Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Ecosisteme terestre. Lunci, pasuni, fanate. Caracteristici biologice-ecologice si comportamentale ale speciilor (exemplificati).

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micEcosisteme terestre. Lunci, pasuni, fanate. Caracteristici biologice-ecologice si comportamentale ale speciilor    (exemplificati).

Lunci, pasuni si fanateTerminologia aceasta poate crea unele confuzii, prin apropiere de fizionomia stepei si preriei. Caracteristic pentru Europa si cu denumire adecvata ar fi terminologia de pajiste (lunca) aengl. meadow] si pasune, fanat aengl. pastureland].

Pajistile (luncile) sunt formatiuni ierboase, fara copaci si ele pot fi naturale (lunci) sau artificiale (pasuni si fanate) (Garms et al. 1968) (Fig. 7-50).

Pajistile naturale sunt la randul lor de 2 feluri: umede (situate de-a lungul apelor curgatoare, iar inundarea zonelor nu permite dezvoltarea arborilor) si alpine.

Pajistile artificiale nu au de asemenea arbori sau arbusi (cu exceptia zonelor marginale) deoarece sunt supuse permanent pasunatului de catre vite si a cositului.

De retinut: frecvent terminologia folosita este cea de pasune - pentru formatiunile ierboase cu vegetatie mica, anuala sau perena, unde pasc erbivorele si de finat - formatiuni ierboase de talie mijlocie si mare care sunt cosite pentru a ob'ine fanul (Mic dictionar enciclopedic, Bucuresti, 1972). De retinut, de asemenea ca lunca si pasunea de tip european au echivalentul american de agrassland = prairie], cu diferite semnificatii: pasune apasture] desertica, pasune cu ierburi inalte tip prerie, campia cu ierburi mici - Smith, 1974) Din functul de vedere al fizionomiei vegetatiei ierboase, pentru ambele formatiuni (lunci si pasuni) sunt caracteristice speciile perene (cu exceptia trifoiului, fermierii considera aceste plante "buruieni", dar pe de alta parte mozaicul floral al acestor formatiuni este remarcabil in anumite zone). La o vegetatie diversificata se asociaza si o fauna pe masura, ceea ce creaza un areal cu diversitate variabila, in functie de talia vegetatiei si de numarul de specii.

Flora si vegetatia. Mai edificatoare in fanate si lunci, flora este aici bine reprezentata, gama speciilor fiind larga ceea ce imprima o diversitate accentuata acestor formatiuni. Practic, majoritatea speciilor ierboase cu flori au mediul de viata in asemenea biotopuri. Dezvoltarea si inmultirea speciilor este favorizata, pe de o parte, de faptul ca majoritatea sunt perene, iar pe de alta parte prin faptul ca procesul de cosire permite atingerea maturitatii si se realizeaza si inmultirea prin seminte. In functie de o serie de factori ecologici (sol, relief, zona, altitudine, conditii climatice, factori biotici etc) exista diferente in cadrul fizionomiei pasunilor si fanatelor, fenomen observabil atat in ceea ce priveste talia speciilor cat si biodiversitatea. Din punctul de vedere al semnificatiei pentru hrana animalelor, o importanta mai mare o au speciile de graminee (Carex sp., Cynosurus cristatus, Koeleria sp., Alopecurus sp., Phleum pratense, Hordeum sp., Lolium perenne, lolium multiflorum, Festuca sp., Agrostis sp., Nardus stricta, dactylis glomerata, deschampsia sp., Bromus sp., Calamagrostis epigeios etc)

Fauna. Aceasta se corealeaza cu specificul vegetatiei. Dominante sunt grupele de insecte (cicade, diptere, himenoptere, ortoptere, lepidoptere, coleoptere) dar si alte grupe (miriapode, arhnide, scorpionide, annelide-lumbricide, pasari, insectivore, rozatoare). Se constata absenta speciilor de talie mare care pot fi localizate in aceste habitate doar aflate in tranzitie, fenomen specific si pasarilor, cu exceptia celor de talie mai mica ce pot si cuibari in asemenea biotopuri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2070
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved