere privind alunecarile de teren in functie de caracteristicile prognozate ale principalelor criterii .

Ø          Prezentarea potentialului de producere ale pagubelor privind cutremurele in functie de caracteristicile principale prognozate ale hazardului natural precum si a datelor constructive ale obiectivelor social economice analizate conform normelor in vigoare.

Ø          Prezentarea potentialului de producere ale pagubelor privind inundatiile in functie de: sistemele de prognoza hidrometeorologice si ploaie-scurgere de tip SIMIN, DESWAT, WATMAN , MOSYM, precum si a fisierele de date ce contin geometria albiilor necesare diverselor modelelor hidraulice implementate (Ex: HEC-RAS, SMS, MIKE, AQUADYN, UNDA, MIPE, POTOP, VIDRA,etc) si folosite de utilizator pentru trasarea rapida a curbelor de inundabilitate.

Ø          In cazul prezentei in schema de amenajare a bazinelor hirografice a unor lucrari hidrotehnice ce pot influente regimul scurgerii in regim natural (lacuri de acumulare, poldere, derivatii,etc..) se poate determina regimul de exploatare optim a acestor lucrari in functie debitul prognozat si nivelul de neinundabilitate

OBS PENTRU FAZA URMATOARE PRIVIND HARTA DE RISC LA INUNDATII IN LOCATIILE PROPUSE DE BENEFICIAR, ALESE PRIORITAR IN URMA ANALIZEI ACESTUI PROIECT PRIVIND IDENTIFICAREAA ZONELOR POTENTIALE DE PRODUCERE A FENOMENULUI DE HAZARD NATURAL LA INUNDATII, SE POT DETERMINA CURBELE DE INUNDABILITATE PENTRU ANUMITE FRECVENTE DE APARITIE. IN ACEST SCOP ESTE NECESAR SA SE DISPUNA DE URMATOARELE DATE DE INTRARE:

o         MODELUL TERENULUI (determinat prin profile transversale pe albia riului)

o         DATE HIDROLOGICE (debite maxime in regim existent pentru frecventele de calcul)

o         DATE PRIVIND LUCRARILE DE INFRASTRUCTURA CE POT MODIFICA VALOAREA DEBITELE IN REGIM DE EXPLOATARE LA VIITURII (lucr. hidrotehnice,poduri,praguri, etc)

o         HARTA DIGITALA, SCARA 1:5000

o         PAGUBE DIRECTE SI INDIRECTE PENTRU DIVERSE VIITURI DE CALCUL

Aplicarea si folosirea corecta in timp a informatiilor incluse in aceste harti presupune o permanenta reactualizare si organizare a bazelor de datele in functie de evolutia hazardurilor naturale precum si a modificarilor naturale sau structurale survenite la nivelul Unitatilor Administativ Teritoriale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site