CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Asanarea solului
Asanarea reprezinta ansamblul masurilor aplicate pentru reducerea nivelului de poluare, contaminare si infestare a solului, cu scopul de a-i reda salubritatea si sanogenitatea.
Pentru asanarea solului, se pot folosi procedee mecanice, fizice, chimice sau biologice.
q Procedeele mecanice uzuale sunt:
indepartarea mecanica a excesului de poluanti;
drenarea excesului de apa;
afanarea straturilor superficiale ale solului pentru cresterea cantitatii de aer teluric.
q Procedeele fizice sunt reprezentate de:
extractia sub vid ("venting") are aplicabilitate in cazul poluantilor volatili/semivolatili, cum sunt solventii organici si hidrocarburile aromatice. Principiul metodei este urmatorul: in interiorul unui put forat in zona poluata, se creaza o depresurizare cu ajutorul unei pompe de vid, ceea ce permite aspirarea vaporilor poluanti. Ulterior, acestia sunt neutralizati prin oxidare catalitica, condensare la rece sau prin adsorbtie pe carbune activ. Metoda poate fi utilizata in toate tipurile de sol nesaturat, fiind eficienta in deosebi in solurile nisipoase si mai putin in cele argiloase.
injectarea de aer sau vapori sub presiune, procedeu cunoscut sub denumirea de "stripping" (mecanismul de trecere a unui poluant din faza lichida sau solida in faza gazoasa). In practica, intr-un put forat in zona care urmeaza a fi decontaminata, se injecteaza cu presiune aer sau vapori, ceea ce determina volatilizarea poluantilor. Acestia sunt inactivati prin procedee specifice. Metoda este folosita pentru indepartarea solventilor clorurati sau a altor produse organice volatile.
metoda flotatiei este utilizabila pentru o gama larga de poluanti, cum sunt hidrocarburi, compusi organo-clorurati, compusi cianici, pesticide, metale grele.
extractia electrica, bazata pe trecerea unui curent electric intre doi electrozi plasati in zona de sol poluat, ceea ce determina migrarea particulelor poluante, in functie de sarcina lor electrica, spre anod sau catod. Aceasta metoda permite inlaturarea metalelor grele si a unor ioni organici dintr-o mare varietate de tipuri de sol (argilos, nisipos).
spalarea solului prin injectarea de apa sub presiune sau la presiune normala. Se pot folosi dispozitive care permit aplicarea metodei in situ.
tratamentul termic, aplicabil solurilor poluate cu substante organice usor oxidabile pana la dioxid de carbon si apa, se realizeaza prin incalzire directa (la 1 0000 C) sau in cuptoare etanse (la 600-8000 C).
q Procedeele chimice se bazeaza pe injectarea in sol a unui reactiv chimic, care, fie se combina cu poluantii formand produsi mult mai putin nocivi, fie iiconcentreza, facilitand astfel extractia lor.
Tehnologiile uzuale folosesc solventi organici (alcani, alcooli sau cetone) care sunt introdusi direct in sol, dupa care extractia lor se face prin diferite procedee fizice de depoluare.
Pentru asanarea unor suprafete limitate de sol intens contaminat, se pot folosi solutii concentrate de substante clorigene. Procedeul este eficient doar in situatia in care contaminarea este singulara. Principalul dezavantaj al metodei este reprezentat de distrugerea concomitenta a microflorei telurice, cu perturbarea ecosistemului microbian.
q Biodegradarea este procedeul de asanare cel mai ecologic, bazat pe capacitatea unor specii bacteriene saprofite de a degrada poluantii telurici. In prezent, metoda are aplicabilitate doar in cazul poluarii organice a solului.
Cu toata diversitatea procedeelor disponibile, asanarea solului este o operatie foarte dificila si nu totdeauna cu rezultatele scontate. De aceea, este de preferat aplicarea masurilor de mentinere a salubritatii solului: utilizarea tehnologiilor ecologice pentru reciclarea deseurilor, aplicarea rationala a tratamentelor in agricultura, scoaterea din uzul curent a produselor care nu sunt biodegradabile, utilizarea apelor reziduale pentru irigarea solului numai dupa prealabila epurare si dezinfectie, etc.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3505
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved