Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Monitoringul mediului:concept, SMIR

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micMonitoringul mediului:concept, SMIR

In limba engleza tehnica, termenul monitor (de origine latina), in diferite combinatii, semnifica de regula, instrumente sau aparatura pentru controlul unor activitati sau fenomene.

Mai recent, a aparut o noua ipostaza a expresiei, sub forma de "monitoring", care defineste supravegherea sau controlul de ansamblu al unor elemente sau fenomene.O utilizare pe scara larga a expresiei "monitoring" se intalneste in domeniul mediului inconjurator, termenul definind sistemele de supraveghere a principalilor factori de mediu, apa, aer, sol.

Dupa 1990 a fost elaborata o conceptie moderna de organizare a sistemului de monitoring, materializand urmatoarele concepte:

sistem integrat, pentru toti factorii de mediu;

sistem global, pe diferite niveluri de integrare, inclusiv cu conectare la reteaua mondiala. Acest concept a fost elaborat in Romania cu incepere din 1990 si organizarea sistemului este in derulare, cu sprijinul unor institutii internationale.

S‑au luat masuri cu privire la stabilirea unui sistem managerial de mediu (in 1990 a fost creat Ministerul Mediului), a fost conceputa o noua lege a mediului (Legea nr. 137/1995; modificata si republicata ulterior, redevenita Legea 265/2006), au fost adoptate numeroase acte normative in domeniul protectiei mediului.

Pentru a fi eficient, sistemul managerial de mediu, trebuie sa fie atat corectiv cat si sa preintampine degradarea ulterioara.

SMIR, reprezinta un sistem complet de achizitie a datelor privind calitatea mediului, obtinute pe baza unor masuratori sistematice, de lunga durata, la un ansamblu de parametri si indicatori cu acoperire spatiala si temporala care sa asigure posibilitatea controlului poluarii. SMIR are urmatoarele componente:

Sistemul National de Supraveghere a Calitatii Apelor cu cele 5 subsisteme: ape de suprafata curgatoare, lacuri, ape maritime, ape subterane, ape uzate;

Reteaua de Fond si cea de Emisie pentru Supravegherea Calitatii Aerului;

Reteaua de Ploi Acide;

Reteaua de Radioactivitate din subordinea directa a Autoritatii Mediului;

alte informatii privind calitatea solului, vegetatiei, faunei, sanatatii umane primite de la alte ministere si unitati de profil.

Obiectivul principal al SMIR, il constituie realizarea unui sistem adecvat de supraveghere a calitatii mediului din Romania, pentru controlul influentelor antropice, redresarii ecologice a zonelor puternic afectate de poluari, dezvoltarii socio-economice durabile in viitor, din punct de vedere al protectiei ecologice, fundamentarii masurilor de ingineria mediului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1676
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved